Narty - skionline.pl
Jump to content

Dobór nart typu uniwersalnego

Riva

Recommended Posts

Cześć. Chciałbym skorzystać z doświadczenia forumowiczów w sprawie doboru nart  , które będą robiły za narty uniwersalne zarówno do ciśnięcia  przy większych prędkościach 

jak i też nie zabiją  nóg w ciasnym skręcie. Dotychczas  jako nartę uniwersalna używałem Blizzard Qatro RS 70 w dł. 180 cm. - rozleciała się .

W skali od 1-10  oceniam swoje umiejętności na 8  wzrost 190  waga 105 kg. Mam ofertę zakupu  STOCKLI Laser SX World Cup 177 z 2021 r.  oraz  BLIZZARD Firebird HRC 182  i ostatnie na dzisiaj ze wskazaniem Rossignol Hero Elite Multi Turn, 183 cm, R 16, V-CARBON . Co polecacie może coś innego . Pozdrawiam.

Godzinę temu, Riva napisał:

Cześć. Chciałbym skorzystać z doświadczenia forumowiczów w sprawie doboru nart  , które będą robiły za narty uniwersalne zarówno do ciśnięcia  przy większych prędkościach 

jak i też nie zabiją  nóg w ciasnym skręcie. Dotychczas  jako nartę uniwersalna używałem Blizzard Qatro RS 70 w dł. 180 cm. - rozleciała się .

W skali od 1-10  oceniam swoje umiejętności na 8  wzrost 190  waga 105 kg. Mam ofertę zakupu  STOCKLI Laser SX World Cup 177 z 2021 r.  oraz  BLIZZARD Firebird HRC 182  i ostatnie na dzisiaj ze wskazaniem Rossignol Hero Elite Multi Turn, 183 cm, R 16, V-CARBON . Co polecacie może coś innego . Pozdrawiam.

No cóż, przy skillu 8/10 nie szukałbyś porady na forum, a sam byś się udzielał w takich tematach.

Ile dni spędzasz na stoku, Polska czy inne miejscówki? Preferowany kolor tras? Jazda on czy off piste? Jak z kondycją?

• Like 1
  • Haha 1

Grimson  nie oczekuję  forumowych osobistych  wycieczek i oceny człowieka  przez  twój pryzmat patrzenia -  nie jestem zainteresowany.

Oczekuję ew. wymiany zdań ludzi w temacie  jw. mających rożne doświadczenia z różnego rodzaju  sprzętem . Tylko poznanie doświadczeń innych może 

pomóc w rozwiązaniu  danego problemu.Dotyczy to wszelkich problemów - chyba taka jest rola tego forum . Reasumując lepiej wiedzieć więcej  niż nic  lub niewiele. Pozdrawiam.   

27 minut temu, Riva napisał:

Grimson  nie oczekuję  forumowych osobistych  wycieczek i oceny człowieka  przez  twój pryzmat patrzenia -  nie jestem zainteresowany.

Oczekuję ew. wymiany zdań ludzi w temacie  jw. mających rożne doświadczenia z różnego rodzaju  sprzętem . Tylko poznanie doświadczeń innych może 

pomóc w rozwiązaniu  danego problemu.Dotyczy to wszelkich problemów - chyba taka jest rola tego forum . Reasumując lepiej wiedzieć więcej  niż nic  lub niewiele. Pozdrawiam.   

To nic osobistego, skąd takie przypuszczenie?

Np na Ski Forum wymagane jest wypełnienie ankiety, zanim instruktorska komisja sfocusuje swoje argusowe oko.

Przykład ankiety jak niżej:

1. M
  2. Wiek: 49
  3. Waga: 85
  4. Wzrost: 176cm
  5. Jeżdżę na nartach od 25 lat, około 5-10 dni w sezonie (z paroletnią przerwą, ale od 3 sezonów jeżdżę i sobie przypominam 🙂
  6. Oceniam się na 5-6. Raczej daję radę zjechać z każdej trasy w miejscach gdzie byłem, aczkolwiek wiem że daleko mi do dobrej techniki. Dopiero zaczynam przygodę z krawędziowaniem aczkolwiek zdarza mi się już zjechać tak że myślę "o, to już było dobre".
  7. Buty: Salomon S Pro HV X90 CS F90 (marketowa półka, ale bardzo mi pasują - mam szeroką stopę i ciężko było mi znaleźć buty które by nie uciskały
  8. Narty: brak własnych, wypożyczane. Najczęściej długości około 160-165cm. Dobrze mi się kiedyś jeździło na K2 DISRUPTION STi + MXC 12 TCx Light Quikclik 2022 a ostatnio Rossignol React RX R13 122/75/108.
  9. Promień skrętu raczej krótki, dość szybkie tempo jazdy (przynajmniej w mojej ocenie 😉
  10. Obecnie jeżdżę głównie w Polsce (Kotelnica i okoliczne stacje)
  11. Jazda rekreacyjna, ok 5-6h dziennie na stoku, przez parę dni
  12. Finanse: do 2000zl, chętnie model z poprzednich lat;

Dane opisowe  użytkownika forum. 

1. Wiek: 55
  2. Waga: 105
  3. Wzrost: 190cm
  4. Jeżdżę na nartach od 50 lat, około 30-35 dni w sezonie.
  5. Oceniam się na 7-8  jazda na krawędzi w szybkim gigantowym skręcie jak i też  slalom na tykach . 
  6. Buty: Tecnica  MACH 130
  7. Narty - były Blizzard Quatro RS , jeszcze są  FISCHER RC4 WORLDCUP GS  
  8. Promień skrętu  w zależności  od dnia i pogody  raczej  szybki długi  gigantowy .
  9. Obecnie jeżdżę głównie w Polsce , Słowacji  oraz  standardowe wyjazdy  5-6 dni na Marmoladę .
  10. Finanse: do 3000,00 zl . może być po testach .     

Pozdrawiam

Lojalność forumowicza skionline nakazywałaby mi poradzić Ci poszerzoną pod butem (koło 80) hybrydę z promieniem koło 15-16 metrów, jeżeli chcesz uniwersalnej narty, ale bio, które załączasz jest takie, że jeździsz 50 lat, jeździsz na tyczkach, oceniasz się na 8 (czyli na poziom instruktora), używałeś nart RS i pytasz się ludzi jakie masz sobie kupić uniwersalne narty? Nie obraź się, ale z takim CV, to powinieneś wiedzieć sam.

Edited by waldek71
  • Like 2

2 godziny temu, Riva napisał:

Dzięki Lexi  ale to wszystko deski GS  tylko do długiego szybkiego skrętu.

Ten napis GS jest trochę na wyrost - tak jak napisał Grimson to  narty które przy Twoich umiejętnościach  i wadze na 100% krzywdy  nie zrobią... ale OK jeśli chcesz uniwersalne to wybierz coś 75~85 pod butem - jest tego od groma wiięc najpierw musisz sam zdecydować w którym sektorze chcesz szukać bo jeździć można na wszystkim.

Od pół wieku biegam. Oceniam siebie jako profesjonalistę, mogę nawet być trenerem. Biegam sprinty, 800m, okazjonalnie przez płotki, średnie dystanse a nawet maratony. Lubię sprintem biegać długie dystanse. Jakie mam sobie kupić buty uniwersalne do tego biegania i, żeby były też na grzyby do lasu. Proszę się nie śmiać, ja widzę tu analogię z tym narciarstwem. A tak na poważnie, kup sobie jakiekolwiek narty allmountain i powinno styknąć. 

• Like 2
  • Haha 3

17 godzin temu, Bumer napisał:

Od pół wieku biegam. Oceniam siebie jako profesjonalistę, mogę nawet być trenerem. Biegam sprinty, 800m, okazjonalnie przez płotki, średnie dystanse a nawet maratony. Lubię sprintem biegać długie dystanse. Jakie mam sobie kupić buty uniwersalne do tego biegania i, żeby były też na grzyby do lasu. Proszę się nie śmiać, ja widzę tu analogię z tym narciarstwem. A tak na poważnie, kup sobie jakiekolwiek narty allmountain i powinno styknąć. 

a na nartach jeszcze jeździsz ?

sezon narciarski 25/26 już ropocząłeś ?

20 godzin temu, waldek71 napisał:

Lojalność forumowicza skionline nakazywałaby mi poradzić Ci poszerzoną pod butem (koło 80) hybrydę z promieniem koło 15-16 metrów, jeżeli chcesz uniwersalnej narty, ale bio, które załączasz jest takie, że jeździsz 50 lat, jeździsz na tyczkach, oceniasz się na 8 (czyli na poziom instruktora), używałeś nart RS i pytasz się ludzi jakie masz sobie kupić uniwersalne narty? Nie obraź się, ale z takim CV, to powinieneś wiedzieć sam.

Waldek, ale wiesz jak jest. Szukasz nart po paru sezonach i nie wiadomo co wybrać, bo modeli od groma, nowe nazwy, grupy nart etc. Trudno się połapać. Rzucił jakieś propozycje, wg Niego do rozważenia. Ma w domu jakiś GS - ale tez nie do końca wiadomo co to jest. Czy sklep, czy jakiś bardziej poważny sprzęt. Dechę miał porządną, bo to niezłe dechy i szuka czegoś w zamian. No i trudno wyczuć co zamiast. Laser SX - to model niby do skiCross-a. Ale to wersja sklepowa. Nie jeździłem, ale jeden z kolegów ma/miał. Długo na nich jeździł i gdzieś tam byliśmy w alpach i się wymienił na chwilkę na Stoeckli laser GS (oczywiście sklep) i stwierdził że GS jest dużo lepszy. I wcale nie do jazdy długim skrętem ale średnim, czy wręcz krótkim. Też mam ten model i mogę tylko potwierdzić to samo. Mimo 180cm to bardzo skrętne narty. Jakaś taka dziwna charakterystyka. Z jednej strony miękkie dzioby i piętki, co daje niezwykłą łatwość rozpoczynania skrętów i wykańczania (a rockera brak), a z drugiej dociśnięta mocno sztywnieje i potrafi oddać - ja mam z płytą dodatkowo. Rossignol v-carbon MT - no tu się doszukaj budowy. A tam jakaś blacha jest? No bo jak nie to nie dla kolegi, z resztą narty bez blachy, to poza trasy najlepsze, na trasy się nie nadają, jeździłem na takich i do standardowej konstrukcji to nie mają podejścia. Blizzard wg. opisu ma aż 3 blachy. To chyba najpoważniejsza decha z tych 3 które rzucił. Kolega to kawał chłopa, w porównaniu do mnie choćby, woli narty długie. Ja osobiście wolę krótszego GS-a niż dłuższa hybrydę. Hybrydy to jednak pochodne SL (nie wszystkie - ale większość). Różnica w R ok. metra - to żadna różnica. Ja GS-a (jakieś R-17m)  na wzrost (a tam ok 175cm) traktuję jak hybrydę. Narty skrętne a i prędkości się nie boją. Takie do wszystkiego i na cały dzień.

pozdro

• Like 1

19 godzin temu, Riva napisał:

Wykombinowałem sobie Stockli Laser SX 184 , GS  do krótkiego skrętu czy średniego to za dużo - chyba. 

Rozumiem, że po nartach GS RD sklepowe GS to jak AM... ale jak szukasz narty uniwersalnej, to geometria tych nart i 68 mm pod butem są raczej mało "uniwersalne". Jest to sklepowy GS ale nadal GS - długi skręt i wymaga szybkości. Może jednak narta AM np. Head Supershape e-Titan która ma dzioby 123mm, pod butem 85mm i piętkę 113mm i w długości 184cm promień 18m z drobnymi. 

12 godzin temu, marekbtl napisał:

Waldek, ale wiesz jak jest. Szukasz nart po paru sezonach i nie wiadomo co wybrać, bo modeli od groma, nowe nazwy, grupy nart etc. Trudno się połapać. Rzucił jakieś propozycje, wg Niego do rozważenia. Ma w domu jakiś GS - ale tez nie do końca wiadomo co to jest. Czy sklep, czy jakiś bardziej poważny sprzęt. Dechę miał porządną, bo to niezłe dechy i szuka czegoś w zamian. No i trudno wyczuć co zamiast. Laser SX - to model niby do skiCross-a. Ale to wersja sklepowa. Nie jeździłem, ale jeden z kolegów ma/miał. Długo na nich jeździł i gdzieś tam byliśmy w alpach i się wymienił na chwilkę na Stoeckli laser GS (oczywiście sklep) i stwierdził że GS jest dużo lepszy. I wcale nie do jazdy długim skrętem ale średnim, czy wręcz krótkim. Też mam ten model i mogę tylko potwierdzić to samo. Mimo 180cm to bardzo skrętne narty. Jakaś taka dziwna charakterystyka. Z jednej strony miękkie dzioby i piętki, co daje niezwykłą łatwość rozpoczynania skrętów i wykańczania (a rockera brak), a z drugiej dociśnięta mocno sztywnieje i potrafi oddać - ja mam z płytą dodatkowo. Rossignol v-carbon MT - no tu się doszukaj budowy. A tam jakaś blacha jest? No bo jak nie to nie dla kolegi, z resztą narty bez blachy, to poza trasy najlepsze, na trasy się nie nadają, jeździłem na takich i do standardowej konstrukcji to nie mają podejścia. Blizzard wg. opisu ma aż 3 blachy. To chyba najpoważniejsza decha z tych 3 które rzucił. Kolega to kawał chłopa, w porównaniu do mnie choćby, woli narty długie. Ja osobiście wolę krótszego GS-a niż dłuższa hybrydę. Hybrydy to jednak pochodne SL (nie wszystkie - ale większość). Różnica w R ok. metra - to żadna różnica. Ja GS-a (jakieś R-17m)  na wzrost (a tam ok 175cm) traktuję jak hybrydę. Narty skrętne a i prędkości się nie boją. Takie do wszystkiego i na cały dzień.

pozdro

Oczywiście, pojecie narty uniwersalnej jest niekonkretne, a więc w zasadzie nie ma narty uniwersalnej, analogicznie do gitar, albo masz humbuckera, albo singla. A możesz mieć układ: humbucker i dwa single. Czy to jest układ uniwersalny? Ale do nart.

osobiscie dla mnie teraz nartą uniwersalną jest juniorska komórka GS Rossignola mojego wzrostu, a nie spędzam na tyczkach każdego weekendu (175 cm 78 kg) i jestem 100% amatorem. Powiedzmy, że na tyczkach bywam. Mówię o jeździe rekreacyjnej. Mogę ją porównać do sklepowej gigantki Heada e-speed pro tej niebieskiej, albo nawet sklepowego długiego Fischera RC. Jeżdżą podobnie.  Z tego wynika wniosek, że wybór nart jest szalenie indywidualny i specyficzny.

• Like 2

55 minut temu, waldek71 napisał:

Oczywiście, pojecie narty uniwersalnej jest niekonkretne, a więc w zasadzie nie ma narty uniwersalnej, analogicznie do gitar, albo masz humbuckera, albo singla. A możesz mieć układ: humbucker i dwa single. Czy to jest układ uniwersalny? Ale do nart.

osobiscie dla mnie teraz nartą uniwersalną jest juniorska komórka GS Rossignola mojego wzrostu, a nie spędzam na tyczkach każdego weekendu (175 cm 78 kg) i jestem 100% amatorem. Powiedzmy, że na tyczkach bywam. Mówię o jeździe rekreacyjnej. Mogę ją porównać do sklepowej gigantki Heada e-speed pro tej niebieskiej, albo nawet sklepowego długiego Fischera RC. Jeżdżą podobnie.  Z tego wynika wniosek, że wybór nart jest szalenie indywidualny i specyficzny.

No to mamy identyczne nieomal parametry (ja tam wagowo mam +2kg do Ciebie, więc szybszy jestem :), bo masa ciągnie w dół jak ogólnie wiadomo), oraz podobne odczucia. W zeszłym sezonie także miałem okazję jeździć na GS juniorskim na wzrost (syna, jak się okazało, że już mamy skorupy identyczne, bo zawsze był problem z wiązaniami). Mimo promienia już sporego i dużo większego niż w cywilnych nartach, to jednak ich "skrętność" jest nadzwyczajna. Pomijam fakt, jak szybko potrafią się zebrać do skrętu. GS sklep w tym przypadku sporo od nich odstaje, ale to moje odczucia. Oczywiście wybór nart to indywidualna sprawa, dla mnie szerokość pod butem nic nie daje w jeździe trasowej, wręcz mi to przeszkadza, a w muldach trzeba zmienić technikę, gdzie i tak to traci na znaczeniu. Bardziej mi przeszkadza zbyt wysoka sztywność wzdłużna w miękkich warunkach niż pomaga szerokość. Próbowałem kilka razy szerokich desek i to nie jest dla mnie.

pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

18 godzin temu, Jeeb napisał:

a na nartach jeszcze jeździsz ?

sezon narciarski 25/26 już ropocząłeś ?

Jeżdżę, właśnie zarezerwowałem kwaterę we Włoszech. Sezon 2025/26 jeszcze w Polsce nie ruszył. Czekam na Tylicz i  Słotwiny Arena, a jak uruchomia coś na "szkieletczyźnie", też sie wybiorę.

• Like 1