kolmar Napisano 27 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2021 (edytowane) Cześć, jestem byłym zawodnikiem (amatorem) narciarstwa alpejskiego. Dopiero zaczynam jazdę rekreacyjną po stokach. Kupiłem sobie narty K2 Super charger i mam kilka pytań: -czy te narty są już splanowane i mają nadane jakieś kąty? - nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji -jakie kąty radzicie do takich nart? Interesuje mnie jazda całodniowa, płynna ale też lubię szybkie przechodzenie ze skrętu w skręt. Myślę o ostrzeniu 0.75° i 88°. 1° wydaje mi się zbyt wysoki jak na doświadczenie, a 0,5° na cały dzień wydaje się zbyt wymagający. 88° - bo to standard. Chętnie posłucham Waszych opinii. Zwykle gigantki ostrzyłem na 0.5° i 88/87 - ale niewiele eksperymentowałem i nawet nie wiem jak się jeździ na kącie 1° bo nigdy na takim nie jeździłem stąd taka ostrożna próba na 0.75°. Edytowane 27 Grudzień 2021 przez kolmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2021 W dniu 27.12.2021 o 21:18, kolmar napisał: Cześć, jestem byłym zawodnikiem (amatorem) narciarstwa alpejskiego. Dopiero zaczynam jazdę rekreacyjną po stokach. Cześć Znaczy że nie jeździłeś rekreacyjnie tylko "założyłeś" pierwsze narty i stałeś sie zawodnikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp8ebc Napisano 29 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2021 A dlaczego nie. Pewnie za dzieciaka został zapisany do jakiegoś klubu sportowego, gdzie od samego początku trening i jazda była nastawiona wyłącznie pod zawody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2021 33 minuty temu, sp8ebc napisał: A dlaczego nie. Ja pytam a nie mówię że nie - to częste zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 2 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2022 To jest zupełnie nowe zjawisko. Przełomowe! Zawodnik, który chce zostać amatorem. Dotychczas było odwrotnie. Przypuszczam, że to z powodu covida. Wszystko się dziwnie pozmieniało. Wszyscy na niego psioczą. Zresztą, rekreacja jest podobno zdrowa. Sport niekoniecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 2 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2022 Szanowni Panowie A jakie znaczenie maja katy do amatorskiej jazdy? W nartach chyba AM? Bo 75 pod butem to chyba ta grupa nart. Żadne. Fabryczne będą na pewno ok. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 2 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2022 Jestem amatorem, całe życie. Miałem narty slalomowe(nowszego typu) 10 lat. Nieco wcześniej i równolegle ze slalomowymi miałem o 10 cm dłuższe. Zacząłem je ostrzyć i co roku ujmowałem pół stopnia. Z żony nartami też tak robiłem, z lenistwa, ponieważ nie musiałem pamiętać kątów dla niej i przestawiać kątownika. Doszedłem po latach do 86,5 stopnia. Byłem bardzo przejęty jazdą po twardym. Ani żona, ani ja nie zauważyliśmy różnicy. Nigdzie. Na lodzie, czy w "łapaniu" za krawędzie. Te narty slalomowe(top sklepowy) dałem osobie w rodzinie, która nie jest absolutnie gwiazdą stoków. Kąta nie zmieniłem. To straszna robota. Powiedzieć, że są piekielnie ostre? Nie ma pojęcia o ostrzeniu. Przyjąłem ryzyko na klatę. Jeździła i nie wiedziała, że ma taką topową nartę, dla amatorskich mistrzów slalomu. Tylko ktoś jest raz na wyciągu jej powiedział - pani ma świetne narty. Kolejne narty żony i moje mają kąty 89,5 stopnia. Nie chciałem kąta prostego. Coś mi ten kąt nie leży. Na tym twardym lepiej mi trzymają, niż poprzednie slalomki. Nowszy model i podobno robiony dla przyszłych zawodników. Chciałem kiedyś być "amatorskim profesjonalistą". Nie wyszło! Mam teraz przynajmniej narty dla takiego mistrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi