pejot Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń (edytowane) Ratraki dziś rozprawiały się z FIS-em do Dolin. Doliny też dziś były naśnieżane, na niebieskiej wzdłuż tależyka śniegu sporo na FIS jeszcze słabo. Zdjęcia z Dolin i dalej. Edytowane 9 Styczeń przez pejot 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń Maszyny Demaclenko to jest jedyna szansa, żeby w przyszłości zobaczyć czynny zjazd do Dolin. Skubane są cholernie wydajne, nawet w beznadziejnych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2 minuty temu, ski89 napisał: Maszyny Demaclenko to jest jedyna szansa, żeby w przyszłości zobaczyć czynny zjazd do Dolin. Skubane są cholernie wydajne, nawet w beznadziejnych warunkach. Z drugiej strony... mówimy o trasach na wysokości 550 i więcej metrów n.p.m. Dziwny jest ten immunitet COSu na olewanie tras poniżej Jaworzyny. Wiele ośrodków działa na takich wysokościach i mają śnieg. Gdyby były to jakieś strome ściany - do zrozumienia, ale to łatwe trasy, żaden problem to naśnieżyć, zwłaszcza przy temperaturach, które mamy od ponad tygodnia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 11 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń W dniu 10.01.2026 o 00:17, Ratrak napisał: Z drugiej strony... mówimy o trasach na wysokości 550 i więcej metrów n.p.m. Dziwny jest ten immunitet COSu na olewanie tras poniżej Jaworzyny. Wiele ośrodków działa na takich wysokościach i mają śnieg. Gdyby były to jakieś strome ściany - do zrozumienia, ale to łatwe trasy, żaden problem to naśnieżyć, zwłaszcza przy temperaturach, które mamy od ponad tygodnia. W Zell am Ziller trasa 10 do miasta też schodzi na wysokość podobną bo ok. 570 m n.p.m. i jakoś co roku jest czynna przez prawie cały sezon. Stopień trudności też jest lekko mówiąc inny niż z Jaworzyny do Szczyrku, bo tam jest 700m przewyższenia na tym ostatnim dolnym odcinku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pejot Napisano 12 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń (edytowane) Dziś ruszyłem z pod gondoli z zamiarem polatania w puchu na dole w COS. Najpierw szybkie sprawdzenie nart których dawno nie miałem okazji używać na 3-ce i heja na górę. Tam dziewiczo trzeba było się przedrzeć łącznikiem w zwałach śniegu (dlaczego tego nie rozgarnęli pozostawię bez komentarza). Jak już się przedarłem myślę śmignę jeszcze FIS-em na dobry początek ale FIS jak to FIS od grzebienia zamknięty tak jak i kanapa (ruszyła ok południa). Od dolin jazda w puchu czasami głębokim prawie po kolana. Na czerwonej wyłapałem trochę gruzu pod dechami. Kanion powoli zaczyna zarastać haszczami (tam było dziś dużo śniegu a haszcze wystają). Talerzyk w dolinach działał i trasa była przygotowana. Powrót do SMR dziś był możliwy ale najlepiej prawą stroną bo środkiem można było wyłapać gruz. W okolicach Zbójnickiej Kopy i dalej do połączenia z niebieską trasą ludzie przetarli wąski na jednego narciarza ślad. Załączam fotki z łącznika do COS i od dolin do dołu kolejno FIS, niebieska, czerwona od talerzyka, z kanapy i powrót do SMR. Edytowane 12 Styczeń przez pejot 18 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 13 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 8 godzin temu, pejot napisał: Dziś ruszyłem z pod gondoli z zamiarem polatania w puchu na dole w COS. Najpierw szybkie sprawdzenie nart których dawno nie miałem okazji używać na 3-ce i heja na górę. Tam dziewiczo trzeba było się przedrzeć łącznikiem w zwałach śniegu (dlaczego tego nie rozgarnęli pozostawię bez komentarza). Jak już się przedarłem myślę śmignę jeszcze FIS-em na dobry początek ale FIS jak to FIS od grzebienia zamknięty tak jak i kanapa (ruszyła ok południa). Od dolin jazda w puchu czasami głębokim prawie po kolana. Na czerwonej wyłapałem trochę gruzu pod dechami. Kanion powoli zaczyna zarastać haszczami (tam było dziś dużo śniegu a haszcze wystają). Talerzyk w dolinach działał i trasa była przygotowana. Powrót do SMR dziś był możliwy ale najlepiej prawą stroną bo środkiem można było wyłapać gruz. W okolicach Zbójnickiej Kopy i dalej do połączenia z niebieską trasą ludzie przetarli wąski na jednego narciarza ślad. Załączam fotki z łącznika do COS i od dolin do dołu kolejno FIS, niebieska, czerwona od talerzyka, z kanapy i powrót do SMR. fantastyczna relacja - Szczyrk taki jaki pamiętam z dzieciństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arciwald Napisano 13 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń Łączniki 3a 3c, już oficjalnie otwarte. W środę jadę na Pilsko, czwartek COS SMR, piątek jeszcze czas pokaże. Irytuje mnie tylko ta lekka odwilż. Myślicie, że po południu będzie dużo cukru... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 16 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń W jakim stanie są Doliny? Rok temu niby otwarte, ale ubytek na ślizgach pozostał ze względu na kamienie w śladzie talerzyka jak i na dojeździe do niego, a wolałbym w tym roku tego nie powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 16 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 13 minut temu, Mops napisał: W jakim stanie są Doliny? Rok temu niby otwarte, ale ubytek na ślizgach pozostał ze względu na kamienie w śladzie talerzyka jak i na dojeździe do niego, a wolałbym w tym roku tego nie powtarzać. Doskonałym, tylko talerzyków brakuje, trzeba chwilę poczekać. Karkowska w Hiltonie też słuszna porcja 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 16 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 25 minut temu, kordiankw napisał: Doskonałym, tylko talerzyków brakuje, trzeba chwilę poczekać. Karkowska w Hiltonie też słuszna porcja 😀 Talerzyki są. Jeździłem w środę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 16 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 17 minut temu, Jusik2002 napisał: Talerzyki są. Jeździłem w środę.... Są, ale jak jeździ dużo luda, to trzeba poczekać chwilę zanim dojadą z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 17 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń Dzień Dobry, 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
squead89 Napisano 20 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń W związku że na Skrzycznym są w tym tygodniu różne zawody jest napisane, że np w czwartek zamknięty będzie odcinek Grzebień - Wyloty... O ile znam Grzebień to gdzie są te całe "Wyloty"? Na dolnej stacji kanapy B6? Czy w takim razie talerzyk będzie otwarty dla klientów?🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pejot Napisano 20 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 1 godzinę temu, squead89 napisał: W związku że na Skrzycznym są w tym tygodniu różne zawody jest napisane, że np w czwartek zamknięty będzie odcinek Grzebień - Wyloty... O ile znam Grzebień to gdzie są te całe "Wyloty"? Na dolnej stacji kanapy B6? Czy w takim razie talerzyk będzie otwarty dla klientów?🤔 Mogli to napisać po polsku. Wyloty są przy dolnej stacji kanapy B6. Logika by wskazywała że będzie można pokręcić się przy talerzyku a jak się znudzisz to wjedziesz kanapą na górę ale to jest COS tu wszystko jest możliwe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korylcio Napisano 21 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń COS naśnieża dół do samej mety, ktoś potwierdzi bądź zaprzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jam123 Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń W dniu 21.01.2026 o 10:32, korylcio napisał: COS naśnieża dół do samej mety, ktoś potwierdzi bądź zaprzeczy? No jeśli teraz by zaczęli to już by to było niezgodne z logiką. Wielkie tygodniowe mrozy już raczej za nami, więc jak do teraz nie odpalili to już raczej tego nie zrobią w tym roku. Tym bardziej, że ponoć nie ustawiali tam armatek przez lata jak było mówione stronę-dwie wcześniej. Byłbym wielce zaskoczony (i uradowany jednocześnie) gdyby jednak naśnieżali nocami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń W dniu 21.01.2026 o 10:32, korylcio napisał: COS naśnieża dół do samej mety, ktoś potwierdzi bądź zaprzeczy? @Góral spod Skrzycznego wiesz coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń W dniu 21.01.2026 o 10:32, korylcio napisał: COS naśnieża dół do samej mety, ktoś potwierdzi bądź zaprzeczy? Chyba miałeś rację, bo od dziś oficjalnie czynny cały FIS do samego Szczyrku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń Mam takie pytanie: co to są za szerokie przecinki poniżej Jaworzyny? Takie zdjęcie pojawiło się na Facebook'u (reklama Mercure Szczyrk Resort). Wiem, że w dobie AI można dowolne zdjęcie spreparować, ale to na takie nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 20 minut temu, koliber napisał: Mam takie pytanie: co to są za szerokie przecinki poniżej Jaworzyny? Takie zdjęcie pojawiło się na Facebook'u (reklama Mercure Szczyrk Resort). Wiem, że w dobie AI można dowolne zdjęcie spreparować, ale to na takie nie wygląda. AI obrzydliwe jak cholera. Tak wygląda Skrzyczne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń Zresztą w artykułach prasowych też pojawia się to zdjęcie. Może jakieś plany, o których nie wiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń W dniu 21.01.2026 o 10:32, korylcio napisał: COS naśnieża dół do samej mety, ktoś potwierdzi bądź zaprzeczy? Tak od soboty jazda do samego dołu. Wczoraj pełno ludzi, cały dzień w kolejce, i na dolinach i przy mecie. Mimo to 16 zjazdów góra dół do 12;00 🤣🤣⛷️ 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnas22 Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 4 godziny temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Tak od soboty jazda do samego dołu. Wczoraj pełno ludzi, cały dzień w kolejce, i na dolinach i przy mecie. Mimo to 16 zjazdów góra dół do 12;00 🤣🤣⛷️ A jak warunki na trasach? Głównie kamienie mnie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack78 Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 38 minut temu, Harnas22 napisał: A jak warunki na trasach? Głównie kamienie mnie interesują Nie zawiedziesz się 🙂 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 3 godziny temu, Harnas22 napisał: A jak warunki na trasach? Głównie kamienie mnie interesują Kamieni nie ma, bardzo się starają w tym roku 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi