Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.01.2025 o 18:17, pawelb91 napisał:

@Gacek1964 Super! Też myślałem żeby się wybrać na zawody oraz pojeździć z 6 dni przy okazji gdzieś w okolicy, ale nie miałem kompana do wyjazdu więc temat porzuciłem. Może kiedyś uda się w końcu wybrać na zawody w Kitz.

Jak "kiedyś" będziesz planował czy jechał do kitz czy okolice czy inne zawody daj znać, może akorat będę miał czas...,. W sumie na spontanie {planowałem francuskie stoki) a wylądowałem it/de/at, bawiłem w Kronplatz gdzie budowali trase slalomu, Cortinie- oglądałem Super-G, Drai Zinnen, Garmisch Partenkirhen  {były treningi pań, Kandahar zamknięty w dużej cześć, prawie cały i 3dni  Kitzbuhel z Super-G, i DH, slalom sobie opuściłem - może będzie okazja nast. razem. w Kitzuhel mieszałem w centrum, takiej imprezy, apres ski trudno szukać chyba gdxue indziej miasteczko pękaw szwach, duże show po zawodach. Podróżowałem z ekipą Jurka pierwsze 4 dni potem sam korzystając z Vvt, OBB, i ICPKP - wygodniej jak autem.

Wyjazd spontaniczny, pogoda i warunki narciarskie bez zarzutu, ujeździłem się no i moc wrażeń nie do przekazania. 

Może nast. razem Ci się uda... Pozdrawiam

Collage_20250127_183733.jpg

Collage_20250127_184023.jpg

Collage_20250127_184214.jpg

Collage_20250127_184251.jpg

Collage_20250127_184400.jpg

Collage_20250127_184610.jpg

Collage_20250126_044833.jpg

• Like 4

14 minut temu, pawelb91 napisał:

Trwa właśnie pierwszy przejazd slalomu w Courchevel, do rywalizacji powróciła Mikaela Shiffrin, przejazd miała nerwowy.

Zrzutekranu(22702).thumb.png.724484aa5ffe46fe8cd93e773752a623.png

Zrzutekranu(22704).thumb.png.1f6b9e2c4356504d84d1a73c18144ca2.png

Rewelacyjny przejazd to nie był, strata do ZiZi 0.87 sek. Oczywiście wszystko będzie wiadomo po 20 i wtedy okaże się jak jest z jej aktualną formą. Pewnie szykuje się na MŚ bo kryształowa kula raczej nie dla Shiffrin w tym sezonie, straty ma chyba zbyt duże, zwłaszcza że nie jeździ obecnie zjazdów (tak przynajmniej deklarowała na początku sezonu).

• Like 1

Mistrzostwa Świata w Saalbach 2025
4-16.02.2025

Kilka dni temu wystartowały mistrzostwa świata w narciarstwie alpejskim.
Rozegrana została już konkurencja drużynowa gdzie złoty medal zdobyły Włochy przed Szwajcarią i Szwecją.

Dzisiaj, za 20 minut pierwsza konkurencja indywidualna pań - Super-G.

23091_rennstrecken-alpine-ski-wm-2025-in-saalbach-66e17743f3dfa_16x9_2000.thumb.jpg.42136f201b31f62805b3fe20422233d6.jpg

Harmonogram mistrzostw:
476092577_18490155289055811_1200832571585389737_n.thumb.jpg.ca78429ee47dd97fef7c93ca7b05dc5a.jpg

475698046_18490155298055811_1665219513630742492_n.thumb.jpg.ada253c56e711f9eca368deced3d32bb.jpg

• Like 2

Świetnie się dzisiejszy gigant oglądało, zwłaszcza pierwszy przejazd był ustawiony bardzo wymagająco. Zawody praktycznie 2 zawodniczek. Genialnie w obu przejazdach pojechała tygrysica z Włoch Frederica Brignone, uzyskując w obu najlepsze czasy. Niewiele gorzej zjechała Alice Robinson z dalekiej Nowej Zelandii która miała 2 drugie czasy. Reszta zawodniczek to już inna liga. Dobrze zrobiła Mikaela Shiffrin rezygnując ze startu w gigancie, przy obecnej formie raczej bez szans na medal w gigancie. Dobry występ naszych Maryna GD. 15 miejsce, Magdalena Ł. 27. Dla mnie mimo wielkich różnić czasowych najciekawszy wyścig z dotychczasowych. Liczę, że  2 pozostałe konkurencje (jeden gigant i 2 slalomy) będą na równie wysokim i emocjonującym poziomie. Nowa kombinacja dla mnie nieporozumienie kompletne. Jeszcze kiedyś można było wygrywać jeżdżąc równo jakże różne konkurencje i miało to jakiś sens. Nawet mieliśmy w tej konkurencji sukcesy dzięki Andrzejowi Bachledzie-Curusiowi. Uważam, że narciarstwo alpejskie to sport zdecydowanie indywidualny i wszelkie próby robienia z dyscypliny zawodów drużynowych zupełnie nie pasują. No ale to moja indywidualna ocena, innym może się taka formuła drużynowa (już 2 konkurencje) podobać.

• Like 5

Dzisiaj emocje w męskim gigancie chyba większe jak we wszystkich wcześniejszych konkurencjach. Po pierwszym przejeździe co najmniej 7 chętnych na medal. Wydawało się, że o medale powalczą Norwegowie ze Szwajcarami. I Szwajcarzy zdobywają 2 medale ale bez złota, Tumler srebrny (atak z 6 pozycji), najładniej jadący Meillard z brązem. Faworyt Odermatt bez medalu na 4 pozycji. Radość dla gospodarzy bo złoto zdobywa nieoczekiwanie Haaser po ataku z 5 miejsca w pierwszym przejeździe. Pivoty się dzisiaj nie sprawdziły, kto potrafił wycinać skręty bez ześlizgów jechał szybciej, mega fajnie się to oglądało. Została jeszcze wisienka na koniec - slalomy, mam swoich faworytów. 

• Like 3

5 minut temu, marionen napisał:

Dzisiaj emocje w męskim gigancie chyba większe jak we wszystkich wcześniejszych konkurencjach. Po pierwszym przejeździe co najmniej 7 chętnych na medal. Wydawało się, że o medale powalczą Norwegowie ze Szwajcarami. I Szwajcarzy zdobywają 2 medale ale bez złota, Tumler srebrny (atak z 6 pozycji), najładniej jadący Meillard z brązem. Faworyt Odermatt bez medalu na 4 pozycji. Radość dla gospodarzy bo złoto zdobywa nieoczekiwanie Haaser po ataku z 5 miejsca w pierwszym przejeździe. Pivoty się dzisiaj nie sprawdziły, kto potrafił wycinać skręty bez ześlizgów jechał szybciej, mega fajnie się to oglądało. Została jeszcze wisienka na koniec - slalomy, mam swoich faworytów. 

Odermatt strasznie skakał w skrętach w drugim przejeździe, a wiadomo że narta na śniegu to narta szybsza. 

• Like 1

Godzinę temu, pawelb91 napisał:

Odermatt strasznie skakał w skrętach w drugim przejeździe, a wiadomo że narta na śniegu to narta szybsza. 

W drugim przejeździe jak jechał to trasa już była wyząbkowana ale On przeważnie jeździ ostatni to dla niego raczej nie problem. Był jakoś taki mało gibki, jakby usztywniony. Sądzę, że MŚ dały mu w kość. Pierwsze zawody w SG pojechał genialnie, potem treningi zjazdu (chyba 3  może 2). W DH już było słabiej. Myślę, że był już zmęczony nie tylko fizycznie ale głównie psychicznie, do tego w sezonie jeździł wszystko oprócz slalomu. MŚ i IO to jednak inne zawody liczy się tylko tu i teraz, nie jest łatwo podołać w tym jedynym momencie. Rywale a jest ich sporo też chcą wygrać i wielu ryzykuje maksymalnie i taki Haaser niespodziewanie jest w danym dniu najlepszy, w kolejnym pewno mógł być poza czołową 10, jednak dziś wygrał zasłużenie, zaryzykował i wszystko się udało.

• Like 2

Wracając do zakończonych wczoraj mistrzostw świata, złoto w slalomie mężczyzn zdobył Loic Meillard (po 75 latach złoto w slalomie panów dla Szwajcara!).

Ogólnie Szwajcaria zgniotła na tych mistrzostwach całą resztę krajów.
Franca bez jakiegokolwiek medalu od 20 lat! Od MŚ w Bormio 2005.
Co ciekawe wtedy na MŚ 2005 w Bormio Szwajcaria też nie zdobyła żadnego medalu, później już zawsze coś przywoziła.

479960861_18492593269055811_3117452415965323762_n.thumb.jpg.c9b85181806a6debfd6da0af9cc5b455.jpg

• Like 2

Za nami niesamowity weekend Pucharu Świata

U panów 1x DH, 1x SG w Crans Montana (na bardzo ciekawej i dobrze mi znanej trasie).
Dominacja Szwajcarii trwa - CAŁE podium w zjeździe dla nich! Pierwszy raz od 1996 roku 
(January 19, 1996, in Veysonnaz, with Bruno Kernen, William Besse, and Daniel Mahrer)

DH 22.02.2025
1. VON ALLMEN Franjo
2. ODERMATT Marco
3. MONNEY Alexis

SG 23.02.2025
1. ODERMATT Marco
2. MONNEY Alexis
3. PARIS Dominik

U pań 2x GS, 1x SL w Sestriere
Niezawodna Federica Brignone wygrała dwa razy gigant.
A na deser w slalomie zwycięstwo Shiffrin, setny triumf w zawodach PŚ WOW!!!
Było to tez jej 155 podium! Zrównała się z ilością miejsc na podium z Ingemarem Stenmarkiem.
(Jej finałowy przejazd oglądałem dzisiaj na orczyku na telefonie 😄)

GS 21.02.2025
1.BRIGNONE Federica
2.ROBINSON Alice
3.STJERNESUND Thea Louise

GS 22.02.2025
1. BRIGNONE Federica
2. GUT-BEHRAMI Lara
3. ROBINSON Alice

SL 23.02.2025
1. SHIFFRIN Mikaela
2. LJUTIC Zrinka
3. MOLTZAN Paula

481394878_18493837381055811_3044213579048843588_n.thumb.jpg.cac57acfbc84ea3563355bb3e975d03c.jpg

• Like 6

• 4 weeks later...
W dniu 15.11.2024 o 11:16, pawelb91 napisał:

Nie daje pomyślności dla tego powrotu Lindsey Vonn.
Zawodniczka o tak bogatej karierze chce wrócić po tylu kontuzjach, po tak długiej przerwie (5 lat) w wieku skończonych 40 lat.
Wiosną miała wymieniane kolano na sztuczne bo własne było już tak zniszczone że do niczego się nie nadawało.

Nie wiem jaki cel ma z tym powrotem? Wywołanie szumu swoją osobą?
Kiedyś jej kibicowałem, później z czasem zaczęła coraz bardziej irytować swoją postawą.
Pod koniec kariery promowała się na różne sposoby w tym tymi odcinkami "Chasing History".
Ostatni start zakończyła w chwale bo zdobyła brązowy medal MŚ w zjeździe w Are.
Teraz będzie rozmienianie się na drobne?
Także dla mnie to słaby pomysł i nie czekam w napięciu.

W dniu 15.11.2024 o 11:49, lski@interia.pl napisał:

Chyba tak będzie jak myślisz,MH z trzecim czasem przejazdu to jednak zupełnie co innego.

Sorki chlopaki musialem 😀

20250323_184314.thumb.jpg.cd58652b6d08a3d12b0778a3ebf894a2.jpg

• Like 7

13 godzin temu, moruniek napisał:

Po 2565  dniach Lindsey Vonn stanęła na podium, zajmując 2 miejsce w Super-G.

Szacun. 

To jedna z tych historii,które nie miały prawa się zdarzyć.Zastanawiam się,co jest bardziej nieprawdopodobne,2 złota Ledeckiej w nartach i snowboardzie na jednej imprezie,czy ten medal Vonn z endoprotezą po takiej przerwie...W polityce mamy co chwilę nieoczekiwane zdarzenia przeczące rachunkowi prawdopodobieństwa,jednak w sporcie wydawało się,że to tak nie działa...

Edytowane przez lski@interia.pl
  • Like 4

Cze

W temacie - ale inny PŚ - niezgorszy. Mamy wyniki, ale nikt o nich nie wie - albo garstka.

Gołaś i Walas z brązowym medalem Pucharu Świata ! 🥉🏆
Michał Gołaś i jego przewodnik Kacper Walas zakończyli slalom gigant na 3. miejscu podczas finału Pucharu Świata w paranarciarstwie alpejskim!

480786328_1180255584095158_5015147175317624422_n.jpg.de676b42920037f50bc1fea0ef669edc.jpg

Michał Gołaś i Kacper Walas ze srebrnym medalem Pucharu Świata! 🥈
Michał Gołaś i jego przewodnik Kacper Walas ponownie pokazali swoją klasę i stanęli na podium finału Pucharu Świata w Veysonnaz! 🇵🇱⛷️ Tym razem polski duet sięgnął po srebrny medal w slalomie!

485108574_1183873957066654_2778213438930402573_n.thumb.jpg.1a79934d93d41e2bb773170e16782e57.jpg

Wspominam o tym, ponieważ 09.03.2025 będąc na Litwince, miałem okazję obserwować jak i nieskrywana przyjemność poznać i wspólnie pojeździć z osobami z "niepełnosprawnościami". W cudzysłowie - bo obserwując stoki życzyłbym sobie takich "niepełnosprawnych" narciarzy więcej. Miałem okazję poznać i zaprzyjaźnić się z chłopakami jeżdżącymi w parze. Andrzej i Tadek. Jest o nich wzmianka w bieżącym informatorze SiTN na str. 104.
Zaintrygowało mnie - (a miałem sporo czasu jeżdżąc sam - syn miał egzamin na PI od 9:00 - 16.00 - czyli do zamknięcia stacji) - dwóch narciarzy zapitalających jak wściekli po stoku - w odległości na "styk". Andrzej - przewodnik - wyglądający na normalnego, bardzo dobrze jeżdżącego narciarza oraz podążający za nim jak cień Tadek. Nie wiedziałem o co kaman, bo zmyliła mnie nieco, amputowana jedna z rąk u Tadzia. Po kiego grzyba tak blisko za nim ciśnie. Poznaliśmy się na krześle i Andrzej zaproponował, abym prowadził, bo moja linia jazdy jest gładka a skręty akuratne, no i dość szybko jeżdżę. Wykonaliśmy parę zjazdów razem. Na kanapie wyszło, że Tadziu oprócz braku ręki jest osoba niedowidzącą. Nic mu to nie przeszkadzało w jeździe. Kijek z gardą i ogień na tłoki. Chyba miał niesamowite czucie śniegu i terenu. Bo Andrzej nie szukał prostych rozwiązań, przejazd przez garb w skręcie, bez świadomości, że on istnieje wymaga nie lada umiejętności. Pierwsza moja jazda jako przewodnika, była nieco stresująca, bo musiałem cały czas pamiętać, że ciągnę za sobą rozpędzony ekspres. Dowiedziałem się wiele ciekawych rzeczy, jak się jeździ, ile czasu Tadek się uczył bezpiecznie upadać, bo to nieuniknione początkowo było, o ich nowatorskim sposobie komunikacji między sobą i byłem pełen podziwu - jak Tadek jedną ręką potrafi tyczki zbijać. Bo przewodnik niestety tego robić nie może. Generalnie fantastyczni ludzie i świetni narciarze - wszyscy którzy tam byli, chociaż był niewielki odsetek osób, zaczynających swoja narciarska przygodę. Wszyscy z nich przygotowywali się do MP. Z artykułu dowiedziałem się, że Andrzej też nie miał lekko. Na finał - Tadek zaproponował, abym ja został jego przewodnikiem, prawdę mówiąc - byłem mocno zestresowany. Kazał jechać ile fabryka dała. Tak było - niemniej jednak - okrzyki Tadzia "Go, Go, Go" oznaczały jedno - trza mocniej cisnąc a nie obcyndalać się na stoku. Taka przygoda. Z tego miejsca - pozdrawiam Ich serdecznie. Jestem pełen podziwu ich samozaparcia i umiejętności. Swego czasu święcili sukcesy na arenie międzynarodowej, Andrzej stwierdził, że się zestarzeli - jakoś tego nie zauważyłem.
pozdrawiam
  • Like 5
  • Thanks 2