Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Kolorowy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chciałbym podpytać jakie ośrodki w Austrii są najbliżej Polski, dokąd uderzacie ?
Poszukuje ośrodków, gdzie można się wybrać na szybki 3/4 dniowy wypad, gdy pogoda nie dopisuje w pobliskich większych ośrodkach (Czechy, Słowacja)

Obecnie mam w planach wyjazd w nowy rok (2,3,4,5 stycznia) ale patrząc na pogodę w Słowacji, Czechach szukam jakieś alternatywy.

Dziękuje.

Z Leszna w 600 km ogarniesz Hochkar. Mi się tam podobało, fajne trasy, nie wiem tylko jak będzie ze śniegiem na początku stycznie, do tego jako bonus malownicza droga dojazdowa, ale jest stromo i konieczne łańcuchy w razie opadów. Widokowy też odcinek drogi wzdłuż rzeki Ybbs.

Edytowane przez marionen
  • Like 1

Jeśli mowa o przyzwoitych ośrodkach, nie typu Złoty Groń (nic nie ujmując Groniowi), to ja mam (z Gliwic/Ruda Śląska):

1) Hirchenkogel (trasa nocnego pucharu świata) = ok. 450 km - wada: przez Wiedeń
2) Stuhleck (bardzo szerokie i bardzo długie trasy) = ok. 460 km - wada: przez Wiedeń
3) Hochkar (wysoko, 8 wyciągów) = ok. 540 km - zaleta: omija się Wiedeń z północy

Nie wiem jaki jest status Oetschera (ok. 15 km bliżej niż Hochkar), bo tam były cyrki, ośrodek był wygaszany.

• Thanks 3

14 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

W dalszej odległości (ok. 650 km - liczę od Górnego Śląska) ośrodki przed Ski Amade, które bardzo lubię:
1) Planneralm
2) Riesneralm
3) Tauplitz/Bad Mitterndorf

Jazda znakomita, ludzi mniej niż na Ski Amade (30 km dalej).

Do 3 powyższych warto doliczyć (zwłaszcza od tego sezonu) Loser-Altausee, będący zresztą z powyższymi na wspólnym karnecie wielodniowym - jest to tzw. region Schneebarenland. 

A czemu od tego sezonu? Nowa gondola II-odcinkowa, dowożąca do wyżej położonych tras i wyrównana "czarna" trasa (dawniej rzadko czynna - zjazd po terenie skalistym). 

I pełna zgoda, że powyższe 4 ośrodki są takimi najbliższymi, które zapewniają już bardziej alpejskie widoki i nasłonecznione trasy, częściowo powyżej lasów. Hochkar trochę też, ale tam jednak zjazdy są krótkie, wyciągi raczej wolne, za to długie pięcie się autem na górę i brak zjazdów w dolinę.

Edytowane przez koliber
  • Like 1
  • Thanks 2

Ja sobie chwale Hinterstoder - byłem juz tam ze 3 razy (spod drzwi domu do miasteczka jade ok 5,5-6h) - tras jakieś 40 km pewnie, ale sa dość fajne typu trasa PŚ; swego czasu wrzucałem relacje z pobytu w tym ON. Na karnecie jest jeszcze ośrodek Wurzeralm, ale tam nie jeździłem, wiec nie jestem w stanie powiedzieć na ile to jest cenne uzupełnienie oferty narciarskiej tego regionu.

Z dużych ON najbliżej polski to oczywiście Schladming, który juz ktoś tutaj wymieniał. 

• Like 2

7 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

wada: przez Wiedeń

A w czym Ci ten Wiedeń przeszkadza?.... Jedzie się cały czas, tylko wolniej.  Zimą, czy latem - nigdy nie napotkałem problemu z płynnym przejazdem.

Natomiast zdarzyło mi się postać parę godzin przed skrzyżowaniami autostrad pod Salzburgiem, czy Rosenheim.   

• Like 3
  • Thanks 1

10 godzin temu, Cosworth240 napisał:

Ja sobie chwale Hinterstoder

Hinterstoder to bardzo fajne trasy, takie trochę sportowe. Nie dla polskiego narciarza: dużo orczyków, dwuosobowe krzesło, czteroosobowe krzesło, 2 gondole, brak wypasionych podgrzewanych kanap. W dodatku z parkingu trzeba przejść ze 200-300 m! Pikniko-dramat!

Trasy bomba!

5 godzin temu, Greg napisał:

A w czym Ci ten Wiedeń przeszkadza?.... Jedzie się cały czas, tylko wolniej.  Zimą, czy latem - nigdy nie napotkałem problemu z płynnym przejazdem.

Natomiast zdarzyło mi się postać parę godzin przed skrzyżowaniami autostrad pod Salzburgiem, czy Rosenheim.   

Miałem to napisać właśnie. Dodam nawet, że autostradą Salzburg bardzo często są wypadki w ND. Stałem tam wiele razy, przez Wiedeń raz na spokojnie 50 przejazdów.

Dodam jeszcze Dachstein West, jest blisko choć tam nie jeździłem.

• Like 1

20 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Hinterstoder to bardzo fajne trasy, takie trochę sportowe. Nie dla polskiego narciarza: dużo orczyków, dwuosobowe krzesło, czteroosobowe krzesło, 2 gondole, brak wypasionych podgrzewanych kanap. W dodatku z parkingu trzeba przejść ze 200-300 m! Pikniko-dramat!

Trasy bomba!

Na pocieszenie - od zeszłego sezonu jest nowa gondola z dołu, która startuje z "samiuśkiego" parkingu 😉- nie trzeba zatem tych 200 metrów się "męczyć". 😉 

Sercem ON jest 6-osobowa kanapa, która w pewnym sensie jest najsłabszym punktem tego miejsca, bo do tego "kręgosłupa" lubi się utworzyć kolejka. Kanapa 2-osobowa przy tresie inferno rzadko działa. Orczyków rzeczywiście pare jest ale one bardziej dublują to co jest osiągalne kanapami lub gondolami i w tym sensie stanowią dobrą alternatywę, gdy gdzieś tworzą się kolejki. Trasy rzeczywiście wykraczają poza skalę kotelnico-białczańsą... 

W dniu 19.12.2024 o 20:40, Kolorowy napisał:

Cześć.

Chciałbym podpytać jakie ośrodki w Austrii są najbliżej Polski, dokąd uderzacie ?
Poszukuje ośrodków, gdzie można się wybrać na szybki 3/4 dniowy wypad, gdy pogoda nie dopisuje w pobliskich większych ośrodkach (Czechy, Słowacja)

Obecnie mam w planach wyjazd w nowy rok (2,3,4,5 stycznia) ale patrząc na pogodę w Słowacji, Czechach szukam jakieś alternatywy.

Dziękuje.

Patrząc na czas dojazdu i uwzględniając jakość ośrodka to chyba nie ma nic lepszego od Hauser Kaibling (czyli 4 Berge w Amade)  Wygodny i szybki dojazd do samej stacji robi z tego numer 1. 

- można brać pod uwagę też wspomniany Hochkar. Mniejszy ale pół godziny szybciej i sporo kilometrów bliżej, czyli na paliwie taniej. 

- Dachstein West (niezły ale gorszy niż wydaje się z mapy) - niby bliżej jak Haus ale jedzie się dłużej.

- z bliskich miejsc jest jeszcze karnet  Schneebaren (Taupltz/Bad Miterndorf, Planneralm, Riesneralm) też szybciej czasowo i dużo bliżej odległościowo od Ski Amade). Dla mnie niewielki Planneralm jest świetnym ośrodkiem o kapitalnym poziomie przytrasowego offpiste i wielkiej przepustowości. Ma też super potencjał freetourowy i skiturowy.

- trochę dalej (ale bliżej jak Haus) jest karnet Lungau (Grosseck-Speireck, Aineck-Katschberg, Fanningberg) - świetne ośrodki o dużym potencjale freeridowym

- w miarę podobnie jest Wurzeralm i Hinterstoder (jeden karnet) - dobry potencjał freetour

Oddzielną ligą jest Krippenstein dla freeriderów - absolutna miazga - tylko ciut dłużej jak 4 Berge. 

Z różnych miejsc odległości i klasa drogi mogą być różne.

• Like 3
  • Thanks 1

W dniu 19.12.2024 o 21:29, Kolorowy napisał:

Dziękuje, dość korzystnie wychodzi bo  z Wielkopolski około 10h.

Czy w Austrii znajdę ośrodek z dojazdem około 6h czy wszystko w okolicach 10h  (wyjazd w Wielkopolski)

a może warto zaplanować te pół dnia więcej na dojazd i wybór ośrodków będzie zupełnie dowolny wg. pogody i warunków śniegowych