surfing Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 (edytowane) Moje odkrywanie Krynicy Start Słotwiny Planowane podejście na Słotwiny Wejście w kierunku Słotwiny przy drodze do hotelu Eris Dolna stacja wyciągu - całkiem z lewej, kasa -wjazd 2zł i biały domek Trasa powoli zarasta samosiejkami ale podejście i ewentualny zjazd bez ukrytych przeszkód. Nowy wyciąg Słotwiny Arena gotowy - odebrany czeka na śnieg. Edytowane 3 Styczeń 2019 przez surfing 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 (edytowane) W Tatrach ogłoszono lawinową "czwórkę". Edytowane 3 Styczeń 2019 przez tankowiec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 5 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2019 Kolejne relacje skiturowe Zlatna Rysianka Dnia 31.12.2018 o 22:51, Mati1981 napisał: Witam. Dziś skiturkowo ze Złatnej, najpierw Hala Lipowska, tam pierwszy krótki zjazd wzdłuż starego orczyka, dalej na Rysianke i drugi zjazd do Złatnej głównie czarnym szlakiem. Piękna zima w pełni na 120%, śniegu nowego około 30-40 cm plus to co już było powoduje że warunki coraz lepsze, no miodzio. Nawet sztruks się trafił! Poniżej kilka ujęć. Pozdrawiam serdecznie życząc Wszystkim dużo zdrowia! Maciek Wapienica - Błatnia - Klimczok - Szczyrk Biła Dnia 4.01.2019 o 15:34, Gerald napisał: Wczoraj wybrałem się w trasę na skiturach Wapienica - Błatnia - Klimczok - Szczyrk Biła @johnny_narciarz zazdroszczę że udało Ci się przejechać tym wyciągiem. Ja zrobiłem sobie tylko pozowane zdjęcie ruszy dopiero pod koniec stycznia Zjazd z Klimczoka do Biłej świetny! Pasmo Klimczoka jest bardzo mało popularne narciarsko, wczoraj nie spotkaliśmy nikogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 5 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2019 16 minut temu, mirekn napisał: 9:15 parking pod skocznią Skrzyczne trasą styczniowego biegu Zamieć 2019 i szybko do domu track w necie. Lokalne laski do zjazdu (od lasu) - bajka !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wiatr minimum 6m/s max 8m/s. Dla mnie super ! Pozdrawiam mirekn IMG_3437.MOV Relacje skiturowe dodawajcie w tym wątku , łatwiej można odnaleźć czytając rzadko forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 5 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2019 Przed chwilą, surfing napisał: Relacje skiturowe dodawajcie w tym wątku , łatwiej można odnaleźć czytając rzadko forum. Przepraszam się poprawię. Ale zjechałem trasą No i mov z wiatrem się nie otwiera Pozdrawiam mirekn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 7 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2019 (edytowane) Dzisiaj miałem dzień wolny. Do tego otworzyło się "okno pogodowe". Więc decyzja mogła być tylko jedna. Na "skitury" kierunek Pilsko. Trasa klasyk czyli szlak zielony(z Korbielowa). Na początku podejście wzdłuż krzesełka a potem już nartostradą przez Halę Miziową i dalej na Pilsko(W sumie górę Pięciu Kopców:). Warunki super i to co lubię czyli cisza i spokój:). Śniegu jest naprawdę sporo w dodatku jest trochę "tępy" więc nie trzeba za bardzo kombinować z zakosami i można przeć prosto pod górę(nawet na ostatnim podejściu). Pogoda na szczycie słoneczna i bez wietrzna co jest chyba ewenementem dla tej góry:). Poniżej parę fotek. Niestety aparat coś słabo łapał ostrość(problem został dopiero odkryty po fakcie dokonanym:). pzdr. Królowa Beskidów Babia Góra. Edytowane 7 Styczeń 2019 przez tankowiec 7 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 13 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 Miałem przyjemność towarzyszyć w testach takiego sprzętu 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 13 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 (edytowane) 13 minut temu, surfing napisał: Miałem przyjemność towarzyszyć w testach takiego sprzętu Fajne. Jak się z tym zjeżdża ? Jak z toboganem ? Dyszle odpowiednio sztywne ? Wewnątrz są jakieś szelki ? Pozdrawiam mirekn Edytowane 13 Styczeń 2019 przez mirekn Literowka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 14 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 11 godzin temu, mirekn napisał: Fajne. Jak się z tym zjeżdża ? Jak z toboganem ? Dyszle odpowiednio sztywne ? Wewnątrz są jakieś szelki ? To jest wózek dziecięcy który może być przyczepką rowerową, zestaw narciarski dokupowany osobno, oczywiście są pasy dla dziecka. Zimą raczej na trasy spacerowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 (edytowane) W ostatnim tygodniu "rzuciło" mnie w ok. Zieleńca. W kotlinie Kłodzkiej na śnieg też nie narzekają. I znając tamtejszy mikroklimat to jeszcze długo poleży. W czwartek byłem na klasycznej turze. Duszniki- Zdrój --->Masarykova Chata. Warunki bardzo dobre. Śniegu mnóstwo. Pogoda jak na tamte tereny pochmurno i mglisto. Trafić na słońce w Zieleńcu to trzeba mieć farta:). No i po drodze sporo połamanych drzew(będą co mieć robić na wiosnę). Edytowane 19 Styczeń 2019 przez tankowiec 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 19 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 Tajemnicza Madohora. Chciałem na Leskowiec, ale stworki mnie powstrzymały Słoń Na trasie Strażnicy Tor przeszkód Czarny Groń Prawie koniec 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 (edytowane) Piękna wycieczka 44 minutes ago, surfing said: Tajemnicza Madohora. Chciałem na Leskowiec, ale stworki mnie powstrzymały Słoń Piękna wycieczka. A ten słonik, taki słodki. Edytowane 19 Styczeń 2019 przez andy-w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 21 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2019 Cd. odkrywania Czarnego Gronia, dzisiaj pod koniec dnia Cel zjazd z prawdziwego Czarnego Gronia, linie zjazdu wypaczyłem w sobotę, dolna część to jazda wycinką linii energetycznej Potrójna 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2019 Wiślański klasyk: Stożek-Soszów-Czantoria Ustroń Polana Wisła Głębce Stożek - po prostu pięknie Niebieska Soszów czynna też trasa nr.3, kolejek brak cały dzień. Schronisko Soszów- POLECAM! Czantoria 7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 22 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2019 16 minut temu, surfing napisał: Wiślański klasyk: Stożek-Soszów-Czantoria 7/8 klasyka. Cały to z Głębiec na Kubalonkę i dalej na Stożek. Zazdroszczę. Pozdrawiam mirekn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 23 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2019 Dnia 22.01.2019 o 19:23, mirekn napisał: 7/8 klasyka Mówią mierz siły na zamiary, może kiedyś spróbuje cały, można też przedłużyć na Małą Czantorię i meta w Goleszowie. Zdradzę też tajemnicę że jednym z celów tury był zjazd z wiaduktu kolejowego, a na Kubalonce bylem całkiem niedawno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 23 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2019 (edytowane) Ta ten wiadukt kultowy no i na Małą koniecznie ! zrobie niebawem 100% Pozdrawiam mirekn Edytowane 23 Styczeń 2019 przez mirekn O małej zapomniałem, zrobię 100% 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 25 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2019 Skrzyczne trasą biegu Zamieć 2019, w celu sprawdzenia warunków przed jutrzejszym biegiem. Wyjazd z Katowic 7.10 parking Pod Skocznią 8.35. Droga bez niespodzianek. Korka na wjeździe nie stwierdzono. Przy dojeździe na tablicy "parking pod gondolą 150". Trasa to połączenie szlaku zielonego (po połączeniu i czerwonego), wyznaczonych tras biegowych i agrafki. Warunki na tury bajka, bo bezpiecznie można się "obsunąć" aby minąć przeszkody do biegania trudne. Nikt wcześniej nie szedł na turach (1 osoba na rakietach) więc było lekko wyrypiasto. Trasa biegu już oznakowana. Laski i jary od około 850 m n.p.m (mniej więcej od poziomu przełęczy Becyrek 862) przejezdne. Kilka fotek. Pozdrawiam mirekn 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 27 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2019 Wczorajsza tura z Córki ręki (ja biegałem po Skrzycznem ). Trasa Huta-Rysianka-Lipowska-Huta. Pomimo braku słoneczka parking pod Złatna Huta pełny już o 8:00, część ludzi na dupoloty. Temperatura -10, bez wiatru, mgła i sypie. Na tej trasie widać, że tury są popularne, turystyka piesza w tym rejonie też. Klasycznego, po pachy Powder-a brak, ale są jeszcze polanki do objechania. Kilka fotek. Pozdrawiam mirekn 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 (edytowane) Dzisiaj po kilku moich zjazdach przywyciągowych udaliśmy się przyjacielem z Soliska w Szczyrku w kierunku Malinowa. Na Solisku jest już oficjalnie oznaczony "korytarz" dla narciarzy pieszych. Pierwotnie naszym celem miało być Skrzyczne, ale tak się poskładało, że doszliśmy do punktu w połowie drogi z Małego Skrzycznego do Malinowskiej Skały. W domu patrząc na mapę okazało się, ze miejsce to nazywa się Skrzyczeńską Kopą (1189 m n.p.m.). Z oficjalnego szlaku turowego wzdłuż tras narciarskich od razu na Solisku odbiliśmy w prawo. Szliśmy po płaskim wzdłuż potoku, a potem w lewo cały już czas w górę. Początkowo pięknym wąwozem, a później szlak coraz bardziej się zacierał i już bez żadnych poprzedzających nas śladów trafiliśmy do prawdopodobnie polodowcowego krateru leżącego na prawo od orczyka na Małe Skrzyczne. Zawsze jadąc tym orczykiem niemal marzyłem aby w tym "kraterze" kiedyś się znaleźć i dzisiaj w końcu się udało. Przepiękne miejsce. Po odpoczynku na Skrzyczeńskiej Kopie zjechaliśmy podobnym śladem jak wychodziliśmy. Zjazd był fantastyczny. Dużo otwartego, dziewiczego terenu, trochę w rzadkim lesie, trochę wąwozem. Na górze 20 cm puchu, na dole 5-10 na zsiadłym śniegu. Po prostu bajka. 20190130_132644.mp4 Edytowane 30 Styczeń 2019 przez andy-w 5 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 @andy-w Zupełnie inne oblicze Szczyrku, przepięknie to wygląda :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 4 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2019 (edytowane) Zawoja Mosorny Groń Skitur 03.02.2019 relacje @andy-w i @johnny_narciarz Fajna wiosenna tura, najbardziej zdziwił mnie brak śniegu w lesie. Centrum Górskie przeniesiono do Legendi w Chorzowie. Pozdrawiam 12 godzin temu, andy-w napisał: to i ja dodam kilka fotek przygotowania już tylko został napis temu to zawsze za ciepło puste budynki Centrum Górskiego pierwszy mostek o co tu chodzi ? do boju marsz gdzie to białe jest ? strumyk Chłodna Dziura chyba coś zgubiłem mogli by to wyciąć, ciągle jakieś przeszkody Babia W końcu zjazd zacieranie śladów 20190203_121602.mp4 a tak to wyglądało w połowie października Edytowane 4 Luty 2019 przez surfing 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 4 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2019 Rycerzowa skiturowo @johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 6 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2019 (edytowane) Dzisiaj przyjemna tura ze Złatnej przez Lipowską na Rysiankę. Słońce wyszło tuż po godz. 10 i nie opuściło nas do końca. Śnieg mocno zmrożony po odwilży, przysypany cienką warstwą świeżego puchu. Z czarnego gładkiego szlaku odbiliśmy w lewo na żółty w kierunku Lipowskiej. Na nim zamarznięte ślady pieszych, mocno nierówno i bardzo dużo powalonych drzew. Do polany szliśmy lasem obok szlaku, który był "nieprzejezdny". Polany przed Lipowską to już inna bajka - równiutko, widokowo, pięknie. Słoneczko przygrzewało, a lekki mróz nadal trzymał. Uzupełnienie płynów w schronisku na Hali Lipowskiej i dalej spacerkiem na Rysiankę. Tutaj kolega wciągnął żurek, ja tradycyjnie kiełbaskę (najładniej podaną ze wszystkich co jadłem w tym sezonie). Trochę fotek i jazda w dół. Najpierw podszczytową polaną, a później czarnym szlakiem. Z czarnego odbiliśmy na szerszą leśną drogę, gdzie po kilkuset pięknych metrach pojawiło się kilkadziesiąt powalonych drzew. Jakieś 200 m z buta i po zapięciu nart po chwili dołączyliśmy ponownie do czarnego szlaku. Jeszcze z kilometr i parking. Turowanie w tygodniu, zwłaszcza w bardziej znane miejsca to piękna sprawa. Mała ilość turystów w schroniskach, na szlakach i ogólny spokój pozwalają na jeszcze lepsze chłonięcie piękna naszych Beskidów. 20190206_142518.mp4 20190206_143500.mp4 Edytowane 6 Luty 2019 przez andy-w 6 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 6 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2019 @andy-w piękne słoneczko i świetne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi