christof Napisano 12 Luty Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty Ja robie podobnie jak @surfing- sklejam foki i pod kurtke. Ostatnio kupilem 2 softshelle jeden Kilpi cieniutki i ma fajne kieszenie od srodka. Drugi Mammut grubszy i ma za to wysokie kieszenie z przodu. W oba fajnie mozna wlozyc foki i po zjezdzie nawet gdy warunek nie sprzyja są cieplutkie i kleja sie jak zloto. Najstarsze foki tez zaliczyky juz igliwie i inne sytuacje. Czaem biore papier do pieczenia i prasuje je na polowe mocy zelazka i juz z 5 lat dzialaja. Sklejam pojedynczo na pol i potem skladam bo 2 na raz sklejone za duza buła by byla zeby je upchnac w kieszen. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 12 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty (edytowane) 28 minut temu, christof napisał: Ja robie podobnie jak @surfing- sklejam foki i pod kurtke. Ostatnio kupilem 2 softshelle jeden Kilpi cieniutki i ma fajne kieszenie od srodka. Drugi Mammut grubszy i ma za to wysokie kieszenie z przodu. W oba fajnie mozna wlozyc foki i po zjezdzie nawet gdy warunek nie sprzyja są cieplutkie i kleja sie jak zloto. Najstarsze foki tez zaliczyky juz igliwie i inne sytuacje. Czaem biore papier do pieczenia i prasuje je na polowe mocy zelazka i juz z 5 lat dzialaja. Sklejam pojedynczo na pol i potem skladam bo 2 na raz sklejone za duza buła by byla zeby je upchnac w kieszen. Ja awaryjnie raz je ze soba skleiłem i potem jak je rozklejałem to miałem wrażenie że klej nierówno zostawał ale może rozklejałem je w złej temperaturze? Tak czy owak zwykle przyklejam czasami na wietrze te folie. Przydaje się jakiś krzak, drzewko… ps w sumie to te z ramkami przygotowuje już na letni odpoczynek nie zamierzam ich używać w tym sezonie. IMG_3590.mov Edytowane 12 Luty przez sstar 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 12 Luty Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2 godziny temu, surfing napisał: Folie to zakładam na zakończenie sezonu, foki sklejam od zawsze. Nie ma to wpływu na żywotność kleju. Ostatnio wyjąłem sklejone foki z jakiegoś starego zestawu nieużywanego od 15lat, bez problemu się rozkleiły i przykleiły na narty. Jak sklejam foki warstwą klejową w moich Backlandach to potem nie potrafię ich rozkleić tak mocno trzymają - muszę z całej siły ciągnąć, nie wyobrażam sobie tego stosować na dłuższą metę bo bym została ze strzępami fok 😁 P.S. foki dedykowane Atomica. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 12 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 15 minut temu, zając napisał: Jak sklejam foki warstwą klejową w moich Backlandach to potem nie potrafię ich rozkleić tak mocno trzymają - muszę z całej siły ciągnąć, nie wyobrażam sobie tego stosować na dłuższą metę bo bym została ze strzępami fok 😁 P.S. foki dedykowane Atomica. No właśnie u mnie to podobnie wygląda, może koledzy mają już zużyty klej;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 12 Luty Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2 godziny temu, sstar napisał: No właśnie u mnie to podobnie wygląda, może koledzy mają już zużyty klej;-) A może my mamy jakiś byle jaki klej 🫢 nie raz widziałam jak ludzie rozklejają foki jakoś normalnie, a ja bym potrzebowała drugiej osoby do ciągnięcia.. w związku z tym zawsze przyklejam do pasków folii które były oryginalnie przyklejone. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 12 Luty Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty VID_20250212_113646.mp4 Moje autorskie odklejanie fok, wymyślone na potrzeby silnego wiatru, teraz to u mnie standard w każdych warunkach. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty (edytowane) 7 godzin temu, surfing napisał: VID_20250212_113646.mp4 36.77 MB · 0 pobrań Moje autorskie odklejanie fok, wymyślone na potrzeby silnego wiatru, teraz to u mnie standard w każdych warunkach. Brawo Ty, Wujot ps mówił, że nawet można nart nie zdejmować;-) Pewno do znalezienia w necie. Voila Edytowane 13 Luty przez sstar 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 13 Luty Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 18 godzin temu, sstar napisał: nawet można nart nie zdejmować; Znam z mojego doświadczenia w zawodach, ale szybko z tego sposobu zrezygnowałem, bo tak zerwane i niesklejone foki łapią na klej wszystko co tylko się da, a szczególnie swój moher. Foki zawodnicze nie zaczepia się na tył narty, a zrywa tylko od przodu, w efekcie zawodnicy często mają kłopoty na podejściach z odklejającymi się fokami, na dłuższych dystansach muszą mieć dwie pary fok. Moje impregnowane półsyntetyczne foki z haczykiem z tyłu i 4 letnim klejem, sklejane po każdej przepince, nigdy mnie nie zawiodły. Nawet na całodziennej mokrej skiturze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 13 Luty Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty W dniu 12.02.2025 o 21:08, surfing napisał: VID_20250212_113646.mp4 36.77 MB · 0 pobrań Moje autorskie odklejanie fok, wymyślone na potrzeby silnego wiatru, teraz to u mnie standard w każdych warunkach. Aha, na zawodach podczas przepinki kije muszą leżeć, a nie być wbite jak na załączonym obrazku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty (edytowane) 6 godzin temu, surfing napisał: Znam z mojego doświadczenia w zawodach, ale szybko z tego sposobu zrezygnowałem, bo tak zerwane i niesklejone foki łapią na klej wszystko co tylko się da, a szczególnie swój moher. Foki zawodnicze nie zaczepia się na tył narty, a zrywa tylko od przodu, w efekcie zawodnicy często mają kłopoty na podejściach z odklejającymi się fokami, na dłuższych dystansach muszą mieć dwie pary fok. Moje impregnowane półsyntetyczne foki z haczykiem z tyłu i 4 letnim klejem, sklejane po każdej przepince, nigdy mnie nie zawiodły. Nawet na całodziennej mokrej skiturze. Jasne. Masz rację. Oni mają chyba królika a my dużo jednak nylonu co pewno inaczej się klei. Tak jak pisałem ja zrolowałem osobno obydwie foki po położeniu na śnieg klejem do śniegu aby trochę stanowił warstwę ochronną i nic z włosia się nie przykleiło. Ale nie planowałem ponownego użycia więc nawet za pazuchę nie kładłem. Ja swoje użytkuję 7 lat głównie stosując ceratę zabezpieczającą i jest z klejem git. Gorzej wygląda moher/nylon wytarty i po igliwiu. No ale mam od tych może trzech lat drugie i na przemian stosuje. Edytowane 14 Luty przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 14 Luty Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 3 godziny temu, sstar napisał: Oni mają chyba królika 😲 królika? to straszne... pozostanę przy nylonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty (edytowane) 16 minut temu, zając napisał: 😲 królika? to straszne... pozostanę przy nylonie. Przy króliku poślizg lepszy jak tam sobie sama chcesz. Nie wiedziałaś? Przecież to nie z foki;-) przypowieść o fokach tako rzecze Mitek, cyt. odp. Migowi: Ponoć kiedyś była to faktycznie skóra foki ( krótki włos pochylony w jedną strone). Nie skóra tylko foka. Sierść foki traci poślizg jak foka umiera a tym bardziej jak się ją oskóruje więc trzeba używać żywych fok. Odpowiednio tresowane potrafią solidnie pomóc pod górę a zjazd (jak wszelka zabawę) foki uwielbiają. https://www.skiforum.pl/topic/58318-foki-sie-pruja-pomocy/?do=findComment&comment=677388 Edytowane 14 Luty przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 14 Luty Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 34 minuty temu, sstar napisał: Przy króliku poślizg lepszy jak tam sobie sama chcesz. Nie wiedziałaś? Przecież to nie z foki;-) przypowieść o fokach tako rzecze Mitek, cyt. odp. Migowi: Ponoć kiedyś była to faktycznie skóra foki ( krótki włos pochylony w jedną strone). Nie skóra tylko foka. Sierść foki traci poślizg jak foka umiera a tym bardziej jak się ją oskóruje więc trzeba używać żywych fok. Odpowiednio tresowane potrafią solidnie pomóc pod górę a zjazd (jak wszelka zabawę) foki uwielbiają. https://www.skiforum.pl/topic/58318-foki-sie-pruja-pomocy/?do=findComment&comment=677388 Aha, no umknęło mi. Nie wgryzałam się w historię "fok" z jakiego zwierza były pierwotnie (bo teraz to myślałam że wszystko sztuczne). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty Zaległe (z powodu awarii) info z turów na Czantorię z niedzieli: Na czerwonej - śnieg jest, na niebieskiej wzdłuż orczyka - śnieg jest, na niebieskiej od dolnej stacji orczyka - szkoda ślizgów, idą iskry. 12 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 4 godziny temu, WojtekM napisał: Zaległe (z powodu awarii) info z turów na Czantorię z niedzieli: Na czerwonej - śnieg jest, na niebieskiej wzdłuż orczyka - śnieg jest, na niebieskiej od dolnej stacji orczyka - szkoda ślizgów, idą iskry. A na samą Czantorię wchodziłeś? Da się na fokach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty Działamy coś 😉,przytrasowo ale najważniejsze że na świeżym powietrzu 🤗 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 4 godziny temu, zając napisał: A na samą Czantorię wchodziłeś? Da się na fokach? Tak, wchodziłem wzdłuż trasy czerwonej. Zjeżdżałem wzdłuż orczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty Godzinę temu, WojtekM napisał: Tak, wchodziłem wzdłuż trasy czerwonej. Zjeżdżałem wzdłuż orczyka. Chodzi mi o szczyt Czantorii po czeskiej stronie, oddalony od końca wyciągów narciarskich: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty (edytowane) Godzinę temu, WojtekM napisał: Tak, wchodziłem wzdłuż trasy czerwonej. Zjeżdżałem wzdłuż orczyka. Coś mi się wydaje że wchodziłeś tylko Wojtku tam gdzie kończy bieg krzesła a koleżance chodziło czy przez las te 800 metrów dalej da się pofoczyć na szczyt Edytowane 18 Luty przez marcinn 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 3 godziny temu, zając napisał: Chodzi mi o szczyt Czantorii po czeskiej stronie, oddalony od końca wyciągów narciarskich: Od górnej stacji krzesełek 1200 m na szczyt Czantorii, vertical 140, tylko z buta. Poprzednie sezony często to była moja rozgrzewka przed jazdą na wyciągu, w tym roku nie ma szans. Za to na niebieskiej wzdłuż orczyka pusto 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 4 godziny temu, marcinn napisał: Coś mi się wydaje że wchodziłeś tylko Wojtku tam gdzie kończy bieg krzesła a koleżance chodziło czy przez las te 800 metrów dalej da się pofoczyć na szczyt Tak, oczywiście - wchodziłem tylko do górnej stacji krzesła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty Godzinę temu, surfing napisał: Za to na niebieskiej wzdłuż orczyka pusto A jest już otwarta ta część? W nd trwało jeszcze intensywne naśnieżanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty Działamy dalej 🤪 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty daj znac czy co i jak - chetnie bym sie wybral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 21 Luty Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 21 godzin temu, christof napisał: daj znac czy co i jak - chetnie bym sie wybral Pytaj 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi