dido3 Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 A jak długo jest ważny w Austrii certyfikat covidowy po 2 dawkach? - normalnie 9 miesięcy czy skracają tak jak włosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 Nic jest nie ważny. Musisz mieć trzy dawki albo test albo być ozdrowieńcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 56 minut temu, dido3 napisał: A jak długo jest ważny w Austrii certyfikat covidowy po 2 dawkach? - normalnie 9 miesięcy czy skracają tak jak włosi? Ważny jest 9msc. @Hextornie mieszaj niepotrzebnie. Certyfikat po 2 dawkach jest ważny w hotelach, restauracjach, kasach skipassowych etc. Test (lub booster) jest wymagany wyłącznie do wjazdu. Później nikt nie sprawdza testu, ponieważ nie jest wymagany. Covid Pass po 2 dawkach jest ważny przez 270 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 Ważny, ale do kraju nie wiedziesz. Pomimo tego że dalej ważny. Co tu poszło nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfart Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 33 minuty temu, Hextor napisał: Ważny, ale do kraju nie wiedziesz. Pomimo tego że dalej ważny. Co tu poszło nie tak... Kolega Dido3 pytał o certyfikat covidowy czyli tzw. Green Pass, wjazd do Austrii to odmienna sprawa. Nieoficjalnie od poniedziałku szczepienia +12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 (edytowane) del Edytowane 14 Styczeń 2022 przez surfing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 W dniu 12.01.2022 o 13:29, Przemek napisał: Witam. Czy ktoś wie jak wygląda sprawa wyjazdu do Włoch dzieci 12-18 lat? Bo jakoś nie mogę się doszukać... Moim dzieciom 6 miesięcy od drugiego szczepienia mija 31.01.2022... trzecią dawką ich na razie nie da rady zaszczepić, a wyjazd planujemy w śląskie ferie, w lutym... Jak będą traktowani? "Tylko" test? Czy wjadą i kwarantanna? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 Godzinę temu, Hextor napisał: Ważny, ale do kraju nie wiedziesz. Pomimo tego że dalej ważny. Co tu poszło nie tak... No jest to niespójne, niemniej jak już wjedziesz to certyfikat jest ważny. Nie wiem czy dokładnie o to pytał @dido3ale też nie można powiedzieć, że 2 szczepienia są nieważne, bo są. ✌️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 No jasne, po prostu jestem rozczarowany. Miały być dwie dawki i spokoj na rok, a tu musiałem boostera brać, a żona po lekarzach chodzić. BTW wyjaśniło się, żeby nie robić testu trzeba być mniej niż 90 dni od wyzdrowienia, a nie zachorowania więc moja żona się łapie. Lekarz wypisal karteczkę bez problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 Kurcze teraz się zacząłem zastanawiać. Austriacy bez problemu wpuszczają dzieci, ale pokazuje że jedzie się tam przez Niemcy. Niemcy wpuszczają tylko dzieci do lat 6, a mój syn skonczyl w tym tygodniu 7 lat. Te zasady tranzytu odnoszą się też do tego odcinka łączącego austrie z Austrią? Czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfart Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 55 minut temu, Hextor napisał: Kurcze teraz się zacząłem zastanawiać. Austriacy bez problemu wpuszczają dzieci, ale pokazuje że jedzie się tam przez Niemcy. Niemcy wpuszczają tylko dzieci do lat 6, a mój syn skonczyl w tym tygodniu 7 lat. Te zasady tranzytu odnoszą się też do tego odcinka łączącego austrie z Austrią? Czy jak? Zakładam, że dziecko 7 lat jest nieszczepione, więc faktycznie powinno miec test na tranzyt w Niemczech Negatywnego wyniku testu przy podróży tranzytowej przez Niemcy nie muszą mieć: dzieci do 6 r. życia; osoby zaszczepione (14 dni od podania ostatniej dawki szczepionki dopuszczonej w UE); ozdrowieńcy (28 dni-6 miesięcy po chorobie); osoby przewożące zawodowo osoby lub towary; osoby przesiadające się na niemieckim lotnisku na kolejny lot (transfer w strefie NON-Schengen lotniska, np. Londyn - Frankfurt - Kijów). Tranzyt powinien odbywać się bezpośrednio, bez zbędnych postojów i noclegów. Dopuszczalne jest zatrzymanie się na stacji benzynowej przy autostradzie. W takim razie możesz minąć Niemcy , zależy dokąd jedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stok101 Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 Dzięki Remus74!!! Testy zrobione, wszystkie negativ:) Dobra wódeczka należy Ci sie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 Jadę do północnego Tyrolu, pokazuje krótki fragment przez Niemcy, widzę że jest jakaś trasa która omija Niemcy ale Google nie chce nia prowadzić. Czy w przypadku kontroli na granicy mozemy zawrócić i objechać przez góry czy wsadza nas na kwarantanne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 (edytowane) 15 hours ago, artfart said: Nieoficjalnie od poniedziałku szczepienia +12 Że niby u nas? Skąd ta informacja? Unia już zatwierdziła dopuszczenie trzeciej dawki dla 12+? Oficjalnie dopiero pod koniec stycznia, wg informacji z czwartku. Edytowane 15 Styczeń 2022 przez MichalR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 16 hours ago, Hextor said: Ważny, ale do kraju nie wiedziesz. Pomimo tego że dalej ważny. Co tu poszło nie tak... Wjedziesz, nikt tego na granicy nie sprawdza wg informacji od ludzi którzy tam właśnie są bądź niedawno byli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alice Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 Witam, spotkałam się w paru miejscach, ale nie na oficjalnej stronie .gov z informacją, że z testu przy wjeździe do Austrii zwolnieni są także ozdrowieńcy zaszczepieni dwoma dawkami. Czy ktoś z Was o tym słyszał? To jakieś nieaktualne dane czy może kompletna bzdura? Zwróciłam uwagę, bo planujemy wyjazd, a partner nie może jeszcze przyjąć przypominającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 @AliceAustria.info - tam znajdziesz szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfart Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 2 godziny temu, MichalR napisał: Że niby u nas? Skąd ta informacja? Unia już zatwierdziła dopuszczenie trzeciej dawki dla 12+? Oficjalnie dopiero pod koniec stycznia, wg informacji z czwartku. Niestety Fake news, Włosi szczepią , o ile mi wiadomo to tez UE wiec nie wiem co z tymi rekomendacją z Europejską Agencja Leków. Na pasku TVN piszą że przed końcem stycznia zaczną szczepić. Przepraszam za niesprawdzone info, dlatego też pisałem nieoficjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 42 minutes ago, artfart said: Niestety Fake news, Włosi szczepią , o ile mi wiadomo to tez UE wiec nie wiem co z tymi rekomendacją z Europejską Agencja Leków. Na pasku TVN piszą że przed końcem stycznia zaczną szczepić. Przepraszam za niesprawdzone info, dlatego też pisałem nieoficjalnie. To by było ciekawe że Włosi szczepią mimo braku rekomendacji z UE. Byłby precedens. Z drugiej strony w US decyzja już zapadła, szkoda że unijni urzędnicy są tak powolni w swoich decyzjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 3 godziny temu, MichalR napisał: Wjedziesz, nikt tego na granicy nie sprawdza wg informacji od ludzi którzy tam właśnie są bądź niedawno byli. Zrobiliśmy test antygenowy na wszelki wypadek. Wolał bym zainterestowac te 135 zł inaczej, ale trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 1 minute ago, Hextor said: Zrobiliśmy test antygenowy na wszelki wypadek. Wolał bym zainterestowac te 135 zł inaczej, ale trudno... Takie koszty są jeszcze zjadliwe, gorzej z PCRem za 400+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 6 godzin temu, Hextor napisał: ale Google nie chce nia prowadzić. czyli bez Google jesteś zgubiony ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek100 Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 Granica Mikulev: zero kontroli natomiast na kwaterze w Austrii właściciel skanował QR kody szczepienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger27 Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 Ja dotarłem pod Marmolade koło 12 zero kontroli testów na granicy nawet patrolu nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfart Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 3 godziny temu, MichalR napisał: To by było ciekawe że Włosi szczepią mimo braku rekomendacji z UE. Byłby precedens. Z drugiej strony w US decyzja już zapadła, szkoda że unijni urzędnicy są tak powolni w swoich decyzjach. Włosi szczepią od 13 stycznia, kilka postów powyżej wkleiłem linka na potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi