marcinn Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 Koledzy jak wiecie kompletuję sprzęt Mam u siebie 2 modele bucików oba mi siadły Pytanie do Was co brać Scarpa Alien czy La Sportiva Spitfire ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 Zdecydowanie te wygodniejsze, lepiej pasujące do Twojej stopy. Obie firmy dobre. Jak się nie chcesz męczyć bierz lżejsze. A nie możesz zatrzymać 2 pary? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted April 24, 2017 Author Report Share Posted April 24, 2017 Mariusz obie mi siadły,jak pisałem Mam że tak powiem wybór,dwie pary nie wolę zainwestować w nartki z lekkimi wiązaniami,stąd moje pytanie bo dopiero zaczynam przygodę ze skiturami Parę razy wypożyczane,dość 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 Większość skiturowców ( tych ze stażem) idzie w stronę minimalizmu wagowego. To dobry kierunek. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 1 godzinę temu, marcinn napisał: Koledzy jak wiecie kompletuję sprzęt Mam u siebie 2 modele bucików oba mi siadły Pytanie do Was co brać Scarpa Alien czy La Sportiva Spitfire ? daj jeszcze linki dla pewności o które roczniki chodzi weź ten który jest bardziej cywilny, czyli ma grubszy botek, mniej dziur w skorupie, większą sztywność zjazdową Chyba oba modele są z lekka raceowe ... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 minimalizm minimalizmem, ale są pewne granice Marionen ja bym nie radził wchodzić w sprzęt dedykowany dla zawodników. radzę pozostawać w kategoriach touring, speed-touring, free-touring, a race i skirunning tylko dla odważnych np. są sygnały że narty zawodnicze się łatwo łamią, buty zawodnicze są zimniejsze 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted April 24, 2017 Author Report Share Posted April 24, 2017 MarioJ http://www.chili-sport.pl/skitour-skitury/buty-skitour-skitury/la-sportiva-spitfire.html Według opisów i zapewnień nadają się na całodniowe wypady Scarpa Alien jest troszkę lżejsza niecałe kilo Natomiast La Sportiva ma większą ruchomość cholewki No nic coś trza brać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 38 minut temu, MarioJ napisał: minimalizm minimalizmem, ale są pewne granice Marionen ja bym nie radził wchodzić w sprzęt dedykowany dla zawodników. radzę pozostawać w kategoriach touring, speed-touring, free-touring, a race i skirunning tylko dla odważnych np. są sygnały że narty zawodnicze się łatwo łamią, buty zawodnicze są zimniejsze Nie tylko narty, ale buty i wiązania zawodnicze potrafią pękać często. Rozmawialiśmy o tym w Tatrach. Oczywiście nie myślałem o sprzęcie wyczynowym. Marcin to doświadczony narciarz ( choć jeszcze niedoświadczony skiturowiec) i zapewne szukać będzie w sprzęcie o którym piszesz . Buty o wadze kilograma to chyba jeszcze nie grupa race. Wiązania i narty sam masz z tych optymalnych, to pewnie się jeszcze wypowiesz i coś doradzisz. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted April 24, 2017 Author Report Share Posted April 24, 2017 (edited) To jeszcze mam pytanie,takie http://allegro.pl/narty-dynastar-cham-97-184cm-dynafit-radical-12-i6784555016.html I takie http://allegro.pl/narty-dynafit-baltoro-radical-183cm-stan-idealny-i6785514266.html Co sądzicie Ps. A jak ktoś ma jakieś namiary na sprawdzony sprzęt(narty z wiązaniami) to chętnie bym ponegocjował Edited April 24, 2017 by marcinn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aklim Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 (edited) ja bym brał ( subiektywnie ) La Sportivy , ale żeby potem nie było na mnie jak coś nie ten ,teges a co do nart , Marcin ile masz wzrostu ? Edited April 24, 2017 by aklim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 marka La Sportiva ma generalnie bardzo dobre opinie na specjalistycznych forach, nawet wyższa klasa niż Dynafit, te Spitfire wydają się bardziej normalne ... ja takich butów nie przymierzałem, więc trudno mi jednoznacznie wyrokować, trzeba by szukać testów opinii w sieci 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 La Sportiva doskonale sprzedaje się we Włoszech, u nas jest słaba dystrybucja. W Polsce dominuje Scarpa. Ale czy to coś znaczy?.... nie. MarioJ i Aklim jednak delikatnie sugerują.... wybór należy do Ciebie Marcinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted April 24, 2017 Author Report Share Posted April 24, 2017 Dzięki panowie A czy moglibyście jeszcze zerknąć na te nartki w linku co podałem,to dobry kierunek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 Do podejścia łatwiejsze wydają się być Baltoro, a do zjazdów Chamy. Wydaje się, że ważne jest na jakie tury się nastawiasz. Trudne długie podejścia, często wielodniowe. Czy raczej krótsze jedniodniówki przytrasowy. Wybrałeś narty dosyć szerokie i długie. W łatwiejszych jedniodniówkach wybór chyba niezły. Na trudniejsze i dłuższe podejścia lepsze (łatwiejsze) są trochę węższe i krótsze narty. Ale wypowiadam się jako początkujący. Poczekaj na porady ekspertów (kozaków) turowych. Ich wiedza i doświadczenie jest zdecydowanie cenniejsze od mojej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted April 24, 2017 Author Report Share Posted April 24, 2017 (edited) 42 minuty temu, aklim napisał: ja bym brał ( subiektywnie ) La Sportivy , ale żeby potem nie było na mnie jak coś nie ten ,teges a co do nart , Marcin ile masz wzrostu ? 184cm 82 kg Przed 50-tką Edited April 24, 2017 by marcinn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 22 minuty temu, marcinn napisał: To jeszcze mam pytanie,takie http://allegro.pl/narty-dynastar-cham-97-184cm-dynafit-radical-12-i6784555016.html I takie http://allegro.pl/narty-dynafit-baltoro-radical-183cm-stan-idealny-i6785514266.html Co sądzicie dużo by pisać ... podałeś znacząco dwie różne narty, Baltoro należy do podstawowej turowej linii Dynafita, w sumie niezbyt lekkie, ale może być, tylko wiązania jak na te narty za ciężkie (wg mojej perspektywy w narcie turowej wiązanie powinno mieć max 400g), ale też ujdą natomiast Chamy to legenda, bez zastanowienia mogę Ci tę nartę polecić, mimo że jeszcze na niej nie jeździłem kupiłem właśnie prawie taki sam model, wersja chyba rok wcześniejsza, ja ją nabyłem z myślą o freeride i turowanie pod warunek (tak jak teraz w Tatrach) jako drugi mój zestaw, przeczytałem wiele opinii, dostałem info od znajomych, narta bez dyskusji w magazynie Skialp najwyższa ocena A+, natomiast jest już trochę ciężka jak na robienie 1500m przewyższenia, ale znam takich co dają rade z taką wagą, może ja też dam rade, aha wiązania w tych Chamach ok dobrane 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted April 24, 2017 Author Report Share Posted April 24, 2017 Mario jak znajdziesz czas to zarzuć jakieś nartki z wiązaniami lub mogą być nowe plus wiązania cobym miał jakiś odnośnik na te przewyszenia 1500 A i jeszcze jak z długością 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujot Posted April 24, 2017 Report Share Posted April 24, 2017 (edited) Co do butów to spróbowałbym ocenić, które są lepsze. Czyli jeden na jedną drugi na drugą nogę i porównanie chodzenia, sztywności po zapięciu, łatwości zakładania i zdejmowania. Porównasz też komfort. Później zmień nogi i zrób to samo drugi raz. Możesz też to zrobić porównując do zjazdowych - zobaczysz sztywność względem tego do czego jesteś przyzwyczajony. Alieny miałem na nogach i wydały mi się mało komfortowe. Ale to nic nie znaczy, wybrać musisz sam... Co do reszty zestawu - sprawa nie jest oczywista. Zakładając ambitniejsze plany czyli dłuższe wielodniowe tury zdecydowanie lekki sprzęt. Co znaczy lekki? Dla mnie taki na którym można jeszcze w miarę wygodnie jechać. Mam wobec tego -5 cm, 72 mm i to naprawdę wystarcza. Koledzy preferują troszkę szersze i dłuższe. Jako drugi kompletuję jednak zestaw freeturowy i tam będzie 0 cm i 96 lub 104 mm ale z wiązaniem atk freerider 2 waga 390 g/szt. Założeniem jest freeride w ON i krótkie wycieczki z tychże. Nawet nie Tatry bo tam zostanę przy tym pierwszym. Najogólniej zalecam wielką ostrożność z doborem długości nart, na stromych trawersach to zauważysz, nie mam też przekonania do nadmiernie szerokich desek jako jedynych a w szczególności tych mocno taliowanych. Dlatego mam wątpliwości czy chamy są takie dobre. Boję się, że na twardym stoku harszle nie będą tam dobrze pracowały. pozdro Wiesiek Edited April 24, 2017 by Wujot 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted April 25, 2017 Author Report Share Posted April 25, 2017 Dziękuje Dziś ostatni test butów z instrukcją Wieśka powyżej i dalsze szukanie odpowiednich nart Ps.Tylko cały czas nie wiem stricte jakich (nie licząc mniej więcej długości i szerokości) Ps.Jak możecie to proszę podślijcie jakieś linki, 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregor_g4 Posted April 25, 2017 Report Share Posted April 25, 2017 Waga Baltoro 1580g, Cham 1700g... różnica pod butem 11mm, wybor wydaje się oczywisty... Widzę, że celujesz w nowy sprzęt - przejrzyj linię nart Black Diamond - niska waga, szeroko pod butem http://www.evo.com/outlet/skis/black-diamond-carbon-convert.aspx 105 mm, 188cm i 1550g 105 mm, 180 cm i 1450g do tego Vipec? i wg mnie masz ultra lekki set. Nie jesteś chyba ścigantem, który ma się z Bargielem ścigać? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregor_g4 Posted April 25, 2017 Report Share Posted April 25, 2017 https://www.polarsport.pl/narty-black-diamond-carbon-aspect.html tu też BD 1400g przy 186cm, 90mm pod butem Wszystko zależy gdzie chcesz chodzić i z czego zjeżdżać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted April 25, 2017 Report Share Posted April 25, 2017 Narty w szerokości 80-90mm to ja mogę Ci polecić te co mam sam czyli Dynafit Nanga Parbat - 80 te ma Aklim: Dynafit Cho You - 88 Natomiast to są narty bardzo lekkie (co jest zaletą przy podchodzeniu), ale w pewnych trudnych warunkach (bardzo nierówno, zsiadły śnieg łapiący) trochę latają. Poza tym jeżdżą ok (twardo równo, miękko, puch, trasa). Kolejne : Majesty Fox CLT - 83 Majesty Warewolf CLT - 90 Narty które materiałowo są lepsze od tych Dynafita, bo mają pełną warstwę carbonu, Dynafity mają tylko paski karbonowe przez całą długość i całe dzioby. Bardzo popularny model to K2 Wayback 82 lub K2 Wayback 88, dużo ludzi na tym chodzi i to ludzi zaawansowanych. Natomiast w Skialper te pierwsze mają ocenę wysoką chyba nawet A+, a te drugie chyba tylko B. Nie wiem dlaczego tak, ale podaje. Ja gdybym dzisiaj kupował narty turowe, to zdecydowałbym się na któreś Majest CLT, na wyprzedażach były po 1500zł. K2 chodzą po 800-1000zł. Możesz też się porozglądać w Atomicach Backland. A jeśli chodzi o Chamy, to w recenzjach zachodnich nie narzekano przy podchodzeniu na geometrie (r15), a zwracałem na to uwagę. Na pewno jest to geometria niestandardowa jak na nartę terenową. A zaletę promienia jest że fajnie się też na nich jeździ po trasie. Moja Nanga ma R16 i ja nie mam problemów z chodzeniem na trawersach, z harszlami itd. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted April 25, 2017 Report Share Posted April 25, 2017 Mogę Ci podać kilka linków do samodzielnego reaserch Ski Touring Equipment Advicehttp://www.alpine-guides.com/skiing/advice/ski-touring-equipment-advice.htm Buyer’s Guide 2015 - Skialper (po włosku)https://issuu.com/mulateroeditore/docs/buyers_guide_2015 Buyer’s Guide 2014 - Skialper (po włosku)https://issuu.com/mulateroeditore/docs/test2014 Skialper zawiera oceny sprzętu. Giełda skiturowa https://www.facebook.com/groups/gieldasprzetuskiturowego/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted April 25, 2017 Author Report Share Posted April 25, 2017 Mocno chodziły mi te Chamy,ale... Jako jedyny zestaw ,na dzień dzisiejszy będę jednak rozgladał się za czymś krótszym i węższym pod butem Ps.Po zakupie będziemy dobierać wiązania ,foki No chyba że wychaczę coś dobrego używanego w komplecie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruski Posted April 25, 2017 Report Share Posted April 25, 2017 W Sportrysy są wyprzedaże , komplet /narty,wiązania, foki/ są po niecałe 500 euro/.http://www.sportrysy.sk/skialpinizmus// 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts