moruniek Posted April 3, 2025 Report Share Posted April 3, 2025 A ta gondola w Białce jeszcze aktualna 😉 ? https://www.malopolskaonline.pl/artykul/31329/Imponujaca-inwestycja-w-Bialce-Tatrzanskiej-gondola-polaczy-Kotelnice-z-Litwinka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koliber Posted April 3, 2025 Report Share Posted April 3, 2025 Godzinę temu, moruniek napisał: A ta gondola w Białce jeszcze aktualna 😉 ? https://www.malopolskaonline.pl/artykul/31329/Imponujaca-inwestycja-w-Bialce-Tatrzanskiej-gondola-polaczy-Kotelnice-z-Litwinka Niedawno śledziłem temat i stanęło na tym, że RDOŚ w Krakowie zobowiązał się w jednym piśmie, że do 30 listopada 2024 podejmie decyzję (o ile pamiętam odnośnie tego, czy potrzebne jest sporządzanie raportu oddz. na środowisko) - później śledziłem wszystkie dokumenty na ich stronie i nie pojawiło się nic ani do końca listopada, ani grudnia, ani nawet chyba stycznia. Później już przestałem - zresztą wątpię, że do dziś cokolwiek postanowili. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted April 5, 2025 Report Share Posted April 5, 2025 W dniu 3.04.2025 o 22:20, koliber napisał: Niedawno śledziłem temat i stanęło na tym, że RDOŚ w Krakowie zobowiązał się w jednym piśmie, że do 30 listopada 2024 podejmie decyzję (o ile pamiętam odnośnie tego, czy potrzebne jest sporządzanie raportu oddz. na środowisko) - później śledziłem wszystkie dokumenty na ich stronie i nie pojawiło się nic ani do końca listopada, ani grudnia, ani nawet chyba stycznia. Później już przestałem - zresztą wątpię, że do dziś cokolwiek postanowili. Problem takich inwestycji tkwi w prawie do nieruchomości i definicji nieruchomości: - nieruchomość do grunt, wszystko co trwale związane z gruntem, a granice nieruchomości to nieskończoność w dół i... w górę. Każdy ma prawo do własności w górę nad gruntem, co oznacza, że gondola nad pensjonatami, ulicami, domami wymagałoby zapłacenia każdemu właścicielowi. Niedawno był podobny problem z PKL-em, gdzie PKL miał prawo własności do słupów, ale nie do terenu pod linami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koliber Posted April 5, 2025 Report Share Posted April 5, 2025 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Problem takich inwestycji tkwi w prawie do nieruchomości i definicji nieruchomości: - nieruchomość do grunt, wszystko co trwale związane z gruntem, a granice nieruchomości to nieskończoność w dół i... w górę. Każdy ma prawo do własności w górę nad gruntem, co oznacza, że gondola nad pensjonatami, ulicami, domami wymagałoby zapłacenia każdemu właścicielowi. Niedawno był podobny problem z PKL-em, gdzie PKL miał prawo własności do słupów, ale nie do terenu pod linami. Gdzieś czytałem, że ten problem rozwiązano właśnie poprzez zmianę kolei z początkowo planowanej linowej na szynową (być może właśnie z tego powodu, o którym piszesz - może będzie to tor lekko zakręcający, by właśnie ominąć takie grunty). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted April 28, 2025 Report Share Posted April 28, 2025 W dniu 3.04.2025 o 18:34, marionen napisał: To kiedy otwarcie hali? Okazuje sie że hala w Polsce już jest !!! ..jak podaje portal "kochamnarty.pl" ( @Jeeb chyba już nie macza w tym paluchów) w dziale "Popularne stoki w okolicach Krakowa" w Myślenicach mamy kryte stoki.. ..jakby tego było mało to mamy jeszcze blisko na. Jaworzynę i Wielką Raczę.. (ciekawe czy ten chatgpt już wytrzezwiał) 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted April 28, 2025 Report Share Posted April 28, 2025 4 godziny temu, Lexi napisał: Okazuje sie że hala w Polsce już jest !!! ..jak podaje portal "kochamnarty.pl" ( @Jeeb chyba już nie macza w tym paluchów) w dziale "Popularne stoki w okolicach Krakowa" w Myślenicach mamy kryte stoki.. ..jakby tego było mało to mamy jeszcze blisko na. Jaworzynę i Wielką Raczę.. (ciekawe czy ten chatgpt już wytrzezwiał) Może jakiś zlot SO powinniśmy tam zorganizować ? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts