Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, melo7anthony napisał:

Bez problemu dojedziesz tylko na końcówce bieńkuli trochę się trzeba rozpędzić żeby nie trzeba było dreptać.

Potwierdzam. W zeszłym sezonie jeździłem do gondoli przez Bieńkulę na snowboardzie ale tutaj już musiałem pomimo zjazdu na pełnym gazie podejść koło 20 metrów. Na nartach nie powinno być problemu jeśli nie przyhamujesz na ostatnim odcinku.

7 godzin temu, zipp1001 napisał:

czyli Adrian nie jeździ otoczony biegnącymi wokół gostkami w garniturach ze słuchawkami w uchu?

Jestem w szoku, w pozytywnym szoku 😉

Chyba, że ci ludzie z kolejki wokół to poprzebierani za normalnych narciarzy ci smutni panowie w garniakach..

Ochronę ma na pewno, nawet jakby nie chciał. Logiczne. Ponadto dowiadujesz się o jego wizycie "po" a nie "przed". Olof Palme chodził po mieście bez ochrony i wiemy, jak się to skończyło.

• Like 1

6 godzin temu, nicram napisał:

Wczoraj zapytałem SON na fb czy nic się nie zmieniło i w przyszłym sezonie mają powstać krzesła 6-os. z Czyrnej na Halę i 8-os. na Julianach. Nie chcieli niestety nic powiedzieć i napisali, że wszelkie informacje po zakończeniu tego sezonu, ale, że to nie koniec inwestycji. Jakiś czas temu słyszałem głosy, że budowa tych dwóch wyciągów jest niepewna. Ciekawe jak będzie?

Jestem... przeciw. To zatloczy świetne na dziś trasy. Nie dla "Kotelnicy" w Szczyrku.

1 godzinę temu, damiandg91 napisał:

Witam wybieram się w poniedziałek na narty do szczyrku i teraz patrze sobie na mapkę i widzę że Bieńkula jest otwarta ale już orczyki są nieczynne. Powiedzcie czy jest możliwość dostania się do gondoli z Bieńkuli? Pytam bo byłem tam tylko raz i akurat Bieńkula była zamknięta.

Jeśli uruchomią Bieńkulę, to orczyk również, innej opcji nie ma. Zresztą pisali o uruchomieniu orczyka w którymś komunikacie ze dwa dni temu na FB

edit: odnośnie inwestycji to widziałem takie info:

planned: Hala Pośrednia (Patelnia)-Wierch Pośredni (YOC 2021)
8pers. High speed chairlift (detachable) with bubble
Length: 842 m · Carrying capacity/hour: 3000 
Manufacturer: Leitner 

planned: Czyrna-Hala Skrzyczeńska (YOC 2021)
6pers. High speed chairlift (detachable) with bubble
Length: 1350 m · Carrying capacity/hour: 2400 
Manufacturer: Leitner

Edytowane przez Ostek
  • Like 1

Krótko o wieczornej jeździe.

Warunki dobre, z biegiem czasu dość trudne, dużo świeżego śniegu, ciągle padało, w kilku miejscach zrobiło się też trochę lodowo. Dziś otwarta oficjalnie byłą tylko jedna trasa, ale 1(jedynką) też jeździli mimo zamknięcia. Od jutra ma się to zmienić ale raczej luzu na wieczornej jeździe mimo że będą dwie trasy nie przewiduję! Ludzi już cała masa, więc stanie w kolejce po 10, 12 minut. Generalnie odradzam bo jest to poprostu bezsensu. Ta gondola takiej ilości ludzi nie przerabia, aby to miało sens to SMR moim zdaniem powinein na wieczorną jazdę wprowadzić limit sprzedanych karnetów...

Pozdrawiam

Maciek

• Like 3
  • Thanks 1

58 minut temu, Ostek napisał:

planned: Hala Pośrednia (Patelnia)-Wierch Pośredni (YOC 2021)

planned: Czyrna-Hala Skrzyczeńska (YOC 2021)

Te wszystkie planowane inwestycje na różnych stronach są trochę wzięte z księżyca. Nikt teraz ani w SON ani w TMR na 100% nie powie, że te koleje powstaną za dwa lata. 

Juz właściwie wszystko zostało napisane. Jak dla mnie jednak ludzi było trochę za dużo,  głównie na trasach. Jutro będzie z tym masakra, do tego zapowiadają się ciężkie warunki. Opady wiatr, zamglenie. Paradoksalnie może to częściowo zniechęci ludzi i uda się poszaleć na Bienkuli. 

Trochę spóźniona relacja z wczoraj ale ważne, że jest. Rano lekki korek do Szczyrku dlatego dopiero 8:30 pod kanapami na Solisku. 1 wyjazd niebieską, zjazd 10 i potem szybka przeprowadzka na Skrzyczne. Tam warunki świetne, lodu i minerałów nie stwierdzono. Do około 10:30 jazda bez kolejki. Potem powrót do SMR. Warunki na trasach jak i po za wyśmienite. Najlepsza w tym dniu 1. Twardo i równo jak na stole. Reszta tras również dobrze się trzymała. Lód i minerały pojawiły się jedynie na końcówkach 3 i 4. Poza trasą również świetnie w szczególności Juliany. Na wyróżnienie zasługuje też zjazd pod żółtą kanapą. Kolejki w SMR umiarkowane w szczycie (11-13) około 10 min czekania.

ewqqweqw.jpg

• Like 10

19 godzin temu, pokmir napisał:

Potwierdzam zamknięta "1"najlepsza w dniu dzisiejszym,każdy wyjazd z zatrzymaniem kanapy lub gondoli.

W wielu miejscach są te znaki "stop lawiny"? Przypomniało to o jedynej mi znanej lawinie w tamtych rejonach: 

https://wiadomosci.wp.pl/lawina-w-beskidach-instruktor-snowboardu-ranny-6031714289587329a

1 godzinę temu, fredek321 napisał:

Kierowcy mistrzowie, jak narciarze mistrzowie z wątku o wypadku narciarskim.

Widzisz nie do końca to wina wyłącznie kierowców, wlasnie wróciłem z Val di Sole, gdzie było znacznie więcej turystów niż w Szczyrku, a takiego cyrku jak Scyrku z parkowaniem tam absolutnie nie ma, jak myślisz dlaczego? Dodam tylko, ze jest tam 10 linii skibusow i fantastyczny HUB przesiadkowy, a skibusy zatrzymują sie niemal pod każdym większym pensjonatem czy hotelem, przez 8 dni nawet nie spojrzałem na samochód, było fantastycznie, ale co tam najlepiej narzekać, tymczasem płacimy podatki i oczekujemy swiatowego poziomu rownież w zakresie transportu publicznego. Funkcjonują tam rowniez, darmowe dla narciarzy pociągi, które maja przystanki dosłownie pod dolna stacja kolei dla narciarzy, po opuszczeniu pociągu możesz nawet z peronu pojechać piętro wyżej ... uwaga windą wprost pod wejście do gondoli :). Cywilizacja kolego, technologia pomaga, w Szczyrku nadal mamy jedną wielką wiochę poloczoną z brakiem dobrego planowania i przewidywania skutków. Jedyne co wyszło, to sukces finansowy TMR i to może w pewnym sensie tłumaczyć brak chęci zarządu do inwestowania w dobre, skuteczne rozwiązania znane chociażby z Chopoka. Jakos sie kręci, gawiedź przyjeżdża, kasa sie zgadza, wiec po co sie starać? Business is Business, a live is brutal kolego.

Edytowane przez Gość

7 minut temu, Sariensis napisał:

Business is Business, a live is brutal kolego.

Nie jesteśmy kolegami, to po pierwsze. 30 linii skibusów nie rozwiąże problemu bo Polak, w Polsce musi dojechać samochodem pod sam wyciąg, to po drugie, a po trzecie i najważniejsze jaki narciarz, taki kierowca co widać słychać i czuć.

• Thanks 1

Dodaj widziałem wielu tak nadętych kierowców, którzy robili bączek na autostradzie, bo myśleli ze sa tacy gieniaLni, a przepisy załatwia brak umiejętności, podobnie jest na podjedzie w okolicach BK. Znasz moje doświadczenie w prowadzeniu samochodu? Chętnie porównam z twoimi umiejętnościami i pozwolę ocenić ekspertom. Myślisz, ze jeździsz samochodem lepiej ode mnie .... :):):) nie wydaje. I się wiec skończ sie kompromitować, chyba ze masz ochotę na skonfrontowanie swojej buty.

7 minut temu, Sariensis napisał:

Dodaj widziałem wielu tak nadętych kierowców, którzy robili bączek na autostradzie, bo myśleli ze sa tacy gieniaLni, a przepisy załatwia brak umiejętności, podobnie jest na podjedzie w okolicach BK. Znasz moje doświadczenie w prowadzeniu samochodu? Chętnie porównam z twoimi umiejętnościami i pozwolę ocenić ekspertom. Myślisz, ze jeździsz samochodem lepiej ode mnie .... :):):) nie wydaje. I się wiec skończ sie kompromitować, chyba ze masz ochotę na skonfrontowanie swojej buty.

Kolejne potwierdzenie.

• Thanks 1

2 minuty temu, fredek321 napisał:

Kolejne potwierdzenie.

Rura zmiękła, chciałby cię zobaczyć jak do mnie pyskujesz tak twarzą w twarz :). Zawsze mam ubaw po pachy w takich sytuacjach, gdy mam okazje spotkać internetowych napinaczy oko w oko :).

Panowie, dajcie jakieś relacje i pogadajmy o nartach, szkoda czasu na takie napinanie się na forum, gdzie ludzi łączy fajna, wspólna pasja.

Zastanawiam się nad wyruszeniem jutro do Szczyrku do jakiegoś wtorkowego wieczoru - jest w ogóle sens się tam pchać, czy lepiej z Łodzi obrać kierunek np. Janske Lazne?

• Like 5