Martino Napisano 22 Październik Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik Wybieram się do Gurgl z rodziną w pierwszej połowie stycznia. Córka ma 11 lat i dobrze już radzi sobie na niebieskich trasach. Na czerwonych już gorzej, podobnie jak moja żona. Wcześniej byliśmy dwa razy w Alta Badia (San Cassiano obok Covary dokładnie) i zarówno córka jak i żona z ośrodka były zadowolone. Ja z synem z kolei preferujemy niebieskie i czerwone trasy. Jeśli ktoś był w Gurglach to proszę o info czy niebieskie trasy są faktycznie niebieskie czy bardziej fioletowe - jak twierdzi J. Ciszak na swoim filmie. Czy Waszym zdaniem to jest dobry ośrodek dla nas? Do tej pory byłem tylko we Włoszech (Alta Badia, Dolina Aosty) - Austrii nie znam wcale. Jako alternatywę rozpatrujemy Kitzsteinhorn-Kaprun. Ewentualnie Solden. Co byście nam doradzili? A może inny ośrodek niż Gurgl i Kitzsteinhorn? Zależy nam na pewnych warunkach śniegowych, ładnej pogodzie - stąd też wybraliśmy wyżej położone ośrodki. Nie chcę przede wszystkim, żeby moje dziewczyny zrobiły sobie krzywdę, albo jeździły tylko po jednej trasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 22 Październik Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik Ogólnie w Austrii niebieskie są bardziej fioletowe jeśli ktoś wcześniej jeździł na niebieskich we Włoszech , ale nie należy się zniechęcać. Hochgurgl chyba bardziej dla początkujących niż Obergurgle (zwłaszcza trasy w okolicy Wurmkogel). Generalnie tam dużo z tych niebieskich jest takich łącznikowych - przejazdowych z tego co pamiętam choć ośrodek fajny. W Soelden jest dużo niebieskich wariantów między Rotkogljoch a Giggijoch i na lodowcu. Można pojeździć tu i tam bo to rzut beretem. Z kolei w Kaprun jest fajna górka Maiskogel - lubią ją poczatkujący. Na lodowcu też sporo niebieskich i w pierwszej połowie stycznia nie powinno być jeszcze dużo ludzi. Trudno coś doradzać bo każdy lubi co innego jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Październik Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2 godziny temu, Martino napisał: Dolina Aosty a gdzie konkretnie w Dolinie Aosty ? Jak postanowiłeś jechać do Gurgl to jedź - fajne miejsce i wszystkie noclegi w pobliżu wyciągów tylko pamiętaj że w styczniu prawdopodobieństwo ładnej pogody jest najmniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martino Napisano 22 Październik Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik (edytowane) W Dolinie Aosty byłem w: Cervinia, Valtournenche, Pila, Courmayeur, La Thuile Wiem, że każdy ma swoją opinię co do wyboru miejsca. A że ja w Austrii na nartach nie byłem, dlatego pytam o Wasze opinie, bo swojej jeszcze nie mam Co byście wybrali z tej trójki, przy założeniu, że priorytetem dla mnie są niebieskie trasy dla żony i córki no i jakieś czerwone dla mnie i dla syna + dobra pogoda i brak kolejek. Gurgl? Solden? Kitzsteinhirn-Kaprun? Czy w tych ośrodkach w styczniu nie ma kolejek? Czy rzeczywiście w pierwszej połowie stycznia z pogodą w Austrii jest loteria? We Włoszech kiedy nie pojadę zawsze jest lampa Może jednak radzicie odpuścić Austrię i jechać do Włoch? Edytowane 22 Październik przez Martino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 22 Październik Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik Gurgle to bardzo fajna stacja, ale niebieskich tras nie ma zbyt wiele, jak pisano - często są to łącznikowe trawersy albo stoki otoczone czerwonymi, lub mają stromiznę fioletowo-granatową. Soelden to chyba lepsza opcja co do ilości niebieskich ale pamiętam jak znajoma męczyła się tam właśnie na niebieskich bo we Włoszech czerwone były łatwiejsze. zawsze można przećwiczyć Soelden 4 dni plus Gurgle - 2 dni. To jest 15-20 minut jazdy pogoda nigdy nie będzie gwarantowana - miałem super słońce w Austrii w styczniu i dupuwe w marcu we Włoszech. Kaprun- to jest ośrodek lodowcowy - jak popsuje się pogoda to robi się słabo, nie ma gdzie uciec na niższe stoki. Maiskogel jest położony bardzo nisko. Plusem tego ośrodka jest relatywna bliskość z Polski ja zastanowiłbym się nad Ischgl- sporo niebieskich tras tam jest, ale czerwonych i czarnych też nie braknie. Stoki dochodzą do prawie 2900 ale jest także dobry wybór tras niżej i w lesie (bardzo się przydaje w brzydką pogodę). Można troszkę przyoszczędzić na kwaterze i mieszkać w tej samej dolinie w Galtur gdzie jest kameralny pusty ośrodek z dużą ilością niebieskiego- i każdego dnia decydować czy jedziecie do Ischgl czy zostajecie w Galtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 22 Październik Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik Ja od siebie powiem. Byłem w Alta Badia(generalnie cała Sellaronda), byłem w Gurglach/Solden, Ischgl, Zillertal Arena, Saalbach(całe Skicircus). Dla mnie i mojego ojca we Włoszech będziesz miał najlepsze pod tym kątem trasy. Jeśli chcecie Austrię w styczniu to wybrałbym właśnie Zillertal Arena(zjazdy do doliny ostrzejsze, góra łagodniejsza + bardzo łagodne tereny w Hochkrimml) lub Saalbach właśnie. Tam będzie bardziej jak we Włoszech moim zdaniem. Ja uwielbiam Ischgl/Solden/Gurgle ale dla mnie i moich towarzyszy jest już tam bardziej zaawansowana jazda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekly Napisano 23 Październik Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik Jak masz jakiś punkt odniesienia (Alta Badia) to polecam sobie na openskimap zobaczyć nachylenia na niebieskich w ośrodkach, które Cię interesują. Niestety to oznaczenie tras kolorami nie jest spójne wszędzie, więc zerknięcie na nachylenia (szczególnie przełamań) może być pomocne w ocenie czy teren jest interesujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvillek Napisano Piątek o 11:38 Zgłoszenie Share Napisano Piątek o 11:38 Moja wybranka podobnie woli niebieskie trasy i Gurgl się jej podobało. Co prawda nie jest tam tak płasko jak Alta Badia, ale początkujący też coś znajdą dla siebie. Byliśmy na łączonym wyjeździe Gurgl + Solden, mieszkaliśmy pośrodku tych miejscowości, skibus pomiędzy nimi to jakieś 15 min. Może właśnie połączony wyjazd to opcja dla Was. To jest ten sam karnet. Solden też ma sporo niebieskich tras. Ale Gurgle jakoś nas bardziej przekonały, widokowo też fajniejsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcik Napisano Piątek o 21:58 Zgłoszenie Share Napisano Piątek o 21:58 W dniu 23.10.2025 o 18:49, wojtekly napisał: Jak masz jakiś punkt odniesienia (Alta Badia) to polecam sobie na openskimap zobaczyć nachylenia na niebieskich w ośrodkach, które Cię interesują. Niestety to oznaczenie tras kolorami nie jest spójne wszędzie, więc zerknięcie na nachylenia (szczególnie przełamań) może być pomocne w ocenie czy teren jest interesujący. Mapy fajne ale czy dane które podają są prawdziwe , mam duże wątpliwości a nawet pewność że niestety nie.Choć wyobrażenie jakieś dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi