Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Siostra presents

sstar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Jeeb napisał:

Pełny szacun, tym bardziej że szła sama targając wszystko na plecach, bez biur podróży czy innych agencji.

Moja krew.:-) Ja też targam wszystko po waksmundzkich wykrotach i karkonoskich krzakach… czasem tylko kolejką podjadę;-) ps przy okazji opis szczytów które były w tym wątku i których nie było;-) https://www.himalayanst.com/blog/peaks-visible-everest-base-camp-trek szukam jakiejś perspektywy z BC z opisem bo Everest widać w tle ale inne prężą się ochoczo… jak Khumbutse

Edytowane przez sstar
  • Like 1

13 minut temu, sstar napisał:

Moja krew.:-) Ja też targam wszystko po waksmundzkich wykrotach i karkonoskich krzakach… czasem tylko kolejką podjadę;-) ps przy okazji opis szczytów które były w tym wątku i których nie było;-) https://www.himalayanst.com/blog/peaks-visible-everest-base-camp-trek szukam jakiejś perspektywy z BC z opisem bo Everest widać w tle ale inne prężą się ochoczo… jak Khumbutse

Znalazłem fotkę z opisem i lawiną z 2007 - siostra w porze suchej jednak nie załapała się na zimę wg Urubko;-) cyt

Denis Urubko uważa, że wejście na szczyt po 28-29 lutego jest niezgodne z zasadami zimowej wspinaczki, bowiem według niego to właśnie do tej daty przypada prawdziwa zima w Himalajach i Karakorum, która trwa od 1 grudnia, a nie jak przyjmuje oficjalnie kalendarz, czyli od 21-22 grudnia

https://www.researchgate.net/figure/An-avalanche-impacting-the-Mount-Everest-Base-Camp-region-on-9-May-2007-The-Khumbu-Ice_fig2_317750323

IMG_7224.png

• Like 2
  • Thanks 2

55 minut temu, sstar napisał:

Moja krew.:-) Ja też targam wszystko po waksmundzkich wykrotach i karkonoskich krzakach… czasem tylko kolejką podjadę;-)

no to faktycznie przy takim porównaniu jesteś przy siostrze cienki bolek 🙂

• Haha 1

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Jeeb napisał:

no to faktycznie przy takim porównaniu jesteś przy siostrze cienki bolek 🙂

Ot przewrotność losu, kiedyś to ja ją ciągnąłem po górach. Nie ma większej satysfakcji od tej gdy uczeń przerasta mistrza:-) chyba, że jest się zadufanym w sobie bufonem z przerośniętym ego;-) ps. A porównanie od d... strony, ważna jest droga nie cel. Trudności są zgoła odmienne i rzekłbym nieporównywalne. Na pewno łażenie solo jest specyficzne i tu i tam. No ale są tacy co wszystkich i wszystko chcą zaszufladkować, zmierzyć i porównać... jakby sami jakimiś sportowcami byli...  cyt. Że ten lew, czyli że pan ten, Jest sportsmenem, kulturystą i herosem.

IMG_9230.jpeg

IMG_9231.png

Edytowane przez sstar

Z Lobuche do BC 6h z powrotem 3h. Kłopoty ze ścieżką z powrotem. Ale do ogarnięcia. Rano spadł śnieg. Taka akcja chciało by się rzec szczytowa. Obecnie Namche jutro Lukla jak się uda, a musi bo lot do Kathmandu na pojutrze i powrót z soboty na niedzielę.

IMG_7252.png

Napisano (edytowane)

Dziś 2h temu zaczęła schodzić z Namche Bazar do Lukli aby jutro z rana lecieć do Kathmandu. Wysłała mi rano taki filmik z okolic BC… plecak naszej SP mamy też zaliczył BC… takie duchowe wsparcie i wspomnienie… to żółte z kolei to śpiwór -15 Himal kupiony tamże podobnie jak pomarańczowa kurtka będą pamiątki z Nspalu.

IMG_7261.png

IMG_7259.png

IMG_7256.png

Edytowane przez sstar
  • Like 4

Finito prawie jeszcze z Lukli polecieć jutro za 800 zeta do Kathmandu. Dziś się umęczyła te 18km z Namche Bazar dało w kość. Długo się zeszło. Ale dotarła. Jakieś uczulenie po ugryzieniu na palcu tylko… dziś samolot leciał więc i jutro może pogoda ma być ok.

IMG_7275.png

IMG_7266.png

IMG_7265.png

IMG_7264.png

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
52 minuty temu, Victor napisał:

Zdrowie Sis 😉

IMG_4861.thumb.jpeg.60a82380f614c9ee2574c04be91f4e70.jpeg

💪

Thx, ja wypiłem jej zdrowie bezalkoholowym ipa Miloslaw... choć nie wiem jak z alkoholem w Dubaju, niby wiem, że ponoć to niespotykanie spokojne miejsce https://www.fakt.pl/hobby/turystyka/dubaj-w-czolowce-najbezpieczniejszych-miast-internautka-to-sprawdzila/425hpjb

problem tylko w tym, że siostra nie ma torebki Diora;-) A ja kiedyś miałem do wyboru nocować na dworcu w Katowicach (siostra może się przespać na lotnisku, tak donosi jej córka) albo w nocnym klubie Afrodyta gdzie poszedłem za dnia sprawdzić i anonsowali (gra słów) mnie na dole a dziewczyny już się grzały na górze. W sumie nie wiedziałem co bardziej niebiezpieczne, ale autobus czy pociąg z Wrocka się późnił i problem się zdezaktualizował... a u niej jutro powrót o 15:40...

IMG_9281.png

Edytowane przez sstar
  • Haha 1