Narciarz ze Śląska Napisano 15 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2025 Godzinę temu, wojtekly napisał: Znam bardzo dobrze opodatkowanie w Polsce, a w zakresie innych Państw polegam na raportach OECD (nie mam podstaw, żeby kwestionować ich analizy), bo na podatkach w innych państwach nie znam się najlepiej. A według OECD opodatkowanie pracy w Polsce jest poniżej średniej - to fakt, a nie ocena. Faktem jest również wiele uprzywilejowanych form opodatkowania dla najbogatszych, więc mamy do czynienia z systemem gdzie najwyższe podatki płacą ludzie, którzy zarabiają średnio. Konsumpcja również jest opodatkowana praktycznie we wszystkich państwach świata (nawet ZEA wprowadziły podatek VAT), a w UE nawet stawki VAT są dość porównywalne. Ekonomia to nie jest matematyka, przez ostatnie 100 lat powstało wiele konkurencyjnych teorii ekonomicznych. Może OECD liczy tylko to, co nazywa się PODATKIEM, a polską specjalnością są składki??? Albo porównujemy się tylko do przejadających swe bogactwo Niemców lub Szwedów??? Będę miał czas, to to sprawdzę, łącznie z metodologią badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 16 Październik 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2025 W ramach przygotowan do sezonu, wszedł plecak Head dla butów narciarskich. Teraz jak będę podchodził z rana z buta w górę stoku, to mogę cisnąć w zwykłych butach, a narciarskie będą na plecach: 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 16 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2025 1 godzinę temu, grimson napisał: W ramach przygotowan do sezonu, wszedł plecak Head dla butów narciarskich. Teraz jak będę podchodził z rana z buta w górę stoku, to mogę cisnąć w zwykłych butach, a narciarskie będą na plecach: Mięczak😜 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2025 8 godzin temu, grimson napisał: W ramach przygotowan do sezonu, wszedł plecak Head dla butów narciarskich. Teraz jak będę podchodził z rana z buta w górę stoku, to mogę cisnąć w zwykłych butach, a narciarskie będą na plecach: Uważaj abyś mógł je potem założyć zmarznięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Październik 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2025 7 godzin temu, marionen napisał: Mięczak😜 Jeszcze wejdzie mocowanie na narty, żeby przyczepić je do pleców, i mogę cisnąć z buta ze sprzętem narciarskim na K2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Październik 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2025 29 minut temu, sstar napisał: Uważaj abyś mógł je potem założyć zmarznięte. Dlatego na takie zabawy wezmę miękkie Head Vector. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2025 1 godzinę temu, grimson napisał: Jeszcze wejdzie mocowanie na narty, żeby przyczepić je do pleców, i mogę cisnąć z buta ze sprzętem narciarskim na K2. Wpadłbyś jak Bargiel po pachy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2025 11 godzin temu, grimson napisał: W ramach przygotowan do sezonu, wszedł plecak Head dla butów narciarskich. Teraz jak będę podchodził z rana z buta w górę stoku, to mogę cisnąć w zwykłych butach, a narciarskie będą na plecach: to raczej torba jest z szelkami a nie plecak narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Październik 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2025 6 godzin temu, Jeeb napisał: to raczej torba jest z szelkami a nie plecak narciarski plecak, ma w środku rozpinane dwie komory na buty narciarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2025 27 minut temu, grimson napisał: plecak, ma w środku rozpinane dwie komory na buty narciarskie. a gdzie pas biodrowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Październik 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2025 5 godzin temu, Jeeb napisał: a gdzie pas biodrowy ? A niepotrzebny. Za to mogę nosić tę torbę jak saszetkę, zadajac szyku na dzielnicy. Niech bieda patrzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolorowy Napisano 17 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2025 3 godziny temu, grimson napisał: A niepotrzebny. Za to mogę nosić tę torbę jak saszetkę, zadajac szyku na dzielnicy. Niech bieda patrzy. Bieda będzie wjeżdżać wagonikami do góry i śmiać się z bogatego co wchodzi na pieszo na górę w sandałach 😂 Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 22 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2025 Królowa Beskidów Czantoria pomału się zbroi 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2025 3 godziny temu, marcinn napisał: się zbroi kiedy ruszy artyleria ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2025 W dniu 22.10.2025 o 15:33, Jeeb napisał: kiedy ruszy artyleria ? Za trudne pytania zadajesz Pewne jest że pierwsze ruszy góra a w styczniu pewnie główną trasą otworzą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Listopad 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2025 Sprzęt już po serwisie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 6 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2025 18 godzin temu, grimson napisał: Sprzęt już po serwisie robisz sam czy oddajesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 Listopad 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2025 3 minuty temu, Jeeb napisał: robisz sam czy oddajesz ? oddaję w dobre ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 6 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2025 Teraz, grimson napisał: oddaję w dobre ręce. Jake masz kąty krawędzi na poszczególnych nartach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 6 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2025 38 minut temu, Jeeb napisał: Jake masz kąty krawędzi na poszczególnych nartach ? Kiedyś oddawałem nary do Intersportu ale akurat nie było serwisanta którego znam tylko jakiś jego młodszy kolega - zapytałem skąd biorą kąty dla poszczególnych modeli (z jakiego źrodła)..wywalił na mnie gały jakbym o kosmosie opowiadał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 7 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2025 19 godzin temu, Lexi napisał: Kiedyś oddawałem nary do Intersportu ale akurat nie było serwisanta którego znam tylko jakiś jego młodszy kolega - zapytałem skąd biorą kąty dla poszczególnych modeli (z jakiego źrodła)..wywalił na mnie gały jakbym o kosmosie opowiadał Panie, to sklep sieciowy, tam zatrudniają studentów po godzinnym przygotowaniu pewnie??? Co za różnica, czy sprzedaż ryb, wędek, rolek, czy serwis nart??? A ty tu takie skomplikowane aspekty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 7 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2025 W dniu 22.10.2025 o 11:45, marcinn napisał: Królowa Beskidów Czantoria pomału się zbroi Widzę, że stacje generalnie (odwrotnie niż rok temu) solidnie przygotowują się do sezonu. Rachunek zysków i strat Dębowca (upubliczniony, rok temu zysk, następny niewielka strata) pokazuje, że jak na tak niszowym ośrodku potrafią jednak zarobić, to na każdym innym czynnych 2 lub 3 razy więcej dni w sezonie też powinni. Oczywiście to biznes wysokiego ryzyka, nadto najpierw się wydaje, potem zarabia, ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 7 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2025 W dniu 5.11.2025 o 19:12, grimson napisał: Sprzęt już po serwisie @grimson nie bądź taki tajemiczy, pokaż od strony ślizgów, (przynajmniej te najdłuższe) jaki "bieżnik" posiadasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 7 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2025 W dniu 17.10.2025 o 06:58, Jeeb napisał: to raczej torba jest z szelkami a nie plecak narciarski Mam taką torbę, bo w sumie jako koncept mi się spodobała, choć w praktyce nie końca spełniła moje oczekiwania, ale to inny temat; jednak mogę dodać jako pewną ciekawostkę, że ktoś związany z HEAD opowiedział mi - nie mogę się z całą pewności zarzec, że ta historia jest prawdziwa - skąd w ogóle pomysł na taką torbę; ta torba podobno używana jest przez zawodników współpracujących z HEAD, gdy latają samolotami, żeby brać buty narciarskie jako bagaż pokładowy, bo zawodnicy boją się żeby zwłaszcza ta część ich sprzętu, ani nie uległa zniszczeniu, ani zagubieniu. Inne rzeczy są w jakiś sposób zastępowalne (narty, kije, kobinezon), ale buty są problematyczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 7 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2025 Godzinę temu, Cosworth240 napisał: Mam taką torbę, bo w sumie jako koncept mi się spodobała, choć w praktyce nie końca spełniła moje oczekiwania, ale to inny temat; jednak mogę dodać jako pewną ciekawostkę, że ktoś związany z HEAD opowiedział mi - nie mogę się z całą pewności zarzec, że ta historia jest prawdziwa - skąd w ogóle pomysł na taką torbę; ta torba podobno używana jest przez zawodników współpracujących z HEAD, gdy latają samolotami, żeby brać buty narciarskie jako bagaż pokładowy, bo zawodnicy boją się żeby zwłaszcza ta część ich sprzętu, ani nie uległa zniszczeniu, ani zagubieniu. Inne rzeczy są w jakiś sposób zastępowalne (narty, kije, kobinezon), ale buty są problematyczne. jednak jezt różnica między torbą do transportu butów a plecakiem narciarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi