Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - sezon 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, wojtekly napisał:

Znam bardzo dobrze opodatkowanie w Polsce, a w zakresie innych Państw polegam na raportach OECD (nie mam podstaw, żeby kwestionować ich analizy), bo na podatkach w innych państwach nie znam się najlepiej. A według OECD opodatkowanie pracy w Polsce jest poniżej średniej - to fakt, a nie ocena. Faktem jest również wiele uprzywilejowanych form opodatkowania dla najbogatszych, więc mamy do czynienia z systemem gdzie najwyższe podatki płacą ludzie, którzy zarabiają średnio.

Konsumpcja również jest opodatkowana praktycznie we wszystkich państwach świata (nawet ZEA wprowadziły podatek VAT), a w UE nawet stawki VAT są dość porównywalne. 

Ekonomia to nie jest matematyka, przez ostatnie 100 lat powstało wiele konkurencyjnych teorii ekonomicznych.

Może OECD liczy tylko to, co nazywa się PODATKIEM, a polską specjalnością są składki??? Albo porównujemy się tylko do przejadających swe bogactwo Niemców lub Szwedów??? Będę miał czas, to to sprawdzę, łącznie z metodologią badań.

• 2 weeks later...
38 minut temu, Jeeb napisał:

Jake masz kąty krawędzi na poszczególnych nartach ?

Kiedyś oddawałem nary do Intersportu ale akurat nie było serwisanta którego znam  tylko jakiś jego młodszy kolega - zapytałem skąd biorą kąty dla poszczególnych modeli (z jakiego źrodła)..wywalił na mnie gały jakbym o kosmosie opowiadał :D

• Haha 2

19 godzin temu, Lexi napisał:

Kiedyś oddawałem nary do Intersportu ale akurat nie było serwisanta którego znam  tylko jakiś jego młodszy kolega - zapytałem skąd biorą kąty dla poszczególnych modeli (z jakiego źrodła)..wywalił na mnie gały jakbym o kosmosie opowiadał :D

Panie, to sklep sieciowy, tam zatrudniają studentów po godzinnym przygotowaniu pewnie??? Co za różnica, czy sprzedaż ryb, wędek, rolek, czy serwis nart??? A ty tu takie skomplikowane aspekty...

• Haha 1

W dniu 22.10.2025 o 11:45, marcinn napisał:

Królowa Beskidów Czantoria pomału się zbroi 

IMG_2073.jpeg

Widzę, że stacje generalnie (odwrotnie niż rok temu) solidnie przygotowują się do sezonu. Rachunek zysków i strat Dębowca (upubliczniony, rok temu zysk, następny niewielka strata) pokazuje, że jak na tak niszowym ośrodku potrafią jednak zarobić, to na każdym innym czynnych 2 lub 3 razy więcej dni w sezonie też powinni. Oczywiście to biznes wysokiego ryzyka, nadto najpierw się wydaje, potem zarabia, ale jednak.

W dniu 17.10.2025 o 06:58, Jeeb napisał:

to raczej torba jest z szelkami a nie plecak narciarski

Mam taką torbę, bo w sumie jako koncept mi się spodobała, choć w praktyce nie końca spełniła moje oczekiwania, ale to inny temat; jednak mogę dodać jako pewną ciekawostkę, że ktoś związany z HEAD opowiedział mi - nie mogę się z całą pewności zarzec, że ta historia jest prawdziwa - skąd w ogóle pomysł na taką torbę; ta torba podobno używana jest przez zawodników współpracujących z HEAD, gdy latają samolotami, żeby brać buty narciarskie jako bagaż pokładowy, bo zawodnicy boją się żeby zwłaszcza ta część ich sprzętu, ani nie uległa zniszczeniu, ani zagubieniu. Inne rzeczy są w jakiś sposób zastępowalne (narty, kije, kobinezon), ale buty są problematyczne. 

• Like 1

Godzinę temu, Cosworth240 napisał:

Mam taką torbę, bo w sumie jako koncept mi się spodobała, choć w praktyce nie końca spełniła moje oczekiwania, ale to inny temat; jednak mogę dodać jako pewną ciekawostkę, że ktoś związany z HEAD opowiedział mi - nie mogę się z całą pewności zarzec, że ta historia jest prawdziwa - skąd w ogóle pomysł na taką torbę; ta torba podobno używana jest przez zawodników współpracujących z HEAD, gdy latają samolotami, żeby brać buty narciarskie jako bagaż pokładowy, bo zawodnicy boją się żeby zwłaszcza ta część ich sprzętu, ani nie uległa zniszczeniu, ani zagubieniu. Inne rzeczy są w jakiś sposób zastępowalne (narty, kije, kobinezon), ale buty są problematyczne. 

jednak jezt różnica między torbą do transportu butów a plecakiem narciarskim