Klimek Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 Witam serdecznie, poszukuje sprzętu dla swojej Kobiety: 1. Płeć - Kobieta 2. Wiek - 27 3. Waga - 60 kg 4. Wzrost - 172 cm 5. Na nartach jeżdżę od 9 sezonów, ( 6 dni w sezonie) 6. Umiejętności określam na: 6 - (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Dalbello AERRO 65 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - tu niestety nie pomogę - jakieś 12 letnie deski dla początkujących/średnio zaawansowanych (od roku wyrzucone) 9. Preferuję styl jazdy - krótkim/średnim skrętem, rekreacyjny z szybszymi momentami po przygotowanych stokach 10. Upatrzyłem narty: - HEAD Absolut Joy (nie wiem jakie wiązania) - https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,head,absolut-joy,9932.html - ATOMIC Vantage X 77 CTI W + FT 11 GW - https://www.skionline.pl/sprzet/narty,18-19,atomic,vantage-x-77-cti-w-ft-11-gw,10658.html - SALOMON S Max WX7 + Litium 10W - https://www.intersport.pl/narty-salomon-s-max-wx7-406993-wiazania-wiazania-salomon-litium-10w.html?fbclid=IwAR14G5JXwdpb4DLVoDcW2C2xXAEEieNr9FqGxPjdBkOdpsBLuT1fHKYMQtg (nie znalazłem ich na Tej stronie ) - VOELKL Flair 76 Elite - https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,voelkl,flair-76-elite,9610.html - ATOMIC Cloud 9 + FT 11 GW https://www.skionline.pl/sprzet/narty,18-19,atomic,cloud-9-ft-11-gw,10494.html 11. Mój budżet na narty to około - 1.000 zł. - 1.500 zł. Słowem wstępu, rozwinięcia i zakończenia: Potrzebuje pomocy w wyborze nart ALL MOUNTAIN dla mojej Wybranki - jeździła od 10 roku życia do około 18/19 następnie przerwa (5 lat przerwy później jakieś dniowe wypady więc się nie liczy) i wybraliśmy się w zeszłym roku na narty wspólnie. Mimo starych jak świat nart radziła sobie dobrze, z zacięciem sportowym, muldy pokonywała sprawnie choć tu troszkę szybko się męczyła. Chciałbym jej kupić narty które pozwolą na swobodną rekreacyjną jazdę jednak dające możliwość zrobienia kilku dłuższych łuków i rozpędzenia się bezpiecznie do 40-50 km/h. Przy czym wiadomo jak wygląda stok o 14 - masa muld więc dobrze gdyby narty radziły sobie również w takich właśnie warunkach. Wyżej wymienione pozycje ustawione są od "najbardziej pożądanych" po te "raczej niee". Head Absolut Joy o długości 163 cm wydaje mi się najlepszą pozycją - dające frajdę ale w miarę twarde deski z perspektywą na rozwój umiejętności . Wiem że buty nie należą do tych "idealnych" ale zakupione w zeszłym roku, więc trzeba dać im jeszcze szanse. Narty typu RACE wydaje mi się że odpadają, sam mam HEAD Sharpshape iMagnum i myślę że musiałaby z nimi za bardzo walczyć a na samej prędkości aż tak jej nie zależy - tyle co bym jej aż tak nie uciekał . Reasumując powyższe czy Head Absolut Joy to dobry wybór dla zaawansowanego narciarza z perspektywą rozwoju i szlifowania techniki zjazdowej? Może któreś z innych pozycji lepiej się sprawdzą ? a może totalnie wszystko pomyliłem i polecacie coś innego ? Na dodatkowe pytania chętnie odpowiem - nic więcej do głowy mi teraz nie przyszło Proszę o odpowiedź i pozdrawiam ~Klimek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 Większość tych nart pasuje do butów. W tych butach trudno będzie poprowadzić sensowną nartę. Np. https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,head,super-joy,9930.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klimek Napisano 11 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 niestety buty kupowaliśmy "na wariata" od pomysłu "dawaj na narty" do zjazdu na trasach minęły 4 dni Coś z nimi jeszcze musimy podziałać.. jeżeli pasują do Absolut Joy to jeszcze nie jest tak źle a jak będą za miękkie to sie za rok je wymieni rozumiem, że Super Joy też są ewentualną opcją ? odrzuciłem je jako zbyt zaawansowane (pościgać się lubi, z muldami sobie poradzi - ale to co kocha to szerokie piękne trasy i słońce (w sumie kto nie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 Super Joye nie są trudne, ale ktoś kto jeździ dobrze wyciśnie z nich więcej. To mój trzeci sezon na tej narcie, w tym roku poczułam największy progres. Buty dla totalnie początkujących, trochę kapcie niestety. Moim zdaniem średnio kompatybilne. Ja jeżdżę w 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 1 minutę temu, idealist napisał: trochę kapcie niestety Niestety to prawda. Może w tym roku dobra narta i but z wypożyczalni 90-110. 6 minut temu, Klimek napisał: odrzuciłem je jako zbyt zaawansowane Absolutnie niesłusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klimek Napisano 11 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 Tu się bije w pierś - nie zainteresowałem się sprzętem i kupiliśmy to co kupiliśmy.. może rozszerzając temat - jakie buty byłyby odpowiedniejsze? co polecacie ? Potrafi ktoś wskazać różnice pomiędzy Super Joy a Absolut Joy? - producent nie jest tu jakoś szczególnie pomocny więc może ktoś ma jakieś empiryczne doświadczenia ? ;> i oczywiście wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 5 minut temu, idealist napisał: Super Joye nie są trudne, ale ktoś kto jeździ dobrze wyciśnie z nich więcej. To mój trzeci sezon na tej narcie, w tym roku poczułam największy progres. Buty dla totalnie początkujących, trochę kapcie niestety. Moim zdaniem średnio kompatybilne. Ja jeżdżę w 90. Zaliczam czwarty sezon w Super Joyach. Odczułam sporą różnicę po wymianie butów z flexa 65/75 (po ośmiu sezonach jeszcze się rozbiły i nie trzymały właściwie nogi) na flex 95 w tym roku. Mam wrażenie zdecydowanie większej kontroli nad nartą, a co za tym idzie możliwość doskonalenia techniki jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 5 minut temu, fredek321 napisał: Niestety to prawda. Może w tym roku dobra narta i but z wypożyczalni 90-110. Lepiej odwrotnie - buty ze względów higienicznych 🙄 wskazane raczej własne. Spróbujcie sprzedać te Dalbello gdzieś na olx czy allegro i dołożyć do takich z lepszym flexem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klimek Napisano 11 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 (edytowane) Flex 60 - tragedia - no ale tak jest jak się człowiek nie zna może coś wymyślę, może w tym roku jeszcze powalczymy z tymi.. trochę szkoda dobrej narty ale co poradzić... Co do Super Joy - biorę je już pod uwagę (za co Wam serdecznie dziękuję!), niestety cena jest trochę wysoka. Debata o nowych nartach zaczęła się od progu 1.100 zł - zwiększyłem do 1.500, już sie robi 1.800 zł. do daje prawie 200% pierwotnych założeń Niestety może to nieco przerastać tegoroczne możliwości finansowe.. trzeba się zastanowić. Widzę jednak że sporo osób na Joyach jeździ co im dobrze wróży - w ostateczności kupię HEAD Absolut Joy, które też powinny być OK (w porównaniu do poprzednich to 2 deski od palety by zdały egzamin :x) - a czy ktoś śmiga na Absolut Joy właśnie i może coś o nich powiedzieć ? Chcę mieć oczywiście jak najpełniejszy obraz sytuacji @Tanova - jasne to dobry pomysł - będę kąbinował Edytowane 11 Luty 2019 przez Klimek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 Kup te narty w długości 155 cm: https://skirace.pl/strona-glowna/972-4619-narty-volkl-flair-sc-e-uvo.html#/25-dlugosc-150_cm będą na lata, a za resztę kup porządne buty, zamiast męczyć kobietę w tych kapciach ;). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 (edytowane) Zmieniłam Absolute Joye na Super Joye i dla mnie to zmiana na lepsze. Bardziej mi siadła ich charakterystyka, mniejszy promień skrętu, ale tez większa twardość. Za 2 miesiące na wyprzedażach będziesz mógł kupić narty w dużo niższej cenie. Edytowane 11 Luty 2019 przez idealist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 9 minut temu, yoss napisał: Kup te narty w długości 155 cm Zdecydowanie za krótkie. Przy tej charakterystyce narty 165 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 3 minuty temu, fredek321 napisał: Zdecydowanie za krótkie. Przy tej charakterystyce narty 165 cm. Będę obstawał przy 155 :). Tu masz wrażenia Pań właśnie z takiej długości: https://www.ntn.pl/uploads/online/21_sigb/150/ Toż to praktycznie slalomka, ciut szersza w talii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klimek Napisano 11 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 (edytowane) BARDZO Wam dziękuje za odpowiedzi - będę musiał to przegadać i przemyśleć wszystko - ale teraz już mniej więcej wiem co i jak Świetne forum Edytowane 11 Luty 2019 przez Klimek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beata_tu Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 Jeżdżę już 3-ci sezon na Head Absolut Joy. One są nieco szersze pod butem od Super joy bo mają 79mm (mam je w dł. 168cm, buty flex 95 Nordica speedmachine) Jestem z nich bardzo zadowolona, sprawdzaja się w każdych warunkach, na twardych jak i rozmieklych trasach. O innych modelach Joy się nie wypowiadam, bo ich nie znam. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 6 minut temu, yoss napisał: Toż to praktycznie slalomka Moja córka, lżejsza i niższa jeździ na tzw. slalomce bez rockera159cm. Testowała 153 i zdecydowała się na 159. Ten Voelkl ma rocker więc zdecydowanie 165. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 1 godzinę temu, Klimek napisał: sam mam HEAD Sharpshape iMagnum Jeśli nie mają 180cm daj się dziewczynie przejechać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 2 minuty temu, fredek321 napisał: Moja córka, lżejsza i niższa jeździ na tzw. slalomce bez rockera159cm. Testowała 153 i zdecydowała się na 159. Ten Voelkl ma rocker więc zdecydowanie 165. Mój syn cięższy i wyższy jeździł na 165 cm sl-ce z takim samym rockerem. Rozumiem, że powinien wybrać 180 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 1 minutę temu, yoss napisał: sl-ce SL to klucz. Jeśli to prawdziwy, a nie tzw. SL to innej długości nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 1. nie kupuj jej za krótkich nart, 2. slalomka jako jedyna narta dla Twojej dziewczyny, to nie jest optymalny wybór - na zmuldzonym stoku szersza, uniwersalna i dłuższa narta (jak Super lub Absolut Joy) lepiej sobie radzi. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klimek Napisano 11 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 właśnie przegadaliśmy temat - z uwagi na większy wydatek to całość leci na raty - Super Joy trochę za drogie (i żółte więc podobno nie - _ -, ale się nie kłócę..) na razie wybór to Absolute Joy i buty HEAD Nexo Lyt 100 https://www.ceneo.pl/74608203#tab=click . Jeżeli narta okaże się za "słaba" to wymienimy w przyszłych sezonach. Na razie myślę że posłuży Dam znać jak się jeździło za 2 miesiące jak wrócimy - jeszcze raz dzięki za rady i pełną profeskę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 Myślę, że można się nawet zastanowić czy to nie powinno być ... 168 cm. Mówię o Absolut Joy i Super Joy. W tej chwili dechę z roku modelowego 2019 można wyrwać za około 1600 pln (Super Joy) i 1400 pln (Absolut Joy). Z doświadczenia wiem, że dużo taniej to już raczej niestety nie będzie. W zeszłym roku cały rok przeczekałem i cena nawet latem nie spadła. Chyba, że mówimy o jakichś starszych modelach, które jakimś cudem gdzieś się jeszcze uchowały w przepastnych magazynach. No i jest jeszcze kwestia odpowiedniej długości i jej dostępności. Oczywiście zawsze można mieć nadzieję, że będzie inaczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 11 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 1 minutę temu, Klimek napisał: i buty HEAD Nexo Lyt 100 Koniecznie mierzcie kilka różnych butów i nie decydujcie pochopnie. But do domu i co najmniej dzień na decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klimek Napisano 11 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 dostępny zeszłoroczny model max 163 (biały musi być.... eh) tam gdzie chcemy zamówić - dobre raty ;P i cena w zależności od strony 1.100 nawet gdzieś widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klimek Napisano 11 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2019 (edytowane) 3 minuty temu, fredek321 napisał: Koniecznie mierzcie kilka różnych butów i nie decydujcie pochopnie. But do domu i co najmniej dzień na decyzję. tak to już wiem.. sam miałem kilka sezonów na złych butach.. jezu co za koszmar - to but wstępny - znaleziony na stronie i jest w pobliżu do mierzenia plus na stronie z ratami Laickie pytanie ale "do domu"? Edytowane 11 Luty 2019 przez Klimek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi