Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Maso Corto czy Kaunertal?

zaj

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Lexi napisał:

że masz jakieś rozeznanie w ich ofercie narciarskiej (jeśli. taką mają).. należysz do ADAC?

nigdy do ADAC nie należałem i nie słyszałem aby coś organizowali w tym zakresie

2 godziny temu, zaj napisał:

No szkoda, ja bym chętnie kupił aktualne wydanie. A to stare muszę chyba oddać do introligatora, swoje już przeszło. Te setki godzin ślęczenia i studiowania kolejnych lokalizacji. Ten zabawny język marketingowy.

ostatnie wydania z początku  21 wieku znajdziesz w antykwariatach

Zresztą Skiatlas ADAC był słabszą kopią Atlasu DSV, którego ostatnie wydanie 2000 posiadam

IMG_0903.thumb.jpg.d9461fb3d6ed53b343b8e155bca0eaea.jpg

tak tam wtedy wyglądała mapka Sulden

IMG_0904.thumb.jpg.1330a329a6a76fb76d6bc69eb33ffec6.jpg

dla mnie w chwili obecnej najbardziej wiarygodne są portale

https://www.bergfex.at/

https://www.skiresort.de/

polskojęzyczne portale to w dużej części słabe tłumaczenia z tych stron

• Like 1
  • Thanks 3

6 godzin temu, zaj napisał:

Pierwszego dnia kiedy założyłem kask na nartach zerwałem więzadło. Przypadek…? 

nie przypadek -zakładając kask masz fałszywe poczucie większego bezpieczeństwa i automatycznie zaczynasz jeździć z większym ryzykiem

W dniu 9.04.2025 o 13:22, Jeeb napisał:

nigdy do ADAC nie należałem i nie słyszałem aby coś organizowali w tym zakresie

ostatnie wydania z początku  21 wieku znajdziesz w antykwariatach

Zresztą Skiatlas ADAC był słabszą kopią Atlasu DSV, którego ostatnie wydanie 2000 posiadam

IMG_0903.thumb.jpg.d9461fb3d6ed53b343b8e155bca0eaea.jpg

tak tam wtedy wyglądała mapka Sulden

IMG_0904.thumb.jpg.1330a329a6a76fb76d6bc69eb33ffec6.jpg

dla mnie w chwili obecnej najbardziej wiarygodne są portale

https://www.bergfex.at/

https://www.skiresort.de/

polskojęzyczne portale to w dużej części słabe tłumaczenia z tych stron

Atlasy ADAC były świetne (miałem tylko zwykły samochodowy nie ski), nawet nie przypuszczałem jak świetne. Ale po kolei. Jechaliśmy w 1998r z moją Miśką do Cloppenburga, na autobahnie A-2 w Magdeburgu zaraz po minięciu mostu na Elbie pękła nam lewa tylna opona (wtedy na zapasie były jeszcze normalne koła, nie dojazdówki czy co gorsza komplety naprawcze). Problem się zrobił bo po podniesieniu auta lewarkiem na maksa brakowało paru centymetrów do założenia zapasówki. Uratował nas atlas ADAC. Posłużył za podkład pod lewarek i koło udało się założyć a auto nie było lekkie, BMW 5. Okładka jednak trochę się przy okazji poszarpała, to był ostatni atlas samochodowy jaki miałem...

Edytowane przez marionen
  • Haha 4

To jeszcze fotka ze zjazdu do wioski, bardzo lubię takie nartostrady biegnące między zabudowaniami. Na kolejnej początek czarnej trasy przy gondolce w lewym górnym rogu widać nartostradę z najwyższej części ośrodka (Madritsch Pass)

Potem już przenieśliśmy się w najwyższy rejon ośrodka - pod przełęcz Madritsch Pass (Madrycka?). Należy tam wjechać dwoma wagonami na wzór Kasprowego - dosyć irytujące, po co oni tak robią? Na szczęście same wagony chodzą dosyć sprawnie. Ale trochę naczekać i nastać sie trzeba. Drugi duży minus - zamknięty dolny odcinek czarnej trasy do samego Sulden/Soldy. Mega szkoda bo dolina piękna, śniegu mnóstwo, wysoko, skiturowcy korzystali. Coś im na jednym ostrym zakręcie się chyba zsuneło. Mam nadzieję że naprawią. Można było na nartach jedynie z góry do pośredniej stacji - wspaniały wizualnie zjazd.

Na fotce górna stacja gondolki

IMG_9187.jpg

IMG_9197.jpg

unnamed.jpg

• Like 7

2 minuty temu, pawelb91 napisał:

Piękna ta Solda, chce się kiedyś tam wybrać.
Problemem jest tylko znalezienie sensownych noclegów. Chciałbym w samej Soldzie bo trochę dojazdu pod góre z doliny Val Venosta jest.

Część uroku wynika właśnie z dalekiego położenia i braku sensownej alternatywy do noclegów na miejscu - miejsce jest bardzo kameralne. A na miejscu noclegi nieliczne i drogie. I jeszcze te lokalne strony www - brak angielskiej wersji, brak możliwosci rezerwacji online, częsty brak odpowiedzi na zapytania, fake'owe oferty na bookingu.  A najbliższa sąsiednia miejscowość znajduje się o wiele niżej i codzienne dojazdy zespułyby dużą część przyjemności

• Like 1

57 minut temu, pawelb91 napisał:

Problemem jest tylko znalezienie sensownych noclegów. Chciałbym w samej Soldzie bo trochę dojazdu pod góre z doliny Val Venosta jest.

Jak jeździłem w Soldzie to mieszkaliśmy w Trafoi, to jakieś 15 km i 20 min do Soldy. Jest tam sporo pensjonatów, kilka należy do Czechów i ceny (przynajmniej kiedyś) były przystępne, na pewno łatwiej dojechać jak na Kaunertal. W samym Trafoi też można pojeździć, mały ośrodek kilkanaście kilometrów tras, najważniejsze nie ma tłoku. ON narciarski jest zarządzany przez słynną narciarską rodzinę Thöni. Wielokrotny mistrz świata i zdobywca PŚ, genialny gigancista i slalomista Gustav Thöni urodził się w Trafoi i chyba dalej tam mieszka...

• Thanks 2

No to dalej doję temat, a właściwie 2 dni w Sulden/Soldzie spędzone w marcu

Na górze, tzn pod Madritsch Pass, znajduje się teren, o charakterze lodowcowym (wysokość + ukształtowanie) ale bez lodowca. Mieliśmy tam duuużo radości, w drugim dniu nawet euforii bo i pogoda była dosyć stabilnie słoneczna. Fajne zróżnicowanie tras - dwie czarne, 3 czerwone i kilka niebieskich dawały możliwość wielu wariantów na teoretycznie niewielkim obszarze. Obsługiwane przez 3 krzesła - dwa wyprzęgane z bublinami i jedno starszego typu ale całkiem sprawnie dawało radę.

image.png.d69352c0d6ef2b0ce26b8ffb2aa8fcb6.pngimage.png.22025fcabcd843ba65b9384e9f9c7d4c.pngimage.png.7a05ea8a844bf6701833ccf80f69f8e0.pngimage.png.3b6b2bffa72fd72823effcff65e3ef55.pngimage.png.3b6b2bffa72fd72823effcff65e3ef55.pngimage.png.3120292cef6ccc57d24b067f4b45bc5a.png

• Like 9
  • Thanks 1

W dniu 11.04.2025 o 14:12, pawelb91 napisał:

Kiedyś udało mi się zarezerwować tutaj nocleg w normalnych pieniądzach

https://www.alpina-residence.com/

Na zdjęciach wyglądało to nie źle; jak w realu nie wiem bo ostatecznie wyjazd był do innego miejsca

Co do samej Soldy narciarsko to jak dla mnie bajka

• Thanks 1

6 minut temu, KrisRR napisał:

Na zdjęciach wyglądało to nie źle; jak w realu nie wiem bo ostatecznie wyjazd był do innego miejsca

Dzięki, posprawdzam.
Gdy już zakończyli (niestety) współpracę w ramach wspólnego karnetu z Belpiano i Nauders to nie ma sensu raczej mieszkać poza Soldą gdy się chce głównie tam pojeździć.
Jest jeszcze niby Ortler Ski Arena który obejmuje wszystko w okolicy ale trzeba to przeliczyć kosztowo i dojazdowo (kilometrowo) czy warto rozszerzać.
Kiedyś chce się wybrać bo fajny region. 

3 godziny temu, KrisRR napisał:

Jak widzisz strona www średniowieczna i trudny kontakt z obiektem….

ale może taki urok miejsca sprawia że nie ma tam tłoku…?