Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dobór nart typu uniwersalnego

Riva

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.11.2025 o 14:22, grimson napisał:

No cóż, przy skillu 8/10 nie szukałbyś porady na forum, a sam byś się udzielał w takich tematach.

Ile dni spędzasz na stoku, Polska czy inne miejscówki? Preferowany kolor tras? Jazda on czy off piste? Jak z kondycją?

a ja wazme forumowicza w obrone, bo w swojej karierze juz widzialem gosci co wymiatali na nartach, ale naprawde nic poza jazda ich nie interesowalo, nie byli fanami sprzetu, nowinek technicznych itp itd. Rozumiem ze skala forumowa moze tego wymagac ale sa ludzie ktorym to nie jest potrzebne. 

Do dzis pamietam obrazek jak za dzieciaka na nartach w zakopanem, goral wyszedl prosto ze stodoly i w dzinsach i swetrze objechal kilku "scigantow", takze tak :)

A co do wyboru, polecam obejrzec pare filmow NTN na youtube, bo mam wrazenie ze sporo ich testow jest bliskich twojemu zapotrzebowaniu.

• Like 2

bazując nas moich doświadczeniach z paru ostatnich lat z tego typu nartami -  ja już wiem, że moje następne do "zwykłej uniwersalnej"  jazdy to na pewno któreś z tych (a SL i GS grzecznie nudzą się na stojaku):

Völkl  Mantra 84, 

Völkl Peregrine 82, 

https://www.youtube.com/watch?v=jBbEnIU86Nc

Stöckli Montero AR (84)

https://www.youtube.com/watch?v=-2gBao5wq98

• Like 1
  • Thanks 1

Witam ponownie. Przeczytałem  posty w temacie j.w. Ile ludzi tyle poglądów.

Dla bardziej  ,,obytych "  a posiadających wiedzę i  rozeznacie w temacie  co  możecie polecić

1.  Atomic Redster x9s Revoshock  183

2.  ROSSIGIGNOL hero elite long turn 177

3. Volkl Racetiger RC Red 179

4.BLIZZARD HRC 182

5.Rossignol Hero Elite Multi Turn, 183.

Pozdrawiam.

4 godziny temu, Riva napisał:

Witam ponownie. Przeczytałem  posty w temacie j.w. Ile ludzi tyle poglądów.

Dla bardziej  ,,obytych "  a posiadających wiedzę i  rozeznacie w temacie  co  możecie polecić

1.  Atomic Redster x9s Revoshock  183

2.  ROSSIGIGNOL hero elite long turn 177

3. Volkl Racetiger RC Red 179

4.BLIZZARD HRC 182

5.Rossignol Hero Elite Multi Turn, 183.

Pozdrawiam.

z tych brałbym z ciekawości Blizzarda - 3 x titanal (nie widziałem chyba wcześniej), race alu. płyta i cena nawet dobra..... no i opinie w necie "chwały do powały"

Ja jako na uniwersalnej narcie jeżdżę na HEAD E-Race-Pro; przy długości 175 cm mają promień trochę ponad 15 m; uważam, że poza kopnym śniegiem i pluchą, ciapą (zdarza się na polskich stokach, a i na wiosnę na alpejskich), to narty naprawdę uniwersalne, zwłaszcza z Twoimi parametrami, wzrostu, wagi i umiejętności myślę, że mogą być odpowiednie. Pojedziesz i gigantowo i trochę krótszym skrętem. Natomiast narta ma geometrię narty w tym sensie wyczynowej, że jest wąska w talii, a do tego dość twarda - przy Twojej wadze i umiejętnościach raczej pewnie atut. Jest też wersją bez "Pro" w nazwie - podobno bardziej miękka. Nie wiem, jeździłem tylko na HEAD E-Speed w wersji bez Pro, trochę dłuższej niż moja, bo 180 cm - to podobna narta do serii Race, a z którą nawet zasadniczo dzieli szatę graficzną, ale tu jest dłuższy promień - co czyni jednak z tych nart coś idącego bardzie w stronę mocno ucywilizowanej GS-ki - ale uważam, ze to też bardzo fajne narty.

Zwykle na różne dłuższe wyjazdy biorę do boksa ze 2-3 pary nart, a i tak na końcu jeżdżę praktycznie tylko na E-Race Pro. Ale OK - gdyby teraz na Hinterze, gdzie byłem 10-14 dni temu położyło dużo świeżego śniego, to na pewno wziąłbym inna nartę - szerszą, bo na tej nie lubię jeździć w takich warunkach. Może brakuje umiejętności, ale po prostu wtedy na desce typu 84 mm pod butem jeździ mi się duuużo lepiej.  

Natomiast uważam, że warto jest narty sobie wcześniej przetestować, a nie opierać się na jakiś testach z youtube lub podpowiedziach z forum; są centra testowe; czasem jeden dzień z dobrze wyposażoną wypożyczalnią, gdzie człowiek może sprawdzić 3-4 pary nart i co kilka zjazdów zmienić, są fajną odpowiedzią; mam to szczęście, że czasem na wyjazdach, na których jestem są jakieś narty testowe i można sobie je wypróbować. Z wypożyczalni też korzystałem. Dzięki temu "wyleczyłem" się z kilku nart, które być może normalnie bym kupił gdyby nie próby. 

Edytowane przez Cosworth240

Godzinę temu, Cosworth240 napisał:

Zwykle na różne dłuższe wyjazdy biorę do boksa ze 2-3 pary nart, a i tak na końcu jeżdżę praktycznie tylko na E-Race Pro. Ale OK - gdyby teraz na Hinterze, gdzie byłem 10-14 dni temu położyło dużo świeżego śniego, to na pewno wziąłbym inna nartę - szerszą, bo na tej nie lubię jeździć w takich warunkach. Może brakuje umiejętności, ale po prostu wtedy na desce typu 84 mm pod butem jeździ mi się duuużo lepiej.  

W marcu byliśmy w Alpach  z @marekbtl, zabrałem GSa (66mm) i szerokie AM (96mm)... pierwszy dzień był opad wiec na szeroko.. a potem warun idealny więć... dalej na 96mm pod butem bo tak mi się  na szerokich  jezdzi. Marek ma taki sam GS jak ja i pomyka na nich w zimie i lecie w górach  i nad morzem .. jako narty wodne też by pewnie je zabrał.

Tak że nie ma reguły.. ważne  żeby było po  czym jeździć.

• Like 2

3 godziny temu, Cosworth240 napisał:

Ja jako na uniwersalnej narcie jeżdżę na HEAD E-Race-Pro; przy długości 175 cm mają promień trochę ponad 15 m; uważam, że poza kopnym śniegiem i pluchą, ciapą (zdarza się na polskich stokach, a i na wiosnę na alpejskich), to narty naprawdę uniwersalne, zwłaszcza z Twoimi parametrami, wzrostu, wagi i umiejętności myślę, że mogą być odpowiednie. Pojedziesz i gigantowo i trochę krótszym skrętem. Natomiast narta ma geometrię narty w tym sensie wyczynowej, że jest wąska w talii, a do tego dość twarda - przy Twojej wadze i umiejętnościach raczej pewnie atut. Jest też wersją bez "Pro" w nazwie - podobno bardziej miękka. Nie wiem, jeździłem tylko na HEAD E-Speed w wersji bez Pro, trochę dłuższej niż moja, bo 180 cm - to podobna narta do serii Race, a z którą nawet zasadniczo dzieli szatę graficzną, ale tu jest dłuższy promień - co czyni jednak z tych nart coś idącego bardzie w stronę mocno ucywilizowanej GS-ki - ale uważam, ze to też bardzo fajne narty.

Natomiast uważam, że warto jest narty sobie wcześniej przetestować, a nie opierać się na jakiś testach z youtube lub podpowiedziach z forum; są centra testowe; czasem jeden dzień z dobrze wyposażoną wypożyczalnią, gdzie człowiek może sprawdzić 3-4 pary nart i co kilka zjazdów zmienić, są fajną odpowiedzią; mam to szczęście, że czasem na wyjazdach, na których jestem są jakieś narty testowe i można sobie je wypróbować. Z wypożyczalni też korzystałem. Dzięki temu "wyleczyłem" się z kilku nart, które być może normalnie bym kupił gdyby nie próby. 

e/race pro i X9 są z tego samego segmentu, dlatego dobre 😁

• Like 1

• 1 month later...
W dniu 19.11.2025 o 00:16, mifilim napisał:

bazując nas moich doświadczeniach z paru ostatnich lat z tego typu nartami -  ja już wiem, że moje następne do "zwykłej uniwersalnej"  jazdy to na pewno któreś z tych (a SL i GS grzecznie nudzą się na stojaku):

Völkl  Mantra 84, 

Völkl Peregrine 82

Kupiłeś coś z tej dwójki 🤔

• 2 weeks later...