Ziemowit Napisano 25 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2021 (edytowane) 16 godzin temu, Jeeb napisał: myślisz czy wiesz ? Tak pomyślałem, ale nie wiem co będzie. Teraz żeby gdziekolwiek wejść do przestrzeni zamkniętej to trzeba mieć maskę i okazać certyfikat sanitarny zawierający informację o szczepieniu lub aktualny test i będą to sprawdzać bo za nie sprawdzanie grożą przedsiębiorcom kary w wysokości kilkudziesięciu tysięcy franków, przy czym za test trzeba dobrze zabulić, więcej niż w Niemczech czy Austrii. Wczoraj oglądałem live od "Agnieszka MP Vlog" i mówiła, że "robią wszystko by szczepienia stały się obowiązkowe". Edytowane 25 Październik 2021 przez Ziemowit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matisek99 Napisano 17 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2021 Dzień dobry, czy macie państwo wiedzę jakie obostrzenia Covidowe obowiązują na dzień dzisiejszy w Szwajcarii? dziękuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger27 Napisano 17 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2021 Jutro jadę do Sass-fee jak znajde jeszcze 1 lub 2 osoby do auta albo w piątek lecę się wszystkiego dowiem jeste zaszczepiony ale jak to funkcjonuje hotele, restaurację, krzesła ,gondole ,itp zobacze na miejscu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matisek99 Napisano 17 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2021 W styczniu ze znajomymi byliśmy w Davos i w grudniu chcielibyśmy również tam pojechać. Jesteśmy zaszczepieni, lecz jedna osoba która chce z nami jechać z pewnych względów nie jest i to głównie o nią chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PPascal Napisano 19 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2021 Wymagania wjazdowe na dzień dzisiejszy: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html W skrócie: rejestracja, dla nieszczepionych wjazd z testem antygenowym lub PCR, drugi test 4-7 dni po wjeździe. Nie dotyczy dzieci < 16. Ośrodki narciarskie póki co nie wymagają certyfikatów poza Samnaun/Ischgl i jakimś jeszcze jednym ośrodkiem w GR, ale w restauracjach w środku jest wymagane 3G. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 19 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2021 Teraz pozostaje sprawdzić, które ośrodki będą najwcześniej otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 19 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2021 1 godzinę temu, brachol napisał: Teraz pozostaje sprawdzić, które ośrodki będą najwcześniej otwarte. Zermatt już jest częściowo otwarte, od 27.11 otwierają większość tras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 19 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2021 Na kamerach widać że Davos też już kręci https://www.bergfex.pl/davos-parsenn/webcams/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PPascal Napisano 19 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2021 Samnaun bez Ischgl otwiera się 25.11. Szybcy są, już wrzucili cennik z obniżką ważny (na razie) do 12.12. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger27 Napisano 19 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2021 Witam z Saas-Fee jeżeli chodzi o realia to wygląda to tak w skibusach 100% ludzi w maseczkach w gondolach również ale zdarzają się narciarze w kominiarkach .W restauracjach w środku jest wymagany certyfikat z dowodem ale nikt tego odemnie ani od innych klięntów nie wymagał ogólnie kultura jest ale limitów w gondolach niema .Przy wjeździe do Szwajcarji kontroli certyfikatów czy testów też nie było w pensjonacie również nikt nie pytał. Warunki bajka dzisiaj czynne 30 km tras jutro ma być 40km po ostatnich opadach śniegu ok 50cm na trasach twardo po południu już troche odsypów było .Na stokach luźno jakieś 20% obłożenia 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger27 Napisano 19 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2021 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger27 Napisano 19 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2021 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger27 Napisano 20 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2021 Kolejny słoneczny dzień ale dzisiaj sobota było masę ludzi i ujawniły sie wąskie gardła ośrodka .Rano wjazd 1 gondolą i raj na trasach sztruks ale nie za twardy jazda do 11 bajka potem przerwa na weissbier i z powrotem do gondoli alpin express i do góry do metro alpin pierwsze rozczarowanie 20min stania narciarze z dolnej gondoli i druga kolejka narciarzy wsiadających do kreta , ale to była rozgrzewka kolejka do kreta mnie zaskoczyła prawie 40min i 5 wagon po tym doświadczeniu już nie opuszczałem lodowca wyjeźiłem sie do bólu a na koniec dnia 15.40 znów niespodzianka kolejne 40min do gondoli aby zjechać na dół .Mam nadzieje że jutro będzie mniej ludzi .Pare fotek z dzisiaj na koniec. 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger27 Napisano 20 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2021 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giewont90 Napisano 20 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2021 Ma ktoś wiedzę, jakie warunki w Davos? Z tego co widzę to łącznie około 36 km tras, ale może się w tygodniu coś jeszcze otworzy..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matist1 Napisano 31 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2021 Witam, Poszukuję osoby z forum, która była w ostatnich latach w LAAX i mogłaby udzielić kilka odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yester Napisano 3 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2022 A co chcesz wiedziec o tym Laax ? Na gore mozesz sie dostac od strony Films, Laax, Falery. Samo Laax to taka betonownia bez klimatu gor. Na dole mozesz mieszkac w kwadraciakach Rocks Resort przy bezposrednim wejsciu do Gondoli/ krzeselka i jak jest snieg to zjechac prawie do samego apartamentu. Films czy Falera to takie bardziej old schoolowe wioski z klimatem, ale by dostac sie na gore troche czasu to zajmuje, z Falery takie stare krzeselko jezdzi, gdzie narty sie wklada z boku. Parkingi sa w podziemiach pod kwadraciakami, albo dalej przy hotelach Signina czy Riders, albo w podziemiach apartamentowcow ze Spa Peaks Place, przy rondzie ze stacja benzynowa. Ja mieszkalem w tym Peaks, bardzo fajne spa na dole. Za parking skasowali mnie chyba cos kolo 100 frankow za tydzien. Zakupy mozna robic na tym CPNie, albo dalej za Falera jest Lidl, chyba jakies 8km od Laax. Trzeba sprawdzac godziny otwarcia tego lidla, by sie nie wrobic ze wielkanoc i na tydzien otwarty on byl chyba 3 dni do jakiejs 17. Pod wzgledem gory czy warunkow, to wszystko jest super, jak trafisz na dobra pogode i wszystko jest pootwierane. Ja trafilem na jakis tydzien z opadami, i slabo bylo z jezdzeniem. Vorab Glacier z orczykami i taka fajna czarna sciana byly zamkniete przez caly tydzien. La Sciala tez zamknieta przez kilka dni, a jak otwarta to tam wiekszosc niebieskich, a czerwona i czarna szybko sie znudzily. Wiec skonczylismy jezdzac w wiekszosci na trasie Crap Masegn - Plaun. Ponizej Plaun, byly plusowe temperatury i straszna breja, wiec jazda po muldach i srednio sprawialo to przyjemnosc. Noclegi mialem z Zero Gravity, wiec pakiet na ten Peaks Place + karnet. Ladowalem w Bergamo i jechalem, Bergamo- Como, Lugano, Chur, Lax. Jakies 3h trasa bezproblemowa, winiete kupilem w Como na granicy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 3 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2022 2 godziny temu, yester napisał: A co chcesz wiedziec o tym Laax ? Na gore mozesz sie dostac od strony Films, Laax, Falery. Samo Laax to taka betonownia bez klimatu gor. Na dole mozesz mieszkac w kwadraciakach Rocks Resort przy bezposrednim wejsciu do Gondoli/ krzeselka i jak jest snieg to zjechac prawie do samego apartamentu. Films czy Falera to takie bardziej old schoolowe wioski z klimatem, ale by dostac sie na gore troche czasu to zajmuje, z Falery takie stare krzeselko jezdzi, gdzie narty sie wklada z boku. Parkingi sa w podziemiach pod kwadraciakami, albo dalej przy hotelach Signina czy Riders, albo w podziemiach apartamentowcow ze Spa Peaks Place, przy rondzie ze stacja benzynowa. Ja mieszkalem w tym Peaks, bardzo fajne spa na dole. Za parking skasowali mnie chyba cos kolo 100 frankow za tydzien. Zakupy mozna robic na tym CPNie, albo dalej za Falera jest Lidl, chyba jakies 8km od Laax. Trzeba sprawdzac godziny otwarcia tego lidla, by sie nie wrobic ze wielkanoc i na tydzien otwarty on byl chyba 3 dni do jakiejs 17. Pod wzgledem gory czy warunkow, to wszystko jest super, jak trafisz na dobra pogode i wszystko jest pootwierane. Ja trafilem na jakis tydzien z opadami, i slabo bylo z jezdzeniem. Vorab Glacier z orczykami i taka fajna czarna sciana byly zamkniete przez caly tydzien. La Sciala tez zamknieta przez kilka dni, a jak otwarta to tam wiekszosc niebieskich, a czerwona i czarna szybko sie znudzily. Wiec skonczylismy jezdzac w wiekszosci na trasie Crap Masegn - Plaun. Ponizej Plaun, byly plusowe temperatury i straszna breja, wiec jazda po muldach i srednio sprawialo to przyjemnosc. Noclegi mialem z Zero Gravity, wiec pakiet na ten Peaks Place + karnet. Ladowalem w Bergamo i jechalem, Bergamo- Como, Lugano, Chur, Lax. Jakies 3h trasa bezproblemowa, winiete kupilem w Como na granicy. ale chyba kolega już z tego Laax przyjechał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 3 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2022 11 minut temu, Jeeb napisał: ale chyba kolega już z tego Laax przyjechał Nie dostał odpowiedzi ..pojechał w drugą stronę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi