Matthewinf Napisano 1 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2021 (edytowane) Witam gdzie warto pojechać do Szwajcarii na narty? Na razie mam na oku 4 dni w Samnaun i 2 dni w Scuol. Czy warto tam jechać? Edytowane 1 Styczeń 2021 przez Matthewinf błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 1 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2021 4 minuty temu, Matthewinf napisał: Czy warto tam jechać? Nie warto, lepiej do Szcyrku, albo Białki, chociaż zamknięte... 🤣 A poważnie @Matthewinf to pytanie było by ma miejscu w normalnych czasach, w dzisiejszych jest co najmniej głupie. Masz możliwość pojeździć w CH to jedź i się nie zastanawiaj, ja Ci zazdroszczę 😭 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 1 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2021 Co muszę wiedzieć i z czym muszę się liczyć jadąc do Szwajcarii. Czy np. jak przywiozę zbyt dużo jedzenia do Szwajcarii na granicy mogą mnie nie wpuścić albo coś? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 1 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2021 (edytowane) Godzinę temu, Matthewinf napisał: Co muszę wiedzieć i z czym muszę się liczyć jadąc do Szwajcarii. tu liczy się głównie kasa Godzinę temu, Matthewinf napisał: zy np. jak przywiozę zbyt dużo jedzenia do Szwajcarii na granicy mogą mnie nie wpuścić albo coś? mogą to zważyć, policzyć, zapłacisz cło i możesz jechać dalej Edytowane 1 Styczeń 2021 przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 1 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2021 Więc ile mogę kg przywieść swojego jedzenia do Szwajcarii żebym nie musiał za to płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 1 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2021 (edytowane) 44 minuty temu, Matthewinf napisał: Więc ile mogę kg przywieść swojego jedzenia do Szwajcarii żebym nie musiał za to płacić. https://www.ezv.admin.ch/ezv/en/home/information-individuals/travel-and-purchases--allowances-and-duty-free-limit/importation-into-switzerland/duty-free-allowances--foodstuffs--alcohol-and-tobacco.html Edytowane 1 Styczeń 2021 przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 3 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2021 W dniu 1.01.2021 o 17:47, Matthewinf napisał: Witam gdzie warto pojechać do Szwajcarii na narty? Na razie mam na oku 4 dni w Samnaun i 2 dni w Scuol. Czy warto tam jechać? Rozumiem, że to na jednym wyjeździe? Ile km tras jest w Samnaun? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 3 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2021 Można jeździć tylko po szwajcarskiej stronie więc 45 km a w Scuol 70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 3 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2021 Pewnie, że warto jechać. Zarówno w Samnaum jak i w Scuol znajdziesz piękne trasy. Nie ma co się fiksować tylko na liczby kilometrów, bo często przecież spędzamy dzień na kilku ulubionych trasach. Scuol zapewne w tym roku przeżywa swój renesans i bardzo fajnie, bo to dotychczas raczej pomijany ośrodek, a niewątpliwie godny uwagi. Cudowne są trasy 29, 31 przy orczyku, mieli w planie zastąpienie go krzesłem, ale nie zdążyli. Krajoznawczo i widokowo polecam przejazd Traumpiste, ale proszę pamiętać, że lądujemy kawał drogi od stacji gondoli. Możemy albo przejść kawałek do skibusa albo skorzystać z płatnego busika czekającego tuż przy końcu trasy na takich zabłąkanych narciarzy 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 3 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2021 I dodatkowo Scuol ma ceny karnetów b.przystepne. Nie wspomnę że to najbliższy ośrodek jadąc od Innsbruca do Szwajcari. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 3 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2021 Apropo Szwajcarii i St Moritz. Czy z Corvatch można się dostać czarną trasą nr 5 do ośrodka Corviglia? Czy na dole trzeba użyć skibusa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 3 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2021 9 godzin temu, Gacek1964 napisał: Czy na dole trzeba użyć skibusa? nie trzeba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 3 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2021 Jako, że Włochy w tym roku odpadają, to zacząłem szukać dla siebie alternatyw na ten sezon. Rozglądam się za (wciąż niepewną) Austrią, którą w dużej części mam objeżdżoną, więc mam już kilka miejsc na oku oraz nad w dużej mierze dziewiczą dla mnie Szwajcarią. Dlatego chciałbym podpiąć się pod ten wątek i podpytać gdzie warto, a gdzie nie warto jechać na narty w Szwajcarii. Wymagania: Minimum 150 km tras (jadę na dłuższy wyjazd, znam siebie i wiem, że mniejszy ośrodek mi się znudzi ) Sporo ambitnych, prawdziwie czerwonych i czarnych tras Dobre przygotowanie stoków Jako, że jadę z żoną, tereny off-piste nie są jakimś specjalnym plusem Pozanarciarskie i finansowe aspekty wyjazdu można w tym wywodzie na razie pominąć Po zrobieniu researchu, na mojej shortliście są następujące ośrodki: Arosa/Lenzerheide 220 km tras, 1600 metrów przewyższenia Filmiki na yt pokazują sporo urozmaiconych, szerokich tras "carvingowych" o wystarczającym nachyleniu Drogie noclegi Davos Kilka, niepołączonych ośrodków (dla mnie minus) Sporo tras kończy się w dolinie, bez możliwości powrotu wyciągiem Tanie noclegi Wg relacji znajomych - dobrze przygotowane trasy Laax Na papierze ośrodek wygląda bardzo fajnie - 235 km tras, prawie 2000 metrów przewyższenia Słyszałem od znajomych mocno średnie opinie o tym ośrodku (m.in. bardzo często pozamykana spora część wyciągów i tras, kiepskie przygotowanie stoków). Czy to prawda? Patrząc na mapkę - sporo niebieskich tras Les 4 Vallees 420 km tras, 2000 m przewyższenia - największy ośrodek w Szwajcarii Niesamowite możliwości freeride (na ten konkretny wyjazd jest to żadna zaleta) Sporo nieprzygotowanych tras i freeride'owych szlaków narciarskich - zdecydowana wada dla mojej żony. I tu pytanie - czy ten ośrodek ma sens dla osoby, która chce jeździć tylko po przygotowanych trasach? Czy "przygotowywane" trasy w 4 dolinach są fajne, czy też całe clou ośrodka to freeride i narciarz trasowy nie ma tu czego szukać? Podobno dość stara infrastruktura i sporo długich orczyków Poza Verbier noclegi w znośnych cenach (np. w Nendaz) Zermatt Aktualnie około 200 km tras (zamknięta część IT) i ponad 2000 metrów przewyższenia - najwyżej położony teren narciarski w Europie Niesamowite widoki Na początku był to mój nr. 1, ale zacząłem mieć coraz większe wątpliwości: Obejrzałem na yt sporo filmików i nawet biorąc pod uwagę "wypłaszczenie kamery" ośrodek wygląda niesamowicie płasko - trasy są bardzo długie, ale też bardzo płaskie. Bardzo dużo wąskich i płaskich trawersów, a nawet szersze tereny wydają się mieć symboliczne nachylenie. Kilka opinii, które czytałem w internecie również wskazywały na to, że zaawansowany narciarz, który chce jeździć tylko po trasach, może nie być do końca zadowolony z tego ośrodka. Czy tak rzeczywiście jest? Zamknięta część włoska - czy warto tam jechać przy otwartej jedynie części szwajcarskiej? Da się znaleźć nocleg w akceptowalnej cenie (np. w Taesch). Prosiłbym o potwierdzenie lub zaprzeczenie moich wątpliwości. A może jest jakiś inny kurort, którego nie wziąłem pod uwagę, a który warto odwiedzić? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 Witam Jadąc do St Moritz od strony Insbrucka rozumiem, że szwajcarskiej winiety nie potrzebuje? Drugie pytanie w kwestii karnetów, z tego co widzę jest tam dynamiczny cennik skipasow, i czy kupując karnet w kasie na całą Górną Engandyne płacę tyle samo co podczas zakupu online? Na chwilę obecną w interesującym mnie terminie od 24 stycznia karnet 6 dniowy kosztuje około 335 chf, ale jest jeszcze do ewentualnego wyjazdu prawie 3 tygodnie i wiele zmiennych, dlatego teraz jeszcze nie chce kupować go przez internet a z tego co czytałem to zwrotów nie honorują. Dlatego zastanawiam się nad kupnem dopiero na ostatni moment. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 4 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 Jadąc do sankt moritz skorzystaj z oferty na stronie sleep+ski dużo lepiej cię to wyjdzie bo masz wtedy karnet za 45CHF dziennie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 37 minut temu, Matthewinf napisał: Jadąc do sankt moritz skorzystaj z oferty na stronie sleep+ski dużo lepiej cię to wyjdzie bo masz wtedy karnet za 45CHF dziennie Z tego co widzę to głównie w tej ofercie są hotele a nas bardziej interesują apartamenty. Wstępnie mamy już coś na oku ale raczej będziemy ewentualnie rezerwować coś na ostatnią chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 47 minut temu, Matthewinf napisał: sankt moritz skorzystaj z oferty na stronie sleep+ski dużo lepiej cię to wyjdzie jakie hotele, apartamenty polecasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 51 minut temu, Gacek1964 napisał: Dlatego zastanawiam się nad kupnem dopiero na ostatni moment. na 2-3 dni przed wyjazdem też jeszcze da się kupić online w lepszej cenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 A w rejonie Scuol zna ktoś jakieś w miarę tanie apartamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 2 godziny temu, Jeeb napisał: na 2-3 dni przed wyjazdem też jeszcze da się kupić online w lepszej cenie A orientujesz się może czy kupując karnet online muszę się specjalnie gdzieś zarejestrować albo wyrobić jakąś dodatkową kartę czy płacę normalną polską kartą płatniczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 płaciłem kartą kredytową 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 Czy ktoś z Was był może w Obersaxen-Mundaun w Gryzonii? Rozważam plan B na luty, gdyby Austria nie wypaliła - szukam w miarę kameralnego ośrodka, z dojazdem samochodowym pod wyciąg. Sprawdziłam już infrastrukturę - same kanapy i orczyki (mnie pasuje), umiarkowane ceny. Trochę kiepsko ze sztucznym naśnieżaniem (tylko 20% tras) i niezbyt wysoko (1200-2300 npm.), ale w tym pandemicznym sezonie, gdy nie ma co przesiadywać w knajpach, to może i jest to zaleta. A jak tam z trasami? Strona internetowa jest raczej minimalistyczna a opis stacji - skromny. Na oko wygląda mi to na dość bezpretensjonalny, spokojny ośrodek ze średniej półki. Ktoś? Coś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 Widzę, że nie tylko ja mam plan B na Szwajcarię Mamy zarezerwowaną Austrię na 23 stycznia, ale coraz mniej jest przesłanek aby ten wyjazd wypalil, także Szwajcaria a konkretnie St Moritz jest na tapecie. Popatrzę sobie też na to Obersaxen, a nóż się spodoba i znajdę jakieś apartamenty w miarę przystępnej cenie. Oglądałaś może Scoul? Ja się zastanawiałem nad nim jednak stwierdziłem że 70 km to trochę mało na 6 dni i tak doszedłem do St Moritz :), apartament też by się tam jakiś znalazł także kto wie. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 @Gacek1964 Tak, patrzyłam też na Scuol i mam podobne odczucia, co do wielkości ośrodka. Zastanawiam się również, czy Samnaun będzie w lutym już jakoś połączone narciarsko z Ischgl, które na razie nie działa? Z drugiej strony nie jestem pewna, czy w tym sezonie chcę jechać do topowego ośrodka, gdzie w lutym może być więcej ludzi. Stąd pytanie o Obersaxen, które wydaje się być nieco większe niż Scuol, bo ma 120 km tras, a na drugim brzegu Renu jest jeszcze ośrodek Breil-Brigels z kolejnymi 40 km. A jak komuś jeszcze mało tras, to blisko do Flims-Laax-Falera. O St. Moritz nie myślałam, bo wyszłam z założenia, że w lutym, w szczycie sezonu, w takim miejscu raczej będą bardzo drogie noclegi, ale może się mylę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 4 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2021 Scuol to ośrodek na max 2 dni. Laax wydaje się być bardzo popularne. Od soboty mam nadzieje jeździć w Lenk-Adelboden oraz Gstaad. Na pewno zdam relacje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi