Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dwie Doliny Muszyna - Wierchomla

Bumer

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, KrisRR napisał:

Specjalistą nie jestem ale po tym co widać z fotorelacji @moruniek, to tak źle to nie wygląda. Słupy, stacje mechanizmy nie poniszczone/ nie pokradzione -zapuszczone jak stoi nie używane. Jakiś remont/ konserwacja i chyba by ruszyło.  Moim zdaniem to najgorzej z tym krzesłem z Wierchomli i mimo że czynne to masakrycznie wolne. Tu by się przydała jakaś wysprzęglana 4-ka lub 6-ka. A tego "żółwia" przestawić na polany szczytowe równolegle do orczyków - do utrzymania połączenia między dolinami jak licho ze śniegiem. Krzesełko ze Szczawnika  całkiem dobre i szybkie -takie samo (regenerowany przez jakąś polską firmę, używany doppelmayer chyba) chodzi i daje radę na Litwince Grappie. Myślę że główny problem dla przywrócenia działalności Dwóch Dolin to kwestie własnościowe 

Specjalistą nie jesteś i tego się trzymaj.

• 2 years later...
14 minut temu, gabrik napisał:

Ustaliłem, że ponoć od sezonu 25/26...

Najwcześniej, jak dobrze pójdzie. 

Byłem 16 października w Szczawniku tu są zdjęcia:

Bez przywrócenia Szczawnika i tez tras po stronie Wierchomli (Frycek i Płatek) nie warto tam nawet jechać. Wolne krzesełko Wierchomla 1 to żadna atrakcja, zjedzie się mało razy, stacja zapomniana.

• Like 1

9 minut temu, pawelb91 napisał:

Bez przywrócenia Szczawnika i tez tras po stronie Wierchomli (Frycek i Płatek) nie warto tam nawet jechać. Wolne krzesełko Wierchomla 1 to żadna atrakcja, zjedzie się mało razy, stacja zapomniana.

Planowałem przy okazji Krynicy/Tylicza zawitać tam na jeden dzień...aż tak źle? Ale może luźno? Ja pod kątem doskonalenia małżonki, a tam przynajmniej wygląda długo 1800m, czas wjazdu 12 min?!? To muszę to jednak przeliczyć :) 

Edytowane przez gabrik

Teraz, gabrik napisał:

a tam przynajmniej wygląda długo 1800m, czas wjazdu 12 min?!? To muszę to jednak przeliczyć :) 

Długa trasa jest jak na okoliczne realia, raczej płaska z kilkoma garbami w górnej części, sam dół był bardziej stromy ale zmodyfikowali go około 10 lat temu i spłaszczyli. 12 minut to optymistyczna wersja, często to krzesełko ma przestoje i już nie raz się psuło. Bardziej 15 minut realny wjazd, i bije po plecach przy wsiadaniu 😉
Więc w godzine z 3 rundy wjazd-zjazd.

• Thanks 2

2 minuty temu, pawelb91 napisał:

Długa trasa jest jak na okoliczne realia, raczej płaska z kilkoma garbami w górnej części, sam dół był bardziej stromy ale zmodyfikowali go około 10 lat temu i spłaszczyli. 12 minut to optymistyczna wersja, często to krzesełko ma przestoje i już nie raz się psuło. Bardziej 15 minut realny wjazd, i bije po plecach przy wsiadaniu 😉
Więc w godzine z 3 rundy wjazd-zjazd.

A już witałem się z gąską, że coś nowego zaliczę, a tu znów zostanie Arena lub Jaworzyna :( 

8 minut temu, gabrik napisał:

A już witałem się z gąską, że coś nowego zaliczę, a tu znów zostanie Arena lub Jaworzyna :( 

Jechać niby można tylko piszę jakie są realia.
Trasa ogólnie ok do takiego pojeżdżenia bo dosyć długa. Jak będzie działać też wyciąg Polanki to więcej urozmaicenia no i ten orczyk szybki, prawie kilometr a wyjazd 4-5min. 
Najlepiej trafić jak będzie odpowiednio śniegu, nie wiem jak z przykładaniem się tam do śnieżenia aktualnie bo jeździłem tam ostatnio w marcu 2017 gdy ostatni raz działała całość...

• Thanks 1

• 1 month later...
1 godzinę temu, gabrik napisał:

Odwiedziłem, taki mix różnych nachyleń. Rozmawiałem ze starszym Panem, lokalnym mieszkańcem i ponoć PKL przejmują od przyszłego sezonu ten stok.

Oby, bo to jedyna szansa na Dwie Doliny i więcej docelowo. Piękne narciarsko tereny z potencjałem. Góra chyba najfajniejsza. 

• Like 4

6 godzin temu, moruniek napisał:

Oby, bo to jedyna szansa na Dwie Doliny i więcej docelowo. Piękne narciarsko tereny z potencjałem. Góra chyba najfajniejsza. 

To fakt, też po stronie słowackiej (jechałem wzdłuż Popradu) takie widać super polany pomiędzy lasami, że spokojnie drugi Zieleniec by powstał. Ogólnie bardzo czarującą okolica, choć jest wrażenie zatrzymania w czasoprzestrzeni.

12 godzin temu, gabrik napisał:

Odwiedziłem, taki mix różnych nachyleń. Rozmawiałem ze starszym Panem, lokalnym mieszkańcem i ponoć PKL przejmują od przyszłego sezonu ten stok.

Oby tak było. Aktualnie sytuacja jest podobna jak ze Słotwinami Tabaszewskiego. Fajny potencjał, który marnuje się w związku z totalnym skansenem, który tam jest. Jeśli PKL zrealizuje plany to będzie to top 5 ośrodków w Polsce.

3 godziny temu, tresor napisał:

Oby tak było. Aktualnie sytuacja jest podobna jak ze Słotwinami Tabaszewskiego. Fajny potencjał, który marnuje się w związku z totalnym skansenem, który tam jest. Jeśli PKL zrealizuje plany to będzie to top 5 ośrodków w Polsce.

Skansen w Wierchomli trochę jest i krzesło dramatycznie powolne, ale nigdy mi się nie przytrafiło żeby ze śniegiem było tak słabo jak u Tabaszewskiego. Jak już się decyduję jechać do Wierchomli to o narty się nie boję. 

22 godziny temu, wolcjusz napisał:

Skansen w Wierchomli trochę jest i krzesło dramatycznie powolne, ale nigdy mi się nie przytrafiło żeby ze śniegiem było tak słabo jak u Tabaszewskiego. Jak już się decyduję jechać do Wierchomli to o narty się nie boję. 

Z tym krzesłem troszkę ubarwiliście ;). Nie jest to szatan prędkości, ale też nie odbiega od typowych starych działających w Tyliczu, czy...Folgarii. Choć z racji długości i przy święcącym słonku faktycznie w stan relaksacji, bliskiej medytacji wpadłem 🙂 .  

• Like 3
  • Haha 1

5 godzin temu, gabrik napisał:

Z tym krzesłem troszkę ubarwiliście ;). Nie jest to szatan prędkości, ale też nie odbiega od typowych starych działających w Tyliczu, czy...Folgarii. Choć z racji długości i przy święcącym słonku faktycznie w stan relaksacji, bliskiej medytacji wpadłem 🙂 .  

Uwierz mi że przy mroźnej i wietrznej pogodzie to potrafi być obok Laskowej prawdopodobnie najdłuższe dwanaście minut na krześle w Małopolsce (może jeszcze Kasprowy się łapie, ale tam nie byłem to nie wiem).

• Like 1

1 godzinę temu, wolcjusz napisał:

Uwierz mi że przy mroźnej i wietrznej pogodzie to potrafi być obok Laskowej prawdopodobnie najdłuższe dwanaście minut na krześle w Małopolsce (może jeszcze Kasprowy się łapie, ale tam nie byłem to nie wiem).

Tak, przy złej aurze, to nie ma prawa być przyjemna podróż...ale już widzę jak PLK stawia wyprzęganą, grzaną i osłonioną 4 :)

21 minut temu, gabrik napisał:

Tak, przy złej aurze, to nie ma prawa być przyjemna podróż...ale już widzę jak PLK stawia wyprzęganą, grzaną i osłonioną 4 :)

Ja trochę tego nie rozumiem, jest często płacz, że drogie karnety prawie wszędzie ale wymagania - kanapa ma być szybka, wyprzęgana, podgrzewana, z bublinami. Tylko kto za to zapłaci czy właściciel ośrodka czy może jednak narciarz? Ponoć nie ma złej pogody tylko źle dobrana odzież. Kiedyś wystarczały kalesony i spodnie dresowe, flanelowa koszula, wełniany sweter i jakiś ortalion. Teraz tyle technichnej odzieży na każdą warstwę i naprawdę tak ciężko jest się odpowiednio ubrać. Widać jak to jest obecnie z ubiorem choćby po chodzących w góry turystach, co parę dni można poczytać o osobach idących w Tatrach czy Karkonoszach, po prostu dramat...

• Like 2

Godzinę temu, marionen napisał:

Ja trochę tego nie rozumiem, jest często płacz, że drogie karnety prawie wszędzie ale wymagania - kanapa ma być szybka, wyprzęgana, podgrzewana, z bublinami. Tylko kto za to zapłaci czy właściciel ośrodka czy może jednak narciarz? Ponoć nie ma złej pogody tylko źle dobrana odzież. Kiedyś wystarczały kalesony i spodnie dresowe, flanelowa koszula, wełniany sweter i jakiś ortalion. Teraz tyle technichnej odzieży na każdą warstwę i naprawdę tak ciężko jest się odpowiednio ubrać. Widać jak to jest obecnie z ubiorem choćby po chodzących w góry turystach, co parę dni można poczytać o osobach idących w Tatrach czy Karkonoszach, po prostu dramat...

Na podstawie ostatniego wypadu powiem Ci że nie jest łatwo ubrać się na takie specyficzne warunki. Odzież narciarska którą posiadam jest przeznaczona do zapewnienia komfortu termicznego przy intensywnym wysiłku. Tylko jak ten wysiłek trwa dwie minuty, a potem jest piętnaście minut przerwy na mrozie i wietrze to bardzo trudno to zbalansować. Nie lubię ubierać się bardzo grubo bo to krępuje ruchy i człowiek dość szybko zaczyna się pocić w trakcie zjazdu, ale o ile nogi i korpus miałem w miarę dobrze zabezpieczone to najcieplejsze rękawice mi przemarzały, a palce w butach w pewnym momencie po prostu przestałem czuć (miałem skarpety merino średniej grubości, liner w bucie też nie najcieńszy bo to nie są żadne zawodnicze buty tylko zwykły model dla amatora). 

Rezultat był taki, że z krzesła z siadałem zesztywniały i jazda przez to była taka sobie, a jak już się trochę rozgrzałem i wchodził jako taki flow, to stok się kończył.

Ja bardzo lubię Wierchomlę za stok, za górski klimat, za opcje zjazdu poza trasą przy stoku, ale tego krzesła nienawidzę. Jak jest mróz to przemarzam, a jak jest ciepło to strasznie kapie smar z rolek i nie raz wróciłem z ujebanymi smarem ciuchami.

Edytowane przez wolcjusz
  • Like 4

1 godzinę temu, wolcjusz napisał:

Nie lubię ubierać się bardzo grubo bo to krępuje ruchy i człowiek dość szybko zaczyna się pocić w trakcie zjazdu, ale o ile nogi i korpus miałem w miarę dobrze zabezpieczone to najcieplejsze rękawice mi przemarzały, a palce w butach w pewnym momencie po prostu przestałem czuć (miałem skarpety merino średniej grubości, liner w bucie też nie najcieńszy bo to nie są żadne zawodnicze buty tylko zwykły model dla amatora). 

O ile jeszcze warstwami ubioru można coś regulować o tyle w butach jedyna rada ro je po zjeździe (np. co drugim) rozpiąć.

Sam większość zimy spędzam na zabytkowych, wolnych kanapach i wiem o czym mówisz.

• Like 1

Przejęcie Wierchomli prze PKL byłoby najlepszym rozwiązaniem po tym, jak kupili Szczawnik. Nie byłoby problemów ze wspólnym karnetem, PKL jako państwowa firma możlwości, więc zapewne prędzej, czy później krzesło w Wierchomli doczekałoby się wymiany, czy poprawiono by naśnieżane.

Ciekawe natomiast, czy, skoro ma być wspólny karnet z Jaworzyną, to czy będzie jakiś skibus, który łączyłby Jaworzynę ze Szczawnikiem. Do czasu, aż powstanie połączenie wyciągiem, to byłoby dobre rozwiązanie, mam nadzieję, że coś takiego będzie.

Godzinę temu, AdrianZ napisał:

Przejęcie Wierchomli prze PKL byłoby najlepszym rozwiązaniem po tym, jak kupili Szczawnik. Nie byłoby problemów ze wspólnym karnetem, PKL jako państwowa firma możlwości, więc zapewne prędzej, czy później krzesło w Wierchomli doczekałoby się wymiany, czy poprawiono by naśnieżane.

Ciekawe natomiast, czy, skoro ma być wspólny karnet z Jaworzyną, to czy będzie jakiś skibus, który łączyłby Jaworzynę ze Szczawnikiem. Do czasu, aż powstanie połączenie wyciągiem, to byłoby dobre rozwiązanie, mam nadzieję, że coś takiego będzie.

A jest w ogóle w planach jakieś połączenie wyciągiem tych stacji? Tam po drodze jest przecież jeszcze jedna góra (Wielka Bukowa).

20 minut temu, wolcjusz napisał:

A jest w ogóle w planach jakieś połączenie wyciągiem tych stacji? Tam po drodze jest przecież jeszcze jedna góra (Wielka Bukowa).

Było kiedyś mówione o przyszłym połączeniu gondolą bez podpór coś jak gondola Peak 2 Peak w Whistler, ale pewnie w takiej formie nie będzie bo to za duże koszty.

Gdy był jeszcze pomysł 7 Dolin to miało być inaczej łączone (przez Kotylniczy Wierch) też pewnie tego nie będzie.

mapa_szczegolowa.thumb.jpg.24e644ae886993d595cb2b0ec0abdb01.jpg

Na razie chyba(?) w ogóle nie było mówione o przejęciu strony Wierchomli przez PKL, tylko o stronie Szczawnika. 

• Thanks 2

Czytałem coś takiego. Mam wrażenie, że jest tam trochę nieścisłości.

Nowy plan na Wierchomlę w Muszynie. Będzie połączenie gondolą z Jaworzyną Krynicką

Czytaj więcej na https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-nowy-plan-na-wierchomle-w-muszynie-bedzie-polaczenie-gondola,nId,6879874#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

• Like 2

Odnośnie nieścisłości w mediach, to na stronie pewnej pracowni (ale w mediach chyba też) można było m.in. przeczytać, że w skład tych 7 dolin miałby wejść również oddalony o jakieś 20 dolin planowany ośrodek "Jarmuta" w Szczawnicy:

https://pracownia.org.pl/pracownia-aktualnosci/667-osrodek-narciarski-szczawnica-odwolanie

• Like 1

W dniu 8.01.2025 o 21:28, wolcjusz napisał:

Na podstawie ostatniego wypadu powiem Ci że nie jest łatwo ubrać się na takie specyficzne warunki. Odzież narciarska którą posiadam jest przeznaczona do zapewnienia komfortu termicznego przy intensywnym wysiłku. Tylko jak ten wysiłek trwa dwie minuty, a potem jest piętnaście minut przerwy na mrozie i wietrze to bardzo trudno to zbalansować. Nie lubię ubierać się bardzo grubo bo to krępuje ruchy i człowiek dość szybko zaczyna się pocić w trakcie zjazdu, ale o ile nogi i korpus miałem w miarę dobrze zabezpieczone to najcieplejsze rękawice mi przemarzały, a palce w butach w pewnym momencie po prostu przestałem czuć (miałem skarpety merino średniej grubości, liner w bucie też nie najcieńszy bo to nie są żadne zawodnicze buty tylko zwykły model dla amatora). 

Rezultat był taki, że z krzesła z siadałem zesztywniały i jazda przez to była taka sobie, a jak już się trochę rozgrzałem i wchodził jako taki flow, to stok się kończył.

Ja bardzo lubię Wierchomlę za stok, za górski klimat, za opcje zjazdu poza trasą przy stoku, ale tego krzesła nienawidzę. Jak jest mróz to przemarzam, a jak jest ciepło to strasznie kapie smar z rolek i nie raz wróciłem z ujebanymi smarem ciuchami.

Ja ostatni raz w Wierchomli jeździłem w grudniu 2009 r. Przy pięknej słonecznej i mega mroźnej pogodzie. Pamiętam, że zmarzłem maksymalnie i stwierdziłem, że pojadę tam po planowanej wymianie krzesełka (wtedy wszędzie się budowały nowe kanapy, a gdzieniegdzie nawet wymieniano stare krzesła na nowe). No i nie pojechałem kolejny raz… 🫣

Jak nowy Szczawnik wybudują to ruszę swoje 4 litery w tamte rejony. 

wygoda i komfort krzesełek, a szczególnie zabezpieczenia dla dzieci i małych dzieci są dla mnie istotne, ze względu na to, że często jeżdżę z 9 i 6 latką. Jak mam do wyboru nowsze i bezpieczniejsze krzesło versus stare, wolne i bez zabezpieczeń lub szybko walące w plecy przy wsiadaniu lub wysiadaniu, to wybiorę to nowsze. 

Edytowane przez Krakus81
  • Like 1