Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

W góry na skitury sezon 2021/2022

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

Taki off trochę sprzętowy, na sprzęcie znam się słabo, kiedyś kupowałem co Wujot polecił, co w promocji było. A tu kumpel po jednej wycieczce się wkręcił i będzie dla siebie i żony kupował, sklepu nie znam, wygląda z grubsza ok, co sądzicie:

1) Mężczyzna wzrost 176cm waga 80kg:
-narty atomic backland + dedykowane foki (długość nart 172cm) cena 1799zł
-wiązania DYNAFIT Radical natural 1399zł
-buty atomic Backland Expert CL 1549zł
-kije KOMPERDELL FREE TOURING TI cena 319zł

2) Kobieta wzrost 157cm waga 50 kg:
-narty Volkl Rise up 82 W w długości 149cm cena 1100zł:
-foki do nart (dedykowane) 570zł :
-wiązania DYNAFIT ST Rotation lite 7 cena 1499zł
-buty Atomic Backland Expert W cena 1599 zł:
-kije KOMPERDELL Carbon C7 cena 390 zł:

4 godziny temu, sstar napisał:

Taki off trochę sprzętowy, na sprzęcie znam się słabo, kiedyś kupowałem co Wujot polecił, co w promocji było. A tu kumpel po jednej wycieczce się wkręcił i będzie dla siebie i żony kupował, sklepu nie znam, wygląda z grubsza ok, co sądzicie:

1) Mężczyzna wzrost 176cm waga 80kg:
-narty atomic backland + dedykowane foki (długość nart 172cm) cena 1799zł
-wiązania DYNAFIT Radical natural 1399zł
-buty atomic Backland Expert CL 1549zł
-kije KOMPERDELL FREE TOURING TI cena 319zł

2) Kobieta wzrost 157cm waga 50 kg:
-narty Volkl Rise up 82 W w długości 149cm cena 1100zł:
-foki do nart (dedykowane) 570zł :
-wiązania DYNAFIT ST Rotation lite 7 cena 1499zł
-buty Atomic Backland Expert W cena 1599 zł:
-kije KOMPERDELL Carbon C7 cena 390 zł:

W tej cenie zestawu wybrałbym raczej https://dobrenarty.pl/majesty-narty-skiturowe-supertour-c-crest-foki#/408-rozmiar-172. Masz tu cały zestaw za 3200 zł jak dla mnie dużo lepsze narty niż backlandy. Naprawdę super narty kupiłem po wielu testach róznych modeli i czuć duzo wiekszą pewność w tych nartach niż np w backlandach nie mówiąc już o "kredkowych" Dynafitach seven summits i momentami narta przypomina zjazdówkę.

Co do butów to odradzałbym te z Backlandy systemem BOA, buty idealne na podejście, ale zjazd... Uczucie jazdy jak w "gumiaku" i to powszechna opinia o tych butach.

2 godziny temu, Rybba7 napisał:

W tej cenie zestawu wybrałbym raczej https://dobrenarty.pl/majesty-narty-skiturowe-supertour-c-crest-foki#/408-rozmiar-172. Masz tu cały zestaw za 3200 zł jak dla mnie dużo lepsze narty niż backlandy. Naprawdę super narty kupiłem po wielu testach róznych modeli i czuć duzo wiekszą pewność w tych nartach niż np w backlandach nie mówiąc już o "kredkowych" Dynafitach seven summits i momentami narta przypomina zjazdówkę.

Co do butów to odradzałbym te z Backlandy systemem BOA, buty idealne na podejście, ale zjazd... Uczucie jazdy jak w "gumiaku" i to powszechna opinia o tych butach.

Jakie buty w zamian?

3 godziny temu, sstar napisał:

Jakie buty w zamian?

Buty to sprawa bardziej indywidualna tu liczy się szerokość stopy i indywidualne preferencje ja mam wąska stopę polecam buty ROXA RX SCOUT ale jako marka mają tez wersje bardziej freeride. Kompletnie nie siadły mi dynafity wydawały się za szerokie ale jak mówię to kwestia indywidualna. Bardzo fajnie trzymały tez Scott Cosmos. Ale najlepiej przymierzyć buty w sklepie, a najlepiej przymierzyć kilka modeli w wypożyczalniach i przetestować podczas wycieczki i wtedy wszystko wiadomo😉

• Thanks 1