Narty - skionline.pl
Jump to content

Francja - pierwszy wyjazd

WojtekM

Recommended Posts

19 minut temu, WojtekM napisał:

Hej,

Mam pytanie do znawców Francji. Ja tam nigdy na nartach nie byłem.

Gdzie ewentualnie jechać na pierwszy raz? I kiedy? Żeby było tanio i dobrze ;). Nie jestem ograniczony terminami feryjnymi itp. Raczej większy ośrodek, i raczej wyżej niż niżej.

@Jeeb

Temat rzeka- w tym sezonie jeszcze czy mamy czas?

• Like 1

39 minut temu, WojtekM napisał:

Hej,

Gdzie ewentualnie jechać na pierwszy raz? I kiedy? Żeby było tanio i dobrze ;). Nie jestem ograniczony terminami feryjnymi itp. Raczej większy ośrodek, i raczej wyżej niż niżej.

@Jeeb

Z tych większych to najtaniej chyba Paradiski (Les Arcs albo La Plagne i okoliczne miejscowości).
Potem 3 doliny - Val Thorens, lub Les Menuires czy Meribel.
Kiedyś Tignes było ekonomiczną opcją w Espace Killy, ale już podrożało.

• Like 1

52 minuty temu, WojtekM napisał:

Mamy czas 🙂

Wojtek tylko i wyłącznie tz. pierwszoligowe ośrodki zaczynając od:

To moja lista według mnie najlepsza-(tygodniowe wyjazdy)

-Espace Killy

- 3 doliny

-Paradiski

- Les 2 Alpes

-Alpe d'Huez

Kiedy jechać ? Praktycznie to proste pod koniec sezonu- najwięcej śniegu, długi dzień ☀️ ale byłem też kilka razy w grudniu , koło świąt i było nieźle, choć raz trafiliśmy na początku grudnia że śniegu było marnie i wszystko nie chodziło.

Ceny na stokach standartowo są droższe od Austrii czy Wloch ale już w sklepach to praktycznie to samo co u nas,tak więc nie ma se co głowy tym zawracać.

Francuskie Alpy to prawdziwe góry 😎, zdecydowanie warto choć raz zobaczyć i wyrobić sobie zdanie choć wiem że od nas daleko🍷😃

Edited by marcinn
  • Like 6

Godzinę temu, marcinn napisał:

Kiedy jechać ? Praktycznie to proste pod koniec sezonu- najwięcej śniegu, długi dzień

Kwiecień, czy lepiej marzec? Ja jestem z tych co lubią nieć wszystko dograne wcześniej - wyjazd na tydzień na pogodę odpada. Na pogodę mogę jechać do Wisły na kilka godzin 🙂

No i jaka miejscówka jest dobra lokalizacyjnie, a jednocześnie nie jest droga jak Gurgle?

Godzinę temu, WojtekM napisał:

Kwiecień, czy lepiej marzec? Ja jestem z tych co lubią nieć wszystko dograne wcześniej - wyjazd na tydzień na pogodę odpada. Na pogodę mogę jechać do Wisły na kilka godzin 🙂

No i jaka miejscówka jest dobra lokalizacyjnie, a jednocześnie nie jest droga jak Gurgle?

Wojtku we Francji w większości mieszka się na stoku, oczywiście można mieszkać w dolinie i dojeżdżać codziennie ale nie ma to sensu. Przyjeżdża się  i zapominasz o aucie, ot co.Mieszkasz w apartamentach mniejszych w większości albo płacisz więcej i podnosisz sobie komfort mieszkania ale na pewno nie będzie to taki sam komfort metrażowy jak w Austrii.Skąś się wzięło zdanie że mieszkamy w szuflandi 😄....

Promocje na kwaterę ze skipasem w danej stacji szukasz wcześniej jeśli ma być tanio, albo osobno kwatera i osobno karnet.Kiedyś tydzień z karnetem można było wychaczyć  za ok 300 euro( to było prawdziwe freeski)przed i po sezonie głównym, teraz pewnie będzie drożej.A czy pojedziesz w marcu czy w kwietniu to już zależy od Ciebie ale w kwietniu już może troszkę wszystko pływać po południu ale i słoneczko lepiej operuje jak jedziesz z rodzinką która lubi bardziej się opalać jak jeździć

IMG_3804.jpeg

Edited by marcinn
  • Like 4
  • Thanks 1

10 godzin temu, marcinn napisał:

Les 2 Alpes

-Alpe d'Huez

Z mojej perspektywy AlpedHuez wyżej trasowo jak L2A ale to szczegół można dwa zaliczyć na jednym karnecie na jednym wyjeździe  .
W Paradiski jeszcze nie byłem a reszta by się zgadzała . 
Pytanie czy wróci kiedyś czy nie? Bo jeżeli wróci jechałbym do 3D a jeżeli nie wróci w ten region alpejski wybrałbym EK . 
3D jest tak olbrzymi że w tydzień ciężko ogarnąć więc zostaje duży niedosyt . EK jest również obłędny choć o połowę  mnieszy i też ciężko to ogarnąć w tydzień . Tu bym jechał osobiście 🤷‍♂️. Początek stycznia będzie strzałem w 10 aczkolwiek cenowo początek grudnia i koniec kwietnia ale tu może być już mega ciepło . EK na dzień dzisiejszy cenowo jest najdroższy resztę z wymienionych ON można w podobnych pieniążkach wyszukać . 

• Like 2

W dniu 24.01.2026 o 10:21, WojtekM napisał:

Hej,

@Jeeb

Hej, pytanie jakie masz oczekiwania, czy chcesz wiecej tras i spora ich roznorodnosc, to wtedy bym celowal w top 3 czyli 1) 3 doliny 2) val d'isere 3) paradaski,

czy moze na 1wszy raz ci wystarczy Les 2 Alpes lub l'alpe d'huez, bo tam tez jest na czym pojezdzic, a bedzie taniej niz w top3.

co do "dobrze i tanio" to wiesz jak jest, cos za cos. Jeden czynnik juz ci napisalem wyzej, drugim bedzie termin, poczatek grudnia sa spore promki bo pusto na stokach, bylem kilka razy i polecam ale.... musisz sie liczyc z tym ze francuzi sa leniwi i nie otwieraja wtedy wszystkich tras, a w zasadzie otwieraja bardzo malo. Wyjatkiem jest Espace Killy, bo tam panie jezdza puchar swiata przed swietami, wiec tam otwarte jest sporo tras.

Luty bym odpuscil, raczej druga czesc marca albo kwiecien, bo tez bywaja tansze kwatery, im blizej lata tym taniej, to wiadomo.

Kolejna sprawa ktora wplywa na cene to oczywiscie zakwaterowanie, tutaj odpuscilbym dojazdy z dolin, bo to jednak meczarnia, a na stoku mozna trafic tanie hotele. Standardem we Francji sa szuflandie, nawet jak hotel ma wiecej gwiazdek, to nadrabia basenem, spa, ladnymi meblami, ale to nie jest tak, ze masz nagle rozmiary apartamentow jak we Wloszech czy Austrii, o tym zapomnij. Jesli ci zalezy glownie na stokach i jezdzeniu a hotel ci sluzy tylko do spania, to bierz pierwsza lepsza szuflandie w podstawowym standardzie.

ja bym jednak jechal na pogoda na ostatnia chwile, raz ze pojawia sie duzo ofert last minute korzystnych cenowo, dwa ze pogoda wysoko we francji potrafi zaskoczyc. W zaleznosci czy duzo jezdzimy dieslem i odrywamy zakretki od butelek, to przyjdzie taka lampa ze kasza i muldy po kolana, albo jak wiecej jezdzimy elektrykami i nie odrywamy nakretek, to moze sie trafic napad zimy i wtedy tylko 110mm pod butem :)  mialem obydwa scenariusze przerabiane, wiec od tego czasu jezdze na pogode.

jak masz wiecej pytan to smialo

• Like 2

W dniu 25.01.2026 o 17:08, Turnplayer napisał:

poczatek grudnia sa spore promki bo pusto na stokach, bylem kilka razy i polecam ale.... musisz sie liczyc z tym ze francuzi sa leniwi i nie otwieraja wtedy wszystkich tras, a w zasadzie otwieraja bardzo malo.

Jak jest mało otwarte, to jednak częściej wynika to po prostu z braku śniegu. Jak jest dużo śniegu, to owszem, nie wszystko będzie czynne przed świętami, ale zwykle większość z wyjątkiem jakichś peryferyjnych wyciągów. Ale jak się trafi taki początek zimy jak teraz, gdzie od końcówki listopada, do prawie połowy stycznia nie było opadów, a długimi dniami temperatura na plusie, to no cóż... Ja bym jednak odpuścił sobie grudzień, przez większość stycznia też jest przystępnie cenowo, a ryzyko słabych warunków znacznie mniejsze. Od drugiego tygodnia lutego zaczyna się cenowa jazda bez trzymanki i trwa gdzieś do drugiego tygodnia marca. Wyjazd do Francji w terminie paryskich ferii, to tylko dla miłośników mocnych wrażeń :P Od połowy marca jest ok, a kwiecień? To zależy gdzie - w Les 2 Alpes będzie dobrze, w Tignes, Val Thorens prawdopodobnie też. W Alpe d'Huez już w marcu mogą być narty wodne, bo tam przeważają południowe stoki.

Odnośnie kwater, bo chyba nikt powyżej nie pisał: poza tym, że często są małe (ale zawsze jest wyraźnie zaznaczona powierzchnia), to standardem jest, że jakieś łóżko jest w salonie. Jeśli się jedzie we dwójkę, to nie ma znaczenia, ale jeśli będą dwie pary i do wyboru będzie rozkładana kanapa w salonie, albo łóżko piętrowe w korytarzu, no to może pojawić się pewne niezadowolenie... :D Więc dobrze jest poświęcić trochę uwagi w doborze kwatery, jeśli jadą np. 4 osoby, to rozważyć wzięcie kwatery 6os z dwiema sypialniami, żeby nikt nie spał w salonie, itp. W ofertach poza zdjęciami, wszystko jest zazwyczaj dokładnie opisane. A najtaniej i najlepiej rezerwować kwatery w pakiecie ze skipassami (często duże zniżki na skipassy) poprzez lokalne systemy, a nie żadne bookingi. Na stronach ośrodków narciarskich są wyszukiwarki kwater - od tego należy zacząć... i na tym skończyć.

• Like 4
  • Thanks 2

W dniu 24.01.2026 o 13:07, WojtekM napisał:

to jeszcze się wtrącę - zaplanuj na 1 raz 3 Doliny i nie myśl o innych ośrodkach

• Like 1