Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Großeck / Speiereck / Mauterndorf na krótki wypad ???

prez7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów po dłuższej nieobecności. W najbliższą niedzielę 2.03 rano planujemy z kolegą krótki wypad na narty do Austrii. Po analizie mapy, odległości itd. padła wstępna propozycja na  Großeck / Speiereck / Mauterndorf.  Nie zależy nam, aby koniecznie pchać się na  lodowiec,  tylko żeby sobie porządnie poszusować, zamiast stać w kolejce, cena karnetu za 1dzień 58Euro też jest zachęcająca, w pobliżu jest też Obertauern, ale już droższy. 

Co myślicie o tych ośrodkach ? Warto waszym zadaniem ? Czy są tam jakieś Termy w pobliżu żeby wieczorem trochę zrelaksować się ? Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.

Pozdro

Edytowane przez prez7

36 minut temu, prez7 napisał:

Witam wszystkich forumowiczów po dłuższej nieobecności. W najbliższą niedzielę 2.03 rano planujemy z kolegą krótki wypad na narty do Austrii. Po analizie mapy, odległości itd. padła wstępna propozycja na  Großeck / Speiereck / Mauterndorf.  Nie zależy nam, aby koniecznie pchać się na  lodowiec,  tylko żeby sobie porządnie poszusować, zamiast stać w kolejce, cena karnetu za 1dzień 58Euro też jest zachęcająca, w pobliżu jest też Obertauern, ale już droższy. 

Co myślicie o tych ośrodkach ? Warto waszym zadaniem ? Czy są tam jakieś Termy w pobliżu żeby wieczorem trochę zrelaksować się ? Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.

Pozdro

Ciekawe termy z licznymi atrakcjami Erlebnis-Therme Amadé masz w Altenmarkt im Pongau. Z Sankt Michael im Lungau dojedziesz w pół godziny. Jak dołożysz kilka minut, koło 5 to piękny kompleks basenowy kryty jest w Wagrain-Kleinarl. 

• Like 1

Napisano (edytowane)

No jest   66Euro  za 80km tras,  w przewadze czerwone, ale pytanie do tych którzy byli,  warto ?  Jak trasa ? szczególnie już tam w okolicach. Mam oczywiście ze sobą łańcuchy na wszelki wypadek.

Edytowane przez prez7

3 godziny temu, prez7 napisał:

No jest   66Euro  za 80km tras,  w przewadze czerwone, ale pytanie do tych którzy byli,  warto ?  Jak trasa ? szczególnie już tam w okolicach. Mam oczywiście ze sobą łańcuchy na wszelki wypadek.

Kup karnet Lungau nie Lungo,ten pierwszy obejmuje też Obertauern który polecam tam już klimat wysokich Alp i startuje się z poziomu 1200 m. Masz jeszcze Groseck, Aineck ,Katchberg i fajny na mały ośrodek Fanningberg. Polecam ten rejon 👍

• Like 1
  • Thanks 1

To jest na tyle mało, że objedziesz wszystko. Każdy z tych 3 ośrodków jest naprawdę dobry i wart odwiedzenia.  I ma bardzo dobre trasy - dosłownie wszystkie. Może nie będziesz gustował jedynie przy tych orczykowych.  Koniecznie zajrzyjcie do Fanningberg - dwie kanapy ale naprawdę jest gdzie jeździć.

!!! Cały system najlepszy jest jednak pod względem jazdy offpiste.

Grosseck-Speiereck oferuje przewyższenia do 400 - 800 - 1200 m verical w trzech kierunkach, a mając narty z opcją podejścia jeszcze więcej. Można tam jeździć parę dni dopasowując kierunki do warunków i operowania słońca. Zjazdy na północ wytrzymują tam bardzo długo. Jedno z najlepszych miejsc jakie znam, bo brak konkurencji a możliwości bardzo dobre.

Na niewielkim Fanningbergu górna kanapa daje olbrzymie pole na lewo (orograficznie). Jest bajecznie zróżnicowane: z parowami, jarami, polankami i lasem w sam raz do ciekawej jazdy. Spędziłem tam kiedyś dwa dni i naprawdę się nie nudziłem. Z góry jest też "turystyczny" zjazd do Mautendorf przez pola po zlikwidowanych orczykach.

Równie dobry jest Aineck w obu kierunkach, a po otwarciu S1 pojawiły się też super możliwości na Tschaneck zjazdu na azymut i kończąc w połowie S1. 

Zajrzyjcie na 

• Like 6
  • Thanks 1

Godzinę temu, Mikoski napisał:

Kup karnet Lungau nie Lungo,ten pierwszy obejmuje też Obertauern który polecam tam już klimat wysokich Alp i startuje się z poziomu 1200 m. Masz jeszcze Groseck, Aineck ,Katchberg i fajny na mały ośrodek Fanningberg. Polecam ten rejon 👍

Jesteś pewny,  bo z tego co tu piszą https://www.lungau.at/en/2/experience/winter/alpine-skiing/ski-pass-prices/

zrozumiałem że właśnie Lungo obejmuje 300km tras w tym Obertauern,  a Lungau 150km tras, bez Obertauren ??? Apropos  Obertauern (100km tras) też myślałem o nim jako alternatywa do Großeck / Speiereck / (50km tras). 

Powiem tak, te 3 dni jazdy, z naszą formą, to 50km tras będzie wystarczająco, to znaczy zjeździmy, ale nie będziemy się raczej bardzo nudzić. Natomiast 100km, to już w ogóle wypas, w 3 dni powinniśmy ogarnąć. Natomiast powyżej, to już nie ma znaczenia i tak nie zdążymy, nie znamy rejonu jadąc pierwszy raz, nie wykorzystamy tego. Parę lat temu pojechaliśmy do SOLDEN zajarani, bo tam nie pamiętam 200km tras czy więcej nawet. Okazało się, że raz pogoda była do du... a poza tym nasza forma pozostawiała wiele do życzenia :). Biorąc pod uwagę, że  głownie jeździliśmy w Polsce gdzie już 1,5km to długa trasa, a 2km to pełen  wypas :) , no i na Słowacji Chopok/Jasna/Strebskie Jezioro  i okolice gdzie już można sobie fajnie pojeździć, to w Solden żeśmy dostali szkołę :), raz że tras bez liku, dwa że pogoda była masakra i było naprawdę ciężko w tej mgle, dużo muld itd.

• Like 2

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Wujot napisał:

To jest na tyle mało, że objedziesz wszystko. Każdy z tych 3 ośrodków jest naprawdę dobry i wart odwiedzenia.  I ma bardzo dobre trasy - dosłownie wszystkie. Może nie będziesz gustował jedynie przy tych orczykowych.  Koniecznie zajrzyjcie do Fanningberg - dwie kanapy ale naprawdę jest gdzie jeździć.

!!! Cały system najlepszy jest jednak pod względem jazdy offpiste.

Grosseck-Speiereck oferuje przewyższenia do 400 - 800 - 1200 m verical w trzech kierunkach, a mając narty z opcją podejścia jeszcze więcej. Można tam jeździć parę dni dopasowując kierunki do warunków i operowania słońca. Zjazdy na północ wytrzymują tam bardzo długo. Jedno z najlepszych miejsc jakie znam, bo brak konkurencji a możliwości bardzo dobre.

Na niewielkim Fanningbergu górna kanapa daje olbrzymie pole na lewo (orograficznie). Jest bajecznie zróżnicowane: z parowami, jarami, polankami i lasem w sam raz do ciekawej jazdy. Spędziłem tam kiedyś dwa dni i naprawdę się nie nudziłem. Z góry jest też "turystyczny" zjazd do Mautendorf przez pola po zlikwidowanych orczykach.

Równie dobry jest Aineck w obu kierunkach, a po otwarciu S1 pojawiły się też super możliwości na Tschaneck zjazdu na azymut

Dzięki Wujot, za opis i relacje,  no tak jak pisałem powyżej,  na 3 dni, to dla nas, raczej nie będzie za mało. Najważniejsza jest nie ilość km tylko, żeby była pogoda i przygotowane trasy, albo inaczej nie  mocno zjechane, jak to w Polsce zazwyczaj bywa i na Słowacji też. To nasze drugie podejście do Austrii,  pierwsze było mało udane. Nie ukrywam, że preferujemy trasy przygotowane do szybkiej jazdy, narty w typie race'owe,  nie do jazdy poza, czy też po miękkim.  

Edytowane przez prez7

Na trzy dni nie brałabym skipassu z Obertauern, tylko pojeździła 1 dzień w Großeck-Speiereck, 1 dzień na Katschbergu i 1 dzień na Fanningbergu. Mnie to wystarczyło nawet na 6 dni, można się wyjeździć, naprawdę.

• Like 4
  • Thanks 2

29 minut temu, prez7 napisał:

Jesteś pewny,  bo z tego co tu piszą https://www.lungau.at/en/2/experience/winter/alpine-skiing/ski-pass-prices/

zrozumiałem że właśnie Lungo obejmuje 300km tras w tym Obertauern,  a Lungau 150km tras, bez Obertauren ??? Apropos  Obertauern (100km tras) też myślałem o nim jako alternatywa do Großeck / Speiereck / (50km tras). 

Nie do końca rozumiem zachwyty nad Obertauern. Tłumy ludzi i krótkie, raczej nieciekawe, trasy. Przy trzech dniach, moim zdaniem, nie warto dopłacać i dojeżdżać.

• Like 1

Fajna dyskusja się wytworzyła dziękuję Wam wszystkim za opinie i porady. Co do Obertauern, to brałem pod uwagę na podstawie lokalizacji,  km tras, no i co tu dużo mówić  widoków z kamerek, które prezentują naprawdę ładnie, tak alpejsko, biało choć to jeszcze nie lodowiec :),  ale właśnie dużo jest widoków z tras powyżej granicy lasu jest biało i skaliście jak na lodowcu podoba mi się nie ukrywam. Właśnie jednak po to założyłem ten wątek, bo ja opieram się tylko na materiałach reklamowych, a  wielu z was widziało, jeździło, ma doświadczenie, no i wie ....Normalnie w marcu, to na 3 dni jazdy jechaliśmy na Słowację, ale w tym roku postanowiliśmy dołożyć te drugie 500km, a co tam i poszusować sobie w Austrii :) 

• Like 4

4 godziny temu, Wujot napisał:

Nie do końca rozumiem zachwyty nad Obertauern. Tłumy ludzi i krótkie, raczej nieciekawe, trasy. Przy trzech dniach, moim zdaniem, nie warto dopłacać i dojeżdżać.

Widoki! Widoki i jeszcze raz widoki! Dodać jeszcze można raczej turbo pewne warunki śniegowe.

Ja tam kiedyś jeździłem, jak jechałem na wakacje do Chorwacji na przerwę majową i chciałem gdzieś robiąc pewien możliwie mały objazd w drodze z Krakowa do Dalmacji, gdzieś jeszcze pojeździć na nartach. Wtedy na przełomie kwietnia i maja dało się w Obertauern jeszcze w ramach tzw. "Teilbetrieb" pojeździć - chodziła żółta gondola (tam i tak jest chyba najfajniejsza trasa) plus krzesła dwa na przeciw i było naprawdę extra.

Tam potrafi spaść 2-3 metry śniegu, a jak jest słonko i niebieskie niebo, to jest przepięknie. Schladming na dole ma tras więcej i są bardziej urozmaicone, ale widoków i warunków śniegowych tam takich nie ma.

Trasy krótkie, bo przewyższenia mało, bo gdy zaczynasz startować ze szczytu przełęczy, to już nie wiadomo ile do góry tam nie ma. Natomiast mimo to uważam, że miejsce bardzo fajne. Pewnie rzeczywiście bardziej na 3-4 dni, niż na tydzień, ale i tydzień można tam od bidy wytrzymać...

• Like 2
  • Thanks 2

Co do Obertauern można jeszcze dodać, że minusem są ceny (zwłaszcza zakwaterowania), które są trochę wyższe niż na dole z jednej (Grosseck) lub drugiej (Schladming) stronie, z drugiej strony, gdzie by się nie mieszkało (i to kolejny atut tego miejsca), to jest ski-in ski-out, czyli zapominasz przez cały pobyt o samochodzie, bo praktycznie każde miejsca zakwaterowania jest położone z bezpośrednim dostępem do tras.

• Like 1

...Normalnie w marcu, to na 3 dni jazdy jechaliśmy na Słowację, ale w tym roku postanowiliśmy dołożyć te drugie 500km, a co tam i poszusować sobie w Austrii :) 

Problem jest z tym normalnie. Ta zima w Alpach nie jest normalna. W zdecydowanej większości (grubo powyżej 50%) ON w Austrii w górnych partiach ośrodków jest poniżej 100 cm śniegu. 2 metry śniegu jest tylko w Soelden, Hintertux i Stubai mają 185-190 cm. Reszta jeszcze mniej. A mamy koniec lutego, w tym miesiącu na Hintertuxie opady po 15 cm były 2 razy, na dolnej stacji która jest na wysokości 1500 m jest obecnie 20 cm i tylko dzięki naśnieżaniu. Niedawno rozmawiałem z trenerem Tyrolczykiem z Mayrhofen trenującym kluby w różnych ośrodkach, tak słabej zimy w Alpach nigdy nie było pod względem opadów śniegu. Wszystkie ON ratują się sztucznym naśnieżaniem, w większości z nich woda w zbiornikach skończyła się pod koniec grudnia lub na początku stycznia. Nie bardzo czym mają się ponownie napełnić. @prez7 ku pokrzepieniu, na szczęście rejony w które się wybierasz nie są najgorsze, możesz liczyć w zależności od ośrodka na grubość pokrywy od 100 do 150 cm. Ja liczę, że w marcu, kwietniu, maju w wysoko położony ośrodkach jednak coś solidnie dopada, w ubiegłym sezonie w Dolinie Zillertal (Hintertux) było powyżej 500 cm, jak nie to latem pozostanie tylko trekking.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 1

2 godziny temu, Cosworth240 napisał:

Widoki! Widoki i jeszcze raz widoki! Dodać jeszcze można raczej turbo pewne warunki śniegowe.

Ja tam kiedyś jeździłem, jak jechałem na wakacje do Chorwacji na przerwę majową i chciałem gdzieś robiąc pewien możliwie mały objazd w drodze z Krakowa do Dalmacji, gdzieś jeszcze pojeździć na nartach. Wtedy na przełomie kwietnia i maja dało się w Obertauern jeszcze w ramach tzw. "Teilbetrieb" pojeździć - chodziła żółta gondola (tam i tak jest chyba najfajniejsza trasa) plus krzesła dwa na przeciw i było naprawdę extra.

Tam potrafi spaść 2-3 metry śniegu, a jak jest słonko i niebieskie niebo, to jest przepięknie. Schladming na dole ma tras więcej i są bardziej urozmaicone, ale widoków i warunków śniegowych tam takich nie ma.

Dokładnie ... 3 lata temu na dokończenie Salzburskiej sezonówki wybrałem się spontanicznie 20 kwietnia do Obertauern, wszędzie głęboka wiosna, a tam śniegu po pachy ;) praktycznie 80% ośrodka otwarta, nie działały chyba tylko trzy kanapy na skraju ośrodka. Ludzi garstka, warunki cudne. Nie wiem jak jest w wysokim sezonie, ale pod koniec sezonu na pewno warto.7527.thumb.JPG.375d846ec1f17ce1e52bccb2c62fb7c5.JPG7530.thumb.JPG.6097cfa2e84b9e5919677634f24b213b.JPG7536.thumb.JPG.4e3bc0c174f73be4ffefb3f3ebcf5888.JPG 

• Like 9
  • Thanks 2

Co do długości tych tras w Obertauern,  to jak mają 100km tras to nawet gdyby mieli ich z 50, to wychodzi średnio 2km na trasę, zakładam że będą też dłuższe

Karnet 3 dniowy to 191,50 Euro i można wtedy też jeździć również w ośrodku  Großeck-Speiereck.

Z drugiej strony 3 dniowy karnet na leżący, o ok 100km dalej lodowiec Kitzsteinhorn to 222Euro, to tylko 30Euro różnicy 🤔

10 godzin temu, Mikoski napisał:

Godzinę temu, Mark Cane napisał:

Dokładnie ... 3 lata temu na dokończenie Salzburskiej sezonówki wybrałem się spontanicznie 20 kwietnia do Obertauern, wszędzie głęboka wiosna, a tam śniegu po pachy ;) praktycznie 80% ośrodka otwarta, nie działały chyba tylko trzy kanapy na skraju ośrodka. Ludzi garstka, warunki cudne. Nie wiem jak jest w wysokim sezonie, ale pod koniec sezonu na pewno warto.7527.thumb.JPG.375d846ec1f17ce1e52bccb2c62fb7c5.JPG7530.thumb.JPG.6097cfa2e84b9e5919677634f24b213b.JPG7536.thumb.JPG.4e3bc0c174f73be4ffefb3f3ebcf5888.JPG 

Piękne foty 🖐️

• Like 1

Podobne wrażenia z Obertauern jak koledzy powyżej - sporo tras dość krótkich (przy słabych nogach to może być atut :)) i większość z dość długimi wypłaszczeniami na dole (zdarza się, że trzeba trochę kijkować). Kilka fajnych tras czerwonych. Natomiast niewątpliwym plusem są widoki przy dobrej pogodzie i to, że dolna stacja jest dość wysoko (ale to z drugiej strony przekłada się na dość małe przewyższenie). Kilka fotek z grudnia 2023.

480433379_1308637287085085_7747175386601459294_n.jpg

481872774_495072766982167_979482254539796916_n.jpg

481482207_509189238560980_977950938201306818_n.jpg

481320265_3961158700781596_4181285736050835615_n.jpg

• Like 5
  • Thanks 2

Byliśmy 6 dni przez wigilie 2023. W dzień przyjazdu spadł metr nowego śniegu. Troche tras pozamykanych, bo nie nadążali ratrakować 🙂.

Fanninberg - mały ośrodek ale spokojnie dwa dni można się pobawić, bardzo dużo możliwości jazdy poza trasami. Niemal połowa ludzi była na freestyle nartach.

Katschberg - Fajne trasy, bardziej mi się podobała północna część.

Grosseck - Też sympatyczny ośrodek na 2-3 dni jazdy, tylko u góry powolutku jeżdżące krzesełka.

Obertauern - To już porządny ośrodek i głównym plusem jest to że nie trzeba zdejmować nart, tylko jedna gondola i reszta same krzesełka. Od 8:00 do 10:00 można się porządnie wyjezdzić niż ludzie wyjdą z hoteli. Ładne widoki.

Jeżeli jedziecie na 3 dni to nie opłaca wam się kupować karnet z Obertauernem. Te powyższe 3 ośrodki wam bogato wystarczą.

image.jpeg

Edytowane przez Gorol
  • Like 3

16 godzin temu, prez7 napisał:

Co do długości tych tras w Obertauern,  to jak mają 100km tras to nawet gdyby mieli ich z 50, to wychodzi średnio 2km na trasę, zakładam że będą też dłuższe

Karnet 3 dniowy to 191,50 Euro i można wtedy też jeździć również w ośrodku  Großeck-Speiereck.

Z drugiej strony 3 dniowy karnet na leżący, o ok 100km dalej lodowiec Kitzsteinhorn to 222Euro, to tylko 30Euro różnicy 🤔

Kitzsteinhorn/Kaprun/Zell am See też fajny ON; tyle, że jak sam zwróciłeś uwagę, nieco dalej i ciut drożej, za to jest lodowiec, na którym w ostatnich latach sporo zainwestowano w infrastrukturę; kiedyś jego wielkim fanem nie byłem, ale sporo zmieniło się na plus IMHO. Problemem w tego typu przemyśleniach jest to, że zawsze jest "raptem 100 km dalej jest X" i to X jest bardzo fajne, z tym że w ten sposób można skończył w głębokim Tyrolu albo Voralbergu lub po drugiej stronie przelęczy Brener 😉 

Na pewno jednak jak wybierzecie, czy to Obertauern, czy to Schladming, czy Katschberg, to przy wyjeździe na 3-4 dni będziecie zadowoleni. Można trochę kierować się pogodą, bo gdyby było ciepło to lepiej wybrać może takie Obertauern, czy Kitzsteinhorn ze względu na to, że jest ciut wyżej i mniejsza szansa na jakąś jazdę w cukrze. Ale jak pogoda będzie wszędzie porównywalna, to wszędzie się fajnie wyjeździcie. Tam w okolicy jest bardzo dużo fajnych ON, których nazwy w tym wątku jeszcze nie padły i nie wiem, czy jest sens nagle przechodzić do ich recenzji.  

• Like 1

• 3 weeks later...

Cześć Wszystkim serdecznIMG_20250303_131743.thumb.jpg.559c89547bc282a5a1a0162a78005be8.jpgie dziękuję za wasze opinie i uwagi, koniec końców trochę wystraszenie ciepłą pogodą pojechaliśmy jednak na lodowiec Kitzternhorn niedaleko Kaprun. Było bardzo ciepło nawet na lodowcu powyżej 2900 m.n.p.m. termometr wskazywał 3,5"C. Ogólnie udało nam się odczarować tym wyjazdem Austrię, bo pogodę mieliśmy jak drut,  słońce grzało. Powiem tak wyjeździłem się ma maksa,  jak na moje możliwości, kondycję, to było aż nadto,  zwłaszcza Trasa nr 14 Czarna Mamba :) 

Z minusów jakie zauważyłem, to multum ludzi, tłumy, wiadomo każdy chce pojeździć, a ponieważ warunki niezbyt  pewne ciepło, to wszyscy wybierają lodowiec. W porównaniu do SOLDEN oraz GURGLi na których byliśmy parę lat temu, lecz mieliśmy wtedy fatalną pogodę, to choć tym razem się wjeżdżałem, to jednak Solden i Gurgle oceniam wyżej pod kątem tras jakie tam były.

Ostatniego dnia w czwartek wracając do Polski zahaczyliśmy na dobitkę, tak na 3godzinki od 10:00 do 13:00 Sankt Michael in Lungau - Großeck / Speiereck / i powiem szczerze, że bardziej podobało mi się,  niż na lodowcu,  ludzi mało, można było sobie poszaleć na czarnej i czerwonej z samego szczytu coś ponad 2300mnpm. Ogólenie bardzo fajne miejsce,  ten wyjazd  rozmowy z krajanami, dał nam już jako takie rozeznanie. Na przyszłość już wiem,  że rejony Sankt MIchael, Mautendorf, Obertauern są naprawdę ciekawe pod względem narciarskim i nie ma potrzeby pchać się na lodowiec żeby fajnie pojeździć. Chociaż oczywiście fajnie że kolejny zaliczony Kaprun-KitzternHorn :)

IMG_20250303_110811.jpg

IMG_20250303_110817.jpg

IMG_20250303_131743.jpg

IMG_20250303_131745.jpg

IMG_20250305_131803.jpg

IMG_20250305_131819.jpg

Großeck  Speiereck .jpg

Edytowane przez prez7
  • Like 7