Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

BOA kusiciel w butach narciarskich

nikdob

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem! Mało opinii widziałem w sieci, więc zapytam tutaj - czy ktoś z Was ma buty narciarskie z BOA i jest zadowolony? Opinie negatywne jakie widziałem, to że komuś się to rozleciało od uderzenia. Ale mnie kusi, bo dopasowanie buta na dole to moje największe wyzwanie. No i mam dobrę opinię o BOA z roweru. No i snowboard tego używa od dawna. Czy ktoś może polecić lub odradzić? Chodzi o sam system, myślę, że każdy z producentów butów będzie go implementował podobnie.
Z góry dzięki!  

(zdjęcie przykładowego produktu dla uwagi)

image.png.99e90ed170b9691001d449f7a14a1425.png

• Like 1

Przymierzałem kilka par, a jednej (K2 Mindbender) zrobiłem wycieczkę freetour’ową w Alpach.

Wg mnie jest to typowy wymysł marketingowy. Nie miałem poczucia, żeby buty z Boa dało się jakoś lepiej dopasować niż te z dwoma klamrami. Mam wręcz wrażenie, że fakt, że obydwie klamry można dopiąć niezależnie powoduje, że „tradycyjne” buty da się lepiej spiąć w zależności od potrzeb.
Najważniejszy i tak jest kształt samego buta, który ostatecznie determinuje jak but „pasuje”. Nie mówiąc o tym, że Boa jest po prostu cięższe niż klamry. O ile w butach typowo zjazdowych nie ma to aż takiego znaczenia, to w butach z możliwością podchodzenia uważam, że jest to pomyłka.

Jeśli chodzi o rowery, to Boa ma o tyle sens, ze jest po prostu lepsza od aktualnie dostępnych alternatyw (sznurówki, rzepy). Nie odczuwam diametralnej różnicy w użytkowaniu w porównaniu do moich starych butów Shimano z oldschool’owymi klamrami.

• Like 3
  • Thanks 1

Cze

Też uważam, że boa a dopasowanie buta - to dwa światy. Dopasowujemy skorupę, nie zapinamy mocniej lub lżej. W obu modelach trzeba to zrobić - o ile istnieje taka potrzeba i konieczność. Trzeba by tego spróbować - jak sprawuje się w rzeczywistości. Ja zauważam minus - podatność potencjalna na uszkodzenia. Klamry to jednak analogia do kwadratu. Na plus - to pewnie równomierne dopięcie buta - na jednej lince 2 klamry analogowe. Czasami trzeba się pobawić - aby ustawić mikrolegulację. Ale tez z drugiej strony - można lżej ustawić dopięcie klamry w pewnym obszarze buta. W BOA dopinamy równomiernie. Tutaj wszystko musi grać. Odpinanie i zapinanie - pomijalne. Zakładanie i ściąganie - też. Bo to się rzadko robi. Klamry pewnie wygodniejsze - tutaj jednak trzeba chyba tą linkę zrzucić przed włożeniem nogi do buta - przy ściąganiu również. Każdy wystający element będzie problematyczny - a na ile jest to skomplikowane i trwałe - to nie wiem. Ja mam w rolkach i nie mogę narzekać. Ale jednak buty narciarskie zapinamy nieco mocniej i inaczej. Zobaczymy czy wie przyjmie. Tutaj chyba awaryjność lub bez będzie znacząca. Może do wypożyczalni ma to jakiś sens, szczególnie jak będzie centralne zapinanie wszystkich klamer , albo dwustrefowe. Jednak początkującym sporo problemów sprawia samo zapinanie - tutaj to może się doskonale sprawdzać.

pozdro

• Like 1

Przymierzałam raz skiturowe buty Fischera z boa - liczyłam że będzie się dało lepiej dopasować buta do wąskiej stopy z niskim podpiciem, tymczasem nie umiałam ściągnąć skorupy tak żeby mi pasowała. Sam system wydaje mi się również bardziej problematyczny (awaryjny) niż zwykłe klamry - jak puści to pokrętło albo linka, t nie mamy zapiętej połowy buta, a w przypadku awarii klamry raczej tylko 1 z 4.

• Like 4

Mam w skiturowych Dynafitach TLT X , tzn. to jest ich patent, różni się od BOA ze po odblokowaniu pokrętła nie puszcza całkiem linki i można poluzować odrobinę.

Linki od środka buta skiturowego to nieporozumienie, przeszkadzają podczas wyjmowania i wkładania botka do skorupy, raz nawet linka się wywinęła i było sporo zachodu aby to poskładać. Reasumując następne buty będą z klamrą.

image;s=1000x700

• Like 2
  • Thanks 1

Mój mąż ma BOA w butach snowboardowych od ok. 8 lat i mówi, że nie zamieni na nic innego.

1. Szybkość zapinania świetna i bez wysiłku - u mnie czasami mocniejsze dopinanie klamer już wymaga trochę siły i więcej czasu, niż jego kręcenie kółkiem.

2. Snujecie teorie, że się wyłamie pokrętło od BOA - w butach na deskę jeżdżonych na stoku i w snowparku nie zdarzyło się to NIGDY przez te wszystkie lata. Oczywiście nie znaczy to, że się to nikomu nie zdarza.

3. W przypadku awarii system BOA ma dożywotnią gwarancję - zgłasza się na stronie i firma wysyła nowy zestaw linek/pokrętła. Oczywiście, gdy trwa gwarancja to zgłasza się to do sprzedawcy.

4. Obecnie na rynku widziałam buty narciarskie z pojedynczym i podwójnym BOA. Niestety moja bardzo wąska i długa stopa nie jest kompatybilna z ograniczoną ilością butów z tym systemem, więc jeszcze nie było okazji testów. 

5.

W dniu 25.02.2025 o 12:42, laryzbyszko napisał:

Nie mówiąc o tym, że Boa jest po prostu cięższe niż klamry.

To nieprawda, porównałam te same buty z klamrami i z BOA i jest odwrotnie niż piszesz.

6. Zgadzam się stanowczo, że najważniejszy jest kształt buta i jego dopasowanie do stopy, a BOA może być dopiero miłym dodatkiem.

Edytowane przez Redster

13 godzin temu, Redster napisał:

Mój mąż ma BOA w butach snowboardowych od ok. 8 lat i mówi, że nie zamieni na nic innego.

1. Szybkość zapinania świetna i bez wysiłku - u mnie czasami mocniejsze dopinanie klamer już wymaga trochę siły i więcej czasu, niż jego kręcenie kółkiem.

2. Snujecie teorie, że się wyłamie pokrętło od BOA - w butach na deskę jeżdżonych na stoku i w snowparku nie zdarzyło się to NIGDY przez te wszystkie lata. Oczywiście nie znaczy to, że się to nikomu nie zdarza.

3. W przypadku awarii system BOA ma dożywotnią gwarancję - zgłasza się na stronie i firma wysyła nowy zestaw linek/pokrętła. Oczywiście, gdy trwa gwarancja to zgłasza się to do sprzedawcy.

4. Obecnie na rynku widziałam buty narciarskie z pojedynczym i podwójnym BOA. Niestety moja bardzo wąska i długa stopa nie jest kompatybilna z ograniczoną ilością butów z tym systemem, więc jeszcze nie było okazji testów. 

5.

To nieprawda, porównałam te same buty z klamrami i z BOA i jest odwrotnie niż piszesz.

6. Zgadzam się stanowczo, że najważniejszy jest kształt buta i jego dopasowanie do stopy, a BOA może być dopiero miłym dodatkiem.

Cześć

W Snowboardzie ten patent sprawdza się znakomicie - bo jest alternatywą sznurowania. Syn jak kiedyś próbował snowboardu, to pierwsze buty z wypożyczalni miał z BOA, natomiast we Włoszech wypożyczył sznurowane i klał jak szewc, usiłując je związać wystarczająco mocno. Jednak but snowbordowy jest bardziej miękki niż but narciarski a i umiejscowienie jest zwykle na języku jego górnej części. Wiele nowinek się nie przyjęło, jak choćby tylnowłazy, czy buty z plastiku nie zmieniającego swoich właściwości pod wpływem temperatury (Salomon). Temu rozwiązaniu trzeba dać trochę czasu, niekoniecznie się sprawdzi w narciarstwie trasowym. Waga w narciarstwie trasowym jest mniej istotna. A opinia Jacka nigdy nie będzie obiektywna, ze względu na charakter jego pracy.

pozdrawiam

• Like 2

• 9 months later...

Kurcze to pewnie zależy od tego, kto czego szuka. Ludzie kiedyś uważali za bardzo wygodne buty jednoklamrowe - sporo tego widywało się na stokach - i pewnie większość z tych wtedy to używających była zadowolona. Zakładam, że podobnie może być z tym BOA - dla wielu będzie to wygodne rozwiązanie, może bardziej intuicyjne niż kombinacja dwóch czy trzech klamer. Więc myślę, że w sektorze tzw. popularnym to może być coś co się będzie i dobrze sprzedawać i będzie w gruncie rzeczy przez wielu uważane za mega wygodne. Do tego dochodzi efekt nowości - a ludzie zawsze szukają czegoś nowego. Podobnie jak ktoś z piszących tutaj zwrócił uwagę - w pewnych produktach BOA super się sprawdza - mam w butach kolarskich - wcześniej miałem kombinacje rzepa i takiej klamry. To drugie rozwiązanie też działało dobrze, ale boa po prostu wygodniejsze. Czy ma się szansę sprawdzić w butach narciarskich - jestem przekonany, że dla pewnej grupy docelowej, to może być bardzo fajny patent. 

Na drugim biegunie są ludzie, którzy na nartach muszą mieć buty twarde, bardzo dobrze dopasowane. Dla nich to pewnie nie będzie specjalnie dobry patent, tak jak dla takich ludzie nie byłyby dobre buty jedno lub dwuklamrowe. Jako pewną skrajność podam - u mojej córki w klubie trenerzy, którzy byli kiedyś na polskim poziomie jakoś tam nieźle jeżdżącymi juniorami; teraz trenują dzieciaki; do jazdy z dziećmi jeżdżą w butach "cywilnych", ale bardzo dla zwykłego śmiertelnika twardych typu 130-140 i oni mówią, że te buty to takie wygodne kapciuszki i że to jest fajne do jazdy z dziećmi, czy tak dla zabawy na stoku; ale do seriożnego treningu nigdy by takich butów nie ubrali. Nie mam żadnego doświadczenia z takimi butami, ale jak robiłem sobie bootfitting u człowieka, który o butach cokolwiek wie, to od razu mi powiedział, że to nie dla mnie, a jakiś prosem na nartach nie jestem, choć lepiej mi się zawsze jeździło w stosunkowo twardych butach i takie buty ostatecznie mi dobrał. 

Według mnie flex 110, a posiadam buty fischer hybrid jest dla mnie wystarczający bo nawet z Kasprowego się w nich zsuwam i to skręcając 😁

Czy w tych z boa chodzi o wygodę zapinania? Niby trochę łatwiej pokręcić pokrętłem, ale można też po dopasowaniu odpiąć klamry i to dopiero pros wygląda 😀

Ja chcę kupić buty pół numera większe od tych jakie aktualnie posiadam, a że z "hybryd" jestem bardzo zadowolony to wybór jakby automatycznie skierowany został na markę. Resztę zrobił gugiel podrzucając mi fotki tych butów w niezłej cenie 🤣