Ledzian Posted March 12 Report Share Posted March 12 Przez przypadek stałem się właścicielem nart ze zdjęć. Może jest ktoś na forum kto zna się na starociach bo ciekawy jestem. O jeszcze jedno pytanie (bo kusi): da się na tym zjechać... czy się rozlecą? 🙂 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zagronie Posted March 12 Report Share Posted March 12 Da się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted March 13 Report Share Posted March 13 Się przyłącze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ledzian Posted March 13 Author Report Share Posted March 13 (edited) 12 godzin temu, Zagronie napisał: Da się. Tylko jak to zrobić? Tak samo jak na współczesnych? Bo wiązania inne i pięta idzie w górę. Skręty jakimś przekładaniem (jak na biegówkach) czy pługiem? Zna ktoś historie tych nart? Może można gdzieś poczytać o producencie? Edited March 13 by Ledzian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surfing Posted March 13 Report Share Posted March 13 (edited) 13 godzin temu, Ledzian napisał: Przez przypadek stałem się właścicielem nart ze zdjęć. Może jest ktoś na forum kto zna się na starociach bo ciekawy jestem. O jeszcze jedno pytanie (bo kusi): da sięna tym zjechać... czy się rozlecą? 🙂 Krawędzie i śruby bez śladu rdzy, narty w stanie dobrym, wyczyścić, nasmarować na gorąco, dobrać buty i jazda W dniu 27.02.2013 o 13:40, surfing napisał: Narty retro. Narty drewniane Kober 210cm ze stalowymi krawędziami , wiązania Silvretta sprężynowe typu Kandahar, buty niskie skórzane sznurowane , kijki bambusowe 140cm. Zjazd na zabytkowych nartach końcowym odcinkiem trasy Bieńkula w kierunku Czyrnej, w ON Czyrna-Solisko w Szczyrku 25.02.2013 Edited March 13 by surfing 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted March 14 Report Share Posted March 14 Tu też takie mają i sprzedają jako retro dodam, że jesionowe czyli jak najlepsze komórki rossi... no prawie, jeśli o rdzeń chodzi;-) https://allegrolokalnie.pl/oferta/narty-zps-wytwornia-nr-51-wiazania-jubileuszowe cyt Oferuję stare narty po renowacji . Jest to jedyna z lepszych okazji na zakup oryginalnych , niepowtarzalnych nart nie tylko dla kolekcjonerów ale również osób biorących udział w zawodach SKI - RETRO. Narty drewniane jesionowe o długości 184 cm produkcji Z P S Wytwórnia nr 51 oryginalne, stare, widoczny na szpicach nart znak firmowy , -w bardzo dobrym stanie technicznym widoczne ślady użytkowania ,wiązania polskiej konstrukcji z napinaczem sprężynowym i linką metalową. Na wiązaniach napis : S.W.S.W Warszawa "Jubileuszowe" ZMP Skarżysko. Odczyszczone do stanu pierwotnego i zabezpieczone przed dalszym wpływem warunków atmosferycznych . Ślizgi w bardzo dobrym stanie technicznym - mało użytkowane .Stan idealny, w pełni sprawne. Kijki bambusowe o długości 125 cm w komplecie . Narty po mojej renowacji z dbałością o szczegóły jak najbardziej nadają się do wypróbowania na stoku narciarskim jak i do wystroju stylowego wnętrza . 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Nikt Posted March 14 Report Share Posted March 14 Zdaje się, że już sprzedane. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted March 14 Report Share Posted March 14 10 minut temu, Sławek Nikt napisał: Zdaje się, że już sprzedane. Forumowicz pewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysie Posted March 14 Report Share Posted March 14 Takie zabytki dzisiaj zobaczyłem w jednym ze sklepów w Saas-Fee, ceny od 190 do 240 FCH 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerald Posted March 15 Report Share Posted March 15 W dniu 13.03.2023 o 09:26, Ledzian napisał: Tylko jak to zrobić? Tak samo jak na współczesnych? Bo wiązania inne i pięta idzie w górę. Skręty jakimś przekładaniem (jak na biegówkach) czy pługiem? Telemarkiem (stylem norweskim). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted March 15 Report Share Posted March 15 7 godzin temu, Sławek Nikt napisał: Zdaje się, że już sprzedane. Jeszcze jedne ma chyba.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Nikt Posted March 15 Report Share Posted March 15 Za słaby ze mnie prawie narciarz aby na takich zjeżdżać chyba, że po jakimś płaskim 😁 Ale coby pozostać w temacie to i ja takie widziałem, a nawet w rękach trzymałem. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts