Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Szczyrk - COS Skrzyczne

naczos

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, jack78 napisał:

Chyba trzeba pojechać i sprawdzić, bo jakoś nie wierzę, tydzień temu była katastrofa do dołu. Czyżby naśnieżyli?? 

Macie mało czasu na dole jest po 6 stopni. Tak dół naśnieżali. 

IMG_2333.thumb.jpeg.52a5bdbaa7dc3014f7a9ac2ea832e05c.jpeg

Szczęśliwcy pojeździli i w końcu zjedli najlepszą kiełbaskę u Józka 👍

• Like 5

42 minuty temu, zslawek napisał:

Może głupie pytanie ale zapytam. Czy z hali skrzyczeńskiej można zjechać bezpośrednio do Hiltona? Czy też tylko FISem?

jeśli masz na myśli Halę Skrzyczeńską to nie

• Thanks 1

Szanowny @Jeeb ma oczywiście rację z Hali Skrzyczeńskiej nie da się zjechać do Hiltona, nie zjedziesz tam nawet FIS-em ale tylko dlatego że Hali Skrzyczeńskiej nie ma w COS.

Jeżeli chodziło Ci o Jaworzynę to możesz zjechać niebieską trasą wzdłuż talerzyka (przynajmniej jak byłem w styczniu można było zjechać). Jeżeli pytasz o FIS bo obawiasz się koloru trasy to na odcinku od kanapy B6 do Hiltona ta trasa ma tyle wspólnego z czarną co Ja z Albańczykiem czyli nic.

• Like 2
  • Thanks 1

Chcę przejechać z TMR do COS 3c  i 21 a potem do Hiltona i dalej na sam dół. W szczyrku będę dopiero drugi raz więc nie do końca znam topologię ośrodka. Pytanie dodatkowe czy jest możliwość powrotu ze Skrzycznego do TMR trasą 3a na nartach?

Edytowane przez zslawek

Na stronie jest oznaczona jako nieczynna. Jak byłem w styczniu też była oznaczona jako nieczynna. Ja przejechałem ale moje narty jakby mogły to by mnie kopnęły w d. Tam jest pewien odcinek bez drzew i pewnie tam są braki w śniegu Jak się nie da przejechać to masz krótki widokowy spacer. 

35 minut temu, pejot napisał:

Szanowny @Jeeb ma oczywiście rację z Hali Skrzyczeńskiej nie da się zjechać do Hiltona, nie zjedziesz tam nawet FIS-em ale tylko dlatego że Hali Skrzyczeńskiej nie ma w COS.

Jeżeli chodziło Ci o Jaworzynę to możesz zjechać niebieską trasą wzdłuż talerzyka (przynajmniej jak byłem w styczniu można było zjechać). Jeżeli pytasz o FIS bo obawiasz się koloru trasy to na odcinku od kanapy B6 do Hiltona ta trasa ma tyle wspólnego z czarną co Ja z Albańczykiem czyli nic.

wiesz tak ku ścisłości chodziłem kiedyś na kurs przewodnicki i topograficznie Hala Skrzyczeńska rozciąga się aż po szczyt Małego Skrzycznego czyli jak by wytrawersować z Małego Skrzycznego  do tzw. "Kopy Zbójnickiej" (piszę w códzysłowie bo 50 lat temu taka formacja nie istniała) to nową trasą można zjechać na Hale Jaworzynę i na Doliny

Edytowane przez Jeeb
  • Like 1

6 minut temu, Jeeb napisał:

wiesz tak ku ścisłości chodziłem kiedyś na kurs przewodnicki i topograficznie Hala Skrzyczeńska rozciąga się aż po szczyt Małego Skrzysznego czyli jak by wytrawersować z Małego Skrzycznego  do tzw. "Kopy Zbójnickiej" (piszę w códzysłowie bo 50 lat temu taka formacja nie istniała) to nową trasą można zjechać na Hale Jaworzynę i na Doliny

W takiej wersji to jakby człowiek się trochę sturlał z Małego to dalej można by zjechać i do dolnej kanapy w COS.

53 minuty temu, pejot napisał:

W takiej wersji to jakby człowiek się trochę sturlał z Małego to dalej można by zjechać i do dolnej kanapy w COS.

nawet nie trzeba się turlać, były czasy że całą bandą mieszkaliśmy w domku na Dolinach a jeździli na Górniczych i na koniec trzeba było wrócić to jechaliśmy z Małego Skrzycznego trawersem przez las i docierali do Ondraszka gdzieś w rejonie krzyża

To się pochwalę że dzisiaj zjechałem cały FIS z góry do dołu. Bardzo fajne warunki, bo twarde odpuściło, śniegu dużo. Trasa przednia. I Hilton zaliczony. Ludzie są, kolejek brak. Naprawdę, nie ma się czego czepiać. Na dole na trawersie jest kilka przetarć, ale to się da ominąć, tam jest mega szeroko.

Fis część czarna:

IMG_1992.thumb.jpeg.e330ff9334ac99bac5cc8f3e2475b33c.jpeg

doliny:

IMG_1993.thumb.jpeg.bdcde7f4d4557d833a462cbdf447f5e6.jpeg

To jest na dole:

IMG_1994.thumb.jpeg.5b79f2905b08f664aa01a2c7befbc53f.jpeg

• Like 18

Może jeszcze wyjaśnię że na dole ostatnie metry przed bramkami są bez śniegu. Trzeba zdjąć narty i zapiąć ponownie za bramkami. Niektórzy przechodzili po takim śniego-błocie. Można też schodkować po matach.

• Like 2
  • Thanks 2
  • Confused 1

1 godzinę temu, MarioJ napisał:

Może jeszcze wyjaśnię że na dole ostatnie metry przed bramkami są bez śniegu. Trzeba zdjąć narty i zapiąć ponownie za bramkami. Niektórzy przechodzili po takim śniego-błocie. Można też schodkować po matach.

Oszukujesz .. to potwarz!!!.. przecież to najlepszy ON w Polsce... ba na świecie!!... ;) 

• Haha 1

4 hours ago, MarioJ said:

To się pochwalę że dzisiaj zjechałem cały FIS z góry do dołu. Bardzo fajne warunki, bo twarde odpuściło, śniegu dużo. Trasa przednia. I Hilton zaliczony. Ludzie są, kolejek brak. Naprawdę, nie ma się czego czepiać. Na dole na trawersie jest kilka przetarć, ale to się da ominąć, tam jest mega szeroko.

Fis część czarna:

doliny:

To jest na dole:

Potwierdzam - chyba jest jakieś pozytywne przełamanie ze strony COSu. Jeżdżone wczoraj, do godziny 11/12 nadal naśnieżali dolną część aż do Mety. W zależności od wariantu górnej części trasa o długości 4000-4500m. Wg mnie najlepsza traska w Polsce ;)

• Like 9

1 godzinę temu, korylcio napisał:

Potwierdzam - chyba jest jakieś pozytywne przełamanie ze strony COSu. Jeżdżone wczoraj, do godziny 11/12 nadal naśnieżali dolną część aż do Mety. W zależności od wariantu górnej części trasa o długości 4000-4500m. Wg mnie najlepsza traska w Polsce ;)

Podobno niedawno był tu jakiś minister na urlopie i pogonił towarzystwo do roboty.

Ale to tylko takie ploteczki. 🤣

18 godzin temu, MarioJ napisał:

Fis część czarna:

doliny:

To jest na dole:

No tego to lata nie było. SZOK!