Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Lodowce - pogoda i warunki narciarskie

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, mysiauek napisał:

Na Kicku jeżdżą rateaki ale bardzo słabo to wygląda...

Kitzsteinhorn startuje 10 października to się nie dziwię, że ratraki już pracują. Wcześniej bo 9 otworzą Stubai. Möltaler też ma ruszyć w październiku ale dopiero 23. Oczywiście te terminy nie są 100 % pewne. Wszystko zależy od pogody.

Widziałem filmiki z dzisiaj z przejazdu trasami po Hintertuxie. Dramat. Nie powinni otwierać jeszcze. Lód, szczeliny, czarny pył i pewnie kamienie też się znajdą. Luźnego śniegu a raczej w formie zdrapanego lodu malutko.

Utwierdzam się w przekonaniu że w ostatnich latach lodowce jesienią (przynajmniej wczesną) są bardzo słabą opcją do jazdy. Potrzeba opadów śniegu i to dużych. 

Wiosna na lodowcach (kwiecień - maj) to jest inna kategoria. Wtedy wszystko gra i można być zadowolonym. Wtedy też planuję odwiedzać lodowce narciarsko.

• Like 3
  • Thanks 1

W dniu 3.10.2026 o 23:50, pawelb91 napisał:

Widziałem filmiki z dzisiaj z przejazdu trasami po Hintertuxie. Dramat. Nie powinni otwierać jeszcze. Lód, szczeliny, czarny pył i pewnie kamienie też się znajdą. Luźnego śniegu a raczej w formie zdrapanego lodu malutko.

Utwierdzam się w przekonaniu że w ostatnich latach lodowce jesienią (przynajmniej wczesną) są bardzo słabą opcją do jazdy. Potrzeba opadów śniegu i to dużych. 

Wiosna na lodowcach (kwiecień - maj) to jest inna kategoria. Wtedy wszystko gra i można być zadowolonym. Wtedy też planuję odwiedzać lodowce narciarsko.

Niestety lata coraz bardziej upalne i śnieg pojawia się w wysokich partiach gór coraz później; 9 lat temu byłem coś 25 września na Pitztalu i było absolutnie genialnie; od pewnie 10 lat jeżdżę (z chyba jedną przerwą) w połowie listopada na Tux i nigdy się nie zawiodłem - z tą różnicą, że od paru lat do ostatniej chwili się zastanawiam, czy się tym razem nie będzie ten pierwszy raz kiedy się zawiodę, bo śnieg pada coraz później i ostatnie zimy, to tak były opady last minute.

Znalazłem parę zdjęć z z tego Pitztala z 21 września 2017:

image.thumb.png.2670e96c10d2f7f7fc6954c69b64e698.png

image.thumb.png.f916fd3efc2e049300e1c78652728497.png

image.thumb.png.9aa820f1b3de72904d35c644bee55c54.png

Edytowane przez Cosworth240
  • Like 4