austin Napisano 17 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2020 (edytowane) Dzień dobry, szukam dla dziewczyny zestawu narty +buty. Dziewczyna to ok 158cm /56kg. Ani zawodniczka sportowa , ani księżniczka z tipsami - sprawnie chodzi na 30km wycieczki po górach z plecakiem. Jeździ sprawnie, ale zachowawczo stylem klasycznym. Używa miękkich markowych butów Rossignol flex ok 50(Buty narciarskie Rossignol XENA X8) i podobnej klasy nart . Chciałbym ,żeby zaczęła jeździć skrętem ciętym i jedzie na obóz narciarski. Rozważam buty flex ok 80-85. Będzie dużo mierzenia , ale może macie jakieś typy ew coś co zdecydowanie odradzacie. Co sądzicie o takim flexie jako drugie narty dla dziewczyny j.w.? Dla mnie obowiązkowo 4 klamry + rzep te moim zdaniem odpadają ze względu na w/w https://fitanu.com/pl/damskie-buty-narciarskie-qst-access-r70-w-l40877400-salomon-889645993560?gclid=CjwKCAiA0svwBRBhEiwAHqKjFimpdmrc7FsawXvh2f66QoJ7kadHci1ys7AqbzgIyxpt7P9XXBDxIxoCzkYQAvD_BwE&fbclid=IwAR2McbKvMBtUrFckvUKefY7koU3dD4IXWXHce4OILwaBk8SsWKs_HA38isI --- Narty - tu już łatwiej. Rozważam z rdzeniem drewnianym o małym promieniu skrętu, ale zastanawiam się,żeby dziewczyny nie zamęczyć. Żeby była w stanie docisnąć. Głównie przygotowane trasy+ polskie różne warunki. Typy nart: Rossignol Elite All Turn - ok 156cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,rossignol,hero-elite-all-turn,10047.html Narty FISCHER My Trinity HEAD SUPER JOY-JOY 11 ATOMIC CLOUD 9 NINE któreś roczniki są słabe/polecacie. Coś innego ? (mały promień skrętu) Moim zdaniem używane w dobrym stanie kupiłbym, ale z paniami to jest tak - lubie sklep xx, wolę nowe Pozdrawiam i dziękuję P.S. Mam szczególnie pozytywny stosunek do użytkownika @Mitek i gorąco polecam czytać, bo doradza trafnie, mądrze i pożytecznie. Pozdrawiam z tego samego miasta @Mitek. L Edytowane 17 Styczeń 2020 przez austin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 17 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2020 (edytowane) Flex może być i 90-100. Narty niekoniecznie kobiece. Może być jakaś "slalomka". Niekoniecznie pierwsza z góry. Edytowane 17 Styczeń 2020 przez fredek321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 17 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2020 W jakim wieku dziewczyna? Jaki poziom zaawansowania - 3,4,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2020 (edytowane) 3 godziny temu, austin napisał: Chciałbym To ONA musi chcieć a nie Ty Popatrzcie jakie te komputery sprytne są, w środku tej dyskusji pojawiła się reklama Edytowane 17 Styczeń 2020 przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 17 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2020 37 minut temu, Jeeb napisał: Popatrzcie jakie te komputery sprytne są, w środku tej dyskusji pojawiła się reklama @Jeeb- reklamy są spersonalizowane przez przeglądarkę 😊. Mnie się pojawia baner z samochodami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
austin Napisano 17 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Jeeb napisał: To ONA musi chcieć a nie Ty Słuszna uwaga. Ja jestem motorem. Jedzie sama z własnej (nieprzymuszonej) woli Poziom - ciężko określić, większość ocenia się trochę na wyrost , ale spróbujmy wg tej tabeli. https://www.skionline.pl/sprzet/ocen-umiejetnosci,sprzetowe-abc,6865.html narciarz średniozaawansowany z zastrzerzeniem ,że skręca równolegle sprawnie, Jeździ od 20 lat. Wiek tak ok 40 ( wygląda na 34 )Sprawnie ale trochę zachowawczo. Uczy się dopiero skrętów ciętych i techniki carvingowej. Kiedyś nauczyła się klasyka i tak jeździ. Fakt,że sprawnie i swobodnie. Jutro jadę mierzyć z nią buty - innej drogi nie ma. Flex 90 -100. Zabije mnie;) ale macie chyba rację. Pan @Mitek jako drugie buty doradzał gdzieś właśnie co najmniej takie. Pytałem się jedynie o jakieś zdecydowanie fatalne buty, bo wiadomo mierzyć, mierzyć, mierzyć... Narty , co innego - coś się odniesiecie do tego poniżej i zakupu dla takiej drobnej dziewczyny wood core?, te poniżej to chyba rdzenie mają niedrewniane Narty FISCHER My Trinity HEAD SUPER JOY-JOY 11 ATOMIC CLOUD 9 NINE - Pozdrawiam i dziękiję za dotychczasowe porady. Edytowane 17 Styczeń 2020 przez austin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2020 46 minut temu, austin napisał: bo wiadomo mierzyć, mierzyć, mierzyć... to mit i sprawdza się tylko u młodych osobników a ponieważ Pani jest już trochę leciwa to lepiej poszukać dobrego sklepu i zlecić dopasowanie odpowiednich butów. 52 minuty temu, austin napisał: Kiedyś nauczyła się klasyka i tak jeździ. Fakt,że sprawnie i swobodnie. no i poco to zmieniać - jeszcze sobie krzywdę zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
austin Napisano 17 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2020 21 minut temu, Jeeb napisał: to mit i sprawdza się tylko u młodych osobników a ponieważ Pani jest już trochę leciwa to lepiej poszukać dobrego sklepu i zlecić dopasowanie odpowiednich butów. no i poco to zmieniać - jeszcze sobie krzywdę zrobi Pani nie jest leciwa. Zapewniam ,że zdziwiłbyś się głęboko jak nieleciwa jest I to nie tylko z wyglądu, ale i sprawności. Tak ,jedziemy pomierzyć stopę, potem buty w kilku sklepach. Nie wiem skąd pomysł,że sobie zrobi krzywdę .. Fajnie , gdyby ktoś coś konstruktywnego i pomocnego wniósł (nie jak powyższy cytat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 18 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2020 (edytowane) @austin - 40-stka to mówimy o kobiecie a nie o dziewczynie. Ja proponuje odwiedzić skiteam. Nie chce by to głupio zabrzmiało, ale warto zabrać se sobą skarpety narciarskie. Edytowane 18 Styczeń 2020 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 18 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2020 (edytowane) Według mnie na zakupy wziąć najlepiej samą zainteresowaną. Bo dla 99% kobiet od spraw technicznych ważniejszy jest ogólny design. Kiedyś moja dobra znajoma której wybrałem narty. Od razu stwierdziła że są "brzydkie". Czyli akurat nie pasują kolorystycznie do reszty. Jedyne co bym proponował. To jeśli jeździ dobrze klasykiem. To coś o większym skręcie niż typowa "slalomka:". Taki cross powinien być akurat. Edytowane 18 Styczeń 2020 przez tankowiec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
austin Napisano 19 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 Dziekuję wszystkim za dotychczasowe pomysły Buty kupione oczywiście z zainteresowaną - Salomon smax 90 . Cały dzień, mierzenia ,kilka sklepów, ale sukces. Pasują jak ulał i co najwazniejsze ladne Teraz narty - jaka długość. Narty Heat Super Joy Wzrost 160 waga 57, Pan ze sklepu polecił - 143 ,ale nie wiem czy nie lepsze 148. Nie miał ich na stanie (148) ,więc moze doradzał co ma. takie tylko nowe (z tego sezonu) https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,head,super-joy,9930.html One mają wood core? Ew tańsze Salomony S Max W6 https://www.snowshop.pl/narty-salomon-s-max-w-6-2020-wiazania-l10-gw?gclid=Cj0KCQiAmZDxBRDIARIsABnkbYQHqhe9w1ewUQz5uOvW1qZVf5ZGcWx0wd7usPgOLz14XdkqQA6fyqUaApc1EALw_wcB Pomożecie ? Dziękuję Dziekuję wszystkim za dotychczasowe pomysły Buty kupione oczywiście z zainteresowaną - Salomon smax 90 . Cały dzień, mierzenia ,kilka sklepów, ale sukces. Pasują jak ulał i co najwazniejsze ladne Teraz narty - jaka długość. Narty Heat Super Joy Wzrost 160 waga 57, Pan ze sklepu polecił - 143 ,ale nie wiem czy nie lepsze 148. Nie miał ich na stanie (148) ,więc moze doradzał co ma. takie tylko nowe (z tego sezonu) https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,head,super-joy,9930.html One mają wood core? Ew tańsze Salomony S Max W6 https://www.snowshop.pl/narty-salomon-s-max-w-6-2020-wiazania-l10-gw?gclid=Cj0KCQiAmZDxBRDIARIsABnkbYQHqhe9w1ewUQz5uOvW1qZVf5ZGcWx0wd7usPgOLz14XdkqQA6fyqUaApc1EALw_wcB Pomożecie ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 Buty świetne. Narty 153 lub158. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 21 minut temu, austin napisał: Pasują jak ulał oby ta opinia nie zmieniła się po całym dniu na stoku Narty nie krótsze niż 150cm Kiedy wyjazd na narty ? Nakręć filmik z jazdą Twojej dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 (edytowane) 32 minuty temu, austin napisał: Teraz narty - jaka długość. Narty Heat Super Joy Wzrost 160 waga 57, Pan ze sklepu polecił - 143 ,ale nie wiem czy nie lepsze 148. Nie miał ich na stanie (148) ,więc moze doradzał co ma. takie tylko nowe (z tego sezonu) https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,head,super-joy,9930.html One mają wood core? 143 stanowczo za krótkie, 148 cm też trochę, moim zdaniem najlepsze byłyby 153 cm. Ja mam 169 cm wzrostu i jeżdżę na 163 cm Head Super Joy. Rdzeń z drewna, konstrukcja narty z włókna węglowego, wzmocniona grafenem i koroydem. Bardzo dobra, lekka narta o sportowym charakterze, dobrze sobie radzi w różnych warunkach śniegowych. Polecam. Tu szczegółowa charakterystyka. Edytowane 19 Styczeń 2020 przez tanova 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
austin Napisano 19 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 (edytowane) 28 minut temu, tanova napisał: 143 stanowczo za krótkie, 148 cm też trochę, moim zdaniem najlepsze byłyby 153 cm. Ja mam 169 cm wzrostu i jeżdżę na 163 cm Head Super Joy. Rdzeń jest z włókna węglowego, wzmocniony grafenem i koroydem. Bardzo dobra, lekka narta o sportowym charakterze, dobrze sobie radzi w różnych warunkach śniegowych. Polecam. Dzieki- tez bylem takiego zdania mimo , sugestii sprzedawcy. Miał też 153 ale uważał,że za długie i jeśłi takie długie to polecał tańsze Salomony S Max W6 150 cm https://www.snowshop.pl/narty-salomon-s-max-w-6-2020-wiazania-l10-gw?gclid=Cj0KCQiAmZDxBRDIARIsABnkbYQHqhe9w1ewUQz5uOvW1qZVf5ZGcWx0wd7usPgOLz14XdkqQA6fyqUaApc1EALw_wcB Nie wiem czy te 153 , czyli 7 cm poniżej wzrostu dociśnie mimo ,że nie jest to wood core. Edytowane 19 Styczeń 2020 przez austin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 11 minut temu, austin napisał: Nie wiem czy te 153 , czyli 7 cm poniżej wzrostu dociśnie mimo ,że nie jest to wood core. Nie wiem skąd te lęki przed "dociśnięciem", przecież to nie z siły/masy, a umiejętności wynika. Moje żona i córka 164 i 169 cm, 53 i 52 kg jeżdżą na 159 cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,16-17,atomic,redster-doubledeck-3-0-sl,8768.html. Obie nie są zawodniczkami, umiejętności to 5+ i 6+. Problemów nie mają żadnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 @austin Salomony S Max W6 to narty z grupy Allround, raczej dla początkujących, dlatego są tańsze. Kup jej takie, na których rzeczywiście będzie mogła się rozwijać, czyli takie z grupy High Performance. Narty spokojnie możesz kupić przez internet, nie to co buty. Poszukaj - może trafisz w jakimś sklepie na ciekawą ofertę, może na model z ub. roku. Może jakąś orientacją dla Ciebie będą też wyniki tegorocznego World Ski Testu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 29 minut temu, fredek321 napisał: Nie wiem skąd te lęki przed "dociśnięciem", przecież to nie z siły/masy, a umiejętności wynika. Moje żona i córka 164 i 169 cm, 53 i 52 kg jeżdżą na 159 cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,16-17,atomic,redster-doubledeck-3-0-sl,8768.html. Obie nie są zawodniczkami, umiejętności to 5+ i 6+. Problemów nie mają żadnych. Cześć Też się zawsze zastanawiam o co ludziom z tym dociśnięciem chodzi. Może jakiś sok wylatuje czy co? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 W dniu 17.01.2020 o 16:14, austin napisał: Dzień dobry, szukam dla dziewczyny zestawu narty +buty. Dziewczyna to ok 158cm /56kg. Ani zawodniczka sportowa , ani księżniczka z tipsami - sprawnie chodzi na 30km wycieczki po górach z plecakiem. Jeździ sprawnie, ale zachowawczo stylem klasycznym. Używa miękkich markowych butów Rossignol flex ok 50(Buty narciarskie Rossignol XENA X8) i podobnej klasy nart . Chciałbym ,żeby zaczęła jeździć skrętem ciętym i jedzie na obóz narciarski. Rozważam buty flex ok 80-85. Będzie dużo mierzenia , ale może macie jakieś typy ew coś co zdecydowanie odradzacie. Co sądzicie o takim flexie jako drugie narty dla dziewczyny j.w.? Dla mnie obowiązkowo 4 klamry + rzep te moim zdaniem odpadają ze względu na w/w https://fitanu.com/pl/damskie-buty-narciarskie-qst-access-r70-w-l40877400-salomon-889645993560?gclid=CjwKCAiA0svwBRBhEiwAHqKjFimpdmrc7FsawXvh2f66QoJ7kadHci1ys7AqbzgIyxpt7P9XXBDxIxoCzkYQAvD_BwE&fbclid=IwAR2McbKvMBtUrFckvUKefY7koU3dD4IXWXHce4OILwaBk8SsWKs_HA38isI --- Narty - tu już łatwiej. Rozważam z rdzeniem drewnianym o małym promieniu skrętu, ale zastanawiam się,żeby dziewczyny nie zamęczyć. Żeby była w stanie docisnąć. Głównie przygotowane trasy+ polskie różne warunki. Typy nart: Rossignol Elite All Turn - ok 156cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,rossignol,hero-elite-all-turn,10047.html Narty FISCHER My Trinity HEAD SUPER JOY-JOY 11 ATOMIC CLOUD 9 NINE któreś roczniki są słabe/polecacie. Coś innego ? (mały promień skrętu) Moim zdaniem używane w dobrym stanie kupiłbym, ale z paniami to jest tak - lubie sklep xx, wolę nowe Pozdrawiam i dziękuję P.S. Mam szczególnie pozytywny stosunek do użytkownika @Mitek i gorąco polecam czytać, bo doradza trafnie, mądrze i pożytecznie. Pozdrawiam z tego samego miasta @Mitek. L Cześć No to o co chodzi z tym dociskaniem? Czy to taki sam mit jak spodnie z 20000K. Już znalazłeś coś co dociśnie czy jeszcze nie? Pozdro Pozro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 54 minuty temu, Mitek napisał: ......Czy to taki sam mit jak spodnie z 20000K..... Możesz rozwinąć wątek mitu 20000K? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 13 minut temu, wojgoc napisał: Możesz rozwinąć wątek mitu 20000K? Cześć Napiszę Ci na priv, żeby nie niszczyć tematu OK? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 (edytowane) 2 godziny temu, tanova napisał: 143 stanowczo za krótkie, 148 cm też trochę, moim zdaniem najlepsze byłyby 153 cm. Ja mam 169 cm wzrostu i jeżdżę na 163 cm Head Super Joy. W pełni się zgadzam. Sama mam podobne parametry, 155 wzrostu, wagę około 56 kg (choć dawno się nie ważyłam, a zasiedziałam się - może być obecnie więcej), lat - powyżej 50. Jeżdżę na nartach o długości 156 i uważam, że są doskonałe. Head Super Joy niestety nie znam (jeżdżę na Rosołach), ale słyszałam dobre opinie. W dniu 18.01.2020 o 17:35, tankowiec napisał: dla 99% kobiet od spraw technicznych ważniejszy jest ogólny design Sorry, strasznie mnie wkurza, kiedy coś takiego czytam. Kiedy facet prosi o radę, nie padają uwagi o uogólnionych (bezzasadnie) cechach mężczyzn. Edytowane 19 Styczeń 2020 przez Maria 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 W dniu 18.01.2020 o 17:35, tankowiec napisał: Według mnie na zakupy wziąć najlepiej samą zainteresowaną. Bo dla 99% kobiet od spraw technicznych ważniejszy jest ogólny design. Kiedyś moja dobra znajoma której wybrałem narty. Od razu stwierdziła że są "brzydkie". Czyli akurat nie pasują kolorystycznie do reszty. Jedyne co bym proponował. To jeśli jeździ dobrze klasykiem. To coś o większym skręcie niż typowa "slalomka:". Taki cross powinien być akurat. Cześć Maria a zwróć uwagę, że nasz ekspert użył określenia: "narta o większym skręcie" a 99% kobiet uważa za kretynki. Gość, po prostu gość. Pozdrowienia 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 @Maria, @Mitek - cieszę się, że to napisaliście. Choć w dopasowaniu estetycznym stroju do nart nie widzę nic złego i znam wiele osób płci obojga, dla których harmonijna całość jest równie istotna, co parametry techniczne sprzętu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi