Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Przypominam, że ta nowa gondola będzie miała przepustowość tylko 1000 os./godzinę! Tyle co dobry talerzyk, mniej niż dwuosobowe krzesło! Jej rola jest uzupełniająca, a nie całkowicie zastępująca! I turystyczna pewnie latem!

A skąd wiesz że to nie wystarczy na potrzeby tych co mieszkają w mieście ? 

23 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Przypominam, że ta nowa gondola będzie miała przepustowość tylko 1000 os./godzinę! Tyle co dobry talerzyk, mniej niż dwuosobowe krzesło! Jej rola jest uzupełniająca, a nie całkowicie zastępująca! I turystyczna pewnie latem!

Może po prostu na początku będzie za mało kabinek? Nie możliwe że nowoczesna gondola 8 osobowa miałaby tylko taką przepustowość.

Podają że będzie 35 gondolek więc połowa może być zapełniona w jedną stronę. Wychodzi 17 gondolek na odcinku 2150m to przecież strasznie mało. Wagonik co 126 metrów. Coś jest nie halo. 

17 gondolek po 8 osób = 136 osób w jedną stronę przy jednym okrążeniu w ciągu 8 minut. Daje to 1020 osób na godzinę.
Wystarczy że zwiększają później dwuktornie liczbę gondolek i juz jest 2000 osób na godzinę.

5 minut temu, pawelb91 napisał:

Może po prostu na początku będzie za mało kabinek? Nie możliwe że nowoczesna gondola 8 osobowa miałaby tylko taką przepustowość.

Podają że będzie 35 gondolek więc połowa może być zapełniona w jedną stronę. Wychodzi 17 gondolek na odcinku 2150m to przecież strasznie mało. Wagonik co 126 metrów. Coś jest nie halo. 

17 gondolek po 8 osób = 136 osób w jedną stronę przy jednym okrążeniu w ciągu 8 minut. Daje to 1020 osób na godzinę.
Wystarczy że zwiększają później dwuktornie liczbę gondolek i juz jest 2000 osób na godzinę.

Strona lanovky.sk podaje (wartości projektowe):

• prepravná kapacita: 800 os/h v 1. etape, 1000 os/h v 2. etape
  • šikmá dĺžka: 2160 m
  • prevýšenie: 42 m
  • max. dopravná rýchlosť: 5,0 m/s
  • dopravná rýchlosť v stanici: 0,25-0,35 m/s
  • čas jazdy: 7,2 min.
  • počet vozňov: 28 v 1. etape, 35 v 2. etape

Pisałem o tym tutaj: Krynica-Zdrój – rusza budowa gondoli z parkingu przy lodowisku aż pod ON Jaworzyna Krynicka | Twój instruktor

Wychodzi mi, (pojemność docelowa) że co 28 sekund wsiądzie 8 osób. Ok. 17 co minutę, 166 w 10 minut. Startowo (800 os./h) co 36 sekund. Jeśli będzie jak w Szczyrku (do 10-os. gondol wsiada zazwyczaj max. 8 osób), do tego zatrzymania, 300 osób będzie czekało ok. pół godziny! To nie jest defetyzm, to projektowana pojemność wyciągu!

W związku z tym, wyciąg pewnie obsłuży autobusy (będzie parking) oraz pieszych z pensjonatów/hoteli, nie obsłuży ruchu samochodów osobowych!?

27 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Na potrzeby mieszkających w mieście (hotele, pensjonaty) - jak najbardziej tak. Na potrzeby wszystkich narciarzy (samochody z KR, W, SK) - nie!

Zastanówcie się najpierw jakie cele ma ta gondola.

Tam nie będzie parkingu przy gondoli, sami przecież o tym piszecie. To nie będzie gondola dla samochodów przyjeżdżających na 1 dzień.

To takie zdziwienie !?

• Like 2

44 minuty temu, MarioJ napisał:

Zastanówcie się najpierw jakie cele ma ta gondola.

Tam nie będzie parkingu przy gondoli, sami przecież o tym piszecie. To nie będzie gondola dla samochodów przyjeżdżających na 1 dzień.

To takie zdziwienie !?

Ta gondola będzie kosztować z 70 baniek i ma obsługiwać pieszych i parę hoteli ? To jakieś totalne nieporozumienie. To nie Solina.....

Bez parkingu przy lodowisku gondola nie ma sensu bo nie odciąży całej Krynicy od korków a taki jest cel jej budowy. W Krynicy jest tylko jedna ulica przelotowa, podczas wysokiego sezonu przejazd od skrzyżowania na Słotwiny do ronda w kierunku Czarnego Potoku potrafi trwać 40 minut a nawet i godzinę co jest katastrofą.

Chyba o parkingach wcześniej mówili że będą...

1 godzinę temu, pawelb91 napisał:

Bez parkingu przy lodowisku gondola nie ma sensu bo nie odciąży całej Krynicy od korków a taki jest cel jej budowy. W Krynicy jest tylko jedna ulica przelotowa, podczas wysokiego sezonu przejazd od skrzyżowania na Słotwiny do ronda w kierunku Czarnego Potoku potrafi trwać 40 minut a nawet i godzinę co jest katastrofą.

Dla autokarów!

• Haha 1

Z jednej strony świetnie, z drugiej - co najmniej dziwnie, na pewno jak w PRL-u:

https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/09/superregion-krynica-liderem-inwestycji.html

Superregion%20Krynica.png

Krynica-Zdój wraz z okolicą (Tylicz, Szczawnik) ratuje inwestycje narciarskie w Polsce, bo gdzie indziej plucha. Dzięki temu regionowi jest o czym pisać. Ostatnie i obecne lata to:

• 2022 rok – powstała nowa kolej Master-Ski (Tylicz) – 916 m długości, 119 m przewyższenia, 2348 os/godz. przepustowości;
  • 2022 rok – oddano do użytku kolej Jaworzyna Express (Krynica) – 989 m długości, 282 m przewyższenia, 2280 os/godz. przepustowości;
  • 2023 rok – oddano do użytku kolej Jaworzyna Siódemka – 393 m długości, 53 m przewyższenia, 1800 os/godz. przepustowości;
  • 2025 rok – oddano do użytku kolej Jaworzyna Harnaś – 722 m długości, 170 m przewyższenia, 2560 os/godz. przepustowości;
  • 2026 rok – mamy rozpoczęcie budowy i prawdopodobne uruchomienie w 2027 roku gondoli Krynica-Czarny Potok – 2160 m długości, 42 m przewyższenia, 1000 os/godz. przepustowości.
  • Jest też pozytywna decyzja odnośnie restauracji ośrodka w Szczawniku. Być może w przyszłości uruchomione zostanie połączenie Szczawnik-Wierchomla-Jaworzyna Krynicka wyciągami!
AVvXsEj8bhv5RAo0ut7sXNdbFL6pQm8Wm1t9g-In

AVvXsEhK9-Ho7LChpXwI_DjDDlxP_addwLx5tOao

I jednocześnie:
  • Ośrodek Master-Ski ma swoje osobne karnety, do kupienia także w sklepach e-skipass.pl (czyli elektronicznie na posiadane karty e-skipass). Trzeba przyznać, że oferta cenowa ośrodka jest zachęcająca, a stacja już opublikowała swój cennik. Dzień jazdy kosztuje tam 125 zł, 6 dni – 640 zł, a jazda wieczorna – 60 zł!
  • Pobliski ośrodek Tylicz-Ski ma swoje osobne karnety i okresowe promocje nawet ciekawsze niż Master. W zeszłym sezonie przed świętami dało się tam jeździć cały dzień za 80 zł. Oczywiście nie dało się na karnecie Master-Ski, tak samo jak Master nie przyjmuje karnetów Tylicza.
  • Największy ośrodek narciarski w regionie to Jaworzyna Krynicka. Ośrodek należy do grupy PKL-u i można np. już dziś kupić sezonówkę tej organizacji za 2099 zł (cena do 30 września). Można na niej pojeździć na Kasprowym (po dodatkowej rezerwacji kolei linowej), Jaworzynie właśnie, w Szczawnicy oraz na Mosornym Groniu w Zawoi. Nie można w pozostałych ośrodkach Krynycy/Tylicza.
  • Bardzo popularny i nowoczesny jest ośrodek Słotwiny Arena (2 nowoczesne koleje). To stacja organizacji Grupa Pingwina. Grupa Pingwina ma swoje karnety wewnętrzne. Oprócz Areny można odwiedzić na nich Śnieżnicę, Rzyki-Praciaki oraz Skolnity w Wiśle. Nie działają one na innych ośrodkach w Krynicy/Tyliczu. Można kupić bilety przez e-skipass.
  • Obok ośrodka Słotwiny Arena działa ośrodek... Słotwiny. Nieco mniej nowoczesny (kolej niewyprzęgana + orczyk + talerzyk), ale główną trasę (i wyciąg) ma dłuższy. Swego czasu można było kupić wspólny bilet z Masterem (tzw. Krynica-Ski), nie wiem jak jest teraz. 
  • Jest jeszcze mały (?) ośrodek w centrum miejscowości – Henryk. Oczywiście ma on swoje oryginalne niepodrabialne karnety. Był w Krynica-Ski, ale nie jestem pewien, czy tak jest nadal.
Mamy tzw. superrozwój regionu (Krynica + Tylicz + Szczawnik) i mamy poważną blokadę. Zanim zaprosimy na ferie jakiegoś spragnionego wrażeń narciarza, musimy się go zapytać:
— Hej, Staszek! A jak już przyjedziesz na ferie do Krynicy, to w którym konkretnym ośrodku będziesz jeździł?
— No jak to w którym? Najlepiej w różnych!
— Słuchaj, Staszek, tak się nie da! Powtórzę pytanie: w którym konkretnym ośrodku będziesz jeździł?

Czy Wy, burmistrz tej miejscowości, władze tych ośrodków narciarskich, właściciele pensjonatów w Krynicy, Tyliczu, Muszynie nie widzicie, że to kompletny absurd!?

Twój instruktor
Maciek
Maciek%20Prof%20(4).jpg
  • Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, pawelb91 napisał:

Tak jesteście zapatrzeni w te swoje autka że nie widzicie świata poza nimi. Parkingu przy tej gondoli w centrum nie powinno być, tylko bus jeżdżący po mieście. Jeśli tam będzie parking, to będzie samochodowy syf jak wszędzie. Krynica, tak jak Czarna Góra, chce przyciągać turystów wielodniowych którzy mieszkają w mieście. I dla nich jest ta gondola. I to jest atrakcyjne i mądre podejście. Im więcej ludzi jeździ autem po mieście, tym dla turysty jest gorzej. Turysta wielodniowy to jest skarb. Im więcej jest alternatywnych środków poruszania się, tym rzadziej ten turysta sięgnie po auto które będzie stało na parkingu przy hotelu.

W Szczyrku miałem okazję iść po południu z nartami na pieszo od gondoli. I widziałem też że trochę ludzi chodziło ze sprzętem na pieszo nawet kilkaset metrów. Ja akurat szedłem w skiturowym sprzęcie, więc dla mnie to nie był problem przejść 2km wzdłuż korka.

• Like 1

3 godziny temu, Jusik2002 napisał:

Ta gondola będzie kosztować z 70 baniek i ma obsługiwać pieszych i parę hoteli ? To jakieś totalne nieporozumienie. To nie Solina.....

Ona jest na potrzeby całego roku, i dla pieszych i dla narciarzy.

To buduje PKL więc biznes może się zwracać i 50 lat. 🙂  Poza tym pociągi też są dotowane.

26 minut temu, MarioJ napisał:

Tak jesteście zapatrzeni w te swoje autka że nie widzicie świata poza nimi. Parkingu przy tej gondoli w centrum nie powinno być, tylko bus jeżdżący po mieście. Jeśli tam będzie parking, to będzie samochodowy syf jak wszędzie. Krynica, tak jak Czarna Góra, chce przyciągać turystów wielodniowych którzy mieszkają w mieście. I dla nich jest ta gondola. I to jest atrakcyjne i mądre podejście. Im więcej ludzi jeździ autem po mieście, tym dla turysty jest gorzej. Turysta wielodniowy to jest skarb. Im więcej jest alternatywnych środków poruszania się, tym rzadziej ten turysta sięgnie po auto które będzie stało na parkingu przy hotelu.

W Szczyrku miałem okazję iść po południu z nartami na pieszo od gondoli. I widziałem też że trochę ludzi chodziło ze sprzętem na pieszo nawet kilkaset metrów. Ja akurat szedłem w skiturowym sprzęcie, więc dla mnie to nie był problem przejść 2km wzdłuż korka.

Gondola miała głównie rozwiązać problem totalnego zakorkowania miasta i o tym burmistrz Krynicy mówił nie raz.
Wszyscy jednodniowi narciarze jadący np. z Krakowa, Sącza, Tarnowa czy z innych okolic mogliby dojechać pod hale lodową zostawić auto i nie robili by tłoku i nie smrodziliby w korku przez całe miasto. 
Kto byłby na pobycie kilkudniowym w Krynicy to wiadomo że lepiej by było gdyby wybrał dojazd busami które jeżdżą po Krynicy (jest nawet darmowa miejska linia uzdrowiskowa dla narciarzy).
Sam długi czas dojeżdzałem na narty komunikacją publiczną.

Ciężko to zrozumieć?

23 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Zacznijmy od przeszkody "nie do przeskoczenia": każdy z tych ośrodków ma inne, osobne, karnety i raczej nie ma cienia szansy na porozumienie!

Przez kilka lat działał karnet Krynica.ski, więc nie jest to takie nieprawdopodobne.

21 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Być może oni zakładają, że kiedyś uda się połączyć Henryka z Jaworzyną - wtedy ta nowa gondola dla narciarza mogła by nie istnieć. Oczywiście w trakcie wysokiego sezonu - sezon w Jaworzynie trwa najdłużej.

Myślę, że główny ruch na tym odcinku, to będzie turystyczny. Dla Krynicy taka kolej z samego centrum to duża atrakcja na cały rok. 

Co do narciarzy, to korzyść z tego rozwiązania będzie głównie dla gości hoteli w centrum miasta. Dla przyjeżdżających samochodem od strony Nowego Sącza, czyli większość, kluczową sprawą pozostaje parking i jego organizacja. Przyjeżdżającym od Muszyny i Słowacji raczej dalej będzie wygodniej jechać do Czarnego Potoku. 

W jakiekolwiek rozwiązanie kwestii korków specjalnie nie wierzę, korek w Krynicy jest do ronda, teraz będzie do skrętu pod nową gondolę. Dla jednodniowych lepiej by było, aby gondola startowała gdzieś z okolicy skrętu na Słotwiny i to faktycznie mogło by ograniczyć ruch samochodowy w miejscowe, ale z punktu widzenia całorocznego turysty obecna wersja jest jak najbardziej sensowna. 

• Like 1

W dniu 24.09.2026 o 18:51, MarioJ napisał:

Krynica, tak jak Czarna Góra, chce przyciągać turystów wielodniowych którzy mieszkają w mieście. I dla nich jest ta gondola. Turysta wielodniowy to jest skarb. Im więcej jest alternatywnych środków poruszania się, tym rzadziej ten turysta sięgnie po auto które będzie stało na parkingu przy hotelu.

1) Znaczy się, że jak ja jadę do Wisły/Szczyrku 80 km tam i z powrotem (jak 80% ludzi ze Śląska) to jestem niemile widziany?
2) W Twoim rozumowaniu co do Krynicy byłby sens, gdyby tam obowiązywały skipass-y na Krynicę całą. A na każdy z ośrodków w Krynicy i okolicy są OSOBNE. Kolej jest TYLKO dla PKL-u!

12 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

1) Znaczy się, że jak ja jadę do Wisły/Szczyrku 80 km tam i z powrotem (jak 80% ludzi ze Śląska) to jestem niemile widziany?
2) W Twoim rozumowaniu co do Krynicy byłby sens, gdyby tam obowiązywały skipass-y na Krynicę całą. A na każdy z ośrodków w Krynicy i okolicy są OSOBNE. Kolej jest TYLKO dla PKL-u!

Może to jest działanie perspektywiczne?

Skoro 30 lat pracowali nad tą gondolą łącznikową, to teraz kolejne 30 lat będą się układać na wspólny skipass i lepsze połączenia. Wszystkiego na raz nie da się zrobić. 🙂

• Thanks 1
  • Haha 2

Godzinę temu, MarioJ napisał:

Może to jest działanie perspektywiczne?

Skoro 30 lat pracowali nad tą gondolą łącznikową, to teraz kolejne 30 lat będą się układać na wspólny skipass i lepsze połączenia. Wszystkiego na raz nie da się zrobić. 🙂

a ja tak z pozycji kibica zastanawiam się co ma w sobie ta górka Pingwina, przecież tam jest tylko coś ok 160 m przewyższenia.

9 godzin temu, Jeeb napisał:

zastanawiam się co ma w sobie ta górka Pingwina,

Jest szeroko, w miarę łagodnie, są kanapy, jest knajpa i wieża u góry. Długość w miarę standardowa jak na Polskę. Oferta idealnie skrojona pod przeciętnego narciarza - takiego z tych kilku milionów w Polsce 🙃. Żeby nie było - sam tam jeździłem.

• Like 1
  • Thanks 1