marekbtl Napisano 28 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2024 7 godzin temu, JC napisał: Bo w regionie nie ma dobrej klasy hotelu. Jacku, a Ferro Lux? Chyba jeszcze istnieje. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszk_Korbielowa Napisano 29 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2024 (edytowane) 16 hours ago, JC said: Bo w regionie nie ma dobrej klasy hotelu. Dokładnie, tak jak JC powiedział, nie ma tutaj hotelu dla klienta co chcę zapłacić za Hotel wysokiej jakości z basenem, lobby, atrakcjami itd. Nawet ten duży Hotel w Rzykach koło Czarnego Gronia ma sens jak się okazuje. A najważniejsze Grupa Zasada specjalizuje się w Deweloperce, to hotele, apartamenty, mieszkania itd. ich Eko Park ma mnóstwo tego po całej Polsce. https://www.ekopark.pl/ Edytowane 29 Lipiec 2024 przez Mieszk_Korbielowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 29 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2024 Tyle, żeby ktoś chciał przyjechać do takiego hotelu, to potrzebne są atrakcje w okolicy. Np: - gondolka, która wywiezie turystów na szczyt latem/wiosna/jesienią - nowoczesne wyciagi narciarskie zima/wczesna wiosną - single tracki dla rowerzystów - termy - ścieżka w chmurach, tor saneczkowy itp. Bez tego nikt nie przyjedzie. Arłamow to w sumie jest wyjątek, ale wszędzie indziej tego typu hotele powstają tam gdzie jest dobra infrastruktura towarzyszącą. W takim czarnym Groniu jest nowy wyciąg z bomblem, a nie skansen. Zresztą nawet w Arłamowie zrobili własne wyciagi narciarskie, aby przyciągnąć turystów. Obstawiam jednak, że Zasada nie jest taki głupi i zbiera teraz pozwolenia. A jak już będzie miał, to równolegle ruszy z budowa hotelu i nowej kanapy na Mizowa. Wtedy by miał kombo - kasę z karnetów i z hotelu. BTW koleżka wybrała się do Arłamowa w ostatnie ferie pod koniec lutego. Zapłaciła za to więcej niż ja za Austrię i stwierdziła, że poczuła się oszukana i nigdy więcej już tam nie pojedzie. Dlaczego? Bo po śniegu nie było ani śladu. Co prawda sama nie jeździ na nartach, ale chciała zapisać dzieci na kurs i taki był cel wyjazdu. Tymczasem, ja jej pokazałem zdjęcia z Austrii gdzie dwa tygodnie później śniegu było jeszcze full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2024 15 minut temu, Hextor napisał: Bez tego nikt nie przyjedzie. Pilsko z przyległościami to raj dla skiturów..oni przyjadą... i nie trzeba wkładać ani złotówki. (Twoja koleżanka specjalnie nie przemyślała chyba tej wycieczki do Arłamowa na narty) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 29 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2024 Nie przemyślała, bo jak już pisałem sama nigdy nie jeździła. Rok wcześniej była w Izdebnej w jakimś hotelu pod wyciągiem i jej i dzieciom się podobało. W tym roku twierdzi że jedzie do Livinio :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 29 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2024 23 godziny temu, JC napisał: Bo w regionie nie ma dobrej klasy hotelu. przez tą dobrą zmianę to w ostatnich latach ludziom się we łbach pomieszało dobry hotel z fajną szkółką to polecam tutaj: https://www.crestapalace.ch/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 29 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2024 2 godziny temu, Jeeb napisał: przez tą dobrą zmianę to w ostatnich latach ludziom się we łbach pomieszało dobry hotel z fajną szkółką to polecam tutaj: https://www.crestapalace.ch/ Co masz na myśli? To, że dobrej klasy hotele mają większe obłożenie, niż te z kiepską ofertą? Dobry hotel, to dobra opcja dla Korbielowa. Przyjedzie klient, pod które będzie można robić ofertę wypoczynku, a przy tym tworzyć inne usługi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 29 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2024 5 godzin temu, JC napisał: Co masz na myśli? To, że dobrej klasy hotele mają większe obłożenie, niż te z kiepską ofertą? Dobry hotel, to dobra opcja dla Korbielowa. Przyjedzie klient, pod które będzie można robić ofertę wypoczynku, a przy tym tworzyć inne usługi. dokładnie, społeczeństwo stało się znacznie bogatsze, chce mieć spa, wieczorne animacje, opiekę nad dziećmi a nie pokoik z 2 łóżkami i łazienką na piętrze. Najlepszy przykład to zakopiański Dom Turysty 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 29 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2024 10 godzin temu, Hextor napisał: Tyle, żeby ktoś chciał przyjechać do takiego hotelu, to potrzebne są atrakcje w okolicy. Np: - gondolka, która wywiezie turystów na szczyt latem/wiosna/jesienią - nowoczesne wyciagi narciarskie zima/wczesna wiosną - single tracki dla rowerzystów - termy - ścieżka w chmurach, tor saneczkowy itp. Bez tego nikt nie przyjedzie. Arłamow to w sumie jest wyjątek, ale wszędzie indziej tego typu hotele powstają tam gdzie jest dobra infrastruktura towarzyszącą. W takim czarnym Groniu jest nowy wyciąg z bomblem, a nie skansen. Zresztą nawet w Arłamowie zrobili własne wyciagi narciarskie, aby przyciągnąć turystów. Obstawiam jednak, że Zasada nie jest taki głupi i zbiera teraz pozwolenia. A jak już będzie miał, to równolegle ruszy z budowa hotelu i nowej kanapy na Mizowa. Wtedy by miał kombo - kasę z karnetów i z hotelu. BTW koleżka wybrała się do Arłamowa w ostatnie ferie pod koniec lutego. Zapłaciła za to więcej niż ja za Austrię i stwierdziła, że poczuła się oszukana i nigdy więcej już tam nie pojedzie. Dlaczego? Bo po śniegu nie było ani śladu. Co prawda sama nie jeździ na nartach, ale chciała zapisać dzieci na kurs i taki był cel wyjazdu. Tymczasem, ja jej pokazałem zdjęcia z Austrii gdzie dwa tygodnie później śniegu było jeszcze full. Nie wymyślaj:) jeżdżę do radissona w Szklarskiej tylko dla hotelu... bo jest bosko po sezonie narciarskim. Korbielów musi się zmienić bo inaczej zostaną z ręką w nocniku z pisiakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 29 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2024 Godzinę temu, przemo_narciarz napisał: Nie wymyślaj:) jeżdżę do radissona w Szklarskiej tylko dla hotelu... bo jest bosko po sezonie narciarskim. Korbielów musi się zmienić bo inaczej zostaną z ręką w nocniku z pisiakami. A to jeszcze nie zostali ?? Chętnie bym poznał statystykę sprzedanych tam karnetów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 30 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2024 8 godzin temu, Jusik2002 napisał: A to jeszcze nie zostali ?? Chętnie bym poznał statystykę sprzedanych tam karnetów... Brak bonu turystycznego dobił miejscowości z infrastrukturą dla ludzi mniej zamożnych. W PL pełne są luksusowe hotele, trochę najtańsze kwatery i nic. A i ten klient mniej zamożny ma na tyle kasy, aby kupić all-in w Turcji, Albanii lub Tunezji. Tam ma plażę, słońce, jedzenie i standard wyższy niż u nas w wielu miejscach: Jul 29 Odwieczny dylemat: w góry czy nad morze? Odpowiedź: na lotnisko! W Zawoi w sobotę nie było tłumów, nawet (a może zwłaszcza) na wyciągu i na wieży Nie ma turystów w polskich kurortach? Temat łapią od czasu do czasu media: czytam dziś artykuł o słabej frekwencji w knajpach i pensjonatach w Polańczyku, co jakiś czas pojawiają się na przemian artykuły o dramacie górali z Zakopanego, którzy mają puste kwatery, ale zagłuszane są artykułami o kolejce do kolejki na Kasprowy oraz tłumach na tatrzańskich szlakach. Jak zwykle więc szum medialny nie daje prostych i obiektywnych odpowiedzi. Ja mogę do tego dodać wrażenia indywidualne: moim zdaniem turystów w miejscowościach turystycznych w górach jest mniej niż zwykle o tej porze roku. Ale to może być wrażenie. Może ludzi z Zawoi, gdzie byłem w sobotę, przestraszył upał? Dalej szukam odpowiedzi. A co ją daje? Trudno powiedzieć, ale spójrzmy intuicyjnie tam, gdzie nam się wydaje, że może tkwić nie tyle źródło problemu [Bo źródłem są ceny i brak bonu turystycznego, który był jaki był, ale był], ale rozwiązanie: na statystyki lotów z Pyrzowic. Dlaczego z Pyrzowic? Bo to lotnisko jest liderem polskich czarterów. Dane (dostępne do czerwca) są następujące: Powyższe oznacza, że rok do roku mamy przyrost liczy pasażerów (lepiej byłoby rzec: operacji lotniczych na osobę) aż o 16,5%. W maju ten przyrost wynosił aż 23,8%, a z informacji nieoficjalnych (sprzedaż wczasów lotniczych) można założyć, że w miesiącach wakacyjnych (lipiec, sierpień) będzie w ogóle rekordowo. Więcej (wykresy) tutaj: Odwieczny dylemat: w góry czy nad morze? Odpowiedź: na lotnisko! | W klapkach i skarpetach frotte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszk_Korbielowa Napisano 30 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2024 4 minutes ago, Narciarz ze Śląska said: Brak bonu turystycznego dobił miejscowości z infrastrukturą dla ludzi mniej zamożnych. W PL pełne są luksusowe hotele, trochę najtańsze kwatery i nic. A i ten klient mniej zamożny ma na tyle kasy, aby kupić all-in w Turcji, Albanii lub Tunezji. Tam ma plażę, słońce, jedzenie i standard wyższy niż u nas w wielu miejscach: Jul 29 Odwieczny dylemat: w góry czy nad morze? Odpowiedź: na lotnisko! Z racji, ze siedzę w branży turystycznej i mam szeroki kąt obserwacji na Korbielów, Szczyrk i dalej to powodem dlaczego kwatery są puste i jest dużo mniej turystów z roku na rok nie jest tylko jeden czynnik. Składa się na to : - odkąd odblokowali granice po Covidzie klasa średnia co ma jeszcze środki i wiadomo ci co maja sporo więcej środków wybierają zagranice- ludzie przez Pandemie zatęsknili sie za granicą gdy mieli to zabronione albo utrudnione,. Znajmość jezyków, booking ( łatwosc rezerwacji) pozwala szybko eksplorowować nowe miejsca, - Ta Klasa średnia co potrafiła coś odłożyć na kilka wyjazdów w roku , przez droższe i coraz trudniejsze życie w Polsce jeździ rzadziej i na krócej - pobyty max 2-3dni. - coraz większa konkurencja w kraju, bardzo dużo miejscowości postawiło na rozwój i turystykę, - Po Pandemi gdzie rynek w turystyczny w Polsce był przekolorowany, że tak duże jest zapotrzebowanie na Hotele, apartmenty itd. bo wiadomo większość ludzi dostawała szajby od siedzenia w domach na covidzie jezdziła głownie po Polsce - to mnóstwo inwestorów pobudowało "domki na booking" ,. apartamenty itd. Dalej pełno ludzi szuka działki na inwestycje na tego typ forme ulokowania gotówki i smieszy mnie to już. Przykład Szczyrk gdzie pare lat temu było około 200 obiektów na Booking , teraz jest ponad 500 obiektów i poza zimą logiczne jest, że ludzie tam zabiają sie marża o klienta i wszystko puste czeka. Ten tort nie jest tak duży dla kazdego. Merucry 1 wrzesnia czeka na otwarcie i 1000 miejsc noclegowych dobije małych z pewnościa, już jest pod 100 domów na sprzedaż w OLX w Szczyrku. Dlatego jak media robią clickbajtowe posty z Zakopanego czy Polańczyka, że górale kwiczą i szukają jednego magicznego powodu to problem jest bardziej złożony. Wracając do Meritum nie ma co się spodziewać spektakularnych inwestycji z prywatnego sektora ( czyli nie COS w Szczyrku za panstowe pieniadze) w nowoczesne wyciągi i zimowy czas bo ten tort z roku na rok będzie mniejszy, krótsze zimy, niepewne czasy, coraz biedniejsza klasa średnia, ceny pradu co są głownym kosztem Stacji Narciarskiej też nie rokują, konkurencja ogromna - nie ma to większego sensu. Nie wszystkie ośrodki narciarskie dzielą się wynikami karnetów , ale to co to zrobiły to kilka stacji wyszło na 0 po to by utrzymać spłaty zobowiązanian kredytowych czy zarobić na pobocznych biznesach- czyli hotel obok stacji, wypożyczalnie nart, gastronomia. 4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 30 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2024 1 godzinę temu, Mieszk_Korbielowa napisał: - Po Pandemi gdzie rynek w turystyczny w Polsce był przekolorowany, że tak duże jest zapotrzebowanie na Hotele, apartmenty itd. bo wiadomo większość ludzi dostawała szajby od siedzenia w domach na covidzie jezdziła głownie po Polsce - to mnóstwo inwestorów pobudowało "domki na booking" ,. apartamenty itd. Dalej pełno ludzi szuka działki na inwestycje na tego typ forme ulokowania gotówki i smieszy mnie to już. Mimo wszystko silną gospodarkę buduje popyt wewnętrzny, niemniej mnie też dziwiło to nastawienie na "domki na booking". Powstało tego dużo, nie wiem, czy nie za dużo. A o narty bardzo się martwię, ceny odjechały, klient bardzo bogaty (bardzo: bo dziś to wyjazd na osobę ok. 4000-5000 zł na tydzień) pojedzie na ferie w Alpy, klient mniej zamożny odłoży narty do piwnicy, oby nie na zawsze. Raczej nie na zawsze, bo w tej rekreacji zawsze były górki (powszechne) i doliny. Teraz raczej spodziewam się dolin: będzie mało narciarzy, ale za wysoką cenę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 30 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2024 14 godzin temu, Jeeb napisał: dokładnie, społeczeństwo stało się znacznie bogatsze, chce mieć spa, wieczorne animacje, opiekę nad dziećmi a nie pokoik z 2 łóżkami i łazienką na piętrze. Najlepszy przykład to zakopiański Dom Turysty Tak po głębszym zastanowieniu myślę, że zrobienie z Korbielowa Resortu premium było by strzałem w dziesiątkę. Właśnie potrzebne były by dobre 4* i 5* hotele, nowe wyciagi z bombami, trasy dobrze utrzymane, to tego inne atrakcje jak snow tuning, bar apresski, tor saneczkowy itp. No i ceny odpowiednio wyższe niż u konkurencji, żeby za dużych kolejek nie było, ale biznes się spinał. BTW zaraz mnie tu zajada za takie pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 30 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2024 14 godzin temu, Jeeb napisał: dokładnie, społeczeństwo stało się znacznie bogatsze, chce mieć spa, wieczorne animacje, opiekę nad dziećmi a nie pokoik z 2 łóżkami i łazienką na piętrze. Najlepszy przykład to zakopiański Dom Turysty Tak po głębszym zastanowieniu myślę, że zrobienie z Korbielowa Resortu premium było by strzałem w dziesiątkę. Właśnie potrzebne były by dobre 4* i 5* hotele, nowe wyciagi z bombami, trasy dobrze utrzymane, to tego inne atrakcje jak snow tuning, bar apresski, tor saneczkowy itp. No i ceny odpowiednio wyższe niż u konkurencji, żeby za dużych kolejek nie było, ale biznes się spinał. BTW zaraz mnie tu zajada za takie pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 30 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2024 Ja cały czas mam wrażenie, że Beskidy są zadeptane. Ludzi jest mnóstwo - oczywiście na popularnych szlakach. Żeby mieć trochę spokoju, trzeba szukać najlepiej ścieżek bez szlaków, a już na pewno miejsc bez atrakcji i schronisk. To w takim razie gdzie ci ludzie nocują? Przecież nie są to wszystko turyści jednodniowi? Fakt, że zazwyczaj parkingi pękają w szwach i najlepszym interesem jest posiadanie prywatnego terenu pod jakąś atrakcją, który można wynajmować na parkowanie - biznes praktycznie bez nakładu środków. Ruch samochodowy jest spory wszędzie. Wracając do Korbielowa - lubię że tam niewiele się dzieje, ale rozumiem że inwestycje są konieczne dla rozwoju i w sumie przetrwania wielu osób żyjących z branży turystycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2024 37 minut temu, zając napisał: Ja cały czas mam wrażenie, że Beskidy są zadeptane. Nie jest tak żle... trzeba wiedzieć tylko gdzie i kiedy chodzić... a raczej gdzie nie chodzić. Dla przykładu ..jeśli koniecznie chcesz zdobyć w niedzielę jakąś znana górę typu Pilsko lub Babia wybierz niedziele handlową.. i najlepiej żeby lało 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 30 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2024 Ja obstawiam, że zdecydowana większość ludzi w Beskidach przyjeżdża autem lub autobusem na jeden dzien z Katowic lub Krakowa i wraca wieczorem do domu. Spora część z nich zostawi kasę w schronisku za jedzenie, ewentualnie zapłaci za wyjazd kolejka, ale właściciele kwater nic z tego nie mają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszk_Korbielowa Napisano 30 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2024 13 minutes ago, Hextor said: Ja obstawiam, że zdecydowana większość ludzi w Beskidach przyjeżdża autem lub autobusem na jeden dzien z Katowic lub Krakowa i wraca wieczorem do domu. Spora część z nich zostawi kasę w schronisku za jedzenie, ewentualnie zapłaci za wyjazd kolejka, ale właściciele kwater nic z tego nie mają. dokladnie tak. Latem wiekszość gości przyjeżdza zdobyć Pilsko/Rysianke/Lipowska/Krawcule i na wieczór wraca zu house. A jeżeli ktoś przyjeżdza na 2-3 dni to wplątuję w to Babią Góre albo Słowacje Bliskie Termy. Zima na moje oko proporcja klienta jest 50 % Wyciągi / 50 % skiturowcy + Turysta pieszy. A kiedyś , # kiedyś to było inaczej... 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 31 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2024 18 godzin temu, Hextor napisał: Tak po głębszym zastanowieniu myślę, że zrobienie z Korbielowa Resortu premium było by strzałem w dziesiątkę. Właśnie potrzebne były by dobre 4* i 5* hotele, nowe wyciagi z bombami, trasy dobrze utrzymane, to tego inne atrakcje jak snow tuning, bar apresski, tor saneczkowy itp. No i ceny odpowiednio wyższe niż u konkurencji, żeby za dużych kolejek nie było, ale biznes się spinał. BTW zaraz mnie tu zajada za takie pomysły Do tego prąd bez ETsu, elektrownia atomowa i prawdziwe zimy też by nie zaszkodziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 31 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2024 Byliśmy rodzinnie w zeszłym tygodniu z wtorku na środę na Pilsku. Wyszedliśmy ze Sopotni Wielkiej, w ładny słoneczny dzień na 11 km trasie napotkaliśmy 8 turystów. Na Pilsku byliśmy 18:30 i przez całych 40 minut nikogo innego tam nie było. Potem nocleg w schronisku na Hali Miziowej i tu byłem zaskoczony bo na nocleg w środku wakacji w tak dużym schronisku 15 może 20 osób, z tego niemal połowa Czesi, bo my i jeszcze jedna rodzinka po czesku mówiła. Zatrzymaliśmy się na chwile w bazie namiotowej i tam naliczyłem 5 osób. Czyli potwierdzam, w Beskidach mały ruch turystyczny, przynajmniej przez tydzień. 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 31 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2024 17 godzin temu, Hextor napisał: Ja obstawiam, że zdecydowana większość ludzi w Beskidach przyjeżdża autem lub autobusem na jeden dzien z Katowic lub Krakowa i wraca wieczorem do domu. Spora część z nich zostawi kasę w schronisku za jedzenie, ewentualnie zapłaci za wyjazd kolejka, ale właściciele kwater nic z tego nie mają. Korbielów - gdzie jeździłem od tzw. małego kajtka - raczej był zawsze zapleczem turystycznym dla Śląska, a nie Krakowa, co wiąże się m.in. z tym, że były to w dużej mierze ośrodki związane ze śląskimi zakładami przemysłowymi (dawne dzieje), ale także lepszym dojazdem ze Śląska, niż Krakowa (kiedyś bo BB, a teraz do Żywca ze Śląska jedzie się drogą dwujezdniową). Z Krakowa do Korbielowa może daleko nie jest, ale niekoniecznie wygodnie przez Harbutowice, Zembrzyce, Suchą, Pewel - drogi kręte i wąskie, a zimą często nieprzyjemne do jazdy. Czy da się dojechać autobusem rano i wrócić wieczorem - chyba niekoniecznie. Kraków górsko-narciarsko jeździ przede wszystkim na Podhale, a równocześnie dojazd na Podhale jest cały czas usprawniany (tunel; nowa droga z Chabówki do Nowego Targu; nowe kładki, przejścia i węzły drogowe na odcinku Kraków-Myślenice). Sporo Krakusów jeździ też w kierunku Krynicy. Do Zakopanego, Białki, Bukowiny, Krynicy jeżdżą autobusy, którymi można tanio i w różnych godzinach się dostać (w pewnej perspektywie można będzie liczyć na sprawną komunikację kolejową). Zarówno na Podhalu, jak i w Krynicy sporo się zmieniło pod względem bazy hotelowo-narciarskiej; hotele SPA, kanapy, wydaje systemy naśnieżania. Korbielów pod względem bazy hotelowej, narciarskiej jest mocno w tyle. Ma ogromny potencjał, bo Pilsko to góra z potencjałem, okolica też jest bardzo ładna , ale Korbielów to też generalnie trudny temat pod wieloma względami (organiczenia własnościowe, przyrodnicze). Aby tzw. turysta masowy tam zawitał trzeba byłoby zawalczyć z tzw. Białkami, Szczyrkami i Krynicami - co oznacza hotele, baseny, spa, kanapy i baterię armatek śnieżnych - na razie na to się nie zanosi. Ja na Pilsko jeżdżę dzisiaj przede wszystkim na skitury i w zasadzie to mi odpowiada jak jest; może nawet lepiej, z mojej perspektywy, że nic nie robią i tłumów nie ma, a z drugiej strony, jakby trochę szkoda... no taki rozdarty jestem... 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 1 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2024 W dniu 31.07.2024 o 11:04, Gorol napisał: Byliśmy rodzinnie w zeszłym tygodniu z wtorku na środę na Pilsku. Wyszedliśmy ze Sopotni Wielkiej, w ładny słoneczny dzień na 11 km trasie napotkaliśmy 8 turystów. Na Pilsku byliśmy 18:30 i przez całych 40 minut nikogo innego tam nie było. Potem nocleg w schronisku na Hali Miziowej i tu byłem zaskoczony bo na nocleg w środku wakacji w tak dużym schronisku 15 może 20 osób, z tego niemal połowa Czesi, bo my i jeszcze jedna rodzinka po czesku mówiła. Zatrzymaliśmy się na chwile w bazie namiotowej i tam naliczyłem 5 osób. Czyli potwierdzam, w Beskidach mały ruch turystyczny, przynajmniej przez tydzień. Tak było też już w zeszłym roku, jak tam byłem na Pilsku pieszo z kolegą. Turystów trochę (bardzo mało), w knajpach pusto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narty pilsko Napisano 2 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2024 Pilsko cennik sezon 24/25 3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narty pilsko Napisano 4 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2024 Parking w tym roku w Korbielowie ma kosztować 20 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi