Hextor Napisano 13 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2024 Nic tylko się cieszyć na lodowcach dowali śniegu, który już pewnie do końca sezonu nie stopnieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 13 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2024 Od czwartku do niedzieli miał być Triglav, nocleg schronisko załatwione. Na dole leje, wyżej leży sporo śniegu. Ekipa jednomyślnie stwierdziła, że zbyt niebezpiecznie i na 95% rezygnujemy, ja ruszam na Hintertux z małymi szansami na narty. Śnieg do jutra ciągle pada, szanse niewielkie by ratraki ogarnęły trasy do niedzieli ale mała nadzieja jest... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2024 6 godzin temu, Hextor napisał: Nic tylko się cieszyć na lodowcach dowali śniegu, który już pewnie do końca sezonu nie stopnieje. Obyś miał rację ale obawiam się gorącego października 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 14 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2024 13 godzin temu, marionen napisał: Od czwartku do niedzieli miał być Triglav, nocleg schronisko załatwione. Na dole leje, wyżej leży sporo śniegu. Ekipa jednomyślnie stwierdziła, że zbyt niebezpiecznie i na 95% rezygnujemy, ja ruszam na Hintertux z małymi szansami na narty. Śnieg do jutra ciągle pada, szanse niewielkie by ratraki ogarnęły trasy do niedzieli ale mała nadzieja jest... Cóż Mariusz, dzięki za wywiad pozostaje w AT przy innych lodowcach w Perugini pozdrawiam do następnego razu 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 15 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2024 Wprawdzie to nie lodowiec tylko Ski Amade ale jestem w szoku jak stację reagują w tak wczesnym terminie na zmienne czytaj zimowe warunki narciarskie 😎 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2024 Zaliczyłem 3 swoje rekordy. Pierwszy raz całe 880 km podróży na Hintertux w ciągłym deszczu. Pierwszy raz jestem na tym lodowcu bez możliwości jeżdżenia na nartach i przejazd nową drogą, za Regensburgiem zjazd nr9 na N15. Omijając część Monachium zyskałem 10 minut. 30 km drogi szosą o jednym pasie ruchu w jednym kierunku (pewno za jakiś czas się to zmieni, bo jakieś prace już trwają). Wczoraj zamknięta była droga koło Tegernsse I konieczność objazdu przez Bad Tölz. Na Izerze stan wody dość wysoki podobnie w Achensee. W Sylvenssteinsee poziom wody bardzo niski, widocznie wszystko wpuścili do Izery. W Jenbach na Inn poziom normalny. Jezioro Sylvenssteinsee Izera za tamą Achensee Śnieg pojawił się w Lanersbach i Juns Talstation Obowiązujący jeszcze cennik letni Im wyżej, tym ze śniegiem lepiej Obecnie można tylko coś na skiturach podziałać, ale delikatnie. W Schwaz na szlak turystyczna zeszła lawina, 29 turystów miało szczęście a 30 nie, jeszcze go nie znaleziono. Sommerberg W piątek ruszyło naśnieżanie tras powyżej Fernerhaus, otwarcie tras narciarskich dopiero w środę, do tej pory tylko wjazdy turystyczne bez nart. Pozdrawiam. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2024 7 godzin temu, marionen napisał: otwarcie tras narciarskich dopiero w środę, to będziecie mieli rewelacyjne warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2024 (edytowane) Warunki na otwarcie rzeczywiście zapowiadają się na całkiem dobre. W środę mnie jednak nie będzie. Dzisiaj na Sommerbergu... Spannagelhaus końcówka remontu... Powyżej Ferny jeszcze lepiej. Oczami wyobraźni widziałem się jak na skiturach zjeżdżam z Gefrorene Wand na Talstation robiąc zjazd 12 km. (z małym podejściem). Przy takim zjeździe w obecnych warunkach nie obyłoby się bez ubytków w sprzęcie. Na szczęście swojego sprzętu nie wziąłem a nart od miejscowych nie odważyłem się pożyczyć na takie warunki. Wrócę kolejny raz na początku października... Edytowane 15 Wrzesień 2024 przez marionen 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2024 14 minut temu, marionen napisał: W środę mnie jednak nie będzie. D i tak szczerze zazdroszczę widoków i zapachu prawdziwego śniegu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2024 Dzisiaj mógł być piękny narciarski dzień. Piękna pogoda, w południe na Fernerhaus -3 stopnie, na Gefrorene Wand -5. Bullyfahrzy mają co robić. Przygotowanie tras gdy nie ma podkładu wymaga sporo pracy. Ratraki pomagają ściągać płachty zabezpieczające trasy... Naśnieżanie uruchomione pełną mocą Generalnie jest pięknie... Moje ulubione miejsca wyglądają coraz lepiej Pozdrawiam. 8 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2024 Jednym słowem zima zaskoczyła hintertuksowych ratrakarzy. A gdybyś zabrał narty to pozwilili by wyjechać na górę ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2024 13 minut temu, Jeeb napisał: Jednym słowem zima zaskoczyła hintertuksowych ratrakarzy. A gdybyś zabrał narty to pozwilili by wyjechać na górę ? Raczej bym powiedział, że uszczęśliwiła. Półtora miesiąca bez narciarzy nigdy jeszcze tu nie było. Z nartami wiesz jak to jest, pozwolisz jednemu to następni też będą chcieli. Karnetów narciarskich nie sprzedają, z nartami nie wpuszczają. Jest niebezpiecznie, cały dzień wszędzie jeżdżą ratraki, często podwieszone pod linę (co widać na niektórych zdjęciach). Osobiście pytać nie pytałem by nie stawiać pytanego w niezręcznej sytuacji. Nie jestem już dzieckiem i jakoś bez nart wytrzymam jeszcze trochę. Można by podejść na fokach gdzieś dalej od tras i tam zjechać, ale to jeszcze nie są warunki na taką jazdę. Myślę że w październiku zaliczę pierwsze zjazdy w sezonie i też będę zadowolony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 16 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2024 Mario a orientujesz się ile realnie spadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 16 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2024 56 minut temu, przemo_narciarz napisał: Mario a orientujesz się ile realnie spadło? Na Sommerbergu około 50 cm, powyżej Fernerhaus średnio koło 100 cm. W zależności od wiatru są miejsca gdzie jest mniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 16 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2024 13 godzin temu, marionen napisał: Na Sommerbergu około 50 cm, powyżej Fernerhaus średnio koło 100 cm. W zależności od wiatru są miejsca gdzie jest mniej. Czyli bergfex jak zawsze kłamie. Reklamowali 200cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Wrzesień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2024 Od dziś, tj. 18. września otwarto na Tuxie łącznie 17 km tras, na które dojedziemy jedną z 7 kolei i wyciągów. Aktualnie na lodowcu jest od 60 do 90 cm śniegu 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 18 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2024 Przed chwilą dostałem na skrzynkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 18 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2024 A w najbliższy piątek 20.09 lodowiec Rettenbach w Solden Czynny od 9 do 15.30 Trasa 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 23 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2024 Salzkammergut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 26 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2024 W dniu 14.09.2024 o 01:08, Hextor napisał: Nic tylko się cieszyć na lodowcach dowali śniegu, który już pewnie do końca sezonu nie stopnieje. właśnie widzę na kamerkach że leje deszcz i zmywa cały nowy śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 26 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2024 Na jakiej wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 26 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2024 Godzinę temu, Hextor napisał: Na jakiej wysokości? Na Hintertuxie ok. 3200 nawet wieczorem było 2,4 stopnia na plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 26 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2024 Szkoda, na szczęście prognoza pokazuje opady sniegu od jutra wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 26 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2024 Szkoda, na szczęście prognoza pokazuje opady sniegu od jutra wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2024 11 godzin temu, Hextor napisał: Szkoda, na szczęście prognoza pokazuje opady sniegu od jutra wieczorem. chwilowo najlepsze warunki w Zermatt https://www.bergfex.ch/zermatt/webcams/c1219/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi