Kolorowy Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 Cześć. Chciałbym podpytać jakie ośrodki w Austrii są najbliżej Polski, dokąd uderzacie ? Poszukuje ośrodków, gdzie można się wybrać na szybki 3/4 dniowy wypad, gdy pogoda nie dopisuje w pobliskich większych ośrodkach (Czechy, Słowacja) Obecnie mam w planach wyjazd w nowy rok (2,3,4,5 stycznia) ale patrząc na pogodę w Słowacji, Czechach szukam jakieś alternatywy. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korylcio Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 Ostatnio na trasie Rzeszów-Ischgl, do 12h, z powrotem 11h spokojnym tempem. Do ośrodków takich jak Schladming, Kaprun, Zillertal spokojnie 1-2h szybciej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolorowy Napisano 19 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 Dziękuje, dość korzystnie wychodzi bo z Wielkopolski około 10h. Czy w Austrii znajdę ośrodek z dojazdem około 6h czy wszystko w okolicach 10h (wyjazd w Wielkopolski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 5 minut temu, Kolorowy napisał: Dziękuje, dość korzystnie wychodzi bo z Wielkopolski około 10h. Czy w Austrii znajdę ośrodek z dojazdem około 6h czy wszystko w okolicach 10h (wyjazd w Wielkopolski) z Leszna na Hochficht nie powinno być więcej jak 600 km 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolorowy Napisano 19 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 Super, fajny ośrodek na 3 dni nart. Czy byłyby jakieś inne podobne ośrodki w okolicy jeszcze? (ok. +100km) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 16 minut temu, Kolorowy napisał: Super, fajny ośrodek na 3 dni nart. Czy byłyby jakieś inne podobne ośrodki w okolicy jeszcze? (ok. +100km) Stuhleck godzinę od Wiednia. Jeździłem tam dzień, dwa lata temu przy okazji wyjazdu w dalszą część Alp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 (edytowane) Z Leszna w 600 km ogarniesz Hochkar. Mi się tam podobało, fajne trasy, nie wiem tylko jak będzie ze śniegiem na początku stycznie, do tego jako bonus malownicza droga dojazdowa, ale jest stromo i konieczne łańcuchy w razie opadów. Widokowy też odcinek drogi wzdłuż rzeki Ybbs. Edytowane 19 Grudzień 2024 przez marionen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 Schladming całkiem blisko, bliżej niż Tyrolskie ośrodki. Polecam. :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 Jeśli mowa o przyzwoitych ośrodkach, nie typu Złoty Groń (nic nie ujmując Groniowi), to ja mam (z Gliwic/Ruda Śląska): 1) Hirchenkogel (trasa nocnego pucharu świata) = ok. 450 km - wada: przez Wiedeń 2) Stuhleck (bardzo szerokie i bardzo długie trasy) = ok. 460 km - wada: przez Wiedeń 3) Hochkar (wysoko, 8 wyciągów) = ok. 540 km - zaleta: omija się Wiedeń z północy Nie wiem jaki jest status Oetschera (ok. 15 km bliżej niż Hochkar), bo tam były cyrki, ośrodek był wygaszany. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 W dalszej odległości (ok. 650 km - liczę od Górnego Śląska) ośrodki przed Ski Amade, które bardzo lubię: 1) Planneralm 2) Riesneralm 3) Tauplitz/Bad Mitterndorf Jazda znakomita, ludzi mniej niż na Ski Amade (30 km dalej). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 (edytowane) 14 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: W dalszej odległości (ok. 650 km - liczę od Górnego Śląska) ośrodki przed Ski Amade, które bardzo lubię: 1) Planneralm 2) Riesneralm 3) Tauplitz/Bad Mitterndorf Jazda znakomita, ludzi mniej niż na Ski Amade (30 km dalej). Do 3 powyższych warto doliczyć (zwłaszcza od tego sezonu) Loser-Altausee, będący zresztą z powyższymi na wspólnym karnecie wielodniowym - jest to tzw. region Schneebarenland. A czemu od tego sezonu? Nowa gondola II-odcinkowa, dowożąca do wyżej położonych tras i wyrównana "czarna" trasa (dawniej rzadko czynna - zjazd po terenie skalistym). I pełna zgoda, że powyższe 4 ośrodki są takimi najbliższymi, które zapewniają już bardziej alpejskie widoki i nasłonecznione trasy, częściowo powyżej lasów. Hochkar trochę też, ale tam jednak zjazdy są krótkie, wyciągi raczej wolne, za to długie pięcie się autem na górę i brak zjazdów w dolinę. Edytowane 20 Grudzień 2024 przez koliber 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moloo Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 Podpinam się pod pytanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 Ja sobie chwale Hinterstoder - byłem juz tam ze 3 razy (spod drzwi domu do miasteczka jade ok 5,5-6h) - tras jakieś 40 km pewnie, ale sa dość fajne typu trasa PŚ; swego czasu wrzucałem relacje z pobytu w tym ON. Na karnecie jest jeszcze ośrodek Wurzeralm, ale tam nie jeździłem, wiec nie jestem w stanie powiedzieć na ile to jest cenne uzupełnienie oferty narciarskiej tego regionu. Z dużych ON najbliżej polski to oczywiście Schladming, który juz ktoś tutaj wymieniał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 Garmisch + Zugspitz, od Ciebie jakieś 900 km, od Wrocławia non stop autostrada lub 2 pasy. no dobra, na końcu jakieś 3 km jednopasmowe:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 Jak chcecie blisko z Wielkopolski to chyba najbliżej Hochficht ewentualne Unterberg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 7 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: wada: przez Wiedeń A w czym Ci ten Wiedeń przeszkadza?.... Jedzie się cały czas, tylko wolniej. Zimą, czy latem - nigdy nie napotkałem problemu z płynnym przejazdem. Natomiast zdarzyło mi się postać parę godzin przed skrzyżowaniami autostrad pod Salzburgiem, czy Rosenheim. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 44 minuty temu, Greg napisał: Natomiast zdarzyło mi się postać parę godzin przed skrzyżowaniami autostrad pod Salzburgiem, czy Rosenheim. Dlatego zawsze jadę przez Bad Reichenhall i Lofer, omija się te skrzyżowania a i droga bardzo spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 11 godzin temu, koliber napisał: A czemu od tego sezonu? Nowa gondola II-odcinkowa, dowożąca do wyżej położonych tras i wyrównana "czarna" trasa (dawniej rzadko czynna - zjazd po terenie skalistym). Nie wiedziałem, że tam była inwestycja. Dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 10 godzin temu, Cosworth240 napisał: Ja sobie chwale Hinterstoder Hinterstoder to bardzo fajne trasy, takie trochę sportowe. Nie dla polskiego narciarza: dużo orczyków, dwuosobowe krzesło, czteroosobowe krzesło, 2 gondole, brak wypasionych podgrzewanych kanap. W dodatku z parkingu trzeba przejść ze 200-300 m! Pikniko-dramat! Trasy bomba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 5 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Nie wiedziałem, że tam była inwestycja. Dzięki za informację. Faktycznie, super-gondola: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Nie wiedziałem, że tam była inwestycja. Dzięki za informację. Poważnie? Dużo o tym pisano tu na forum, bo ta gondola powstała w miejscu 6-os. kanapy (wyżej 2-os. krzesła), która to kanapa trafiła już w częściach do naszego Szczawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 20 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2024 5 godzin temu, Greg napisał: A w czym Ci ten Wiedeń przeszkadza?.... Jedzie się cały czas, tylko wolniej. Zimą, czy latem - nigdy nie napotkałem problemu z płynnym przejazdem. Natomiast zdarzyło mi się postać parę godzin przed skrzyżowaniami autostrad pod Salzburgiem, czy Rosenheim. Miałem to napisać właśnie. Dodam nawet, że autostradą Salzburg bardzo często są wypadki w ND. Stałem tam wiele razy, przez Wiedeń raz na spokojnie 50 przejazdów. Dodam jeszcze Dachstein West, jest blisko choć tam nie jeździłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 21 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2024 20 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Hinterstoder to bardzo fajne trasy, takie trochę sportowe. Nie dla polskiego narciarza: dużo orczyków, dwuosobowe krzesło, czteroosobowe krzesło, 2 gondole, brak wypasionych podgrzewanych kanap. W dodatku z parkingu trzeba przejść ze 200-300 m! Pikniko-dramat! Trasy bomba! Na pocieszenie - od zeszłego sezonu jest nowa gondola z dołu, która startuje z "samiuśkiego" parkingu 😉- nie trzeba zatem tych 200 metrów się "męczyć". 😉 Sercem ON jest 6-osobowa kanapa, która w pewnym sensie jest najsłabszym punktem tego miejsca, bo do tego "kręgosłupa" lubi się utworzyć kolejka. Kanapa 2-osobowa przy tresie inferno rzadko działa. Orczyków rzeczywiście pare jest ale one bardziej dublują to co jest osiągalne kanapami lub gondolami i w tym sensie stanowią dobrą alternatywę, gdy gdzieś tworzą się kolejki. Trasy rzeczywiście wykraczają poza skalę kotelnico-białczańsą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 22 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2024 W dniu 19.12.2024 o 20:40, Kolorowy napisał: Cześć. Chciałbym podpytać jakie ośrodki w Austrii są najbliżej Polski, dokąd uderzacie ? Poszukuje ośrodków, gdzie można się wybrać na szybki 3/4 dniowy wypad, gdy pogoda nie dopisuje w pobliskich większych ośrodkach (Czechy, Słowacja) Obecnie mam w planach wyjazd w nowy rok (2,3,4,5 stycznia) ale patrząc na pogodę w Słowacji, Czechach szukam jakieś alternatywy. Dziękuje. Patrząc na czas dojazdu i uwzględniając jakość ośrodka to chyba nie ma nic lepszego od Hauser Kaibling (czyli 4 Berge w Amade) Wygodny i szybki dojazd do samej stacji robi z tego numer 1. - można brać pod uwagę też wspomniany Hochkar. Mniejszy ale pół godziny szybciej i sporo kilometrów bliżej, czyli na paliwie taniej. - Dachstein West (niezły ale gorszy niż wydaje się z mapy) - niby bliżej jak Haus ale jedzie się dłużej. - z bliskich miejsc jest jeszcze karnet Schneebaren (Taupltz/Bad Miterndorf, Planneralm, Riesneralm) też szybciej czasowo i dużo bliżej odległościowo od Ski Amade). Dla mnie niewielki Planneralm jest świetnym ośrodkiem o kapitalnym poziomie przytrasowego offpiste i wielkiej przepustowości. Ma też super potencjał freetourowy i skiturowy. - trochę dalej (ale bliżej jak Haus) jest karnet Lungau (Grosseck-Speireck, Aineck-Katschberg, Fanningberg) - świetne ośrodki o dużym potencjale freeridowym - w miarę podobnie jest Wurzeralm i Hinterstoder (jeden karnet) - dobry potencjał freetour Oddzielną ligą jest Krippenstein dla freeriderów - absolutna miazga - tylko ciut dłużej jak 4 Berge. Z różnych miejsc odległości i klasa drogi mogą być różne. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2024 W dniu 19.12.2024 o 21:29, Kolorowy napisał: Dziękuje, dość korzystnie wychodzi bo z Wielkopolski około 10h. Czy w Austrii znajdę ośrodek z dojazdem około 6h czy wszystko w okolicach 10h (wyjazd w Wielkopolski) a może warto zaplanować te pół dnia więcej na dojazd i wybór ośrodków będzie zupełnie dowolny wg. pogody i warunków śniegowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi