Martino Posted October 22, 2025 Report Share Posted October 22, 2025 Wybieram się do Gurgl z rodziną w pierwszej połowie stycznia. Córka ma 11 lat i dobrze już radzi sobie na niebieskich trasach. Na czerwonych już gorzej, podobnie jak moja żona. Wcześniej byliśmy dwa razy w Alta Badia (San Cassiano obok Covary dokładnie) i zarówno córka jak i żona z ośrodka były zadowolone. Ja z synem z kolei preferujemy niebieskie i czerwone trasy. Jeśli ktoś był w Gurglach to proszę o info czy niebieskie trasy są faktycznie niebieskie czy bardziej fioletowe - jak twierdzi J. Ciszak na swoim filmie. Czy Waszym zdaniem to jest dobry ośrodek dla nas? Do tej pory byłem tylko we Włoszech (Alta Badia, Dolina Aosty) - Austrii nie znam wcale. Jako alternatywę rozpatrujemy Kitzsteinhorn-Kaprun. Ewentualnie Solden. Co byście nam doradzili? A może inny ośrodek niż Gurgl i Kitzsteinhorn? Zależy nam na pewnych warunkach śniegowych, ładnej pogodzie - stąd też wybraliśmy wyżej położone ośrodki. Nie chcę przede wszystkim, żeby moje dziewczyny zrobiły sobie krzywdę, albo jeździły tylko po jednej trasie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zając Posted October 22, 2025 Report Share Posted October 22, 2025 Ogólnie w Austrii niebieskie są bardziej fioletowe jeśli ktoś wcześniej jeździł na niebieskich we Włoszech , ale nie należy się zniechęcać. Hochgurgl chyba bardziej dla początkujących niż Obergurgle (zwłaszcza trasy w okolicy Wurmkogel). Generalnie tam dużo z tych niebieskich jest takich łącznikowych - przejazdowych z tego co pamiętam choć ośrodek fajny. W Soelden jest dużo niebieskich wariantów między Rotkogljoch a Giggijoch i na lodowcu. Można pojeździć tu i tam bo to rzut beretem. Z kolei w Kaprun jest fajna górka Maiskogel - lubią ją poczatkujący. Na lodowcu też sporo niebieskich i w pierwszej połowie stycznia nie powinno być jeszcze dużo ludzi. Trudno coś doradzać bo każdy lubi co innego jednak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted October 22, 2025 Report Share Posted October 22, 2025 2 godziny temu, Martino napisał: Dolina Aosty a gdzie konkretnie w Dolinie Aosty ? Jak postanowiłeś jechać do Gurgl to jedź - fajne miejsce i wszystkie noclegi w pobliżu wyciągów tylko pamiętaj że w styczniu prawdopodobieństwo ładnej pogody jest najmniejsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino Posted October 22, 2025 Author Report Share Posted October 22, 2025 (edited) W Dolinie Aosty byłem w: Cervinia, Valtournenche, Pila, Courmayeur, La Thuile Wiem, że każdy ma swoją opinię co do wyboru miejsca. A że ja w Austrii na nartach nie byłem, dlatego pytam o Wasze opinie, bo swojej jeszcze nie mam Co byście wybrali z tej trójki, przy założeniu, że priorytetem dla mnie są niebieskie trasy dla żony i córki no i jakieś czerwone dla mnie i dla syna + dobra pogoda i brak kolejek. Gurgl? Solden? Kitzsteinhirn-Kaprun? Czy w tych ośrodkach w styczniu nie ma kolejek? Czy rzeczywiście w pierwszej połowie stycznia z pogodą w Austrii jest loteria? We Włoszech kiedy nie pojadę zawsze jest lampa Może jednak radzicie odpuścić Austrię i jechać do Włoch? Edited October 22, 2025 by Martino Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaj Posted October 22, 2025 Report Share Posted October 22, 2025 Gurgle to bardzo fajna stacja, ale niebieskich tras nie ma zbyt wiele, jak pisano - często są to łącznikowe trawersy albo stoki otoczone czerwonymi, lub mają stromiznę fioletowo-granatową. Soelden to chyba lepsza opcja co do ilości niebieskich ale pamiętam jak znajoma męczyła się tam właśnie na niebieskich bo we Włoszech czerwone były łatwiejsze. zawsze można przećwiczyć Soelden 4 dni plus Gurgle - 2 dni. To jest 15-20 minut jazdy pogoda nigdy nie będzie gwarantowana - miałem super słońce w Austrii w styczniu i dupuwe w marcu we Włoszech. Kaprun- to jest ośrodek lodowcowy - jak popsuje się pogoda to robi się słabo, nie ma gdzie uciec na niższe stoki. Maiskogel jest położony bardzo nisko. Plusem tego ośrodka jest relatywna bliskość z Polski ja zastanowiłbym się nad Ischgl- sporo niebieskich tras tam jest, ale czerwonych i czarnych też nie braknie. Stoki dochodzą do prawie 2900 ale jest także dobry wybór tras niżej i w lesie (bardzo się przydaje w brzydką pogodę). Można troszkę przyoszczędzić na kwaterze i mieszkać w tej samej dolinie w Galtur gdzie jest kameralny pusty ośrodek z dużą ilością niebieskiego- i każdego dnia decydować czy jedziecie do Ischgl czy zostajecie w Galtur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ski89 Posted October 22, 2025 Report Share Posted October 22, 2025 Ja od siebie powiem. Byłem w Alta Badia(generalnie cała Sellaronda), byłem w Gurglach/Solden, Ischgl, Zillertal Arena, Saalbach(całe Skicircus). Dla mnie i mojego ojca we Włoszech będziesz miał najlepsze pod tym kątem trasy. Jeśli chcecie Austrię w styczniu to wybrałbym właśnie Zillertal Arena(zjazdy do doliny ostrzejsze, góra łagodniejsza + bardzo łagodne tereny w Hochkrimml) lub Saalbach właśnie. Tam będzie bardziej jak we Włoszech moim zdaniem. Ja uwielbiam Ischgl/Solden/Gurgle ale dla mnie i moich towarzyszy jest już tam bardziej zaawansowana jazda. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekly Posted October 23, 2025 Report Share Posted October 23, 2025 Jak masz jakiś punkt odniesienia (Alta Badia) to polecam sobie na openskimap zobaczyć nachylenia na niebieskich w ośrodkach, które Cię interesują. Niestety to oznaczenie tras kolorami nie jest spójne wszędzie, więc zerknięcie na nachylenia (szczególnie przełamań) może być pomocne w ocenie czy teren jest interesujący. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marvillek Posted October 24, 2025 Report Share Posted October 24, 2025 Moja wybranka podobnie woli niebieskie trasy i Gurgl się jej podobało. Co prawda nie jest tam tak płasko jak Alta Badia, ale początkujący też coś znajdą dla siebie. Byliśmy na łączonym wyjeździe Gurgl + Solden, mieszkaliśmy pośrodku tych miejscowości, skibus pomiędzy nimi to jakieś 15 min. Może właśnie połączony wyjazd to opcja dla Was. To jest ten sam karnet. Solden też ma sporo niebieskich tras. Ale Gurgle jakoś nas bardziej przekonały, widokowo też fajniejsze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcik Posted October 24, 2025 Report Share Posted October 24, 2025 W dniu 23.10.2025 o 18:49, wojtekly napisał: Jak masz jakiś punkt odniesienia (Alta Badia) to polecam sobie na openskimap zobaczyć nachylenia na niebieskich w ośrodkach, które Cię interesują. Niestety to oznaczenie tras kolorami nie jest spójne wszędzie, więc zerknięcie na nachylenia (szczególnie przełamań) może być pomocne w ocenie czy teren jest interesujący. Mapy fajne ale czy dane które podają są prawdziwe , mam duże wątpliwości a nawet pewność że niestety nie.Choć wyobrażenie jakieś dają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino Posted October 31, 2025 Author Report Share Posted October 31, 2025 Napiszcie jak to jest z pogodą w Austrii w styczniu i w lutym. Słyszałem/czytałem, że pogoda dużo gorsza niż we Włoszech i szansa na ładne, słoneczne dni jest dużo niższa niż we Włoszech, bo Austria leży po północnej stronie Alp. W Austrii to głównie chmury, mgły itd. Wiem, że pogoda to loteria, ale może macie jakieś swoje obserwacje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zając Posted October 31, 2025 Report Share Posted October 31, 2025 31 minut temu, Martino napisał: Napiszcie jak to jest z pogodą w Austrii w styczniu i w lutym. Słyszałem/czytałem, że pogoda dużo gorsza niż we Włoszech i szansa na ładne, słoneczne dni jest dużo niższa niż we Włoszech, bo Austria leży po północnej stronie Alp. W Austrii to głównie chmury, mgły itd. Wiem, że pogoda to loteria, ale może macie jakieś swoje obserwacje? Wszystko kwestia trafienia w pogodę, wielokrotnie byłam w Austrii styczeń/luty i nigdy nie było złej pogody przez tydzień czasu. Owszem może 1 dzień się zdarzył mglisty kiedy trochę trzeba odpuścić (choć są też tacy którzy nie odpuszczają). W zeszłym sezonie początkiem lutego w rejonie Pitztal-Solden-Gurgle cały tydzień była lampa, co pokazują zdjęcia w moim wątku poniżej: Natomiast @grimson w zeszłym sezonie z tego co pamiętam chyba kiepsko trafił z pogodą w nomen-omen Val di Sole - tak że nie nastawiałabym się że we Włoszech to cały czas słoneczko 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted October 31, 2025 Report Share Posted October 31, 2025 15 minut temu, zając napisał: Wszystko kwestia trafienia w pogodę, wielokrotnie byłam w Austrii styczeń/luty i nigdy nie było złej pogody przez tydzień czasu. Owszem może 1 dzień się zdarzył mglisty kiedy trochę trzeba odpuścić (choć są też tacy którzy nie odpuszczają). W zeszłym sezonie początkiem lutego w rejonie Pitztal-Solden-Gurgle cały tydzień była lampa, co pokazują zdjęcia w moim wątku poniżej: Natomiast @grimson w zeszłym sezonie z tego co pamiętam chyba kiepsko trafił z pogodą w nomen-omen Val di Sole - tak że nie nastawiałabym się że we Włoszech to cały czas słoneczko no ja trafiłem z rodziną na pogodową biedę. na 5 dni, 1 dzień słońce, reszta warun jak niżej: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted October 31, 2025 Report Share Posted October 31, 2025 52 minuty temu, Martino napisał: Wiem, że pogoda to loteria, ale może macie jakieś swoje obserwacje? mam takie obserwacje że w Austrii potrafi być diametralnie róźna pogoda nawet w tej samej dolinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaj Posted October 31, 2025 Report Share Posted October 31, 2025 Warto pamiętać, że taka idealna słoneczna pogoda może mieć także ujemne strony- często oznacza ze temperatura jest dodatnia, przynajmniej przez część dnia - w efekcie na wielu stokach śnieg jest rozmiękły, robią się odsypy, dotyczy to zwłaszcza ekspozycji polodniowej i godzin popołudniowych. Nawet najpiękniejsze słoneczko słabo zrekompensuje konieczność jazdy po ciężkich muldach, głębokich dołach, czy śniegu wyłącznie z armatek. idealna sytuacja to okres słonecznej pogody następujący po dużych opadach, połączony z ujemnymi temperaturami- - o ile nie następuje po dużych opadach śniegu i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted October 31, 2025 Report Share Posted October 31, 2025 Godzinę temu, zaj napisał: w efekcie na wielu stokach śnieg jest rozmiękły, robią się odsypy... ........... konieczność jazdy po ciężkich muldach, głębokich dołach, ..a co za tym idzie ludzie - zwłaszcza ci którzy słabiej sobie radzą ale im sie wydaje że jest odwrotnie - zwijają sie ze soku i robi się o wiele bezpieczniej i przyjemniej.. jazda w słoneczku.. nawet uczący sie mają lepie bo a) zdobędą nowe doświadczenia, b)upadki są mniej bolesne niż te na betonowy sztruks. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekM Posted October 31, 2025 Report Share Posted October 31, 2025 5 godzin temu, Martino napisał: Napiszcie jak to jest z pogodą w Austrii w styczniu Ostatnie 2 lata byłem w AT w styczniu w tygodniu po 3 Królach i zawsze było dobrze z pogodą. Wiadomo, że trafiają się dni bez słońca i z silniejszym wiatrem, ale za to jest wtedy puściej na stoku. Nie trafiłem na pogodę, żeby nie dało się jeździć, a byłem raczej w wyżej położonych ośrodkach (Grossglockner Kals Matrei i Stubai). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaj Posted November 1, 2025 Report Share Posted November 1, 2025 20 godzin temu, Lexi napisał: ..a co za tym idzie ludzie - zwłaszcza ci którzy słabiej sobie radzą ale im sie wydaje że jest odwrotnie - zwijają sie ze soku i robi się o wiele bezpieczniej i przyjemniej.. jazda w słoneczku.. nawet uczący sie mają lepie bo a) zdobędą nowe doświadczenia, b)upadki są mniej bolesne niż te na betonowy sztruks. Równie dobrze na tych muldach może być tłok bo tłum się nie zorientuje, co oznacza ze jeździsz po trudnych muldach między przestraszonymi narciarzami /snowbordziarzami. Jak już całe towarzystwo się przewinie to stok będzie tak poryty że nie chcesz wywrócić się na metrową muldę a dla początkującego i wielu średniozaawansowanych każdy skręt to wyzwanie, co druga mulda to wywrotka. No i jasne - stoki szybko pustoszeją, ale to co zostaje to nie jest słoneczne poletko przyjemnej jazdy tylko walka dla specyficznych koneserów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted November 1, 2025 Report Share Posted November 1, 2025 (edited) 2 godziny temu, zaj napisał: Równie dobrze na tych muldach może być tłok bo tłum się nie zorientuje, co oznacza ze jeździsz po trudnych muldach między przestraszonymi narciarzami /snowbordziarzami. Jak już całe towarzystwo się przewinie to stok będzie tak poryty że nie chcesz wywrócić się na metrową muldę a dla początkującego i wielu średniozaawansowanych każdy skręt to wyzwanie, co druga mulda to wywrotka. No i jasne - stoki szybko pustoszeją, ale to co zostaje to nie jest słoneczne poletko przyjemnej jazdy tylko walka dla specyficznych koneserów Bywa i tak .. Też mi się zdarzało odpuszczać ale nie dlatego że stok był "be" tylko dlatego że byłem za cienki w stosunku do "góry" - lub zbyt słaby fizycznie. Edited November 1, 2025 by Lexi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted November 1, 2025 Report Share Posted November 1, 2025 6 godzin temu, Lexi napisał: Też mi się zdarzało odpuszczać ale nie dlatego że stok był "be" tylko dlatego że byłem za cienki w stosunku do "góry" - lub zbyt słaby fizycznie. wtedy odpinałeś narty i schodziłeś czy jechałeś kolejką w dół ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted November 1, 2025 Report Share Posted November 1, 2025 35 minut temu, Jeeb napisał: wtedy odpinałeś narty i schodziłeś czy jechałeś kolejką w dół ? Jeśli brakowało siły był to ostani zjazd .. o zrozumiałe - dalsza jazda staje się niebezpieczna jak nogi już są zbyt słabe. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted November 1, 2025 Report Share Posted November 1, 2025 taki stok (filmik znaleziony) 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino Posted November 26, 2025 Author Report Share Posted November 26, 2025 (edited) Napiszcie jeszcze jakie są zazwyczaj temperatury w pierwszej połowie stycznia w Solden i w Gurglach oraz czy często mocno wieje. Wiem, wiem, pogoda zmienna jest i zależy jak się trafi, ale i tak pytam, bo boję się o moje zmarzluchy Edited November 26, 2025 by Martino Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jawor61 Posted December 2, 2025 Report Share Posted December 2, 2025 Nie wiem kto Tobie podsunął pomysł na Ober i Gurgl? Tak jak Zając napisała niebieskie to głównie łączniki a czerwone to raczej bordowe. Solden też raczej dla zaawansowanych, rozwleczone, wycieczka wyciągami na górę zabiera ok. 1 godz. Porównując ze względu na przyjazność tras do Alta Badii to : Obertauern, Stubai, Hochkriml w Zilrtall Arenie, Kitzsteinhorn. Pogoda - w ostatnie lata 2 połowa stycznia to szansa bez dodatnich temperatur i na pewno mniej ludzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino Posted December 2, 2025 Author Report Share Posted December 2, 2025 3 godziny temu, jawor61 napisał: Nie wiem kto Tobie podsunął pomysł na Ober i Gurgl? Tak jak Zając napisała niebieskie to głównie łączniki a czerwone to raczej bordowe. Solden też raczej dla zaawansowanych, rozwleczone, wycieczka wyciągami na górę zabiera ok. 1 godz. Porównując ze względu na przyjazność tras do Alta Badii to : Obertauern, Stubai, Hochkriml w Zilrtall Arenie, Kitzsteinhorn. Pogoda - w ostatnie lata 2 połowa stycznia to szansa bez dodatnich temperatur i na pewno mniej ludzi. Nikt mi nie podsunął. Sam znalazłem. Na filmikach na YouTube niebieskie w Gurglach wyglądają ciekawie i nie oceniam ich na podstawie tych filmików na dojazdowe. W Solden sprawdzałem w necie wjazd gondolą na Giggijoch zajmuje 10 minut. Widzę też tutaj dużo szerokich niebieskich tras. Przejazd z giggijoch na Tiefenbach zajmie 10 min. I tutaj też dużo pięknych niebieskich tras. Nie wiem skąd masz informacje o godzinie przejazdu? Poza tym nigdy na takich szerokich trasach nie jeździliśmy i chcemy spróbować. Na YouTube też jest pełno filmików pokazujących te niebieskie trasy np. nawet J.Ciszaka. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted December 2, 2025 Report Share Posted December 2, 2025 54 minuty temu, Martino napisał: Nikt mi nie podsunął. Sam znalazłem. Na filmikach na YouTube niebieskie w Gurglach wyglądają ciekawie i nie oceniam ich na podstawie tych filmików na dojazdowe. W Solden sprawdzałem w necie wjazd gondolą na Giggijoch zajmuje 10 minut. Widzę też tutaj dużo szerokich niebieskich tras. Przejazd z giggijoch na Tiefenbach zajmie 10 min. I tutaj też dużo pięknych niebieskich tras. Nie wiem skąd masz informacje o godzinie przejazdu? Poza tym nigdy na takich szerokich trasach nie jeździliśmy i chcemy spróbować. Na YouTube też jest pełno filmików pokazujących te niebieskie trasy np. nawet J.Ciszaka. @Martino jak już masz rezerwację to jedź bo widzę że jeden kolega tu strasznie wystraszony a wcale nie jest tak bordowo, trasy są szerokie tak że nawet czerwoną można przejechać niebieskim śladem ps. gdzie masz noclegi ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts