Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Jeeb napisał:

jeśli coś przestaje się opłacać to trzeba się tego pozbyć. 
Jestem ciekaw przez ile dni w tym sezonie działała Goryczkowa

Ale to się nie opłaca, bo są na tym świecie ludzie tacy jak Ty 😉 Którym przeszkadza cywilizacja. Na całym świecie się robi modernizację ale w Polsce po co ? Za"jeeb"iste podejście. Generalnie nie wiem pi co budować w Polsce atom, przecież można brać prad z miejsc gdzie on już jest. Po co inwestować nad Bałtykiem jak można jechać nad Adriatyk. Generalnie pi co mieszkać w Polsce jak można w Szwajcarii. Brak słów na takich jak Ty...

Godzinę temu, Jusik2002 napisał:

Ale to się nie opłaca, bo są na tym świecie ludzie tacy jak Ty 😉 Którym przeszkadza cywilizacja. Na całym świecie się robi modernizację ale w Polsce po co ? Za"jeeb"iste podejście. Generalnie nie wiem pi co budować w Polsce atom, przecież można brać prad z miejsc gdzie on już jest. Po co inwestować nad Bałtykiem jak można jechać nad Adriatyk. Generalnie pi co mieszkać w Polsce jak można w Szwajcarii. Brak słów na takich jak Ty...

nie myśl zaściankowo, pomyśl że Europa to Twoja ojczyzna

2 godziny temu, Jusik2002 napisał:

Myślę, że Polska jest zdecydowanie większą moją ojczyzna jak Twoją. Co do europy,  tez jak najbardziej cenie....

A jakie to ma znaczenie jesli stacja jest nierentowna to jak sobie wyobrażasz dalsze jej działanie ?

1 godzinę temu, Jeeb napisał:

A jakie to ma znaczenie jesli stacja jest nierentowna to jak sobie wyobrażasz dalsze jej działanie ?

A no takie, że Goryczkowa może działać tylko należy ją zmodyfikować. Tereny powyżej 3 tysięcy w austri mogą mieć naśnieżanie jak i nawet zbiorniki na wodę ale.... Ale w Polsce nie można bo jakieś Ślusarczyki i podobne tobie gady, uzurpowali sobie prawo do decyzji... Potem pyk do sądu i już blokada na lata... Genialny przykład odbudowy Szczawnika gdzie eko terroryści znaleźli jakieś gniazda legowe ptaków na terenie który jest wybrukowany przez kilkanaście lat 🤣🤣🤣 ale co tam, blokada ruszyła.... Takich ludzi już nie powiem co powinno się s nimi robic. Znaleźli sobie sposób na życie i kasę bo prawo jest tak dziurawe !

3 minuty temu, ZdolnyŚlązak napisał:

To oczywiście cieszy, choć trudno mi zrozumieć po co im kolejna trasa, skoro nie potrafili nawet na 1 dzień w sezonie uruchomić "sąsiedniej" nartostrady z Kopy, biegnącej niemal tuż obok (po drugiej stronie kolei), po tym jak chwalili się nowym naśnieżaniem na niej? Bo rozumiem, że tą też zamierzają wydłużyć w górę (a nie w dół), więc jaka to będzie różnica?

20 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Tereny powyżej 3 tysięcy w austri mogą mieć naśnieżanie jak i nawet zbiorniki na wodę ale.... Ale w Polsce nie można bo jakieś Ślusarczyki i podobne tobie gady, uzurpowali sobie prawo do decyzji... Potem pyk do sądu i już blokada na lata...

W Austrii nie robi się tego na terenie Parków Narodowych

• Haha 2

57 minut temu, Jeeb napisał:

W Austrii nie robi się tego na terenie Parków Narodowych

W Austrii znajduje się 6 parków narodowych, które zajmują łącznie 2380,35 km², co stanowi 3% powierzchni kraju. Alpy zajmują 62% powierzchni Austrii. 

• Like 1

2 godziny temu, koliber napisał:

To oczywiście cieszy, choć trudno mi zrozumieć po co im kolejna trasa, skoro nie potrafili nawet na 1 dzień w sezonie uruchomić "sąsiedniej" nartostrady z Kopy, biegnącej niemal tuż obok (po drugiej stronie kolei), po tym jak chwalili się nowym naśnieżaniem na niej? Bo rozumiem, że tą też zamierzają wydłużyć w górę (a nie w dół), więc jaka to będzie różnica?

Może dlatego, że w PL jest zapotrzebowanie na trasy pokroju łagodnej części Bialki czy Białego Jaru. Ścianki mniej interesują gawiedź a i nasniezyc i wyrattrakowac ciężej. Nie jest przypadkiem ze Ściana w Szklarskiej i Kopa nie są ostatnio odpalane.

Edytowane przez sstar

Godzinę temu, sstar napisał:

Może dlatego, że w PL jest zapotrzebowanie na trasy pokroju łagodnej części Bialki czy Białego Jaru. Ścianki mniej interesują gawiedź a i nasniezyc i wyrattrakowac ciężej. Nie jest przypadkiem ze Ściana w Szklarskiej i Kopa nie są ostatnio odpalane.

Jeśli ta trasa "Euro" ma być wydłużona w górę (a nie w dół), a tak chyba miało być (z przeznaczeniem m.in. dla sportowców), to tam właśnie jest bardziej stromo - i nie będzie się to wiele różniło od sąsiedniej trasy "Z Kopy", czynnej przez zero dni w sezonie. 

• Thanks 1

34 minuty temu, koliber napisał:

Jeśli ta trasa "Euro" ma być wydłużona w górę (a nie w dół), a tak chyba miało być (z przeznaczeniem m.in. dla sportowców), to tam właśnie jest bardziej stromo - i nie będzie się to wiele różniło od sąsiedniej trasy "Z Kopy", czynnej przez zero dni w sezonie. 

Ale to 300m czyli połowa tego co jest tylko, poszerzenie i kanapa. Mimo wszystko powstanie trasa pośrednia między tymi płaskimi na dole a między ścianką pod kopą. Bo do kopy nie dociągnie te 300m to długość nie przewyższenie;-) ja mimo, że raczej skiturowy jestem obecnie to jednak się cieszę i kibicuję projektowi. Daleko mi od reakcji niektórych którzy by chcieli sobie skanseny w naszych górach urządzić aby było jak ongiś.

Zgoda ministra na zmianę przeznaczenia 2,7 ha gruntów leśnych, pozostających w użytkowaniu wieczystym KPN w rejonie nartostrady „Euro” pozwoli nam na wydłużenie tej trasy do ok. 1000 m (obecnie 700 m) i postawienie 4-osobowej kolei linowej. Zamierzamy też prawie dwukrotnie poszerzyć tę nartostradę do ok. 80 metrów.

Przy nowej kolei ma powstać stok treningowy dla młodzieży z karkonoskich klubów narciarskich. Oczywiście będą mogli z niego korzystać także narciarze niezrzeszeni.

Edytowane przez sstar

9 godzin temu, sstar napisał:

Czarna Kopa była otwarta sezon temu, na jakieś 3 tyg. FIS Szklarska ostatnio w 2019r.

• Thanks 1

22 minuty temu, grimson napisał:

Czarna Kopa była otwarta sezon temu, na jakieś 3 tyg. FIS Szklarska ostatnio w 2019r.

Wiem, jeździłem. Choć ja jeżdżę także po zamkniętych, w tym roku na ścianę ani na fis w SzP się jednak nie wybrałem, więc mi może się mylić, ale cichosza;-) W tym No widać, że Kopa lepiej gospodarzona, więc tym bardziej warto im kibicować. A klub mają bo tyczki stawiają na tym orczyku poniżej, zresztą pisał ktoś kto tam z dzieciakami jeździ.

• Like 2

11 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Skandaliczna to jest twoja anty polskość. Dobrze, że nie jesteś obywatelem Polski....

oczywiście że jestem obywatelem Polski i dlatego tak ważna dla mnie jest ochrona najcenniejszej przyrody w Parkach Narodowych

• Thanks 1
  • Haha 1

3 godziny temu, Jeeb napisał:

oczywiście że jestem obywatelem Polski i dlatego tak ważna dla mnie jest ochrona najcenniejszej przyrody w Parkach Narodowych

Piszesz o trawie na fis szklarska? Czy chronisz też kamienie na ścianie szklarskiej? Nie wiesz o czym mówisz. Chciałbyś skansenu jedź do Biskupina.

• Like 1
  • Haha 2

1 godzinę temu, sstar napisał:

Piszesz o trawie na fis szklarska? Czy chronisz też kamienie na ścianie szklarskiej? Nie wiesz o czym mówisz. Chciałbyś skansenu jedź do Biskupina.

tutaj masz rację, zorientowani w temacie Ściany FIS w Szklarskiej wiedzą, co stoi na przeszkodzie, żeby ta jedna z lepszych czarnych tras w PL była regularnie otwarta, a nie raz na 6 lat.

• Haha 1

1 godzinę temu, grimson napisał:

tutaj masz rację, zorientowani w temacie Ściany FIS w Szklarskiej wiedzą, co stoi na przeszkodzie, żeby ta jedna z lepszych czarnych tras w PL była regularnie otwarta, a nie raz na 6 lat.

Uj jak tam jest ściana i 6 lat nie była używana to z całą pewnością jest tam teraz obszar lęgowy Orła Zadniego i Ocipki Sudeckiej tak więc zaraz doniosę Pracowni i będą podjęte odpowiednie działania 

• Haha 3