Jeeb Napisano 16 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2023 8 godzin temu, Turnplayer napisał: Z tym smacznym jedzieniem to przesadziles, powiedzialbym ze kulinarna druga liga raczej. Nie ma startu do dolomitisuperski, chyba ze jestes fanem pizzy i mozesz ja caly tydzien jesc. to wspomnienia z rejonu Madonny i Pejo ale w ostatnich latach ogólnie jakość żarełka we Włoszech się obniżyła i idą w kierunku masówki 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 16 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2023 2 godziny temu, grimson napisał: Średnia 60km/godz to jazda na jajo, raczej bez finezji skręcania. Powiedzmy jak bieg zjazdowy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 16 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2023 1 godzinę temu, Wujot napisał: Powiedzmy jak bieg zjazdowy. troche biegu troche zjazdu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 16 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2023 9 godzin temu, Jeeb napisał: to wspomnienia z rejonu Madonny i Pejo ale w ostatnich latach ogólnie jakość żarełka we Włoszech się obniżyła i idą w kierunku masówki Paradoksalnie, w ostatnich latach mam wrażenie, że w Austrii można na stoku znaleźć coraz więcej miejsc z dobrym włoskim jedzeniem - dobre makarony, wypasione piece z których wychodzi bardzo dobra pizza. Niektóre miejsca specjalizują się także w austrijackich potrawach podawanych w wyszukany sposób, zrobionych na bazie bardzo dobrej jakości produktów. Oczywiście za to się płaci i piszę o doświadczeniach z Soelden, Ischgl czy Gurgle. Nadal są miejsca o przytulnym drewnianym, rustykalnym wystroju gdzie do jedzenia proponują parę kiełbas, sznycel średniej jakości i jakieś inne mięsne mięsiwo. Jak ktoś tak lubi to dobrze ale dla mnie takie typowe lokalno-mięsne restauracje to max 1 raz na wyjazd. No chyba że na piwo bo to zazwyczaj podają dobre 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 16 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2023 3 godziny temu, zaj napisał: Paradoksalnie, w ostatnich latach mam wrażenie, że w Austrii można na stoku znaleźć coraz więcej miejsc z dobrym włoskim jedzeniem - dobre makarony, wypasione piece z których wychodzi bardzo dobra pizza. Niektóre miejsca specjalizują się także w austrijackich potrawach podawanych w wyszukany sposób, zrobionych na bazie bardzo dobrej jakości produktów. Oczywiście za to się płaci i piszę o doświadczeniach z Soelden, Ischgl czy Gurgle. Nadal są miejsca o przytulnym drewnianym, rustykalnym wystroju gdzie do jedzenia proponują parę kiełbas, sznycel średniej jakości i jakieś inne mięsne mięsiwo. Jak ktoś tak lubi to dobrze ale dla mnie takie typowe lokalno-mięsne restauracje to max 1 raz na wyjazd. No chyba że na piwo bo to zazwyczaj podają dobre tys prowda, pamiętam w Sölden wyśmienitego Włocha przy głównej ulicy albo na stoku zupełnie przypadkowo znalezioną "Kartoffelhütte" gdzie robili fantastyczne ziemniaki na 100 sposobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 16 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2023 W dniu 15.11.2023 o 14:50, grimson napisał: Pytanie do znawców Val di Sole. Jaka trasa daje największy możliwy przebieg w skali dnia, czyli kombinacja szybkiego wyciągu i długiej trasy? Spodziewam się, że moje panie spuchną na wyjeździe i będę miał jeden dzień na solo jazdę w ośrodku. W Ischgl to wspomniane krzesło E4 na Palinkopf rzeczywiście jest świetne. Jeśli chodzi o efektywność wywożenia na górę dla mnie mistrzem jest szybka duża gondola A2 z dołu w Ischgl na Pardatschgrat - 1250m przewyższenia, prędkość 7,5m/s, czas wjazdu o ile pamiętam niecałe 10 minut. W dół można zjechać czterema różnymi trasami (z dodatkowymi wariantami), które łączą się dopiero na ostatnim odcinku. Za zwyczaj zjazd robiliśmy z 20 minut dobrym tempem ale tak żeby sie nie zachetać. Stosunek czasu wjazdu do zjazdu genialny i jeszcze można się rozsiąść w wygodnym wagoniku i zregenerować (szybka drzemka!). Tłok i ewentualne kolejki występowały w porannym szczycie, potem już nie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 W dniu 15.11.2023 o 16:24, marekbtl napisał: Tak, bo nie znasz Grimsona , On się musi ujebać na maksa, to jest cel sam w sobie, jazda jest tylko narzędziem. pozdro Jak siebie to spoko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 (edytowane) W dniu 15.11.2023 o 21:59, grimson napisał: E tam Val di Sole, e tam Austra. Jak ostro cisnąć to tylko w Białce. Coś ty tam trza skryncać bo panocku nuda... ps to pisałem ja bialczański tygrys Edytowane 17 Listopad 2023 przez sstar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 (edytowane) Jak nie Białka to Kasprowy… nie byłem to napiszę… pozdrawia ciura narciarstwa, serdecznie ps może już lepiej, że na ilość, a nie na vmax nasz Grimson idzie… jak ongiś Edytowane 17 Listopad 2023 przez sstar 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 Godzinę temu, sstar napisał: Jak nie Białka to Kasprowy… nie byłem to napiszę… pozdrawia ciura narciarstwa, serdecznie ps może już lepiej, że na ilość, a nie na vmax nasz Grimson idzie… jak ongiś Tak było , tak jest i tak będzie.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 (edytowane) 6 godzin temu, Lexi napisał: Tak było , tak jest i tak będzie.. teraz łatwiej zacząć... a wiadomo, że jak się kończy... Edytowane 17 Listopad 2023 przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 23 minuty temu, sstar napisał: teraz łatwiej zacząć... a wiadomo, że jak się kończy... ..dzieki Tadek - ten cytat z książki se przepisze i bede wklejał gdzie sie da .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 Ostatnie wpisy pokazują, że ilu ludzi tyle motywacji. Dla mnie póki co nie liczą się km czy prędkość, liczy się czas spędzony na jeździe, bo to pozwala gonić mojego króliczka, ale wszystko zmienia się zapewne wraz z upływem czasu...ekstremalnie, to często nawet przestaje ludzi rajcować coś, co kiedyś sprawiało radość. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 3 godziny temu, Lexi napisał: ..dzieki Tadek - ten cytat z książki se przepisze i bede wklejał gdzie sie da .. Grimson niech przepisze sobie taki oto fragment... będziemy go odwiedzać... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turnplayer Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 W dniu 16.11.2023 o 18:18, zaj napisał: Nadal są miejsca o przytulnym drewnianym, rustykalnym wystroju gdzie do jedzenia proponują parę kiełbas, sznycel średniej jakości i jakieś inne mięsne mięsiwo. Jak ktoś tak lubi to dobrze ale dla mnie takie typowe lokalno-mięsne restauracje to max 1 raz na wyjazd. No chyba że na piwo bo to zazwyczaj podają dobre No niestety ja ostanio w Austrii wlasnie tak trafiam. W Wagrain to na caly wyjazd tylko raz zjadlem cos innego co nie podchodzilo pod sredniej jakosci masowke. Wiadomo ze nie wybiera sie osrodka pod katem gastronomii, a raczej tras, ale z checia poczytam ktore osrodki polecacie ze wzgledu na dobra kuchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 17 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2023 2 godziny temu, Turnplayer napisał: No niestety ja ostanio w Austrii wlasnie tak trafiam. W Wagrain to na caly wyjazd tylko raz zjadlem cos innego co nie podchodzilo pod sredniej jakosci masowke. Wiadomo ze nie wybiera sie osrodka pod katem gastronomii, a raczej tras, ale z checia poczytam ktore osrodki polecacie ze wzgledu na dobra kuchnie. No te 3 powyższe co wskazałem dają szanse znalezienia fajnej knajpy. W Soelden na przykład na 1900 na polodniowym krańcu terenu narciarskiego (niedaleko Gaislahkogl) przy dolnej stacji takiego długiego krzesła jest fajna knajpa z paleniskiem i ziemniakami na rozne sposoby. Na Rettenbach masowa knajpa ma fajna pizzę. W Ishgl na dole kotła Hohkar jest wielki piec i świetna pizza. W Gurglach co druga knajpa jest wypasiona kulinarnie, choćby nawet ta samoobsługowa przy muzeum motoryzacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.