Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

JC

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Jeeb napisał:

ale tylko na jednodniowe karnety kupowane w kasie.

Większość kupuje sezonówki EPIC albo ICON

Niejednokrotnie jeździłem na narty w Alpy na jeden lub dwa dni i ceny karnetów jednodniowych są dla mnie istotne, natomiast myślę, że nigdy nie wybiorę się na jeden czy dwa dni do USA, podobnie nie kupię sezonówki EPIC, ICON i jakie inne tam jeszcze mają. Cena karnetów w USA jest dla mnie bez znaczenia, gdyby rozdawali je za darmo też nie skorzystam. W Alpach też są sezonówki, sam o tym wiesz doskonale, a co kto kupuje zależy od ilości dni w sezonie na nartach. 

• Like 2

4 godziny temu, marionen napisał:

Cena karnetów w USA jest dla mnie bez znaczenia,

no przecież sam zagaiłeś temat o skipassach w USA

4 godziny temu, marionen napisał:

Niejednokrotnie jeździłem na narty w Alpy na jeden lub dwa dni

przy obecnych cenach paliwa dojazd kosztuje więcej niż skipass

mój najkrótszy wyjazd w Alpy to 4 dni na śniegu

18 godzin temu, Jeeb napisał:

Ludzie kochani no nie porównujcie Ischgl z Val di Sole

Janie - czytanie ze zrozumieniem, mogłoby Cię naprowadzić na (uzasadniony zresztą) wniosek, że cytując Cappo, który pisał o Val di Sole, dokonałem porównania cen w Val di Sole z najbliższego sezonu i z 2015 roku, przywołanych przez cytowanego Cappo. ;) 

• 3 weeks later...

Hej,

Czy jeździł ktoś (a na pewno tak) w pierwszej połowie kwietnia w Ischgl/Samnaun? Jakie wtedy są tam warunki?

To znaczy domyślam się, że na zjeździe na pewno będzie ciapowato, ale czy ogólnie w tym terminie jest tam zazwyczaj dużo tras w dobrym stanie - z tych położonych wyżej? Czy raczej nie warto już spinać się na ten termin, biorąc pod uwagę dość drogi karnet?

Mam zaplanowane wcześniej Solden na 13-20 marca i nie wiem, czy jest jeszcze sens myśleć o Ischgl na kwiecień.

W dniu 28.07.2026 o 21:42, marionen napisał:

Niejednokrotnie jeździłem na narty w Alpy na jeden lub dwa dni i ceny karnetów jednodniowych są dla mnie istotne, natomiast myślę, że nigdy nie wybiorę się na jeden czy dwa dni do USA, podobnie nie kupię sezonówki EPIC, ICON i jakie inne tam jeszcze mają. Cena karnetów w USA jest dla mnie bez znaczenia, gdyby rozdawali je za darmo też nie skorzystam. W Alpach też są sezonówki, sam o tym wiesz doskonale, a co kto kupuje zależy od ilości dni w sezonie na nartach. 

W Austrii mają sezonówki regionalne, np. na Dolną Austrię.

Fajnie by było to wprowadzić u nas, np. na woj. śląskie?

• Like 1

5 godzin temu, WojtekM napisał:

Hej,

Czy jeździł ktoś (a na pewno tak) w pierwszej połowie kwietnia w Ischgl/Samnaun? Jakie wtedy są tam warunki?

To znaczy domyślam się, że na zjeździe na pewno będzie ciapowato, ale czy ogólnie w tym terminie jest tam zazwyczaj dużo tras w dobrym stanie - z tych położonych wyżej? Czy raczej nie warto już spinać się na ten termin, biorąc pod uwagę dość drogi karnet?

Mam zaplanowane wcześniej Solden na 13-20 marca i nie wiem, czy jest jeszcze sens myśleć o Ischgl na kwiecień.

W innym wątku o tym pisałem - jeździłem coś ok.8-15 kwietnia. Bylo to ok. 20 lat temu i był to ciepły rok, bo po południu zdarzyło mi się wyskoczyć do sklepu w krotkich spodenkach:) Wielokrotnie byłem w marcu pod koniec - bez problemu. Tam większość tras jest  powyżej 2000 mnpm. więc trzymają się naprawdę nieźle. Zjazdy do miasta rano to twardy betonowy sztruks, po południu ciapa, lepiej zjechać gondolą. Trasy były czynne wszystkie, zawsze jak tam byłem.

• Like 1
  • Thanks 1

8 godzin temu, WojtekM napisał:

Hej,

Powinno być dobrze bo w okolicach 4-8 kwietnia przychodzi w Alpy w każdym sezonie potężne załamanie pogody z opadami śniegu 

• Like 1