JC Posted September 23, 2023 Report Share Posted September 23, 2023 W Alpach trochę popradało. Załączam zdjęcie z Hintertux 😁 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted September 24, 2023 Author Report Share Posted September 24, 2023 Lodowiec Pitztal otwarty! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DMM Posted September 24, 2023 Report Share Posted September 24, 2023 2 godziny temu, JC napisał: Lodowiec Pitztal otwarty! trza jechać, ruszam za godzinę, rano bede 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted November 8, 2023 Report Share Posted November 8, 2023 Pitztal 8.11.23 warun obłędny !!!! Kto się jeszcze zastanawia to nie ma sensu,tylko w drogę ! ⛷️ 9 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ski89 Posted November 8, 2023 Report Share Posted November 8, 2023 @Victor to teraz podpowiedz mi kolego. Pitztal czy Kaunertal? Typowo pod kątem narciarskim, inne rzeczy nie mają znaczenia. Byłeś pewnie na Tuxie kiedyś? To jeszcze mógłbyś Tuxa dołożyć do tego zestawienia Dla mnie Tux spoko i rozważam kolejny lodowiec ale bardziej o Stubaiu myślałem, bo wolę większe tereny narciarskie. Ewentualnie zaczekam do początku grudnia i wybiorę jakiś duży ośrodek poza lodowcem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted November 8, 2023 Report Share Posted November 8, 2023 36 minut temu, ski89 napisał: teraz podpowiedz mi kolego. Pitztal czy Kaunertal? Typowo pod kątem narciarskim, inne rzeczy nie mają znaczenia. Byłeś pewnie na Tuxie kiedyś? To jeszcze mógłbyś Tuxa dołożyć do tego zestawienia Dla mnie Tux spoko i rozważam kolejny lodowiec ale bardziej o Stubaiu myślałem, bo wolę większe tereny narciarskie. Ewentualnie zaczekam do początku grudnia i wybiorę jakiś duży ośrodek poza lodowcem. Do Tuxa jeszcze nie dojechałem, co do Kaunertal czy Pitztal na ten moment,dziś” zdecydowanie ten drugi,gdyż Kaunertal nie był w całości otwarty więc nie mam pełnego porównania. Pitztal !! pozdro 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted November 8, 2023 Report Share Posted November 8, 2023 Na Hintertux warunki śnieżna z każdym dniem się poprawiają. Dostępne w tej chwili prawie 30 km tras. Pod koniec tygodnia uruchomią drugi orczyk Kaserer i dolną kanapę Lärmstange 1. Czynna będzie trasa nr 2. Ponad 1100 m przewyższenia do zjazdów, to już całkiem nieźle, można będzie zjechać na nartach do Sommerberg. Nie ma jeszcze decyzji co z Tuxerjoch i Schlegeis. Naśnieżanie na Lärmstange i Tuxerjoch pełną parą w dzień i noc. VID-20231107-WA0005.mp4 A tak wygląda Sommerberg Pozdrawiam. 8 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ski89 Posted November 8, 2023 Report Share Posted November 8, 2023 (edited) W tym roku chyba zima przyszła szybciej niż rok temu. W Soelden rok temu zaczynałem na terenie poza lodowcem 24 listopada. W tym roku ten teren startuje 10 listopada, więc równo 2 tygodnie wcześniej niż rok temu i tydzień wcześniej niż zakładał sam ośrodek. Na Stubaiu rok temu kiedy jechałem do Soelden 24 listopada to jeszcze nieczynny był zjazd do stacji pośredniej(trasa numer 3), a dzisiaj już została oficjalnie otwarta. Z kolei w 2021 roku zaczynałem sezon na Tuxie i wtedy 14 listopada już jeździłem na Tuxerjoch Mają jeszcze kilka dni i mogą dotrzymać tempa z 2021 roku Edited November 8, 2023 by ski89 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted November 8, 2023 Report Share Posted November 8, 2023 2 minuty temu, ski89 napisał: W tym roku chyba zima przyszła szybciej niż rok temu. Nie wiem jak to wyglądało w poprzednim roku bo nigdy tak wcześnie nie zaczynałem sezonu narciarskiego ale na dzień dzisiejszy szczyty alpejskie wyglądają tak… IMG_9604.mov …aczkolwiek w dolinach jeszcze piękna jesień 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted November 8, 2023 Report Share Posted November 8, 2023 2 godziny temu, ski89 napisał: W tym roku chyba zima przyszła szybciej niż rok temu. W Soelden rok temu zaczynałem na terenie poza lodowcem 24 listopada. W tym roku ten teren startuje 10 listopada, więc równo 2 tygodnie wcześniej niż rok temu i tydzień wcześniej niż zakładał sam ośrodek. Na Stubaiu rok temu kiedy jechałem do Soelden 24 listopada to jeszcze nieczynny był zjazd do stacji pośredniej(trasa numer 3), a dzisiaj już została oficjalnie otwarta. Z kolei w 2021 roku zaczynałem sezon na Tuxie i wtedy 14 listopada już jeździłem na Tuxerjoch Mają jeszcze kilka dni i mogą dotrzymać tempa z 2021 roku W latach 2000-2012 było zdecydowanie lepiej, na większości lodowców sezon zaczynał się w pierwszej połowie lub połowie października, a na Hintertuxie pod koniec września już były dobre warunki. Najsłabszy jeśli dobrze pamiętam był rok 2009, mieliśmy jechać na Pitztal z początkiem października, a pojechaliśmy pod koniec października. Było tak Koledzy bardzo się starali by zadowolić szkoleniowców, niektórzy nawet stawali na głowie... Z naszymi trenerkami Większość wyjazdów to jednak bliżej początku października była. Maso Corto 2008 A towarzystwo było wtedy znakomite, wiele czołowych teamów przygotowywało się do startu PŚ w Soelden, nawiasem mówiąc nikt nie skarżył się, że start jest za wczesny. Zdjęcie z Anją Paerson... I kilka zdjęć ze Stubai w roku 2010 Pozdrawiam. 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted November 8, 2023 Report Share Posted November 8, 2023 8 godzin temu, Victor napisał: Pitztal 8.11.23 warun obłędny !!!! Kto się jeszcze zastanawia to nie ma sensu,tylko w drogę ! ⛷️ Kolega jest w tym tyg z dzieciakami w tym ON. Na miejscu trenują też kadry alpejczyków, dziś były używane narty SG. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted November 10, 2023 Report Share Posted November 10, 2023 Na Hintertuxie ostatnie przygotowania do otwarcia 2. Jutro rusza trasa na Sommerberg i dodatkowo na Sommerberg będzie też czynny orczyk Ramsmoos z trasą nr 15 Pozdrawiam. 5 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus81 Posted November 14, 2023 Report Share Posted November 14, 2023 (edited) Od wczoraj 13.11.2023 jeżdżę na Pitztalu (po raz pierwszy w życiu). Pogoda najdelikatniej mówiąc nie rozpieszcza. Na dole pada deszcz, na górze śnieg. Mgła jak cholera + wiatr. 13.11.2023 po wyjeździe na górę działała tylko taśma, krótki orczyk i krzesło, które zamknęli przed 14. 14.11.2023 otworzyli jeszcze gondolę Mittelbergbahn. To pozwoliło myśleć o jakiejkolwiek sensownej jeździe dzisiaj. Dodatkowe atrakcje w postaci zatrzymywania gondoli w górnej jej części + spore bujanie w tych gondolkach. Ja nie pamiętam by gdzieś tak mocno rzucało gondolkami ze mną w środku. Jutro ma być tak samo, tylko że zimniej, czwartek ma być oknem pogodowym, a piątkiem straszą, że znów masakra pogodowa. Dużym problemem jest nie działający orczyk Brunnekogel. Podobno jest jakiś problem techniczny. Może coś @JC wie więcej? Jutro chyba wybiorę się na Kaunertal. Czy warto tam jechać prawie 2h ? Warun wczorajszy i dzisiejszy z 15 minutowymi przejaśnieniami: Edited November 14, 2023 by Krakus81 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted November 15, 2023 Report Share Posted November 15, 2023 W sobotę zostanie uruchomiona kolejna część ośrodka Hintertux, ruszy Tuxerjoch. Do zjazdów będzie już dostępne minimum 40 km tras... Na 2 grudnia planowane jest otwarcie pobliskiego Finkenberg. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted November 15, 2023 Report Share Posted November 15, 2023 27 minut temu, marionen napisał: W sobotę zostanie uruchomiona kolejna część ośrodka Hintertux, ruszy Tuxerjoch. Do zjazdów będzie już dostępne minimum 40 km tras... Na 2 grudnia planowane jest otwarcie pobliskiego Finkenberg. No i bardzo ładnie - będziemy w okolicach.. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cosworth240 Posted November 15, 2023 Report Share Posted November 15, 2023 3 godziny temu, marionen napisał: W sobotę zostanie uruchomiona kolejna część ośrodka Hintertux, ruszy Tuxerjoch. Do zjazdów będzie już dostępne minimum 40 km tras... Na 2 grudnia planowane jest otwarcie pobliskiego Finkenberg. Świetne wiadomości; w sobotę melduję się zatem w Lanersbachu na kwaterze... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus81 Posted November 16, 2023 Report Share Posted November 16, 2023 (edited) No i dzisiaj na Pitztalu mieliśmy krótkie okienko pogodowe trwające od rana do ok. 11.30. Później wróciły chmury, silny wiatr oraz opad marznącego śniegu/lodu powodującego peeling twarzy. Wiatr był na tyle silny i niespodziewany, że unieruchomił dwie gondole z ludźmi na pokładzie. Obsługa ściągała na wstecznym. A rekordzistka z 4ką dzieci wyszła ok. 15 z gondoli jadącej na sam szczyt. Zatrzymanie nastąpiło ok. 13.30. Nie zazdroszczę! Pogoda nam nie sprzyja, ale i tak jest zajefajnie! Kilka fot poniżej z okienka pogodowego. Taka pogoda warta byłaby miliona dolarów. Ale no jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Jak ktoś przyjedzie tutaj po tym ataku zimy, to będzie miał narciarską nirvanę. Przy długim orczyku to jednak praca wre. Działają ekipy naprawcze, koparki, pracownicy spawają,itp. pewnie na sezon się wyrobią i będzie on działał. Miejmy na dzieję. Edited November 16, 2023 by Krakus81 10 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cosworth240 Posted November 19, 2023 Report Share Posted November 19, 2023 W dniu 15.11.2023 o 21:14, Cosworth240 napisał: Świetne wiadomości; w sobotę melduję się zatem w Lanersbachu na kwaterze... No i pojeżdżone... w sobotę jak przyjechaliśmy; w Lanersbach ładny śnieg wokół kwatery, ale od rana dzisiaj (niedziela) na dole padał deszcz i do popołudnia wszystko zniknęło; w wyższych partiach lodowca wiatr nie pozwolił na otwarcie wszystkiego, ale dzięki temu, że otwarto wyciągi niżej, a także dzięki temu, że pogoda z czasem się poprawiła i nawet wyszło słoneczko po 11-tej, to dzień udany; jutro ma być lampa, choć na górze znów ma nieźle wiać, zobaczymy co otworzą, a czego nie otworzą... zakładam jednak, że będzie dobrze... 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cosworth240 Posted November 20, 2023 Report Share Posted November 20, 2023 Dzisiaj (poniedziałek) absolutna bomba; trochę wiało na gorze, ale generalnie: lampa, ludzi mało, śnieg idealny… 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted November 20, 2023 Report Share Posted November 20, 2023 11 minut temu, Cosworth240 napisał: Dzisiaj (poniedziałek) absolutna bomba; trochę wiało na gorze, ale generalnie: lampa, ludzi mało, śnieg idealny… Super to wygląda, w sobotę było podobnie, szkoda że mnie nie ma... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cosworth240 Posted November 20, 2023 Report Share Posted November 20, 2023 6 minut temu, marionen napisał: Super to wygląda, w sobotę było podobnie, szkoda że mnie nie ma... Czwartek, piątek ma być dobrze, może wpadniesz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted November 20, 2023 Report Share Posted November 20, 2023 Godzinę temu, marionen napisał: szkoda że mnie nie ma... Cześć Kiedy wracasz ? Bo ten Tux od kwietnia chodzi mi po głowie więc nie było co dalej dumać i rezerwacja bazy w dolinie została potwierdzona 🥳 ⛷️ pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted November 20, 2023 Report Share Posted November 20, 2023 5 godzin temu, Cosworth240 napisał: Czwartek, piątek ma być dobrze, może wpadniesz... 4 godziny temu, Victor napisał: Cześć Kiedy wracasz ? Bo ten Tux od kwietnia chodzi mi po głowie więc nie było co dalej dumać i rezerwacja bazy w dolinie została potwierdzona 🥳 ⛷️ pozdrawiam Cześć. W tym tygodniu niestety nie dam rady. Jeśli się obrobię z pracą, to będę z końcem listopada lub na początku grudnia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted November 21, 2023 Report Share Posted November 21, 2023 6 godzin temu, marionen napisał: na początku grudnia. Będziemy (z @Lexi ) kręcić się po okolicy między 3-9 grudnia . pozdro 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted November 21, 2023 Report Share Posted November 21, 2023 Wprawdzie to nie lodowiec ale warunki mamy piękne i pogoda dopisuje . No i najważniejsze ludzi umiarkowanie Sulden 🇮🇹- nadal pozostaje naszą kameralną stacja na początek sezonu Parę foci 😎 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts