Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Szczyrk - COS Skrzyczne

naczos

Rekomendowane odpowiedzi

Ratraki dziś rozprawiały się z FIS-em do Dolin. Doliny też dziś były naśnieżane, na niebieskiej wzdłuż tależyka śniegu sporo na FIS jeszcze słabo.

Zdjęcia z Dolin i dalej.

IMG_20260109_125807.jpg

IMG_20260109_125959.jpg

IMG_20260109_130003.jpg

IMG_20260109_131026.jpg

IMG_20260109_131028.jpg

IMG_20260109_131653.jpg

IMG_20260109_131656.jpg

IMG_20260109_132947.jpg

IMG_20260109_133014.jpg

IMG_20260109_133134.jpg

IMG_20260109_133225.jpg

Edytowane przez pejot
  • Like 11
  • Thanks 1

2 minuty temu, ski89 napisał:

Maszyny Demaclenko to jest jedyna szansa, żeby w przyszłości zobaczyć czynny zjazd do Dolin. Skubane są cholernie wydajne, nawet w beznadziejnych warunkach. 

Z drugiej strony... mówimy o trasach na wysokości 550 i więcej metrów n.p.m. Dziwny jest ten immunitet COSu na olewanie tras poniżej Jaworzyny. Wiele ośrodków działa na takich wysokościach i mają śnieg.

Gdyby były to jakieś strome ściany - do zrozumienia, ale to łatwe trasy, żaden problem to naśnieżyć, zwłaszcza przy temperaturach, które mamy od ponad tygodnia.

• Like 4

W dniu 10.01.2026 o 00:17, Ratrak napisał:

Z drugiej strony... mówimy o trasach na wysokości 550 i więcej metrów n.p.m. Dziwny jest ten immunitet COSu na olewanie tras poniżej Jaworzyny. Wiele ośrodków działa na takich wysokościach i mają śnieg.

Gdyby były to jakieś strome ściany - do zrozumienia, ale to łatwe trasy, żaden problem to naśnieżyć, zwłaszcza przy temperaturach, które mamy od ponad tygodnia.

W Zell am Ziller trasa 10 do miasta też schodzi na wysokość podobną bo ok. 570 m n.p.m. i jakoś co roku jest czynna przez prawie cały sezon. Stopień trudności też jest lekko mówiąc inny niż z Jaworzyny do Szczyrku, bo tam jest 700m przewyższenia na tym ostatnim dolnym odcinku. 

• Like 2

Dziś ruszyłem z pod gondoli z zamiarem polatania w puchu na dole w COS. Najpierw szybkie sprawdzenie nart których dawno nie miałem okazji używać na 3-ce i heja na górę. Tam dziewiczo trzeba było się przedrzeć łącznikiem w zwałach śniegu (dlaczego tego nie rozgarnęli pozostawię bez komentarza). Jak już się przedarłem myślę śmignę jeszcze FIS-em na dobry początek ale FIS jak to FIS od grzebienia zamknięty tak jak i kanapa (ruszyła ok południa).

Od dolin jazda w puchu czasami głębokim prawie po kolana. Na czerwonej wyłapałem trochę gruzu pod dechami. Kanion powoli zaczyna zarastać haszczami (tam było dziś dużo śniegu a haszcze wystają).

Talerzyk w dolinach działał i trasa była przygotowana.

Powrót do SMR dziś był możliwy ale najlepiej prawą stroną bo środkiem można było wyłapać gruz. W okolicach Zbójnickiej Kopy i dalej do połączenia z niebieską trasą ludzie przetarli wąski na jednego narciarza ślad.

Załączam fotki z łącznika do COS i od dolin do dołu kolejno FIS, niebieska, czerwona od talerzyka, z kanapy i powrót do SMR.

Zb1.jpg

zb2.jpg

fis doliny.jpg

fis doliny2.jpg

fis doliny3.jpg

fis doliny3a.jpg

fis doliny5.jpg

fis doliny6.jpg

fis doliny7.jpg

niebieska2.jpg

niebieska3.jpg

niebieska4.jpg

niebieska5.jpg

niebieska6.jpg

niebieska7.jpg

czerwona1.jpg

czerwona4.jpg

czerwona5.jpg

czerwona6.jpg

czerwona7.jpg

czerwona8.jpg

IMG_20260112_104251.jpg

IMG_20260112_104318.jpg

IMG_20260112_104338.jpg

IMG_20260112_104508.jpg

IMG_20260112_104558.jpg

powrót3.jpg

powrót5.jpg

powrót6.jpg

Edytowane przez pejot
  • Like 18
  • Thanks 4

8 godzin temu, pejot napisał:

Dziś ruszyłem z pod gondoli z zamiarem polatania w puchu na dole w COS. Najpierw szybkie sprawdzenie nart których dawno nie miałem okazji używać na 3-ce i heja na górę. Tam dziewiczo trzeba było się przedrzeć łącznikiem w zwałach śniegu (dlaczego tego nie rozgarnęli pozostawię bez komentarza). Jak już się przedarłem myślę śmignę jeszcze FIS-em na dobry początek ale FIS jak to FIS od grzebienia zamknięty tak jak i kanapa (ruszyła ok południa).

Od dolin jazda w puchu czasami głębokim prawie po kolana. Na czerwonej wyłapałem trochę gruzu pod dechami. Kanion powoli zaczyna zarastać haszczami (tam było dziś dużo śniegu a haszcze wystają).

Talerzyk w dolinach działał i trasa była przygotowana.

Powrót do SMR dziś był możliwy ale najlepiej prawą stroną bo środkiem można było wyłapać gruz. W okolicach Zbójnickiej Kopy i dalej do połączenia z niebieską trasą ludzie przetarli wąski na jednego narciarza ślad.

Załączam fotki z łącznika do COS i od dolin do dołu kolejno FIS, niebieska, czerwona od talerzyka, z kanapy i powrót do SMR.

Zb1.jpg

zb2.jpg

fis doliny.jpg

fis doliny2.jpg

fis doliny3.jpg

fis doliny3a.jpg

fis doliny5.jpg

fis doliny6.jpg

fis doliny7.jpg

niebieska2.jpg

niebieska3.jpg

niebieska4.jpg

niebieska5.jpg

niebieska6.jpg

niebieska7.jpg

czerwona1.jpg

czerwona4.jpg

czerwona5.jpg

czerwona6.jpg

czerwona7.jpg

czerwona8.jpg

IMG_20260112_104251.jpg

IMG_20260112_104318.jpg

IMG_20260112_104338.jpg

IMG_20260112_104508.jpg

IMG_20260112_104558.jpg

powrót3.jpg

powrót5.jpg

powrót6.jpg

fantastyczna relacja - Szczyrk taki jaki pamiętam z dzieciństwa

13 minut temu, Mops napisał:

W jakim stanie są Doliny? Rok temu niby otwarte, ale ubytek na ślizgach pozostał ze względu na kamienie w śladzie talerzyka jak i na dojeździe do niego, a wolałbym w tym roku tego nie powtarzać. 

Doskonałym, tylko talerzyków brakuje, trzeba chwilę poczekać. Karkowska w Hiltonie też słuszna porcja 😀

• Like 1

W związku że na Skrzycznym są w tym tygodniu różne zawody jest napisane, że np w czwartek zamknięty będzie odcinek Grzebień - Wyloty... O ile znam Grzebień to gdzie są te całe "Wyloty"? Na dolnej stacji kanapy B6? Czy w takim razie talerzyk będzie otwarty dla klientów?🤔

1 godzinę temu, squead89 napisał:

W związku że na Skrzycznym są w tym tygodniu różne zawody jest napisane, że np w czwartek zamknięty będzie odcinek Grzebień - Wyloty... O ile znam Grzebień to gdzie są te całe "Wyloty"? Na dolnej stacji kanapy B6? Czy w takim razie talerzyk będzie otwarty dla klientów?🤔

Mogli to napisać po polsku. Wyloty są przy dolnej stacji kanapy B6. Logika by wskazywała że będzie można pokręcić się przy talerzyku a jak się znudzisz to wjedziesz kanapą na górę ale to jest COS tu wszystko jest możliwe.

• Like 1

W dniu 21.01.2026 o 10:32, korylcio napisał:

COS naśnieża dół do samej mety, ktoś potwierdzi bądź zaprzeczy?

No jeśli teraz by zaczęli to już by to było niezgodne z logiką. Wielkie tygodniowe mrozy już raczej za nami, więc jak do teraz nie odpalili to już raczej tego nie zrobią w tym roku. Tym bardziej, że ponoć nie ustawiali tam armatek przez lata jak było mówione stronę-dwie wcześniej. Byłbym wielce zaskoczony (i uradowany jednocześnie) gdyby jednak naśnieżali nocami.

image.thumb.png.ac4cb02dc7b0d39875717b4b855ddb85.png

20 minut temu, koliber napisał:

Mam takie pytanie: co to są za szerokie przecinki poniżej Jaworzyny? Takie zdjęcie pojawiło się na Facebook'u (reklama Mercure Szczyrk Resort). Wiem, że w dobie AI można dowolne zdjęcie spreparować, ale to na takie nie wygląda. 

szczyrk.jpg

AI obrzydliwe jak cholera. Tak wygląda Skrzyczne:

IMG_9561.thumb.jpeg.7523f06f7316c5cbe4c3ea43d957e703.jpeg

W dniu 21.01.2026 o 10:32, korylcio napisał:

COS naśnieża dół do samej mety, ktoś potwierdzi bądź zaprzeczy?

Tak od soboty jazda do samego dołu. 
IMG_2331.thumb.jpeg.186e215f891057bc45a1e38aea6fac17.jpeg

Wczoraj pełno ludzi, cały dzień w kolejce, i na dolinach i przy mecie. Mimo to 16 zjazdów góra dół do 12;00

🤣🤣⛷️

• Like 8

4 godziny temu, Góral spod Skrzycznego napisał:

Tak od soboty jazda do samego dołu. 

Wczoraj pełno ludzi, cały dzień w kolejce, i na dolinach i przy mecie. Mimo to 16 zjazdów góra dół do 12;00

🤣🤣⛷️

A jak warunki na trasach? Głównie kamienie mnie interesują ;)