Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A art. wychodzi, że TMR pod względem przychodów jest niemal 2,5 razy większy od PKL. Ale - oczywiście - TMR to Słowacja, Czechy, Austria i 1 ośrodek w PL:

PKL vs. TMR

W roku fiskalnym 2024 polska grupa PKL osiągnęła skonsolidowane przychody na poziomie około 61 milionów euro (w tym PKL 235 milionów PLN i PKL Solina 38 milionów PLN, po eliminacji przychodów wewnętrznych grupy). Dla porównania, słowacka grupa Tatry Mountain Resorts osiągnęła w tym samym okresie skonsolidowane przychody w wysokości 207 milionów euro. Stosunek przychodów PKL do TMR w okresie postcovidowym niewiele się zmienia.

·        Przychody w roku 2022: TMR 132 mln EUR / PKL 40 mln EUR (181 mln PLN) – 70%/30%

·        Przychody w roku 2023: TMR 188 mln EUR / PKL 52 mln EUR (225 mln PLN) – 72%/28%

·        Przychody rok 2024: TMR 207 mln EUR / PKL 61 mln EUR (258 mln PLN) – 71%/29%

Wyniki PKL zostały przeliczone według kursu wymiany na dzień 30 listopada danego roku.

• Like 1

6 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

A art. wychodzi, że TMR pod względem przychodów jest niemal 2,5 razy większy od PKL. Ale - oczywiście - TMR to Słowacja, Czechy, Austria i 1 ośrodek w PL:

PKL vs. TMR

W roku fiskalnym 2024 polska grupa PKL osiągnęła skonsolidowane przychody na poziomie około 61 milionów euro (w tym PKL 235 milionów PLN i PKL Solina 38 milionów PLN, po eliminacji przychodów wewnętrznych grupy). Dla porównania, słowacka grupa Tatry Mountain Resorts osiągnęła w tym samym okresie skonsolidowane przychody w wysokości 207 milionów euro. Stosunek przychodów PKL do TMR w okresie postcovidowym niewiele się zmienia.

·        Przychody w roku 2022: TMR 132 mln EUR / PKL 40 mln EUR (181 mln PLN) – 70%/30%

·        Przychody w roku 2023: TMR 188 mln EUR / PKL 52 mln EUR (225 mln PLN) – 72%/28%

·        Przychody rok 2024: TMR 207 mln EUR / PKL 61 mln EUR (258 mln PLN) – 71%/29%

Wyniki PKL zostały przeliczone według kursu wymiany na dzień 30 listopada danego roku.

Ciekawe tpo porównanie. Można próbować drążyć dalej i porównać obrót vs. zysk/strata (jako ogólby wynik, jako EBITDA) - tu może się okazać, że procenty mogą wyglądać inaczej. Stan aktywów też byłby ciekawy do porównania. Co nie zmienia faktu, że TMR na pewno ma większą skalę działalności, na którą składają się ON w kilku Państwach, ale także hotele, pola golfowe itp. PKL na pewno ma tego mniej, co nie zmienia faktu, że PKL wedle mojej wiedzy bardzo dobrze na siebie zarabia. 

P.S. Możliwe, że PKL wejdzie za to w parki rozrywki: https://parkmag.pl/park-rozrywki-w-brodlach-plany-pkl/ - ja akurat lubię w tamtą okolicę zapuścić się z Krakowa na rowerze szosowym i mam nadzieję, że to nie powstanie, no ale wygląda na to, że może tak jednak być, albowiem nawet w sprawozdaniu finansowym PKL wspomina się o inwestycji w park rozrywki w gminie Alwernia. 

Edytowane przez Cosworth240

W dniu 28.07.2025 o 20:12, Narciarz ze Śląska napisał:

Na pewno budowa wyciągu tam gdzie zawsze był wyciąg przyczyni się do zagłady rysiów... Przecież większej bzdury nie słyszałem...

Standardowe gadanie nartoterrorystów. To nie wina rysiów, że powróciły na teren, na którym kiedyś występowały. Jeżeli już kogoś 'winić', to tych, którzy nie umieli / nie chcieli utrzymać tam inwestycji. Patałachy.

Tymczasem Stożek dalej na sprzedaż - to info dla tych, którzy chcą inwestować w trudne trasy - jest jedna do wzięcia w Wiśle od ręki, działająca.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Downvote 1

1 godzinę temu, WojtekM napisał:

Standardowe gadanie nartoterrorystów.

Pozwolę sobie wobec Kolegi tylko zauważyć, że ci <nartoterrosiści> są <nastoterrorystami> wybiórczo w Zakopanem, na Szrenicy i w Szczawniku. Natomiast na Kronplatzu, w Livigno, w Szczyrbskim Plesie są klientami, a rysie sobie spokojnie chodzą poza trasą. 

Ww. schemat jest powszechny.

PS. Też lubię przyrodę, rysie, kozice, a nawet krowy. Też nie lubię nadmiaru komercji w górach, np. tendencje do zabudowywania szczytów kramami, platformami i zjeżdżalniami mi się nie podobają, ale to się dzieje, mimo przechodzących rysiów. Tylko przejeżdżający narciarz jest <terrorystą>, a <turystyczny nawał pikniko-zakupowców> na Gubałówce jest jak najbardziej OK? Za chwilę na tym Nosalu, gdzie nie można trasy zrobić, zrobią więżę <w koronach drzew> na tych skałkach i będą sprzedawać bilety po 100 zł/sztuka. Zrobią też sklepy na szczycie.
PS2. Krowy zresztą są bardzo smaczne, np. w gulaszu wołowym.

• Like 1

16 godzin temu, Cosworth240 napisał:

Ciekawe tpo porównanie. Można próbować drążyć dalej i porównać obrót vs. zysk/strata (jako ogólby wynik, jako EBITDA) - tu może się okazać, że procenty mogą wyglądać inaczej.

Przychód jest obiektywny, zysk/strata lub EBITDA to rzeczy już bardzo indywidualnie zależne od wielu indywidualnych czynników, wycen, operacji kapitałowych - im większa organizacja, tym mniej obiektywne.

3 hours ago, Narciarz ze Śląska said:

Pozwolę sobie wobec Kolegi tylko zauważyć, że ci <nartoterrosiści> są <nastoterrorystami> wybiórczo w Zakopanem, na Szrenicy i w Szczawniku. Natomiast na Kronplatzu, w Livigno, w Szczyrbskim Plesie są klientami, a rysie sobie spokojnie chodzą poza trasą. 

Ww. schemat jest powszechny.

PS. Też lubię przyrodę, rysie, kozice, a nawet krowy. Też nie lubię nadmiaru komercji w górach, np. tendencje do zabudowywania szczytów kramami, platformami i zjeżdżalniami mi się nie podobają, ale to się dzieje, mimo przechodzących rysiów. Tylko przejeżdżający narciarz jest <terrorystą>, a <turystyczny nawał pikniko-zakupowców> na Gubałówce jest jak najbardziej OK? Za chwilę na tym Nosalu, gdzie nie można trasy zrobić, zrobią więżę <w koronach drzew> na tych skałkach i będą sprzedawać bilety po 100 zł/sztuka. Zrobią też sklepy na szczycie.
PS2. Krowy zresztą są bardzo smaczne, np. w gulaszu wołowym.

Podstawą zawsze jest rachunek ekonomiczny i niestety (wbrew narracji panującej na tym forum) to jest główna przyczyna zamykania ośrodków czy braku otwierania nowych tras i wyciągów. Obiektywnie można stwierdzić, że koszty funkcjonowania ośrodków narciarskich rosną, a ludzie szukają dużych ośrodków z wieloma atrakcjami, więc budowa tych wież, kompleksów rozrywkowych czy otwierania się na atrakcje letnie to właśnie próba utrzymania się na powierzchni / zwiększenia zysków.

Nawet w Alpach widać konsolidację ośrodków narciarskich i zwijanie się tych małych z uwagi na zmieniające się warunki i rosnące koszty - z zerowym wkładem ekologów.

To jest jednak pewne osiągnięcie cywilizacyjne, że przed poczynieniem jakiejś inwestycji konieczne jest uzyskanie decyzji środowiskowej i moim zdaniem słusznie bierze się pod uwagę również względy środowiskowe.

Dodatkowo, z inwestycji naprawdę poważnych, które zostały zablokowane przez decyzje środowiskowe to 1) Nosal (tutaj chyba nic nie jest finalnie rozstrzygnięte, bo na ten moment jest spór o tryb wydania decyzji środowiskowej), 2) Kasprowy Wierch (można się spierać czy modernizacja jest uzasadniona) oraz 3) Szczawnik.

Nie przeceniałbym więc działań ekologów, bo brak czarnych tras, wieże widokowe, letnie aktywności czy brak rozwoju infrastruktury narciarskiej na bardziej wymagających górkach wynika jednak w zdecydowanej większości przypadków z rachunku ekonomicznego a nie działań ekologów. Po prostu osoby dobrze jeżdżące raczej pojadą w Alpy, niezależnie od rozwoju infrastruktury narciarskiej w Polsce, na jednodniowych miejscowych narciarzach się nie zarabia, a rodzinom z dzieciakami zależy na łagodnych górkach, wygodnej infrastrukturze i rozrywkach "po nartach".

• Like 2
  • Thanks 1
  • Downvote 1

6 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Natomiast na Kronplatzu, w Livigno, w Szczyrbskim Plesie są klientami, a rysie sobie spokojnie chodzą poza trasą. 

Temat wałkowany wielokrotnie. Tam zwierzęta zwyczajnie mają wielokrotnie więcej terenów do bytowania. U nas gór jak na lekarstwo, a liczba ośrodków jest w zasadzie wystarczająca. Niektórym ośrodkom w PL budżet już się nie spina i są zamykane. Jeżeli zimy będą dalej tak marne, to bankructw ON będzie dużo.

• Like 1
  • Thanks 1

6 godzin temu, WojtekM napisał:

Temat wałkowany wielokrotnie. Tam zwierzęta zwyczajnie mają wielokrotnie więcej terenów do bytowania. U nas gór jak na lekarstwo, a liczba ośrodków jest w zasadzie wystarczająca. Niektórym ośrodkom w PL budżet już się nie spina i są zamykane. Jeżeli zimy będą dalej tak marne, to bankructw ON będzie dużo.

Ciężko się Ciebie czyta... Wyciąg który istniał nie może vyc wymieniny bo "Rys" się pojawił... Pewnie wcześniej ho nie było. Idź sobie czlowieku jeździj w Alpach ale na temat modernizacji nie mów już nic. Szkoda, że tobie na chacie nie pojawił się Ryś i nie musisz się z niej wyprowadzić...

• Like 1
  • Haha 1

17 godzin temu, WojtekM napisał:

Jak masz trudności z czytaniem, to nie poradzę 🤷. Ważne, że znasz swoje ograniczenia 🙂.

Szkoda, że Ty nie znasz swoich ograniczen. Je może tylko lekarz stwierdzić i to najlepiej psychiatra... przynajmniej na obserwacje powinieneś do niego trafić...

• Downvote 1

W dniu 30.07.2025 o 17:08, WojtekM napisał:

Kolega chyba nie lubi inwestycji we własnym kraju, za to pewnie chętnie jeździ za granicę, gdzie budowy i ich skutki mu nie przeszkadzają? Kaprun (w sumie wiocha) to kurort, a Szczawnik z Muszyną zadupie i tak ma zostać? Cóż, zdarza się... Ale jedno przyznam: zimy są marne i kosztochłonne (musi być naśnieżanie i regularne przygotowywanie tras - bez tego nie ma śniegu). Ciekawe, że np. na półkuli południowej już drugi sezon zima na 3 fajerki. W USA od lat to samo. Tylko u nas jakoś zwiększył się wpływ wiatrów oceanicznych (z zachodu)... Kiedyś były tzw. wyże rosyjskie, a teraz mamy niże z zachodu. I to od 15 lat jak nic. W pogodzie takie są kierunki i warunki. 
- Idzie luty, podkuj buty!
Taaa, akurat...

• Like 1

Cały czas ignorujecie podstawowy argument w tej "dyskusji".

U nas gór jest mało , dlatego trzeba je bardziej chronić. 

Wyżalanie sie że inni mogą, a my nie,  jest bez sensu bez pochylenia sie nad tym jednym prostym faktem. (W Alpach i na Słowacji jest dużo więcej obszarów górskich!!!)

Ale wiem, najłatwiej niewygodne fakty ignorować i bredzić o spisku obcego kapitału, ktory się uwziął na biednych narciarzy z PL.

• Like 1

Zastanawiające ,że deptacze gór po piękne selfie nikomu nie przeszkadzają ( gdzieś niedawno obiło mi sie o uszy ,że już ponad 2 miliony osób odwiedziło Zako i okolice a mamy połowę roku )a modernizacja tego co już jest to wielki kłopot dla natury  🤦‍♂️ 

Tymczasem w Dolomitach takie kolejeczki po selfie 

https://www.nieuwsblad.be/buitenland/boze-boeren-installeren-betalend-draaihek-op-berg-uit-protest-tegen-instagrammers/81215435.html?utm_medium=referral&utm_campaign=share

• Like 1

1 godzinę temu, jacekma napisał:

Wyżalanie sie że inni mogą, a my nie,  jest bez sensu bez pochylenia sie nad tym jednym prostym faktem. (W Alpach i na Słowacji jest dużo więcej obszarów górskich!!!)

Ale wiem, najłatwiej niewygodne fakty ignorować i bredzić o spisku obcego kapitału, ktory się uwziął na biednych narciarzy z PL.

Przecież mówimy o modernizacji a nie budowie nowego ośrodka. Całe południe to praktycznie góry więc nie wymyślajcie. Jaka ingerencja jest w eko-system jak wywali się stary wyciag a wstawi nowy ? Rys i tak będzie miał gdzie mieszkać, a jest to zdecydowanie tylko temat zastępczy. W Krynicy pewnie nie ma Rysia bo poszedł do Muszyny... Zrównoważony rozwój nikomu nie zagraża. A nie sorry zagraża, tym co zarabiają na pseudo ochronie środowiska. Pierdylion ludzi przechodzi po szlakach w górach, zostawia śmieci,nie respektuje zakazów. I co ? To nie przeszkadza Rysiowi ?? Debilizm do potęgi entej. Wyraźnie komuś zależy na ukatrupieniu tego projektu ale myślę, że jeszcze pójdą po rozum do głowy i inwestycja w Muszynie będzie realizowana...

• Like 1

19 minut temu, Jusik2002 napisał:

Przecież mówimy o modernizacji a nie budowie nowego ośrodka. Całe południe to praktycznie góry więc nie wymyślajcie. Jaka ingerencja jest w eko-system jak wywali się stary wyciag a wstawi nowy ? Rys i tak będzie miał gdzie mieszkać, a jest to zdecydowanie tylko temat zastępczy. W Krynicy pewnie nie ma Rysia bo poszedł do Muszyny... Zrównoważony rozwój nikomu nie zagraża. A nie sorry zagraża, tym co zarabiają na pseudo ochronie środowiska. Pierdylion ludzi przechodzi po szlakach w górach, zostawia śmieci,nie respektuje zakazów. I co ? To nie przeszkadza Rysiowi ?? Debilizm do potęgi entej. Wyraźnie komuś zależy na ukatrupieniu tego projektu ale myślę, że jeszcze pójdą po rozum do głowy i inwestycja w Muszynie będzie realizowana...

Dla Ciebie, jak i wielu na tym forum, narty to pasja (dla mnie też).

Są też tacy dla których przyroda to pasja.

Nie każdego działania kierowane są przez pieniądz. Jeśli nie znasz takich ludzi to szczere współczuje. 

Krzyczycie ekoterroryści, o pseudo ochronie przyrody itp. i tak naprawdę pokazujecie tylko jak ograniczony punkt widzenia macie. 

Głośno tylko wrzeszczysz jak bobas któremu nie chcą dać ulubionej zabawki. 

Bobasku: nie dostaniesz tego resoraka bo są jeszcze inne kwestie, których twój rozumek nie ogarnia. Kiedy/Jeśli dorośniesz intelektualnie to może zrozumiesz  że na pewne sprawy trzeba patrzeć szerzej. (i cały świat to nie tylko narty i kasa), a o Rysiu to jednak może za wiele nie wiesz.

• Like 1
  • Haha 1

22 minuty temu, jacekma napisał:

Dla Ciebie, jak i wielu na tym forum, narty to pasja (dla mnie też).

Są też tacy dla których przyroda to pasja.

Nie każdego działania kierowane są przez pieniądz. Jeśli nie znasz takich ludzi to szczere współczuje. 

Krzyczycie ekoterroryści, o pseudo ochronie przyrody itp. i tak naprawdę pokazujecie tylko jak ograniczony punkt widzenia macie. 

Głośno tylko wrzeszczysz jak bobas któremu nie chcą dać ulubionej zabawki. 

Bobasku: nie dostaniesz tego resoraka bo są jeszcze inne kwestie, których twój rozumek nie ogarnia. Kiedy/Jeśli dorośniesz intelektualnie to może zrozumiesz  że na pewne sprawy trzeba patrzeć szerzej. (i cały świat to nie tylko narty i kasa), a o Rysiu to jednak może za wiele nie wiesz.

W takim razie starszaku, uświadom mnie. Dlaczego nie wolno modernizować Szczawnika ?? Wszystko pewnie wiesz i rozumiesz. Więc poucz wszystkich aby nie musieli być bobasami. Argumentu nie podałeś żadnego więc nie wiem kto jest bobasem, który krzyczy całkowicie bez podstawy...

14 minut temu, Jusik2002 napisał:

W takim razie starszaku, uświadom mnie. Dlaczego nie wolno modernizować Szczawnika ?? Wszystko pewnie wiesz i rozumiesz. Więc poucz wszystkich aby nie musieli być bobasami. Argumentu nie podałeś żadnego więc nie wiem kto jest bobasem, który krzyczy całkowicie bez podstawy...

Bobasku2002, odnosiłem się tutaj raczej do całości tej dyskusji w której:

Bobas (reprezentowany tu nie tylko przez Ciebie) wrzeszczy : ja chce wyciąg , ja chce wyciąg, ja chce wyciąg, przecież mój starszy brat strzelił właśnie 3 gondole i 8 krzeseł w Alpach, czemu ja nie mogę???? Ja chce wyciąg!!!

Bobas nie rozumie czemu nie może dostać lizaka? Musi to być jakiś spisek, wszystko przez germańskiego najeźdźce, który za wiele oiro przekupił sprzedajnych ekoterrorystów, którzy dbając jedynie o kasę, torpedują wspaniałe inicjatywy w beskidzie karłowatym przez które padłby cały business w Dolomitach. 

• Haha 1

2 godziny temu, Victor napisał:

Zastanawiające ,że deptacze gór po piękne selfie nikomu nie przeszkadzają ( gdzieś niedawno obiło mi sie o uszy ,że już ponad 2 miliony osób odwiedziło Zako i okolice a mamy połowę roku )a modernizacja tego co już jest to wielki kłopot dla natury  🤦‍♂️ 

Tymczasem w Dolomitach takie kolejeczki po selfie 

https://www.nieuwsblad.be/buitenland/boze-boeren-installeren-betalend-draaihek-op-berg-uit-protest-tegen-instagrammers/81215435.html?utm_medium=referral&utm_campaign=share

Skandal, takie kolejki. W tym włoskim Tyrolu nie umieją zbudować wyciągu o większej przepustowości. 😁🙃 

• Haha 1

33 minuty temu, jacekma napisał:

Bobasku2002, odnosiłem się tutaj raczej do całości tej dyskusji w której:

Bobas (reprezentowany tu nie tylko przez Ciebie) wrzeszczy : ja chce wyciąg , ja chce wyciąg, ja chce wyciąg, przecież mój starszy brat strzelił właśnie 3 gondole i 8 krzeseł w Alpach, czemu ja nie mogę???? Ja chce wyciąg!!!

Bobas nie rozumie czemu nie może dostać lizaka? Musi to być jakiś spisek, wszystko przez germańskiego najeźdźce, który za wiele oiro przekupił sprzedajnych ekoterrorystów, którzy dbając jedynie o kasę, torpedują wspaniałe inicjatywy w beskidzie karłowatym przez które padłby cały business w Dolomitach. 

Koło dupy mnie lata co wystawiono w Alpach. Dalej czekam starszaku na argumenty, dlaczego nie można reaktywować Szczawnika.... 

3 godziny temu, jacekma napisał:

Ale wtedy nie będzie można mówić o Niemcach, Austriakach. Zmowa oczywista!

4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

za to pewnie chętnie jeździ za granicę, gdzie budowy i ich skutki mu nie przeszkadzają? Kaprun (w sumie wiocha) to kurort, a Szczawnik z Muszyną zadupie i tak ma zostać?

Tak, jeżdżę bardzo chętnie do Austrii. Już mam nawet rezerwacje poczynione.

No i porównanie Kaprun z Muszyną 🙃. Byłeś kiedyś w jakimś porządnym ośrodku? Pytam z ciekawości.

29 minut temu, Jusik2002 napisał:

Koło dupy mnie lata co wystawiono w Alpach. Dalej czekam starszaku na argumenty, dlaczego nie można reaktywować Szczawnika.... 

Bobasku, powtarzam bo widzę znów nie zrozumiałeś/nie doczytałeś.  Ja tu się odnosiłem nie stricte do Szczawnika tylko do Twoich (i innych) wypocin o "pseudo ochronie przyrody" , ekoterrorystach i do Twojej "eksperckiej" wiedzy o Rysiach. O to żebyś spojrzał troszkę szerzej poza obręb swojego malutkiego noska. 

'RDOŚ tłumaczy, że projekt nie jest prostą reaktywacją, lecz znaczącą rozbudową dawnego ośrodka. Nowy kompleks miałby funkcjonować całorocznie, co wiąże się z większym wpływem na środowisko. Urzędnicy wskazują na konieczność ochrony siedlisk wilków i niedźwiedzi oraz innych gatunków chronionych.'

Czyli nie jest to prosta wymiana z krzesła na krzesło, tylko rozbudowa.

Chociaż co ja gadam - pewnie Austriacy z Kaprun poczuli się zagrożeni i posmarowali komu trzeba.