Narty - skionline.pl
Jump to content

Wybór nart skiturowych

Recommended Posts

1 godzinę temu, marcinn napisał:

Koledzy jak wiecie kompletuję sprzęt

Mam u siebie 2  modele bucików oba mi siadły :)

Pytanie do Was co brać Scarpa Alien czy La Sportiva Spitfire ?

daj jeszcze linki dla pewności o które roczniki chodzi 

weź ten który jest bardziej cywilny, czyli ma grubszy botek, mniej dziur w skorupie, większą sztywność zjazdową

Chyba oba modele są z lekka raceowe ...

• Like 1

minimalizm minimalizmem, ale są pewne granice Marionen :)

ja bym nie radził wchodzić w sprzęt dedykowany dla zawodników.
radzę pozostawać w kategoriach touring, speed-touring, free-touring, a race i skirunning tylko dla odważnych :D

np. są sygnały że narty zawodnicze się łatwo łamią, buty zawodnicze są zimniejsze

• Like 4

38 minut temu, MarioJ napisał:

minimalizm minimalizmem, ale są pewne granice Marionen :)

ja bym nie radził wchodzić w sprzęt dedykowany dla zawodników.
radzę pozostawać w kategoriach touring, speed-touring, free-touring, a race i skirunning tylko dla odważnych :D

np. są sygnały że narty zawodnicze się łatwo łamią, buty zawodnicze są zimniejsze

Nie tylko narty, ale buty i wiązania zawodnicze potrafią pękać często. Rozmawialiśmy o tym w Tatrach. Oczywiście nie myślałem o sprzęcie wyczynowym. Marcin to doświadczony narciarz  ( choć jeszcze niedoświadczony skiturowiec) i zapewne  szukać będzie w sprzęcie o którym piszesz . Buty o wadze kilograma to chyba jeszcze nie grupa race. Wiązania i narty sam masz z tych optymalnych, to pewnie się jeszcze wypowiesz i coś doradzisz.  

• Like 1

To jeszcze mam pytanie,takie   http://allegro.pl/narty-dynastar-cham-97-184cm-dynafit-radical-12-i6784555016.html

I takie  http://allegro.pl/narty-dynafit-baltoro-radical-183cm-stan-idealny-i6785514266.html

Co sądzicie

Ps. A jak ktoś ma jakieś namiary na sprawdzony sprzęt(narty z wiązaniami) to chętnie bym ponegocjował

Edited by marcinn
  • Like 1

marka La Sportiva ma generalnie bardzo dobre opinie na specjalistycznych forach, nawet wyższa klasa niż Dynafit,
te Spitfire wydają się bardziej normalne ...

ja takich butów nie przymierzałem, więc trudno mi jednoznacznie wyrokować, trzeba by szukać testów opinii w sieci

• Like 1

Do podejścia łatwiejsze wydają się być Baltoro, a do zjazdów Chamy. Wydaje się, że ważne jest na jakie tury się nastawiasz. Trudne długie podejścia, często wielodniowe. Czy raczej krótsze jedniodniówki przytrasowy. Wybrałeś narty dosyć szerokie i długie. W łatwiejszych jedniodniówkach wybór chyba niezły. Na trudniejsze i dłuższe podejścia lepsze (łatwiejsze) są trochę węższe  i krótsze narty. Ale wypowiadam się jako początkujący. Poczekaj na porady ekspertów  (kozaków) turowych. Ich wiedza i doświadczenie jest zdecydowanie cenniejsze od mojej. 

• Like 1

42 minuty temu, aklim napisał:

ja bym brał ( subiektywnie )  La Sportivy :) , 

ale żeby potem nie było na mnie jak coś nie ten ,teges :D 

a co do nart , Marcin ile masz wzrostu ?

184cm 82 kg

Przed 50-tką :D

Edited by marcinn
  • Like 1

22 minuty temu, marcinn napisał:

dużo by pisać ... ;) 

podałeś znacząco dwie różne narty, Baltoro należy do podstawowej turowej linii Dynafita, w sumie niezbyt lekkie, ale może być, tylko wiązania jak na te narty za ciężkie (wg mojej perspektywy w narcie turowej wiązanie powinno mieć max 400g), ale też ujdą

natomiast Chamy to legenda, bez zastanowienia mogę Ci tę nartę polecić, mimo że jeszcze na niej nie jeździłem :D kupiłem właśnie prawie taki sam model, wersja chyba rok wcześniejsza, ja ją nabyłem z myślą o freeride i turowanie pod warunek (tak jak teraz w Tatrach) jako drugi mój zestaw, przeczytałem wiele opinii, dostałem info od znajomych, narta bez dyskusji ;) w magazynie Skialp najwyższa ocena A+, natomiast jest już trochę ciężka jak na robienie 1500m przewyższenia, ale znam takich co dają rade z taką wagą, może ja też dam rade,

aha wiązania w tych Chamach ok dobrane

• Like 1

Co do butów to spróbowałbym ocenić, które są lepsze. Czyli jeden na jedną drugi na drugą nogę i porównanie chodzenia, sztywności po zapięciu, łatwości zakładania i zdejmowania. Porównasz też komfort. Później zmień nogi i zrób to samo drugi raz. Możesz też to zrobić porównując do zjazdowych - zobaczysz sztywność względem tego do czego jesteś przyzwyczajony. Alieny miałem na nogach i wydały mi się mało komfortowe. Ale to nic nie znaczy, wybrać musisz sam...

Co do reszty zestawu  - sprawa nie jest oczywista. Zakładając ambitniejsze plany czyli dłuższe wielodniowe tury zdecydowanie lekki sprzęt. Co znaczy lekki? Dla mnie taki na którym można jeszcze w miarę wygodnie jechać. Mam wobec tego -5 cm, 72 mm i to naprawdę wystarcza. Koledzy preferują troszkę szersze i dłuższe. Jako drugi kompletuję jednak zestaw freeturowy i tam będzie 0 cm i 96 lub 104 mm ale z wiązaniem atk freerider 2 waga 390 g/szt. Założeniem jest freeride w ON i krótkie wycieczki z tychże. Nawet nie Tatry bo tam zostanę przy tym pierwszym. Najogólniej zalecam wielką ostrożność z doborem długości nart, na stromych trawersach to zauważysz, nie mam też przekonania do nadmiernie szerokich desek jako jedynych a w szczególności tych mocno taliowanych. Dlatego mam wątpliwości czy chamy są takie dobre. Boję się, że na twardym stoku harszle nie będą tam dobrze pracowały.

pozdro

Wiesiek

Edited by Wujot
  • Like 1

Dziękuje

Dziś ostatni test butów z instrukcją Wieśka  powyżej i dalsze szukanie odpowiednich nart 

Ps.Tylko cały czas nie wiem stricte jakich 9_9(nie licząc mniej więcej długości i szerokości)

Ps.Jak możecie to proszę podślijcie jakieś linki,

• Like 1

Waga Baltoro 1580g, Cham 1700g... różnica pod butem 11mm, wybor wydaje się oczywisty...

Widzę, że celujesz w nowy sprzęt - przejrzyj linię nart Black Diamond - niska waga, szeroko pod butem

http://www.evo.com/outlet/skis/black-diamond-carbon-convert.aspx

105 mm, 188cm i 1550g

105 mm, 180 cm i 1450g

do tego Vipec? i wg mnie masz ultra lekki set. 
Nie jesteś chyba ścigantem, który ma się z Bargielem ścigać? :D

• Like 1

Narty w szerokości 80-90mm to ja mogę Ci polecić te co mam sam 

czyli Dynafit Nanga Parbat - 80 

te ma Aklim: Dynafit Cho You - 88

Natomiast to są narty bardzo lekkie (co jest zaletą przy podchodzeniu), ale w pewnych trudnych warunkach (bardzo nierówno, zsiadły śnieg łapiący) trochę latają. Poza tym jeżdżą ok (twardo równo, miękko, puch, trasa).

Kolejne :

Majesty Fox CLT - 83
Majesty Warewolf CLT - 90 

Narty które materiałowo są lepsze od tych Dynafita, bo mają pełną warstwę carbonu, Dynafity mają tylko paski karbonowe przez całą długość i całe dzioby.

Bardzo popularny model to K2 Wayback 82 lub K2 Wayback 88, dużo ludzi na tym chodzi i to ludzi zaawansowanych.

Natomiast w Skialper te pierwsze mają ocenę wysoką chyba nawet A+, a te drugie chyba tylko B. Nie wiem dlaczego tak, ale podaje.

Ja gdybym dzisiaj kupował narty turowe, to zdecydowałbym się na któreś Majest CLT, na wyprzedażach były po 1500zł.
K2 chodzą po 800-1000zł. Możesz też się porozglądać w Atomicach Backland.

A jeśli chodzi o Chamy, to w recenzjach zachodnich nie narzekano przy podchodzeniu na geometrie (r15), a zwracałem na to uwagę. Na pewno jest to geometria niestandardowa jak na nartę terenową. A zaletę promienia jest że fajnie się też na nich jeździ po trasie. Moja Nanga ma R16 i ja nie mam problemów z chodzeniem na trawersach, z harszlami itd.

• Like 1

Mogę Ci podać kilka linków do samodzielnego reaserch

Ski Touring Equipment Advice
http://www.alpine-guides.com/skiing/advice/ski-touring-equipment-advice.htm 

Buyer’s Guide 2015 - Skialper (po włosku)
https://issuu.com/mulateroeditore/docs/buyers_guide_2015
Buyer’s Guide 2014 - Skialper (po włosku)
https://issuu.com/mulateroeditore/docs/test2014

Skialper zawiera oceny sprzętu.

Giełda skiturowa

https://www.facebook.com/groups/gieldasprzetuskiturowego/ 

• Like 1

Mocno chodziły mi te Chamy,ale...

Jako jedyny zestaw ,na dzień dzisiejszy będę jednak rozgladał się za czymś krótszym i węższym pod butem

Ps.Po zakupie będziemy dobierać wiązania :),foki

No chyba że wychaczę coś dobrego używanego w komplecie

• Like 1

• JC changed the title to Wybór nart skiturowych