Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Czarna Góra - czy warto?

San28

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Nipern napisał:

Pytanie do bywalców CzG. Jak jest z parkowaniem? Na stronie internetowej jest info o 1400 miejsc. Z postu Grimsona wyczytałem, że wprowadzono opłatę na parkingach przy wyciągu Efka. Jak to wygląda w praktyce, bo byłem tam tylko raz w trakcie pandemii... Tak łopatologicznie żeby wjechać Luxtorpedą lub Żmiją to gdzie stawać bo rozumiem, że coś w tej części jest do parkowania? Jaki jest mniej więcej rozkłąd miejsc płatnych do bezpłatnych? Nie jestem cebulakiem ale dobrze wiedzieć; w CZ w Janske Lazne parking 130 koron więc około 22 PLN.

Czy jutrzejszy dzień to dobry pomysł na Czarną Górę??

Jutro bym się nie pchał na CG. Weekend, jeszcze poświąteczny, może byś sporo ludzi. Darmowy parking jest jeden malutki tuż pod Luxtorpedą (wjeżdżasz do niego obok Białej Perły i Hubertusa). Żeby tam zaparkować trzeba byś sporo przed otwarciem .Drugi darmowy to pozostałość dawnego parkingu bliżej Żmii, został bardzo mocno okrojony bo powstaje tam Biała Perła2. Ale kilkadziesiąt aut się tam zmieści. Płatny przy Efce 20 zł 

• Thanks 1

42 minuty temu, sstar napisał:

Każdy dzień to dobry pomysł. Parking duży jest obok Efki - tak, że dochodzisz do Efki z niej zjeżdżasz do luxtorpedy, żmija chyba nie chodzi?

Żmija działa, otwarta czerwona D przy niej. Byłem dwa dni temu 26 grudnia, dół i góra wyglądała jak na zdjęciach poniżej, warunki bardzo dobre, D jest praktycznie cała w cieniu. (knajpka przy C nieczynna, na zdjęciu widać świeży opad z poprzedniej nocy). C była czas dośnieżana, powinna na dniach ruszyć, tam już dwa dni temu zapuszczali się narciarze.

IMG-20241226-WA0018.jpg

IMG-20241228-WA0006.jpg

IMG-20241228-WA0007.jpg

IMG-20241226-WA0017.jpg

• Like 4
  • Thanks 1

Kawałek od Czarnej masz Dolni Morave. Jestem od 2 dni. Parking płatny 100 koron. Kolejki do głównego wyciągu na ok 10min chyba że korzystasz z szybkiego wejścia dla dochodzacych od nartostrady Śnieżnik czerwona to połowa czasu. Przy wyciągu Słoń praktycznie na bieżąco. Teraz w szczycie świątecznym wszędzie chyba są kolejki:-(

• Like 2
  • Thanks 1

W dniu 28.12.2024 o 15:57, ZdolnyŚlązak napisał:

Jutro bym się nie pchał na CG. Weekend, jeszcze poświąteczny, może byś sporo ludzi. Darmowy parking jest jeden malutki tuż pod Luxtorpedą (wjeżdżasz do niego obok Białej Perły i Hubertusa). Żeby tam zaparkować trzeba byś sporo przed otwarciem .Drugi darmowy to pozostałość dawnego parkingu bliżej Żmii, został bardzo mocno okrojony bo powstaje tam Biała Perła2. Ale kilkadziesiąt aut się tam zmieści. Płatny przy Efce 20 zł 

A jak dojechać do parkingu pod żmiję? Jak wjeżdżam na ten miniparking pod luxtorpedą i chcę pojechać w lewo pod żmiję to jest znak zakaz wjazdu. A poniżej są roboty i też nie widzę jakby tam dojechać.

12 godzin temu, M2Bradley napisał:

A jak dojechać do parkingu pod żmiję? Jak wjeżdżam na ten miniparking pod luxtorpedą i chcę pojechać w lewo pod żmiję to jest znak zakaz wjazdu. A poniżej są roboty i też nie widzę jakby tam dojechać.

Nie skręcasz w prawo obok Hubertusa i Białej Perły, tylko jedziesz dalej prosto i lekko pod górę,   i potem takim łukiem zjeżdżasz na parking. 

• Like 2

Wracamy do funkcjonowania po awarii prądu, bardzo dziękujemy za Waszą cierpliwości i wyrozumiałość. Niestety usterka po stronie zewnętrznego dostawcy spowodowała przerwy w dostawie prądu, czego konsekwencją były awarie sprzętu elektronicznego. Od rana pracowaliśmy na najwyższych obrotach w porozumieniu z dostawcą prądu, by przywrócić działanie kolei.

Luxtorpeda rusza około godziny 17:00

Awaria nie była zależna od nas, ale mimo to, chcemy Wam wynagrodzić dzisiejsza sytuację, dlatego:

- przedłużamy dziś działanie ośrodka Czarna Góra, stoki będą dostępne do 21

- każdy kto dziś kupił karnet na miejscu a możliwość skorzystania ze specjalnej zniżki i może kupić kolejny karnet z 30% rabatem

• Like 1

4 godziny temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Wracamy do funkcjonowania po awarii prądu, bardzo dziękujemy za Waszą cierpliwości i wyrozumiałość. Niestety usterka po stronie zewnętrznego dostawcy spowodowała przerwy w dostawie prądu, czego konsekwencją były awarie sprzętu elektronicznego. Od rana pracowaliśmy na najwyższych obrotach w porozumieniu z dostawcą prądu, by przywrócić działanie kolei.

Luxtorpeda rusza około godziny 17:00

Awaria nie była zależna od nas, ale mimo to, chcemy Wam wynagrodzić dzisiejsza sytuację, dlatego:

- przedłużamy dziś działanie ośrodka Czarna Góra, stoki będą dostępne do 21

- każdy kto dziś kupił karnet na miejscu a możliwość skorzystania ze specjalnej zniżki i może kupić kolejny karnet z 30% rabatem

rozkmniałem, czy jutro nie uderzyć na CG. Bo warun będzie fantastyczny: beton, do tego mróz do -10st C na szczycie. Ale ilość ludu na stoku skutecznie mnie odstrasza. Te same dzikie hordy widać w Szklarskiej, w Czarnowie, Zielu i innych ON w Sudetach.

12 godzin temu, grimson napisał:

rozkmniałem, czy jutro nie uderzyć na CG. Bo warun będzie fantastyczny: beton, do tego mróz do -10st C na szczycie. Ale ilość ludu na stoku skutecznie mnie odstrasza. Te same dzikie hordy widać w Szklarskiej, w Czarnowie, Zielu i innych ON w Sudetach.

Niedziela dodatkowo długi weekend może być dużo. ludzi. 10.20 i przy Luxtorpedzie już spory ruch.

Screenshot_2025-01-05-10-21-58-014_com.android.chrome.thumb.jpg.4115ad810f30fa62e08933d40a3ce5fa.jpg

Czerwona C Fis dzisiaj ruszyła, tam na razie luz. Czarna A też już otwarta do samego dołu.

Screenshot_2025-01-05-10-21-27-760_com.android.chrome.thumb.jpg.c8ee95eb8bdda587a4a134474bdd7331.jpg

Na szczycie Czarnej pokazuje teraz -8C , odczuwalna -14C

Screenshot_2025-01-05-10-22-35-360_com.android.chrome.thumb.jpg.798708e0e0aec5199072a7f320f8de01.jpg

• Like 3

Coraz bardziej zniechęca mnie ta stacja. Wczoraj awaria i zniżkę dają ale tylko dla tych którzy kupili karnet w dniu awarii. Super a jak korzystałem karnetu z przedsprzedaży? Dziś z kolei padła żmija.

Trasy otwierane są coraz później z sezonu na sezon (porównać z 21/22 czy nawet 22/23). Proca w zeszłym zamknięta, 22/23 czynna bodaj przez 2-3 tygodnie ferii. Gdybym do Zieleńca nie miał pół godziny dłużej przerzuciłbym się tam.

Obecnie Czarna Góra ma sens tylko w środku tygodnia. Poza tym ten ośrodek jako stacja narciarska się zwija.

• Confused 1

W dniu 14.12.2024 o 10:22, ZdolnyŚlązak napisał:

Informacje o zawodach czy treningach są zazwyczaj na ich stronie, zakładka komunikat narciarski - dodatkowe informacje. 

A na te treningi to aż milo popatrzeć.

Screenshot_2024-12-13-17-59-37-189_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2024-12-14-10-18-41-026_com.android.chrome.jpg

Przykład z dziś info tylko o zamknięciu D bo naśnieżnają, a o tym że na A jakieś zawody czy coś (widać na kamerach) to ani słowa, ani nie ma kalendarza z takimi informacjami. 

image.png.fcd5304d5ebaadca74d2b997cd3a8a48.png

image.thumb.png.065fe03d6fd038784a197bbcec1dc06c.png

• Sad 1

1 godzinę temu, Cappo napisał:

Przykład z dziś info tylko o zamknięciu D bo naśnieżnają, a o tym że na A jakieś zawody czy coś (widać na kamerach) to ani słowa, ani nie ma kalendarza z takimi informacjami. 

image.png.fcd5304d5ebaadca74d2b997cd3a8a48.png

image.thumb.png.065fe03d6fd038784a197bbcec1dc06c.png

Absolutnie nie zamierzam ich tłumaczyć, widocznie nie zawsze informują o tym. Też to widziałem dzisiaj na kamerkach, to niej czarna A , to Dolny odcinek czerwonej B przy orczyki Biba, druga połowa stoku była otwarta do przejazdu. Jeździłem w CG wczoraj i przedwczoraj, baaardzo niska frekwencja przez cały dzień i świetne warunki, tak że wydzielenie połowy dolnego odcinka końcówki trasy dla szkolenia młodzieży w tygodniu  to według mnie nie problem. Ja tam zawsze lubię popatrzeć jak trenują, tym bardziej że jak ktoś wspominał udostępniają część trasy do treningu za darmo. 

• Like 1

Ja wybieram się na 2 dni poniedziałek i wtorek, dlatego obserwuję. D zamknięta dośnieżają, rozumiem jets info w komunikacie. Zwężenie B na dole też rozumiem, gorzej że słowem nie zająknęli się o A, są siatki na górze nie da się wjechać z tego co widzę na kamerze, na dole była dmuchana meta, a w komunikacie zamknięta i tyle.  

Wystarczy terminarz takich imprez, który jest dostępny dla wszystkich wraz z utrudnieniami z tym związanymi i tyle, nikt nie mówi nie mogą tak robić, ale jako klient wolałbym móc się o tym dowiedzieć jak planuje przyjechać do nich. 

10 minut temu, Cappo napisał:

Ja wybieram się na 2 dni poniedziałek i wtorek, dlatego obserwuję. D zamknięta dośnieżają, rozumiem jets info w komunikacie. Zwężenie B na dole też rozumiem, gorzej że słowem nie zająknęli się o A, są siatki na górze nie da się wjechać z tego co widzę na kamerze, na dole była dmuchana meta, a w komunikacie zamknięta i tyle.  

Wystarczy terminarz takich imprez, który jest dostępny dla wszystkich wraz z utrudnieniami z tym związanymi i tyle, nikt nie mówi nie mogą tak robić, ale jako klient wolałbym móc się o tym dowiedzieć jak planuje przyjechać do nich. 

myślę że wyjeżdzisz się na CG w kolejnym tyg, bo ferii jeszcze nie ma, warun jest OK, a będzie jeszcze lepszy -> mróz i dostawa naturalnego białego.

Jutro i w niedzielę trasa D będzie zamknięta do ok 13.00 - zawody.

Jak mamy treningi to max do 9.30 a potem trasa dla wszystkich jest dostępna. 

Dzisiaj na dolnym odcinku trasy A były zawody a w komunikacie o tym nie napisano bo wg ośrodka trasa A jest zamknięta.

CzG lubi sport, bo takie zawody jak jutro i w niedzielę to 200 skipasów

Screenshot_20250110_173925_Chrome.jpg

• Like 1

3 godziny temu, Cappo napisał:

No jeżeli zamknęli całą czarną A i do tego czerwoną D no to faktycznie lipa. Wczoraj i przedwczoraj na A były świetne warunki przez cały dzień, na pozostałych zresztą też, tylko B trochę puszczała koło 12.00. Dzisiaj trochę sypnęło plus ochłodzenie, tak ma być przez najbliższe dni. Też w poniedziałek planuje albo CG albo Zieleniec - powinno być bardzo dobrze🙂

6 godzin temu, koliber napisał:

A ja od zeszłego sezonu mam wrażenie, że ten ośrodek wyrósł w Polsce na lidera pod względem warunków śniegowych (może poza Białką, gdzie łatwiej utrzymać śnieg). W większości innych ośrodków czynne pojedyncze trasy, a tu 4 główne.

Też mam takie wrażenie. Nie wiem czy jest na dzień dzisiejszy w Polsce ośrodek narciarski który by miał otwartą czarną trasę do samego dołu plus trzy czerwone, wszystkie jak na polskie warunki dość długie? Do tego oczywiście pola narciarskie dla dzieci i początkujących. Wszystko co ma naśnieżanie hula w CG już od jakiegoś czasu. Wspomniana Białka która słynie z przygotowania stoków z tego co widze dwie  czerwone Fis 1 i 2 ma zamknięte. Jurgów ma chyba jedna z dwóch czarnych otwarta plus czerwoną.  Krynica czarna 6 i czerwona 2 a zamknieta (miałem tam jechać w przyszłym tygodniu, żeby zdążyć jeszcze przed feriami  ale forumowicze z tamtych rejonów na razie odradzają). O Szczyrku i czarnej Bieńkuli czy czerwonej Golgocie nie wspomnę. 

W tej części Dolnego Ślaska w tym sezonie są bardzo dobre warunki, Zieleniec hula praktycznie cały od dłuższego czasu, te mniejsze ośrodki w pobliżu, położone znacznie niżej: Lądek Zdrój, Kamienica czy malutkie Bielice też już od jakiegoś czasu działają.

W CG pozostał do otwarcia tylko talerzyk Proca i dwie czerwone E i F przy nim ale tam nie na sztucznego naśnieżania. W zeszłym sezonie w ogóle nie ruszył. Może w tym się uda bo trochę podkładu tam jest a prognozy są obiecujące, ale musiałoby solidnie dopadać śniegu (tak wyglądał wczoraj zjazd do Procy i końcówka czerwonej E):

IMG_20250109_103626.thumb.jpg.b7030ee832b601b5f29bf0a45f4be46b.jpg

• Like 2
  • Thanks 2

6 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Też mam takie wrażenie. Nie wiem czy jest na dzień dzisiejszy w Polsce ośrodek narciarski który by miał otwartą czarną trasę do samego dołu plus trzy czerwone, wszystkie jak na polskie warunki dość długie? Do tego oczywiście pola narciarskie dla dzieci i początkujących. Wszystko co ma naśnieżanie hula w CG już od jakiegoś czasu. Wspomniana Białka która słynie z przygotowania stoków z tego co widze dwie  czerwone Fis 1 i 2 ma zamknięte. Jurgów ma chyba jedna z dwóch czarnych otwarta plus czerwoną.  Krynica czarna 6 i czerwona 2 a zamknieta (miałem tam jechać w przyszłym tygodniu, żeby zdążyć jeszcze przed feriami  ale forumowicze z tamtych rejonów na razie odradzają). O Szczyrku i czarnej Bieńkuli czy czerwonej Golgocie nie wspomnę. 

W tej części Dolnego Ślaska w tym sezonie są bardzo dobre warunki, Zieleniec hula praktycznie cały od dłuższego czasu, te mniejsze ośrodki w pobliżu, położone znacznie niżej: Lądek Zdrój, Kamienica czy malutkie Bielice też już od jakiegoś czasu działają.

W CG pozostał do otwarcia tylko talerzyk Proca i dwie czerwone E i F przy nim ale tam nie na sztucznego naśnieżania. W zeszłym sezonie w ogóle nie ruszył. Może w tym się uda bo trochę podkładu tam jest a prognozy są obiecujące, ale musiałoby solidnie dopadać śniegu (tak wyglądał wczoraj zjazd do Procy i końcówka czerwonej E):

IMG_20250109_103626.thumb.jpg.b7030ee832b601b5f29bf0a45f4be46b.jpg

a tak powiedzmy w połowie lutego gdybym chciał mieszkać w 2 osoby przy wyciągach

(mały apartament z aneksem lub pensjonat ze śniadaniem)

to mniej więcej z jakim kosztem muszę liczyć ?