Artur M Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Witam. Jeżdżę już od kilku sezonów i moje buty mimo już dorabianych wkładek "latają" mi na stopach więc mam problemy z panowaniem nad nartami, pora zmienić na coś innego, bardziej zaawansowanego. Jeżdżę dosyć dobrze, latałem trochę u nas, w Czechach i w alpach na trzech dolinach i następnego roku na 2 dolinach. Preferuje czerwone trasy gdzie można szybko polatać, czarną też zjadę, ale nie odczuwam wielkiej satysfakcji na ostrych stromiznach. Zasadniczym problemem z doborem butów jest szerokość mojej stopy (95mm) wzrostu mam 176cm i 78kg wagi. Większość butów ma skorupę w granicach 102-106mm (mimo dopięcia klamr na maksa stopa nie jest sztywno trzymana) Celuje z buty z flexem około 110 i wąską skorupą (może ktoś polecić jakiś model?) W sobotę chciałbym trochę poprzymierzać, polecacie jakieś sklepy w Poznaniu posiadające dość szeroką paletę butów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Profesjonalny sklep powinien dokładnie zmierzyć Twoją stopę i zaproponować kilka modeli butów. Większość firm ma w swoich katalogach skorupy o różnej szerokości. Na pewno Lange, Fisher. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekD Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 spróbuj salomon x-max 120/130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewangelizator Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 kolega z Poznania podpowiada że dobierał buty tutaj https://www.muszakski.com.pl/ generalnie zadowolony z obsługi z tego co widze sklep jest w programie stacja experta a to dobra rekomendacja https://www.stacjaeksperta.pl/o-stacji-eksperta/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Od siebie mogę polecić Lange rs110. Akurat w Zawojski mają promocję, a sklep stacjonarny akurat mieści się w Suchej Beskidzkiej, także troszkę daleko. Lecz mimo wszystko porządny sklep powinien ci dobrać odpowiedniego buta, po wcześniejszym zmierzeniu twojej stopy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Witaj w klubie wąskich stop. Ja tez mam stopę 95 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zslawek Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 1 godzinę temu, TomekD napisał: spróbuj salomon x-max 120/130 jeszcze lepsze/węższe będą salomony x-max race (last 96) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zslawek Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 tu jeszcze parę propozycji wąskich butów last 92 Salomon S/Race 110 Atomic Redster World Cup 110last 95 Salomon S/Race 90 Salomon X LAB+ 110last 96 Atomic Redster Club Sport 110 wieczorem jak znajdę to wrzucę większe zestawienie które popełniłem pod koniec zeszłego roku jak zmieniałem na węższe i mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Z wąskich jeszcze seria DOBERMANN WC EDT w flexami 110 130 i 150 last 93 mm Pozdrawiam mirekn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur M Napisano 24 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Dodam jeszcze że mogą być również sprawdzone modele sprzed kilku lat (są stanowczo tańsze) nie muszę mieć najnowszego modelu 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zslawek Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Poniżej obiecana lista wąskich butów Last 92 LANGE WORLD CUP RS ZA+ LANGE WORLD CUP RS ZJ+ Rossignol HERO WORLD CUP ZA+ Rossignol HERO WORLD CUP ZJ+ Salomon S/Race 110 Atomic Redster World Cup 110 Fischer RC4 Podium 110 Last 93 Head Raptor B4 RD Nordica DOBERMANN WC 110 Tecnica Firebird WC 110 Dalbello DRS WC SS (110) Last 95 ATOMIC REDSTER FIS Salomon S/Race 90 Salomon X LAB+ 110 Last 96 Head Raptor RS Salomon X-Max Race Salomon S/MAX 130 Race Atomic Redster Club Sport 110 Last 97 Rossignol HERO WORLD CUP 110 Lange RS Lange RX LOW VOLUME Fischer RC4 The Curv Vacuum Full Fit 110/120 – różnice pomiędzy nimi - +/- 3 mm Fischer RC4 The CURV 120 pbV tylko + 3 mm Fischer My CURV 110/90 Vacuum Full Fit +/-3mm Lange RX 80W LV 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur M Napisano 24 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Dzięki, coś poprzymierzam, zobaczę co dobrze pasuje i zabiorę do domu na próbę (przed tv) jeśli przyjmują zwroty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 9 godzin temu, Micheł napisał: Od siebie mogę polecić Lange rs110. Akurat w Zawojski mają promocję, a sklep stacjonarny akurat mieści się w Suchej Beskidzkiej, także troszkę daleko. Lecz mimo wszystko porządny sklep powinien ci dobrać odpowiedniego buta, po wcześniejszym zmierzeniu twojej stopy. Pozdro To chyba to samo co Rossi WC 110. Są dwie szerokości, do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klauspolo Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Również mam wąską stopę 97mm i świetnie odnalazłem się w Lange RX low volume mimo, że poszedłem po Raptory Heada, świetne trzymanie, ciepłe. Chyba, że wolisz coś bardziej bezkompromisowego wtedy coś z półki RS. Ale nie ma sensu dużo pisać, buty trzeba przymierzać 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur M Napisano 25 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2019 (edytowane) Szczerze mówiąc "najbliżej mi" do Fischerów, mam narty rc4, są super, więc buty tej firmy byłyby świetne do kompletu, jednak widzę że sklep polecany przez kolegę nie prowadzi chyba tej firmy https://www.muszakski.com.pl/ Wie ktoś gdzie w Poznaniu znajdę duży wybór obuwia Fischer ? Wiadomo że przymiarka prawdę powie i że nic na siłę, jeśli but konkurencji będzie lepiej mi pasował to nie będę sprawiał sobie bólu tylko dlatego że napis na bucie mi nie odpowiada😃 Edytowane 25 Styczeń 2019 przez Artur M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur M Napisano 27 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2019 Poprzymierzałem sporo wąskich butów, uczucia mieszane, w jednych przód ok, a pięta sobie lata, w innych pięta ok, za to przód mimo pełnego dopięcia klamer lata, ogólnie kupiłem papcie u https://www.muszakski.com.pl/ , zajęliśmy facetowi sporo czasu, cierpliwy gość 😆 (żona też dobierała sobie buty) trzymają jak imadło jednak raczej wszystko jest ok. Teraz testuje je w domu, jak coś to mi je gratisowo uformują cieplnie lub mogę zwrócić gdyby nie banglało... Ile czasu stać, lub chodzić po domu by w miarę oszacować czy pasują? https://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,18-19,tecnica,mach1-lv-110,7485.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 27 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2019 (edytowane) 20 minut temu, Artur M napisał: 😆Ile czasu stać, lub chodzić po domu by w miarę oszacować czy pasują? https://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,18-19,tecnica,mach1-lv-110,7485.html Tak na dobrą sprawę, to kilka dni na stoku. Kupiłam damski model z tej linii: https://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,18-19,tecnica,mach1-mv-95-w-heat,7500.html Za mną 4 dni na nartach - 3 dni idealnie na twardym i zmrożonym stoku, 4 dzień w cięższym śniegu i muldach i mocno obity duży palec, choć po prawdzie to przyczyną pewnie nie jest sam but, ale też pewne niedostatki techniki jazdy. Edytowane 27 Styczeń 2019 przez tanova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur M Napisano 27 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2019 4 minuty temu, tanova napisał: Tak na dobrą sprawę, to kilka dni na stoku. Oczywiście, dopiero stok całą prawdę powie, ale wstępnie w domu przymiarka powinna chociaż częściowo określić czy jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur M Napisano 27 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2019 Miałem je na nogach 1,5h super przyjemne to nie jest, delikatnie mi zdrętwiały nogi, sam nie wiem czy będzie dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 27 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2019 Co do czasu mierzenia butów... jestem szczęśliwym posiadaczem Atomic Hawx Ultra 120 (98 szerokość ) i po 10 minutach nogi drętwiały... zdiagnozowane miejsca ucisku , do serwisu, miejsca ucisku oklejone , buty do pieca i na nogi... Aktualnie but jest mega dopasowany i nie ma problemu z drętwieniem. Więc jedyna rada to dobry sklep i personalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur M Napisano 28 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2019 Dziś znowu próbowałem, stopy drętwieją mimo najluźniejszego dopięcia, gdzieś tu w obwodzie podbicia/pięty bardzo mocno obejmują stopę, z czasem jest coraz gorzej. Muszę jechać to oddać/wymienić na inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur M Napisano 28 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2019 Po dłuższych testach przy chodzeniu po domu okazuje się że jest lepiej, w środę będą testy zjazdowe, musi być dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 28 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2019 49 minut temu, Artur M napisał: Po dłuższych testach przy chodzeniu po domu okazuje się że jest lepiej, w środę będą testy zjazdowe, musi być dobrze... Zobaczysz że po paru dniach na nartach będzie lepiej, miałem tak samo. Podczas jazdy na buty działają inne siły i wtedy dopiero się ułożą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur M Napisano 31 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2019 Wczoraj cały dzień na nartach w Szklarskiej, szybka jazda, sporo ostrych skrętów, prowadzenie bez zarzutu, dopasowanie również, mega buty, są świetne. Jednak tylko stok jest w stanie w 100% wykazać czy but jest odpowiedni, domowe testy mogą jedynie naświetlić wstępnie jak buty pasują. Dobrze że ich nie oddałem :-) Dziękuje wszystkim za pomoc :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurzy Napisano 2 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2019 (edytowane) Wiatm wszystkich serdecznie, Mam drobny problem. Od kilku dni nic nie robię tylko szukam informacji i wybieram strzępki żeby zlepić jakiś sensowny wniosek ale póki co mam tylko jeden... Kupiłem buty Tecnica Mach 1 MV 120 sezon 2018/2019 (obecny) Rozmiar 25.5. Moja stopa ma długość 25.7/ 25.8. Leżą idealnie, opinają stopę równomiernie i na sztywno, zero ucisków puntowych. Trzymanie pięty fenomenalne. Zdecydowałem się na ten rozmiar z tego względu, choć powinienem wziąć 26. Niestety w domu przymierzając buty czy z podpiętkami czy bez po ok. 20 minutach zaczyna się mrowienie na spodzie stopy tuż przy palcach ( powierzchnia na której opiera się stopa gdy stoimy na palcach) mam wrażenie, że spowodowane jest to albo za wąskim butem ( but 100 mm , stopa 101mm), albo wkładką słabo wypęłniającą podbicie stopy przez co stopa się nienaturalnie rozciąga. Po ściągnięciu butów natychmiast pojawiają się kłujące bule w stopie przez pare minut. Czy zmiana rozmiaru na 26 bedzie wiązała się z powiększoną obszernością buta wewnątrz? Czy nie obejdzie się bez wymiany na 26? i Czy obowiązkowe bedzie dokupienie wkładki podpierającej podbicie. Dodam że nie mam bardzo wysokiego podbicia jest naturalne może nieco w kierunku wysokiego:). Z góry wielkie dzięki wszystkim za rady Pozdrawiam Tomek Edytowane 2 Luty 2019 przez Kurzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi