Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Kronplatz / Drei Zinnen

wojtekly

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, ski89 napisał:

Ciekawi mnie Wasza opinia. 5 nocy w grudniu 2025 w apartamencie dla 2 osób ze śniadaniami, miejscowość Selva di Val Gardena, 5 metrów od Sellarondy. Cena 1200 euro.
Dobra cena czy wysoka cena?

120 euro/noc/osobę - dla mnie bardzo, bardzo drogo. Choć grudzień w tym roku w VG może być drogi - wszystkie wyciągi odpalają ok.15 grudnia, 19-20 grudnia jest Puchar Świata (czyli dużo ludzi) i już ...Święta (czyli jeszcze więcej ludzi), więc najdroższy czas na narty. 

Miesiąc temu nocowałem w tym domku, tuż przy Ciampinoi za 50 euro za pokój (ale tak dużo płacę tylko latem, kiedy jadę samodzielnie), w ferie tegoroczne, w Ortisei 750 euro za apartament na 4 osoby, 7 dni - ok.29 euro/osobę z opłatą klimatyczną. Jeżeli masz przystanek darmowego busa blisko to miejsce mieszkania nie ma większego znaczenia...

20250710_093230.jpg

• Like 1

7 godzin temu, ski89 napisał:

Ciekawi mnie Wasza opinia. 5 nocy w grudniu 2025 w apartamencie dla 2 osób ze śniadaniami, miejscowość Selva di Val Gardena, 5 metrów od Sellarondy. Cena 1200 euro.

W grudniu mamy 5 tygodni do dyspozycji, jeśli piszesz o sylwestrowym to cena jest bardzo dobra

• Like 1
  • Haha 1

1 godzinę temu, Jeeb napisał:

W grudniu mamy 5 tygodni do dyspozycji, jeśli piszesz o sylwestrowym to cena jest bardzo dobra

Trudno się zgodzić Janie...

27.12-03.01., 7 nocy, masz 32 oferty poniżej 1200 euro.(za 7 nocy a nie 5 nocy)  Odrzucając w ciemno 5-10 najgorszych lokalizacji, zostaje ok. 20 ofert - 1 kliknięciem wysylasz zapytanie i dostaniesz na pewno kilka fajnych propozycji za 750-850 euro..

https://www.valgardena.it/en/holidays-dolomites/accommodations-val-gardena/?a=list&sort=price&enable-stay=1&coordinates[]=&coordinates[]=&stay[from]=2025-12-27&stay[until]=2026-01-03&ResortType[]=0&Board[]=0&stayD[rooms][]=1&stayD[roomtype][]=0&stayD[persons][]=2&stayD[kids][]=0&originpricerangestart=490&originpricerangeend=69993&pricerangestart=490&pricerangeend=1226&Location[]=0&hotelname=&action=hotelSearch

Ja bym brał to gdybym chciał tyle wydać;

https://www.valgardena.it/en/accommodation/base/hotel/ortisei-val-gardena/garni-b-b-villa-demetz/824D85E429E711D599D20050DA7125DB/?RequestKey=17543803956891b86b32b7c 

W dniu 2.08.2025 o 00:16, wojtekly napisał:

Może ma ktoś do polecenia tanie miejsca noclegowe (raczej niski standard, męski wyjazd) w okolicach Kronplatz i Drei Zinnen? Na booking i airbnb bieda, a jak już pisać bezpośrednio to warto byłoby już znać jakieś potencjale miejsca.

My mieszkaliśmy w San Candido ale jak się okazuje na booking tydzień na 4 chłopa, wychodzi od 3500, więc grubo.

https://www.booking.com/searchresults.pl.html?label=New_Polish_PL_PL_27026340745-tVlYey9Q7jlSsff9Y2HdOwS637942120550%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atidsa-64415190745%3Alp20859%3Ali%3Adec%3Adm%3Aag27026340745%3Acmp400536505&sid=2aef5c37c4328ef71a6aa12e50c2c955&aid=318615&ss=San+Candido&ssne=San+Candido&ssne_untouched=San+Candido&lang=pl&sb=1&src_elem=sb&dest_id=-127334&dest_type=city&checkin=2025-12-08&checkout=2025-12-14&group_adults=4&no_rooms=1&group_children=0&order=price

Edytowane przez sstar

9 godzin temu, ski89 napisał:

chyba najwazniejsze pytanie jaki to termin, czy przed swietami czy swieta i sylwester. Wtedy moze cena ok.

Ja jezdze zawsze przed swietami i w VG/Ortisei bez problemu znajduje kwatery ponizej 40€ za dobe, nawet udaje sie ponizej 30€. Mowie o normlanych apartamentach z aneksem kuchennym, nie o hotelach. Bardzo blisko wyciagow, albo tuz przy skibusie. 

w cenie do 60€ to juz jest duzy wybor i mozna w zasadzie przebierac w ofertach. 

w sumie z bookinga/agoda korzystam wszedzie indziej na swiecie, godze sie na 10-20% narzutu bo mam szybkosc, pewnosc, pozny check in jesli potrzebuje, a w razie sporu szybko daja mi zastepcza kwatere. nie wiem jakby bylo w przypadku sporu w dolomitach, ale jezdze od nastu lat, wiekszosc miejscowosci znam, lokalizacyjnie nie ma loterii, zdjecia przewaznie na stronie sa, takze tutaj nie mam powodu robic tego przez booking, bezsposrednio jeszcze nigdy sie nie zawiodlem.

• Thanks 1

2 godziny temu, Capricorn napisał:

120 euro/noc/osobę - dla mnie bardzo, bardzo drogo. Choć grudzień w tym roku w VG może być drogi - wszystkie wyciągi odpalają ok.15 grudnia, 19-20 grudnia jest Puchar Świata (czyli dużo ludzi) i już ...Święta (czyli jeszcze więcej ludzi), więc najdroższy czas na narty. 

Miesiąc temu nocowałem w tym domku, tuż przy Ciampinoi za 50 euro za pokój (ale tak dużo płacę tylko latem, kiedy jadę samodzielnie), w ferie tegoroczne, w Ortisei 750 euro za apartament na 4 osoby, 7 dni - ok.29 euro/osobę z opłatą klimatyczną. Jeżeli masz przystanek darmowego busa blisko to miejsce mieszkania nie ma większego znaczenia...

Wyciągi startują 4 grudnia. Dwa lata temu byłem idealnie na rozpoczęcie sezonu to było otwarte 80% tras wokół Sellarondy. 

1 godzinę temu, WojtekM napisał:

https://www.landhaus-rosengartl.at/de/ferienwohnungen/

W styczniu, 6 noclegów, 2 osoby, aneks kuchenny, bez śniadania, konieczność używania skibusa/auta (niezbyt daleko od Zillertall Areny lub Wildkogel, ale jednak)- 2200 zł.

1200 euro - dla mnie jednak trochę drogo za 5 nocy.

No wiadomo liczą sobie za wszystko. Śniadania to wygoda, bo idziesz rano i masz gotowe pyszne śniadanko z lokalnych składników, nie musisz robić zakupów i wcześniej wstawać by szykować. To samo z wszelakimi dojazdami - oszczędność czasu, paliwa, komfort dłuższego snu. Wstaje 7:30, a o 8 jestem jeden z pierwszych na Ciampinoi. No i na koniec...lubię AT, bywam w Ischgl i właśnie Zillertal Arena, ale kurde te skubane Dolomity skradły moje serce. Cały czas mam w planach zaliczenie St. Anton, SkiWelt, SkiCircus i wtedy moje serce mówi "no ale jak sezon bez Val Gardeny i Ischgl?".

2 godziny temu, Jeeb napisał:

Dokładnie to 11-16 grudnia. Miejscóweczka tutaj:

selva.png

Edytowane przez ski89
  • Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, Capricorn napisał:

Choć grudzień w tym roku w VG może być drogi - wszystkie wyciągi odpalają ok.15 grudnia, 19-20 grudnia jest Puchar Świata (czyli dużo ludzi) i już ...Święta (czyli jeszcze więcej ludzi), więc najdroższy czas na narty. 

Grudzien jest zawsze bardzo tani, nawet na skipassie, przed swietami oczywiscie. Puchar swiata niewiele tutaj zmienia, jezdzi sie zawsze na biezaco bez kolejek, nie ma porownania nawet do stycznia. Ogolnie to najlepszy okres moim zdaniem :)

15 minut temu, ski89 napisał:

Wyciągi startują 4 grudnia. Dwa lata temu byłem idealnie na rozpoczęcie sezonu to było otwarte 80% tras wokół Sellarondy. 

No wiadomo liczą sobie za wszystko. Śniadania to wygoda, bo idziesz rano i masz gotowe pyszne śniadanko z lokalnych składników, nie musisz robić zakupów i wcześniej wstawać by szykować. To samo z wszelakimi dojazdami - oszczędność czasu, paliwa, komfort dłuższego snu. Wstaje 7:30, a o 8 jestem jeden z pierwszych na Ciampinoi. No i na koniec...lubię AT, bywam w Ischgl i właśnie Zillertal Arena, ale kurde te skubane Dolomity skradły moje serce. Cały czas mam w planach zaliczenie St. Anton, SkiWelt, SkiCircus i wtedy moje serce mówi "no ale jak sezon bez Val Gardeny i Ischgl?".

Dokładnie to 11-16 grudnia. Miejscóweczka tutaj:

selva.png

no to jest najdrozszy rejon w VG, wiec cena nie dziwi. Z tego obszaru sa zawsze oferty z kosmosu, ale podejrzewam ze i tak nie maja problemu z chetnymi. Dla mnie totalne przeplacanie, no chyba ze to jest efekt tej dziwnej zwyzki na ten sezon o ktorej wszyscy pisza.

• Like 1

14 minut temu, ski89 napisał:

Wstaje 7:30, a o 8 jestem jeden z pierwszych na Ciampinoi

oj, to duży pośpiech. w 30 minut ja bym nie dał rady - rano nie lubię się śpieszyć :)

tak czy inaczej - widzę, że teraz wszystko jakieś droższe i apartamentu podobnego (wyposażenie, wygląd pomieszczeń i łazienek itp.) do tego, który zarezerwowałem za 2200 zł, teraz bym już nie dostał. dobrze, że pomyślałem wcześniej. ja jadę 12-18.01.2026, czyli w moim ulubionym terminie. może dobre oferty jeszcze się pojawią dopiero?

2 minuty temu, Turnplayer napisał:

no to jest najdrozszy rejon w VG, wiec cena nie dziwi. Z tego obszaru sa zawsze oferty z kosmosu, ale podejrzewam ze i tak nie maja problemu z chetnymi. Dla mnie totalne przeplacanie, no chyba ze to jest efekt tej dziwnej zwyzki na ten sezon o ktorej wszyscy pisza.

Na rozpoczęcie sezonu dwa lata temu, w tym samym apartamencie płaciłem 950 EUR za 5 nocy. Także podwyżka z 950 na 1250 EUR przez 2 lata. Ale tak jak wspomniałem wyżej, skoro jadę na urlop/relaks to chcę mieć wygodnie. O ile standard pokoju mam w nosie to lokalizacja czy śniadania mają dla mnie duże znaczenie. Głównie patrzę pod lokalizację by rano szybko wejść na wyciąg, a potem na koniec dnia zjechać pod dom dobre 4-5-6 km. Lokalizacja też przydaje się kiedy rano nie trafię z nartami i trzeba szybko podjechać zmienić np. na szersze. 

• Thanks 1

19 minut temu, Turnplayer napisał:

Grudzien jest zawsze bardzo tani, nawet na skipassie, przed swietami oczywiscie. Puchar swiata niewiele tutaj zmienia, jezdzi sie zawsze na biezaco bez kolejek, nie ma porownania nawet do stycznia. Ogolnie to najlepszy okres moim zdaniem :)

byłem również w grudniu w 2022 i było oczywiście tanio i pusto ale w okolicach 10-15 grudnia. w tym roku weekend od 19 grudnia bedzie pewnie tłoczniejszy bo to początek turnusu świątecznego. Sella ronda jest otwierana w pierwszy weekend grudnia ale to nie wszystko. Część wyciągów w VG otwierana jest 14 lub 15 grudnia dopiero - oczywiście można się bez nich obejść... mnie kilku brakowało:) 

anyway, ski89 - życzę udanego szusowania!

• Like 1

25 minut temu, WojtekM napisał:

oj, to duży pośpiech. w 30 minut ja bym nie dał rady - rano nie lubię się śpieszyć

u mnie też niemożliwe

umyć sią, ubrać, zjeść śniadanie, zrobić kupe - minimum 1,5 godziny

w Wolkenstein byłem 2 razy w bardzo fajnym miejscu

http://www.forelle.it/deu/contatto.html

nie wiem jakie mają teraz ceny i czy jeszcze są miejsca

- wyciągasz narty z szopy, zapinasz, 3 razy odpychasz się kijami i jesteś na Sella Rodzie

11-16 grudnia to jeszcze pre-season i jeszcze przed pikiem cenowym świateczno-noworocznym. Oprócz przełomu marca i kwietnia to jest najlepszy czas w Dolomitach na nartach. Bardzo różny jest procent uruchomionych tras. Oczywiście SellaRonda musi być otwarta, ale inne miejsca różnie. W ciągu ostatnich 3 lat robiłem nawet zestawienia otwartych tras. i tak n.p.: Civetta potrafiła mieć otwartych 30% tras, podobnie SanPellegrino, słabo w Arabbie. Natomiast brylowały Val di Fiemme, Fassa i Val Gardena- nawet do 80% otwartych tras. 

Przejazd z Arabby do Marmolady zwykle jest do świąt zamknięty, nitki do Padon jeszcze nieczynne. Cortina Skyline też rusza w okolicach świat, więc wycieczki do Cortiny niemożliwe, a i nawet wyprawa do 5 Torri, słaba bo gondola na Lagazuoi rusza na święta. Problem jest ze stokami nocnymi: Aloch jeżeli nie jest zajęty przez kluby to rusza po świętach, Cermis i Obereggen z tego co pamiętam też na święta.

Ale nawet bez tego jest to najlepszy okres do narciarstwa. Ceny noclegów jednak rosną systematycznie. Cennik skipassow na nadchodzący sezon to ok. 2,6% w górę. Noclegi więcej.

• Like 1
  • Thanks 1

Zawsze w Alpach miałem noclegi do 30e za osobę za dobe (apartament z kuchnią) i każdy na wyjeździe miał swój pokój - zawsze tak szukam.
Jedynie jak byłem sam w dolinie Zillertal na koniec minionego sezonu to miałem własne studio za 36e za dobe.

Teraz na grudzień przed świętami w Dolomitach nie ma na razie żadnych sensownych ofert nawet po 40-50e za osobę.
Oszczędność na paliwie mieszkając bliżej jest w zasadzie żadna skoro trzeba dopłacić nawet kilka razy więcej do noclegów blisko wyciągów, a i tak Dolomity są od tego że się podróżuje i startuje w różnych miejscach więc dojechać i tak trzeba. Zawsze mam kilka par nart ze sobą więc podmianka z auta też nie jest problemem.

On 8/6/2025 at 11:31 AM, wojtekly said:

Napisałem sporo widomości bezpośrednio do apartamentów znalezionych w mapach google i otrzymałem kilka ofert dużo lepszych niż te znalezione na bookingu i airbnb.

Żeby była jasność, bo to chyba nie wynika z mojej wiadomości. Są to miejsca, których ofert na booking i airbnb nie było. Więc nie odnoszę się do tego, że była różnica w cenie pomiędzy tą oferowaną bezpośrednio przez właściciela w porównaniu do tej znalezionej na tych platformach. Po prostu miejsca, które mi odpowiedziały mają ofertę tańszą niż inne miejsca oferujące się na wymienionych platformach.

4 godziny temu, wojtekly napisał:

Żeby była jasność, bo to chyba nie wynika z mojej wiadomości. Są to miejsca, których ofert na booking i airbnb nie było. Więc nie odnoszę się do tego, że była różnica w cenie pomiędzy tą oferowaną bezpośrednio przez właściciela w porównaniu do tej znalezionej na tych platformach. Po prostu miejsca, które mi odpowiedziały mają ofertę tańszą niż inne miejsca oferujące się na wymienionych platformach.

taka ciekawostka

- właśnie czegoś szukałem na wypad w przyszłym tygodniu i na booking kosztowało 1199 CHF, na Interhome 1099 a bezpośrednio u właściciela 713 CHF