Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Maso Corto czy Kaunertal?

zaj

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy

Na 1-2 dni marcowej jazdy - który z ośrodków byście wybrali - Maso Corto czy Kaunertal? 

Na pierwszy rzut oka Maso Corto wygląda na trochę bardziej zróźnicowane, jednak z filmików widać, że jest tam pare wiekowych krzesełek co mnie irytuje bo tempo wjazdu słabe i siedzi się pół dnia na niewygodnej ławce. Jest tam też parę orczyków, także niezbyt ulubionych

Kaunertal ma za to raczej nowe gondole i  wagoniki (wagony).

Co wybrać, jak żyć, z czego zjeżdżać?

• Haha 1

19 minut temu, zaj napisał:

Drodzy

Na 1-2 dni marcowej jazdy - który z ośrodków byście wybrali - Maso Corto czy Kaunertal? 

Na pierwszy rzut oka Maso Corto wygląda na trochę bardziej zróźnicowane, jednak z filmików widać, że jest tam pare wiekowych krzesełek co mnie irytuje bo tempo wjazdu słabe i siedzi się pół dnia na niewygodnej ławce. Jest tam też parę orczyków, także niezbyt ulubionych

Gdyby między jednym ośrodkiem a drugim była różnica 1 h jazdy a nie 3 h  zdecydowanie rozdzielił bym po jednym dniu na stację, oba lubię

W Twiom przypadku zostań na austriackiej stronie 

Edytowane przez marcinn

29 minut temu, marcinn napisał:

Gdyby między jednym ośrodkiem a drugim była różnica 1 h jazdy a nie 3 h  zdecydowanie rozdzielił bym po jednym dniu na stację, oba lubię

W Twiom przypadku zostań na austriackiej stronie 

A jeśli będę po włoskiej stronie? 

na prawdę przejazd to 3h? liczyłem że z 1,5h max

7 godzin temu, zaj napisał:

Drodzy

Na wyciągach to ja się nie znam, dla mnie bez znaczenia gdzie i  jakie są. Wolę krzesła czy orczyki od gondolek i kretów bo nie trzeba nart ściągać. Nie przepadam za podgrzewanymi kanapami, najgorsze to te z bublinami, to są jednak drobiazgi bez większego znaczenia dla mnie. Jeden plus mają oba ośrodki, z reguły nie ma tam tłoku na trasach. Minus Kaunertala to to nocleg i dojazd dość długi. Maso Corto pod tym względem wypada dużo lepiej. Nocleg w takim popularnym Top Residence Kurz masz wszystko na miejscu, do kolejki idziesz z buta, do wyboru parking podziemny (płatny) lub pod chmurką darmowy, w środku wypożyczalnia sprzętu i serwis, stołówka i restauracja, duży basen.

• Like 1
  • Thanks 1

Plan jest właśnie dwa dni Sulda, potem po mału przemieszczamy się w kierunku Polski. Stąd te dwie opcje aby było wysoko bo to koniec marca. Mimo ostatnich opadów, wysokość daje szanse na sensowną temperarure

• 3 weeks later...

Tak jakoś wyszło, że pierwszy dzień wyjazdu wypadł na Kaunertal. Dojazd oczywiście imponujący, chociaż wzdłuż sztucznego jeziora szosa mocno wyboista. Przy dolnym krześle już sporo śniegu ale temperatury bardziej wiosenne, stok twardy, momentami betonowy z lekkimi odsypami. Czym wyżej tym temperatura niższa, śnieg na stoku lepszy. 

Studiując skimapę Kaunertal zawsze wyobrażałem sobie duży, rozległy obszar, łagodne szerokie jak pasy startowe stoki. W rzeczywistości mnóstwo tu zakosów, ciasnych skrętów, przeplatanki odcinków stromych i łagodnych. Problematyczne są zwłaszcza górne odcinki przy gondolach i kolejce wagonowej - widać jak deweloperska wola wyrywała teren górom. Duży wagon kursuje tylko jeden, zamiast dwóch wahadłowo, co zniechęca do korzystania z fajnych stoków obsługiwanych tą kolejką - jak nie trafisz na wagon to czekasz i czekasz stojąc w poczekalni, za dużo czasu to zajmuje w odniesieniu do niezbyt imponującego przewyższenia (coś koło 300 m) i w efekcie nie takiego długiego zjazdu.

Gospodarz ośrodka jak wielu innych lubi pompować statystyki - w paru miejscach tam, gdzie mapa przewiduje dwa lub więcej wariantów znajduje się jeden wąski stok, rozwidlający się w dolnej części.

Dodatkowo teren jest dosyć ściśle zamknięty okolicznymi graniami, jest jakby bardziej ciasno niż na innych lodowcach, widoki mniej rozległe.

Po zwiedzeniu wszystkich sektorów okazało się, że najlepszy śnieg i puste stoki znajdują się wzdłuż orczyków, które bardzo sprawnie wywożą na górę oferując trzy-cztery warianty zjazdów.

Podsumowując: udany dzień, piękne miejsce, mało ludzi, dobry śnieg jak na końcówkę marca. Chętnie wrócę kiedyś pojeździć jeszcze 1-2 dni

IMG_9168.jpg

IMG_9169.jpg

IMG_9171.jpg

IMG_9172.jpg

• Like 13

W zeszłym sezonie niestety pozamykali część ośrodka (gondole Weissseejochbahn i dolne krzesło od stacji pośredniej) w drugiej połowie kwietnia mimo że warunki śniegowe były bardzo dobre. Rok wcześniej działała całość do majówki.

Takie praktyki zniechęcają do planowania wyjazdu tam na koniec sezonu. 
Jak działa całość to jest tam fajnie i dużo więcej do jazdy.
Dalej sądzę że lepiej jechać na Pitztal i ewentualnie na dzień skoczyć na Kaunertal w ramach ich współpracy skipassowej. 

• Like 3

Trochę mi się narracja rwie, ale... po dniu na Kaunertal przyszła pora na Solda/Sulden. Bardzo piękne miejsce. Dosyć niedostępne - daleki dojazd, kręta droga, niewielka baza hotelowa na miejscu, często zaporowo droga. Udało nam się jednak znaleźć bardzo miły pensjonat w akceptowalnej cenie. Wygodny pokój, bardzo dobre śniadania, sauna.

Solda/Sulden to takie miejsce, o którym marzyłem od lat przeglądając Ski Atlas wydany przez ADAC w 1997 roku (tereny narciarskie zmieniły się od tego czasu niewiele, za to wyciągi prawie wszystkie). Krajobrazy i wysokości urzekały, niewielka ilość tras zniechęcała do spędzenia tam całego tygodnia. Za to dwa dni pod koniec marca - w sam raz. Prawdę mówiąc nie miałbym nic naprzeciw na jeszcze dwa dni, pod warunkiem dobrej pogody (a ta była bardzo zmienna...). Dogódź takiemu. 

W ośrodku często łatwiej dogadywałem się narzeczem czeskiego niż po angielsku. Taki urok. Jak to w Tyrolu Południowym miks niemieckości i włoskości - całkiem dobry efekt.

Pogoda pierwszego dnia była zmienna - sporo chmur, z większymi przejaśnieniami, po sporych opadach dzień wcześniej robiły się odsypy, trzeba było kombinować którędy jeździć aby je ominąć. Drugi dzień głównie słoneczny, sporo euforii

Poniżej - poranek daje nadzieje na pogode ale chmury nie dają zapomnieć, że lampa nie jest gwarantowana. Dalej muzeum Messnera - bardzo udana placówka

IMG_9178.jpg

IMG_9179.jpg

• Like 10

Czy da się jakoś zmienić tytuł wątku aby uwzględnić Sulden? Ktoś coś?

Poniżej - drugiego dnia słoneczne stoki ponad lasem (tam gdzie jeżdżą dwie gondole) pod cienkim dywanem nocnego opadu - nie za wiele na szczęście (bo potem te muldy...) za to z rana można mięciutko pojeździć

Czy ktos mi moze pomóc - niektóre zdjęcia na skionline wyświetlają się do góry nogami, niezależnie jak wyświetlają sie na komputerze. przekręcam je o 180 stopni a te niezależnie od tego wyswietlają się tu tak samo (źle)

IMG_9185.thumb.jpg.e40fb35760a918cb56d9623964e13457.jpg

• Like 2

7 godzin temu, Lexi napisał:

ADAC miewa jakieś fajne (korzystne) oferty narciarskie?

Nic o tym nie wiem, ADAC to jest organizacja zajmująca się motoryzacją w Niemczech. Wydali ski atlas bo mają także doświadczenie w mapach i atlasach. Bardzo go lubię. Posiada nawet dodatek z cenami skipasow - w markach, szylingach, lirach, frankach F i CHF. W czasach de facto przed-internetowych to było bardzo pomocne.

7 minut temu, zaj napisał:

Nic o tym nie wiem, ADAC to jest organizacja zajmująca się motoryzacją w Niemczech. Wydali ski atlas bo mają także doświadczenie w mapach i atlasach.

ADAC to automobil klub który prowadzi bardzo szeroką działalność - w zakresie turystyki też .. stąd moje pytanie bo ofertę mają zawsze szeroką niezmiernie.. od kilku lat nie wysyłają już swoich biuletynów za granicę Niemieeec wiec nie jestem na bierząco .. może @Jeeb coś wie?

W dniu 7.04.2025 o 14:50, Lexi napisał:

ADAC to automobil klub który prowadzi bardzo szeroką działalność - w zakresie turystyki też .. stąd moje pytanie bo ofertę mają zawsze szeroką niezmiernie.. od kilku lat nie wysyłają już swoich biuletynów za granicę Niemieeec wiec nie jestem na bierząco .. może @Jeeb coś wie?

przestało się opłacać wydawanie wersji papierowych tego atlasu, można znaleźć jeszcze w antykwariatach

• Like 1

14 minut temu, Jeeb napisał:

przestało się opłacać wydawanie wersji papierowych tego atlasu, można znaleźć jeszcze w antykwariatach

Myślałem że masz jakieś rozeznanie w ich ofercie narciarskiej (jeśli. taką mają).. należysz do ADAC?

3 godziny temu, Jeeb napisał:

No szkoda, ja bym chętnie kupił aktualne wydanie. A to stare muszę chyba oddać do introligatora, swoje już przeszło. Te setki godzin ślęczenia i studiowania kolejnych lokalizacji. Ten zabawny język marketingowy.