Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Gerald

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze. Proszę o porady w sprawie kasku. Poprzedni, stricte narciarski który miałem długie lata, ma pęknięte zapięcie z tyłu. Zbieram się w końcu do zakupu czegoś nowego, lżejszego też przede wszystkim. 

Jeśli dobrze przekopałem internet, najtańszym i najlżejszym rozwiązaniem jest "średnio piękny" kask Grivel Duetto. Jak dobrze pamiętam 215 g i cena poniżej 500 zł. Zgodność z normami CE EN 12492, CE EN 1077/B, UIAA 106. Martwi mnie tam trochę brak przymocowanych nauszników. 

Czy jest coś innego wartego uwagi?

17 godzin temu, Gerald napisał:

Szanowni forumowicze. Proszę o porady w sprawie kasku. Poprzedni, stricte narciarski który miałem długie lata, ma pęknięte zapięcie z tyłu. Zbieram się w końcu do zakupu czegoś nowego, lżejszego też przede wszystkim. 

Jeśli dobrze przekopałem internet, najtańszym i najlżejszym rozwiązaniem jest "średnio piękny" kask Grivel Duetto. Jak dobrze pamiętam 215 g i cena poniżej 500 zł. Zgodność z normami CE EN 12492, CE EN 1077/B, UIAA 106. Martwi mnie tam trochę brak przymocowanych nauszników. 

Czy jest coś innego wartego uwagi?

Kaski skiturowe nie mają nauszników. Ja używam teraz Dynafit Radical - 230 g. Wygodne magnetyczne zapinanie i uchwyt na czołówkę. Znalazłem cenę - 525 zł (Weld)

• Thanks 1

49 minut temu, Wujot napisał:

Kaski skiturowe nie mają nauszników. Ja używam teraz Dynafit Radical - 230 g. Wygodne magnetyczne zapinanie i uchwyt na czołówkę. Znalazłem cenę - 525 zł (Weld)

Cały czas miałem kask z nausznikami. 

Czy Twoim zdaniem bazując na doświadczeniu, jego brak nie jest problematyczny? Mam na myśli ewentualne wywrotki oraz uderzenia w bok. 

Edytowane przez Gerald

14 godzin temu, Gerald napisał:

@Wujot jak oceniasz Grivel Dueto? Będzie ok? 

Nie wiem. Patrząc na zdjęcia to rzuca się w oczy mała wentylacja i relatywnie gruba skorupa. W opisie jest, że to spieniony PP (a nie PE). Być może to jest kierunek na przyszłość. A może nie. 

Dla mnie wygoda (czyli m.in dobra wentylacja) to kwestia podstawowa. Zacząłem nosić kaski (zamiast czapek) w momencie gdy zrobiły się lekkie i przewiewne. Czyli równie wygodne jak czapka. Nie mam złudzeń co do jakiejś realnej ochrony głowy przed uderzeniami wysokoenergetycznymi. To cienka skorupa z spienionego plastiku pokryta (albo i nie) warstewką ciągłą. Zastanów się czy to rzeczywiście może wytrzymać uderzenie w coś twardego przy pewnej prędkości narciarza.

Jeśli chodzi o nauszniki - to dodatkowy kawałek ochrony głowy. Ale obok masz nie osłonięte policzki, szczękę, zęby, twarz. Czyli znów albo się z tym lepiej czujesz albo akceptujesz ryzyko. 

• Thanks 1

W dniu 22.03.2018 o 11:17, surfing napisał:

Z ciekawości zważyłem mój kask Giro na skitury i wiosenną jazdę narciarską zakupiony 15 lat temu 411g
Jeżdżę w nim tez w upały na moto.
7f6325955ba3e0bcbd2bb811f578faea.jpg

Wysłane z Tapatalka

W dniu 20.03.2020 o 20:02, surfing napisał:

W tamtym roku kupiłem Kask Mammut Wall Rider waga ok.220g rozm.L  i praktycznie nie czuję że mam coś na głowie, mało tego w ciepłe słoneczne dni daje mi rewelacyjny komfort ochrony przed słońcem i lepiej jest mi w kasku niż bez niego, pewnie się domyślacie że nie ściągam go wcale.

big_Kask-Mammut-Wall-Rider-tyl-2.jpg?lm=

W dniu 6.12.2023 o 21:05, surfing napisał:

Kask Grivel Duetto  210g - najlżejszy kask z dwoma certyfikatami  CE EN 12492 i CE EN 1077/B (kask wspinaczkowo - skiturowy).

W sezonie zimowym 2023/24 na zawodach skialp zaliczanych do Pucharu Polski PZA wymagane są kaski z podwójną normą tzn. wspinaczkową (CE EN 12492) oraz narciarską (CE EN 1077A / CE EN 1077B) 

IMG_20231206_204046.jpg

IMG_20231206_203929.jpg

Jak tylko mogę to używam Mammut Wall Rider , na zawody mam z podwójnym certyfikatem ale ze względu na słabą wentylację tylko tam go używam.

IMG_20251030_130356.jpg

Edytowane przez surfing
  • Like 1

15 godzin temu, Wujot napisał:

Nie wiem. Patrząc na zdjęcia to rzuca się w oczy mała wentylacja i relatywnie gruba skorupa. W opisie jest, że to spieniony PP (a nie PE). Być może to jest kierunek na przyszłość. A może nie. 

Dla mnie wygoda (czyli m.in dobra wentylacja) to kwestia podstawowa. Zacząłem nosić kaski (zamiast czapek) w momencie gdy zrobiły się lekkie i przewiewne. Czyli równie wygodne jak czapka. Nie mam złudzeń co do jakiejś realnej ochrony głowy przed uderzeniami wysokoenergetycznymi. To cienka skorupa z spienionego plastiku pokryta (albo i nie) warstewką ciągłą. Zastanów się czy to rzeczywiście może wytrzymać uderzenie w coś twardego przy pewnej prędkości narciarza.

Jeśli chodzi o nauszniki - to dodatkowy kawałek ochrony głowy. Ale obok masz nie osłonięte policzki, szczękę, zęby, twarz. Czyli znów albo się z tym lepiej czujesz albo akceptujesz ryzyko. 

Ok. A jak w tym wszystkim wypada noszenie kasków stricte wspinaczkowych? cena dużo niższa.... sporo skiturowców chyba takie nosi.... Tak się tylko zastanawiam. Albo te tylko z jedną normą, a nie dwiema, trzema jak się obecnie wymaga na zawodach.

Mam na myśli na przykład to:

https://8a.pl/kask-wspinaczkowy-black-diamond-vision-astral-blue

To ma tylko EN12492

13 godzin temu, MarioJ napisał:

Koniecznie zobacz na żywo Grivel Dueto. 

Ten kask kompletnie nie wchodzi w mój gust. To jest bardzo brzydki produkt w moim odczuciu. 

Właśnie, z jednej strony mam jakieś takie mieszane odczucia, ale z drugiej.... heh.... jest przynajmniej w niebieskim kolorze, a taki lubię. 

8 godzin temu, Gerald napisał:

Ok. A jak w tym wszystkim wypada noszenie kasków stricte wspinaczkowych? cena dużo niższa.... sporo skiturowców chyba takie nosi.... Tak się tylko zastanawiam. Albo te tylko z jedną normą, a nie dwiema, trzema jak się obecnie wymaga na zawodach.

Tutaj twierdzą że to nie najlepszy pomysł.

https://plecakilawinowe.pl/kask-na-skitury-do-skialpinizmu-np-zawodow-zestawienie/?fbclid=IwdGRzaANxSPxjbGNrA3FIqGV4dG4DYWVtAjExAAEefTTv0Gz45oQu7VhRFOaU6zEgbVlrRzdGL0t-OdxyZgvDfniaN5jz9ldmlG0_aem_8ZTpUY4YDxcf07qOQ-Kcag

Edytowane przez jacekma
  • Like 1
  • Thanks 1

4 godziny temu, jacekma napisał:

Dodam tylko że model Petzl Meteor spełnią dodatkowo normę kasków skiturowych.

CE-certified as a ski-touring helmet per the PCSR-002 11.2019 protocol

co jest napisane tutaj https://www.petzl.com/sfc/servlet.shepherd/version/download/068Tx000007xrHBIAY

wejście: https://www.petzl.com/INT/en/Sport/Helmets/METEOR

• Thanks 2

3 godziny temu, MarioJ napisał:

Dodam tylko że model Petzl Meteor spełnią dodatkowo normę kasków skiturowych.

CE-certified as a ski-touring helmet per the PCSR-002 11.2019 protocol

co jest napisane tutaj https://www.petzl.com/sfc/servlet.shepherd/version/download/068Tx000007xrHBIAY

wejście: https://www.petzl.com/INT/en/Sport/Helmets/METEOR

Tylko to jest jakaś stara chyba norma, ale zawsze coś.

Mógłby ktoś ją zweryfikować, poczytać specyfikację 😁

W dniu 31.10.2025 o 16:47, MarioJ napisał:

Tylko to jest jakaś stara chyba norma, ale zawsze coś.

Mógłby ktoś ją zweryfikować, poczytać specyfikację 😁

Nie ma normy CE EN 1077/B lub CE EN 1077/A

To normy jeśli dobrze zrozumiałem - które zapewniają większe bezpieczeństwo w przypadku upadku w trakcie zjazdu na nartach. 

Naprawdę mocno się zastanawiam (proszę tego źle nie odbierać), na ile faktycznie jest to większe zabezpieczenie niż w stosunku do na przykład tego przytoczonego kasku.

W dniu 31.10.2025 o 14:46, jacekma napisał:

To dobrze, bo taki mam:)

Używam latem w Tatrach i zimą na skiturach. Jestem zadowolony.

Tylko widzisz - miałeś jakieś wypadki? 

Z całym szacunkiem, ale to czy kask się sprawdza, dowiemy się podczas jakiejś kryzysowej sytuacji. No, wiadomo, komfort i wizualny wygląd też jest istotny. 

Tak czy siak, dziękuję za podzielenie się odczuciami. Być może się skuszę na niego. 

Z tego zestawienia, które tam zalinkowałeś, bardzo sensowny jest kask UVEX, ten ostatni. Cena bezpośrednio na stronie to 399 zł. Ma nauszniki odpinane.

obraz.thumb.png.0dd5b77836e9c6b562880c40895677d5.png

Widziałem wcześniej to zestawienie. Jest z przed niecałych 5 lat. Założyłem ten wątek, ponieważ pomyślałem że temacie kasków coś się zmieniło, i są jakieś innowacyjne nowinki na rynku. 

UVEX P.8000 Tour

https://plecakilawinowe.pl
UVEX P.8000 Tour

https://plecakilawinowe.pl

15 godzin temu, Gerald napisał:

Naprawdę mocno się zastanawiam (proszę tego źle nie odbierać), na ile faktycznie jest to większe zabezpieczenie niż w stosunku do na przykład tego przytoczonego kasku.

Tylko widzisz - miałeś jakieś wypadki? 

Z całym szacunkiem, ale to czy kask się sprawdza, dowiemy się podczas jakiejś kryzysowej sytuacji. No, wiadomo, komfort i wizualny wygląd też jest istotny. 

Pisząc że jestem zadowolony miałem na myśli że: kask dobrze leży, jest wygodny, lekki i łatwo się go zakłada/zdejmuje. Tylko tyle:)

O normach się nie wypowiadam.

Mam nadzieje, że nigdy nie przejdzie u mnie prawdziego testu;)

Jak miałbym kupować nowy pod skitury to pewnie bym kupił taki dedykowany.

No ale że miałem już taki to go używam na skiturach też.

Podlinkowałem ten artykuł bo dla mnie to była nowość (wcześniej myślałem ze kask to kask, nieważne jaki ). Najwyrazniej jest inaczej ale co do szczegołów to sie nie wypowiadam bo nie mam o nich pojęcia.

• Thanks 1

Uzmysłowiłem sobie, że dość ważne jest jak ktoś używa kasku. Wielu skiturowców podchodzi na przykład w czapeczkach a kask zakłada do zjazdu. Moim zdaniem to błąd ale każdy chodzi jak chce. Przy podchodzeniu w kasku wentylacja jest bardzo ważna, szczególnie, ze sezon to jednak marzec, kwiecień gdy jest cieplej. 

Tego Uvexa nigdy bym nie kupił. A nawet nie wziął za darmo. Właśnie ze względu na brak wydajnej wentylacji. Ale jeśli ktoś zakłada kask do zjazdu to jest OK.

Edytowane przez Wujot
  • Like 1

W dniu 31.10.2025 o 00:16, Gerald napisał:

Ja mam taki Petzl Meteor , raz miałem upadek około stumetrowy z Koziej przełęczy , trafiłem w jakąś dziurę po pieszym i trochę koziołkowałem , innym razem złamałem dość grubą gałąź i w oby przypadkach było ok.

Ja też nie skaczę z progów skalnych i nie pędzę w trudnym terenie ponad 100km/h  jak niektórzy więc nie potrzebuje pancernego kasku

13 godzin temu, Wujot napisał:

Uzmysłowiłem sobie, że dość ważne jest jak ktoś używa kasku. Wielu skiturowców podchodzi na przykład w czapeczkach a kask zakłada do zjazdu.

Mi zawsze gorąco więc często ściągam a idąc do takiej Chochołowskiej to zagrożenie nikłe , co innego w stromym żlebie gdzie kawałki lodu sypią się gęsto po ogrzaniu bocznych skalnych ścian.

• Thanks 1

W dniu 3.11.2025 o 00:16, Wujot napisał:

Uzmysłowiłem sobie, że dość ważne jest jak ktoś używa kasku. Wielu skiturowców podchodzi na przykład w czapeczkach a kask zakłada do zjazdu. Moim zdaniem to błąd ale każdy chodzi jak chce. Przy podchodzeniu w kasku wentylacja jest bardzo ważna, szczególnie, ze sezon to jednak marzec, kwiecień gdy jest cieplej. 

Tego Uvexa nigdy bym nie kupił. A nawet nie wziął za darmo. Właśnie ze względu na brak wydajnej wentylacji. Ale jeśli ktoś zakłada kask do zjazdu to jest OK.

Tak jak Zimnik napisał. To zależy gdzie wychodzisz.