Narty - skionline.pl
Jump to content

Gdzie na krótki weekendowy wypad?

Recommended Posts

Myślałem, gdzie wybrać się na krótki wypad weekendowy, w oczekiwaniu aż PKL przygotuje mi w Krynicy trasy 5 i 6.Rozważałem różne stacje, ale w ogólnej mizerii olśniło mnie,, że w sobotę mój kolega Gruzin ma 3 pacjentki z Polski na narty w Goderdzi. Decyzja nastąpiła w piątek po południu, lot był o 6 40 w sobotę z KTW, więc musiałem stoczyć walkę z bankiem, który miał awarię, by zapłacić za bilet a potem z trasą na lotnisko.Moja navi zgłupiała w ogromie robót drogowych Śląska i woziła mnie po nim w kółko, więc ledwo zdążyłem na odprawę. Kolega kultowym gruzińskim pojazdem, Toyotą Delica odebrał mnie z lotniska Kutaisi i pojechaliśmy przez świat mandarynek sprzedawanych na wiadra przy drodze, wody w morzu nie zimniejszej niż letni Bałtyk, 50cio piętrowych Mariottów w Batumi, miejscowym Las Vegas, krów drogowych i psów bezpańskich. Z oczywistych względów poleciałem z bagażem podręcznym, gdy zazwyczaj mój sprzęt wypełnia C5 kombi, albo nawet Vito. Odzież narciarska leciała na mnie, ale resztę musiałem zdobyć w tutejszej, nieco skromnej wypożyczalni. Ma pewne niedostatki. Na razie pada, pada, pada śnieg, ale specyfika wyjazdu nie pozwalała na wyjazd last minute na prognozę-nie da się jednak złapać wszystkich srok za ogon. A że we wtorek wieczór będę już w Polsce, liczę, że do środy PKL zdąży... 

IMG_20230129_161732.jpg

IMG_20230129_142732.jpg

IMG_20230129_165946.jpg

IMG_20230129_111103.jpg

IMG_20230128_200311.jpg

IMG_20230128_200306.jpg

IMG_20230128_182150.jpg

IMG_20230128_161125.jpg

IMG_20230128_160022.jpg

• Like 17
  • Thanks 6

9 minut temu, lski@interia.pl napisał:

3 z podróżą. Nic nadzwyczajnego. Największy problem ze znalezieniem towarzystwa.Żałuj,że nie poleciałeś, choć Ci proponowałem... 

Mnie nie proponowałeś ;).... aaa nie, nie poleciałbym .. z Katowic?... ludzie to przeca bliżej do Budapesztu.. ;) 

1 minutę temu, lski@interia.pl napisał:

Na forum wcześniej proponowałem wszystkim, bez odzewu, wiadomo, że TMR w Szczyrku nic nie przebije.. 

Oczywiście że tak ..żartowałem - Jestem pewien że sie spotkamy tak czy siak - jesteś moim idolem 👍....... jasne że Szczyrk ( byłem tam 30 lat temu)... ponoć CZG jeszcze bardziej (nie byłem nigdy) :)

• Like 1
  • Haha 1

Dziś, w poniedziałek wyszło słońce, idealnie ubity sztruks trzymał się do końca, bo ludzi nie było widać w ogóle, więcej skiturowców i freeridowców.Ja dzieliłem czas między expresowe wyszkolenie mojego kolegi Gruzina, który nigdy nie stał na nartach i własne zajęcia.Kolega bardzo silny i sprawny, mistrz Gruzji w dżudo więc po południu już zjechał z każdej trasy. Karnet dzienny 60 zł. Jest też oferta dla mniej ubogich, można wynająć ratrak hotelowy na godzinę lub dzień i udać się na przełęcze samemu lub z instruktorem freeridu. Do tego warunki są tu idealne, nawet ja trasowy na lichych nartach z wypożyczalni postanowiłem zadebiutować. Wszystkim freeridowcom-polecam... 

IMG_20230130_155555.jpg

IMG_20230130_141049.jpg

IMG_20230130_114256.jpg

IMG_20230130_113545.jpg

IMG_20230130_105048.jpg

IMG_20230130_100121.jpg

• Like 18
  • Thanks 4

W dniu 29.01.2023 o 16:26, lski@interia.pl napisał:

Na forum wcześniej proponowałem wszystkim, bez odzewu, wiadomo, że TMR w Szczyrku nic nie przebije.. 

Nie wspominałeś jednak wcześniej, że wyjazd będzie w tak sympatycznym towarzystwie płci pięknej 😉

• Haha 1

8 godzin temu, moruniek napisał:

Nie wspominałeś jednak wcześniej, że wyjazd będzie w tak sympatycznym towarzystwie płci pięknej 😉

A przekonałbym Cię tym do dołączenia? Nic nie pomaga, na tak ekscentryczne weekendówki jak narty w Gruzji muszę sam, choć się ogłaszam... 

Edited by lski@interia.pl
  • Like 1

10 godzin temu, Jeeb napisał:

chyba jednak Mitsubishi - po urlopie w Gruzji auto moich marzeń.

Faktycznie Mitsubishi - zastępuje czołg oraz apartament mieszkalny - idealne auto na narty czy ryby. No i motor oraz napędy z Pajero..nie ma bardziej sprawnego w terenie kampera. Jeszcze można znaleść w Japonii w stanie idealnym ..albo w UK... W Niemczech też są ale niewiele - mało ich wyszło z kierownicą po lewej stronie.

Edited by Lexi
  • Like 3

5 godzin temu, lski@interia.pl napisał:

A przekonałbym Cię tym do dołączenia? Nic nie pomaga, na tak ekscentryczne weekendówki jak narty w Gruzji muszę sam, choć się ogłaszam... 

Z wypadami weekendowymi mam ten problem, że co drugi tydzień pracuję w piątki od 18:00 do 21:00 i w niedziele od 8:00 od 12:00 (te zajęcia jak je brałem miałby być on-line a są stacjonarnie). Narty w Gruzji kuszą mnie jednak coraz bardziej, szczególnie po obejrzeniu Twoich zdjęć.

25 minut temu, moruniek napisał:

Z wypadami weekendowymi mam ten problem, że co drugi tydzień pracuję w piątki od 18:00 do 21:00 i w niedziele od 8:00 od 12:00 (te zajęcia jak je brałem miałby być on-line a są stacjonarnie). Narty w Gruzji kuszą mnie jednak coraz bardziej, szczególnie po obejrzeniu Twoich zdjęć.

Zasób zalet będzie jeszcze większy w marcu i kwietniu, myślę nad powtórzeniem, bogatszy o doświadczenia z rekonesansu.. 

• Like 1

4 godziny temu, pawelb91 napisał:

W przyszłości jakby tydzień był w planach to może prędzej bym się zdecydował, 3 dni trochę krótko na w sumie daleki wyjazd, czy to Alpy czy Gruzja.

Teraz byłem na rekonesansie.Wiem już, jak podejść do spraw logistycznych, sprzętowych i innych.To jednak narty +atrakcje turystyczne, na same narty obaj mamy bliżej do Cieniawy

Rozkład lotów to wt, czw, sb, więc można skomponować różne wyprawy, jak zbierzesz skład 4-7 osobowy, mogę pomóc z organizacją... 

• Like 1

2 godziny temu, lski@interia.pl napisał:

To jednak narty +atrakcje turystyczne, na same narty obaj mamy

Z doświadczenia wiem że słowo "skład" jest prawie zawsze kluczowe..jak jest dobry skład to i niekiedy nikt nie zauważy że śniegu nie ma.. ;)

• Like 2
  • Haha 1

13 godzin temu, moruniek napisał:

Narty w Gruzji kuszą mnie jednak coraz bardziej, szczególnie po obejrzeniu Twoich zdjęć

mnie też zafascynowała ta zdezelowana ciężarówka i ruiny jakiegoś większego budynku w tle.

Prawdę powiedziawszy dla narciarzy trasowych- przykolejkowych to raczej słabo widzę (oprócz Gudauri)

Dla turowców znacznie ciekawsze - problemem jest brak lub słabo zorganizowane służby ratownicze w górach

W dniu 29.01.2023 o 16:26, lski@interia.pl napisał:

Pisz do mnie pw, ja się nie boję takich miejsc, jak doskonale wiesz bo i ja i Ty byliśmy już z obu stron Kaukazu. Wiele rzeczy mi umyka, bo nie zawsze mam czas czytać wszystko na forum.

• Sad 1

Godzinę temu, Jeeb napisał:

mnie też zafascynowała ta zdezelowana ciężarówka i ruiny jakiegoś większego budynku w tle.

Prawdę powiedziawszy dla narciarzy trasowych- przykolejkowych to raczej słabo widzę (oprócz Gudauri)

Dla turowców znacznie ciekawsze - problemem jest brak lub słabo zorganizowane służby ratownicze w górach

Masz rację. Byłem w Gruzji dwa 3 razy, z czego raz narciarsko. Dlatego tam warto mieć ekipę, żeby w razie czego samemu się ratować.

• Like 1

8 godzin temu, Jeeb napisał:

Wybór tras rzeczywiście nie jest wielki i warty podróży, gdyby nie egzotyka turystyczna. Z drugiej strony wielka ilość naturalnego śniegu, którego ciągle przybywa i jest dobrze ubijany, to też coś. Dla turowców to raj,dlatego bylo ich dużo. W okolicach trasy służby ratownicze były aktywne i widoczne w dużo większej ilości, niż u nas. Wysokość i klimat raczej zmniejszają zagrożenie, jak się pomyśli, popatrzy na pogodę albo weźmie miejscowego, nie doszukiwalbym się w tym ośrodku większych zagrożeń, to nie Elbrus czy Kazbegi.. A dla tras wybrałbym Bakuriani zamiast drogiego i zatłoczonego Gudauri, ośrodków w Swanetii nie znam... 

• Like 1