Mati1981 Napisano 13 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2019 Witam. Dzisiaj skiturkowa pętelka z Soliska w Szczyrku, czyli podejście przez Golgotę, Pośredni, Malinowską Skałe na Małe Skrzyczne. Zjazd już trasami narciarskimi ale obadałem z Malinowskiej piękny zjazd w kierunku Lipowej. Niezłe nachylenie, odkryty teren bez drzew w górnej części, no następnym razem trzeba będzie to przetestować! Pogoda jeszcze zimowa, śniegu dość, zabrakło dziś tylko słonka. W drodze z Malinowskiej nastała taka mgła, że musiałem się wspomóc na chwilę GPSem.... Pozdrawiam Maciek 7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 13 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2019 2 godziny temu, Mati1981 napisał: obadałem Narysuj gdzie to i wklej Pozdrawiam mirekn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 (edytowane) Mala Upa i okolice. Blondyn wieczorową porą, w skiturowej odpowiedzi na karkonoski spleen. Nieporadnik, jak nie przekraczać samego siebie, tym bardziej zwalonych pni, czy też strumieni. Formacje wypukłe lepsze niż wklęsłe. Stay tuned. Edytowane 14 Luty 2019 przez sstar 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Z wczoraj. Płasko. Bo bez fok. Proszę nie regulować teleodbiorników, można przekręcić monitor, będzie vertical. Pasuje do wątku. Admin może tym razem nie skasuje, kto wie? Ja kuszyce:-) Kopalnia Stanisław. 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Jak było zaćmienie. O piątej. Wcześniej lampa. Księżycowa. Chata Masaryka po Zielencowej nocnej i z rana w kierunku Destnej. Przecinki w prawo w dół spoko. Kino noir. PS. Tu vertical... photos, horizontal na sf;-) 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 No to Sienna. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 No to Sienna, na górę trasą Żmiji. Zawsze w inną stronę. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 Dziś Małe Skrzyczne z Czyrnej. Podejście na Halę Skrzyczeńską pod orczykami, dalej na Kopę i Małe Skrzyczne. Udało się jeszcze zanim puścili narciarzy na Kope. Do Hali twardo natomiast Bieńkulą zjazd fajny ale już miekko.... Pozdrawiam Maciek 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 Dnia 13.02.2019 o 20:27, Mati1981 napisał: Zjazd już trasami narciarskimi ale obadałem z Malinowskiej piękny zjazd w kierunku Lipowej. Niezłe nachylenie, odkryty teren bez drzew w górnej części, no następnym razem trzeba będzie to przetestować! Wcześniej też już myślałem o tym kierunki:). Problemem może być tylko powrót doliną Zimnika do "cywilizacji. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kptdenaturat Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 Witam, po drodze po prawej stronie Las Kościelec z przepiękną wychodnią skalną na kulminacji. Polecam iść granią od strony Lipowej (czy to jest droga na skitoury, nie wiem ale pieszo rewelacja). https://pl.wikipedia.org/wiki/Kościelec_(Beskid_Śląski) Z pozdrowieniami: wariat jazdy Telemarkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 3 godziny temu, Mati1981 napisał: Dziś Małe Skrzyczne z Czyrnej. Podejście na Halę Skrzyczeńską pod orczykami, dalej na Kopę i Małe Skrzyczne. Udało się jeszcze zanim puścili narciarzy na Kope. Do Hali twardo natomiast Bieńkulą zjazd fajny ale już miekko.... Pozdrawiam Maciek Co to za Atomiki? Jak się sprawują? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 3 godziny temu, sstar napisał: Co to za Atomiki? Jak się sprawują? Atomic vantage, model z 2016 roku, 90 mm pod butem, same nartki dość lekkie, trochę karbonu w nich jest. Spisują się ok, są dość uniwerslane a jeżdżę na nich drugi sezon. 4 godziny temu, tankowiec napisał: Wcześniej też już myślałem o tym kierunki:). Problemem może być tylko powrót doliną Zimnika do "cywilizacji. No powrót to poprostu z powrotem w górę na Malinowską lub Skrzyczne. Z tego co wiem znajomy, który już tam zjeżdżał to parkuje akurat w Zimniku i z tamtąd robi pętelkę. Dnia 13.02.2019 o 22:40, mirekn napisał: Narysuj gdzie to i wklej Pozdrawiam mirekn Z Hali Pośredniej wbijamy do lasu, na wprost od kanapy. Idziemy cały czas główną ścieżką docierając po około 1,5 km do niebieskiego szlaku, który idzie właśnie z Soliska. Następnie mocno w prawo i dochodzimy do przełęczy pod Malinowem. Tam napotykamy na szlak czerwony, który leci z Białego Krzyża i jego się trzymamy do samej Malinowskiej Skały. Z tamtąd już zielonym na Małe Skrzyczne. Cała pętla z Soliska przez Pośredni, Malinowską, Małe Skrzyczne i zjazd to około 12 km. Mozna taką wycieczkę wydłuzyć o zjazd z Malinowskiej w kierunku Lipowej, wtedy już niezła tura wyjdzie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 1 godzinę temu, Mati1981 napisał: Z Hali Pośredniej wbijamy do lasu Dziękuję, znam i często tam goszczę bez względu na porę roku, chodziło mi czy patrząc z Malinowskich Skał w dół to po prawej czy lewej stronie koryta Malinowskiego Potoku Tj. czerwony czy fioletowe ? Pozdrawiam mirekn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 Jak zdobywalem Górę Kamieńsk. Gdy Luis Stitzinger zdobywał Nanga Parbat ja buszowalem po krzakach. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 Baza: Pytowice. Wejście: południową ścianą... No dobrze, może zboczem. Jest kilka przejść przez strumień. Trochę szlakiem rowerowym, trochę na sagę. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 10 godzin temu, sstar napisał: Baza: Pytowice. Wejście: południową ścianą... Wreszcie obróciłeś aparat, znacznie lepiej się tak ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 Skitura: Skolnity- Soszów -Jawornik -Skolnity. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 8 minut temu, surfing napisał: Wreszcie obróciłeś aparat, znacznie lepiej się tak ogląda. To nie tak. Tu wrzucam pionowe. Poziome poszły na sf. Co by nie przynudzać. Część jest tu i tam. Większość robię poziomych. Więc raczej wyjątek, bo coś dopisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2019 Ale to już bylo, w innym wątku, więc krótko Smedava-Jizera. Pierwszy raz na nartach, takich nartach. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 17 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2019 (edytowane) Dzisiaj uciekając od hipotetycznych tłumów na stokach i szukając spokoju duszy i ciała udaliśmy się po raz pierwszy w naszej karierze skiturowców na Wielką Raczę. Rano w Bielsku "0" a w Rycerce w zacienionej dolinie godzinę później -4 stopnie. 100 m dalej na słonecznym szlaku już na plusie. Śniegu mają tutaj po prostu mnóstwo i to od samego dołu, mimo, że zsiadły to pokrywa ma co najmniej 0,5 m. Jest taki czysty i biały, piękny. Widać, że cywilizacja jest daleko. Idziemy żółtym szlakiem łagodnie wznoszącym się, po chwili pojawiają się dwa miejsca, gdzie woda zabrała śnieg i trzeba trochę zboczyć oraz przejść z buta przez strumyk. Gdzieś w połowie podejścia schodzimy ze szlaku, aby sprawdzić las , którym wg nas da się zjechać. Szeroka aleja bez drzew oraz rzadko rosnące drzewa - teren zatwierdzony do powrotnej jazdy. Dochodzimy do czerwonego szlaku na granicy PL-SK, którym dochodzimy na szczyt Wielkiej Raczy. Idąc cały czas wypatrywaliśmy miejsc do zjazdu. Na szczycie wiadomo - widoki na Tatry, Babią, Małą Fatrę, Skrzyczne i wiele innych. Do schroniska zajrzeliśmy, ale spora ilość ludzi skutecznie nas zawróciła. W końcu clou programu czyli zjazd. Las i przysypany młodnik wzdłuż szlaku są idealne, śnieg miękki w słońcu i zmrożony w cieniu, bardzo gładko. Jesteśmy w siodle, 100 z buta i jest początek naszej wypatrzonej alei i rzadkiego lasu, nachylenie nie za duże, idealnie. Przecinamy żółty szlak i stromym zboczem jedziemy w stronę rzeki w dolinie. Ten zjazd nie był planowany, ale tak się rozochociliśmy, że nie odpuściliśmy. Twardo, gładko, lekko pofalowany teren, drzewa porozrzucane, genialnie. Dolina, rzeka i koniec. Bajka. Edytowane 17 Luty 2019 przez andy-w 10 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 17 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2019 5 minut temu, andy-w napisał: Wyślij na konkurs fotograficzny. Zdjęcie jest niesamowite. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 17 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2019 @andy-w zdjęcia "in action" rewelacja! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2019 Choć pierwszy raz to jednak Soelden. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 17 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2019 Andrychów Łamana Skała, pierwsza część zjazdu bardzo przyjemna w lesie Bukowym ale trzeba uważać bo to rezerwat i leży mnóstwo pni oraz gałęzi. Dodatkowa trudność to poprzecinanie terenu wąwozami z potoczkami (naliczyłem 5) , niżej młodnik i warto szukać jakiejś przecinki. Udało się zjechać bez zawracania , podchodzenia i odpinania nart, ale chyba miałem dużo szczęścia ze względu na powyższe trudności wyboru linii zjazdu, po prostu można trafić w ślepą uliczkę. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 17 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2019 Dnia 15.02.2019 o 21:38, mirekn napisał: Dziękuję, znam i często tam goszczę bez względu na porę roku, chodziło mi czy patrząc z Malinowskich Skał w dół to po prawej czy lewej stronie koryta Malinowskiego Potoku Tj. czerwony czy fioletowe ? Pozdrawiam mirekn Obadałem czerwony wariant. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi