idealist Napisano 19 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2021 Scuol - 3 lata temu. Pierwsze dni kwietnia. Trzeba obserwować warunki i tyle. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 2 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2021 W ośrodku, do którego miałam jechać w lutym, po stoku narciarskim hasają ... wilki https://www.blick.ch/schweiz/graubuenden/begegnung-in-obersaxen-gr-woelfe-verfolgen-skifahrerin-auf-piste-id16374723.html Ciekawe, czy pomyliły narciarkę, za którą pogoniły, z Czerwonym Kapturkiem? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2021 2 godziny temu, tanova napisał: do którego miałam jechać to nie pojechałaś ? Szkoda bo liczyłem na fotki z tego fajnego kameralnego ośrodka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 2 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2021 (edytowane) W dniu 14.02.2021 o 23:22, Jeeb napisał: W Laax i Flims na dolnych stacjach rano możesz nawet i 1,5 gdziny odstać Lepiej jechać do Lenzerheide To 1,5 godziny dotyczy też połowy marca? Czy to już tam powinien być spokojniejszy okres? EDIT News ze strony: 15.-21.03.2021: There will be restrictions in the ski area due to the Audi FIS Ski Worlcup Finals in Lenzerheide. https://arosalenzerheide.swiss/en/Up-to-date/News/Limited-operation-of-mountain-railways-during-Audi-FIS-Ski-World-Cup-Final_n_6491942 Edytowane 2 Marzec 2021 przez WOjtas^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2021 28 minut temu, WOjtas^ napisał: To 1,5 godziny dotyczy też połowy marca? Czy to już tam powinien być spokojniejszy okres? Trudno powiedzieć tym bardziej że teraz jest niespotykany w historii najazd Polaków. Najlepiej wbić się w ośrodek bocznym krzesłem ze wsi Falera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 2 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2021 3 godziny temu, Jeeb napisał: to nie pojechałaś ? Szkoda bo liczyłem na fotki z tego fajnego kameralnego ośrodka Odechciało mi się w tym roku, może kiedyś, jak się ten cały cyrk skończy ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarra Napisano 5 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2021 Witam, Czy wiadomo jak to będzie w marcu wyglądać z kwestią kwarantanny dla Polaków chcących przyjechać na narty do CH ? Albo jak na chwile obecną wygląda ta sytuacja? PS. Czy Scuol albo innych ośrodkach narciarskich faktycznie trzeba mieć maseczkę założoną przy wejściu do gondolki / krzesełka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 5 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2021 5 godzin temu, pieczarra napisał: Czy wiadomo jak to będzie w marcu wyglądać z kwestią kwarantanny dla Polaków chcących przyjechać na narty do CH ? Albo jak na chwile obecną wygląda ta sytuacja? tak, na razie wg ostatnich rozporządzeń Szwajcarów, kwarantanna nie dotyczy Polaków. Może to się zmienić. 5 godzin temu, pieczarra napisał: Czy Scuol albo innych ośrodkach narciarskich faktycznie trzeba mieć maseczkę założoną przy wejściu do gondolki / krzesełka ? we wszystkich ośrodkach, nie tylko Scuol. I przeważnie bardzo tego pilnują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 5 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2021 Pytanie. Czy ktoś z Was lub Waszych znajomych jechał ostatnio do Szwajcarii - nie przez Niemcy? Chodzi mi o przejazd w kierunku Szwajcarii przez Słowacje lub Czechy i dalej przez Austrię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kael Napisano 9 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2021 Kilka zdjęć z zeszłotygodniowego Scuol. Piękna pogoda, świetnie przygotowane trasy, i najlepsze, mało ludzi, można mieć całą trasę dla siebie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 1 godzinę temu, kael napisał: Kilka zdjęć z zeszłotygodniowego Scuol. Piękna pogoda, świetnie przygotowane trasy, i najlepsze, mało ludzi, można mieć całą trasę dla siebie. Jak droga? Jakieś problemy? Jak jechałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 W dniu 5.03.2021 o 09:34, JC napisał: Pytanie. Czy ktoś z Was lub Waszych znajomych jechał ostatnio do Szwajcarii - nie przez Niemcy? Chodzi mi o przejazd w kierunku Szwajcarii przez Słowacje lub Czechy i dalej przez Austrię. Do Szwajcarii się da ( poza obowiązkowym testem do CZ ) , w drugą stronę nie wjedziesz do Niemiec z Tyrolu, czyli trzeba wracać przez Bregenz , Ulm itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzi Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 4 godziny temu, JurekByd napisał: Do Szwajcarii się da ( poza obowiązkowym testem do CZ ) , w drugą stronę nie wjedziesz do Niemiec z Tyrolu, czyli trzeba wracać przez Bregenz , Ulm itd. Orientujesz się ja wygląda kwestia winiety w Austrii przy Bregenz? Ten odcinek był ogłoszony jako wyłączony z opłat, ale bardzo trudno znaleźć informacje, gdzie dokładnie rozpoczyna się płatna część. Czy zjeżdżając tutaj jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kael Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 8 godzin temu, WOjtas^ napisał: Jak droga? Jakieś problemy? Jak jechałeś? Droga w obie strony przez Lindau. Po niemieckiej stronie nikogo. Po austryjackiej machnięcie ręką żeby jechać dalej(przy powrocie dali tą karteczkę z ilością osób w aucie i godziną, odebrał ją celink przed tunelem na st Anton). Na granicy szwajcarskiej w obie strony nikogo nie było. Spotkałem na stoku Polaków którzy przyjechali przez Kufstein, byli bardzo zdziwieni że są jakieś ograniczenia, drogę powrotną chcieli jechać tak samo... Paliwo w Austri(poza autostradą) 1.12, w Samnaun 0.99 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuman300 Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 29 minut temu, rafalzi napisał: Orientujesz się ja wygląda kwestia winiety w Austrii przy Bregenz? Ten odcinek był ogłoszony jako wyłączony z opłat, ale bardzo trudno znaleźć informacje, gdzie dokładnie rozpoczyna się płatna część. Czy zjeżdżając tutaj jest ok? Ten odcinek jest bez winiety, jechałem w tamtym tygodniu, nawet potwierdziła to policjantka, która stała na granicy i pytała się gdzie jedziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 (edytowane) 2 godziny temu, rafalzi napisał: Orientujesz się ja wygląda kwestia winiety w Austrii przy Bregenz? Ten odcinek był ogłoszony jako wyłączony z opłat, ale bardzo trudno znaleźć informacje, gdzie dokładnie rozpoczyna się płatna część. Czy zjeżdżając tutaj jest ok? Bez winiety jest od granicy z DE w Lindau dokładnie do tego zjazdu, czyli Hohenems/Diepoldsau. W Hohenems jest też stacja BP, na której można zatankować ostatni raz w austriackich cenach. W ciągu dnia zdarzają się na granicy wyrywkowe kontrole. Po którejś godzinie, nikogo już tam nie ma, ale zdarza się, że Szwajcarzy „łapią” na wyrywkowe kontrole na rondzie przed wjazdem na autostradę, tak więc sugerowałbym nie testować skuteczności tamtejszych celników i trzymać się przepisowych limitów dot. żywności, czy alkoholu. Edytowane 10 Marzec 2021 przez laryzbyszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
channel Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 Pytanie do osób, które były w Scoul. Czy jest to ośrodek dla osoby uczącej się jeździć na nartach? Czy osoba słabo jeżdżąca sobie da radę? Może ktoś poleci trasy w miarę łagodne i szerokie (jeśli takowe są). Wybieram się w sobotę i nie za bardzo wiem czego się spodziewać. Będę wdzięczna za każdą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 17 minut temu, channel napisał: Pytanie do osób, które były w Scoul. Czy jest to ośrodek dla osoby uczącej się jeździć na nartach? Czy osoba słabo jeżdżąca sobie da radę? Może ktoś poleci trasy w miarę łagodne i szerokie (jeśli takowe są). Wybieram się w sobotę i nie za bardzo wiem czego się spodziewać. Będę wdzięczna za każdą radę. Trasa przy krzesełku które startuje przy górnej stacji gondoli jest szeroka i przyjaźnie nachylona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 (edytowane) Od 22 marca Polska jest na szwajcarskiej liście krajów podwyższonego ryzyka: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106 Edytowane 10 Marzec 2021 przez tanova 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 6 godzin temu, tanova napisał: Od 22 marca Polska jest na szwajcarskiej liście krajów podwyższonego ryzyka: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106 Czyli 20-21 normalnie jeszcze da się wjechać, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 11 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2021 4 godziny temu, WOjtas^ napisał: Czyli 20-21 normalnie jeszcze da się wjechać, tak? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 11 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2021 12 godzin temu, tanova napisał: Od 22 marca Polska jest na szwajcarskiej liście krajów podwyższonego ryzyka: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106 Tego się należało spodziewać. I tak z dużym wyprzedzeniem jest info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 11 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2021 9 godzin temu, WOjtas^ napisał: Czyli 20-21 normalnie jeszcze da się wjechać, tak? W zasadzie tak, choć przypominam sobie, że gdy wprowadzali kwarantannę dla Brytyjczyków, to zadziałała ona wstecznie wobec osób, które wcześniej wjechały do Szwajcarii, ale w ciągu ostatnich 10 dni przebywały w GB - nie do końca potrafię wyjaśnić dlaczego Szwajcarzy tak zrobili, ale gdybym miała jechać tuż przed wprowadzeniem nowych zasad, to bym podrążyła temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 11 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2021 7 godzin temu, tanova napisał: W zasadzie tak, choć przypominam sobie, że gdy wprowadzali kwarantannę dla Brytyjczyków, to zadziałała ona wstecznie wobec osób, które wcześniej wjechały do Szwajcarii, ale w ciągu ostatnich 10 dni przebywały w GB - nie do końca potrafię wyjaśnić dlaczego Szwajcarzy tak zrobili, ale gdybym miała jechać tuż przed wprowadzeniem nowych zasad, to bym podrążyła temat. Z St Moritz mi odpisali, że nie wiedzą czy teraz też to tak zadziała. Cytat It was indeed in December like you have described, that guests who travelled from UK, needed to go in quarantine retroactive – even if they have arrived before the Swiss government has made the decision. Therefore I regret to inform you, that we are not able to confirm, that this will not happen again. Thank you very much for your understanding. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2021 Wydaje mi się, że wtedy była to reakcja na pojawienie się brytyjskiej mutacji i próba zatrzymania tejże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi