Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie???

P1090055.JPG
Rozpoczęcie sezonu na Masterze 24 listopada

Kto wygrał i kto przegrał sezon 2024/2025? Sezon, który wkrótce w Polsce się skończy, ale – w przeciwieństwie do poprzedniego – w wielu stacjach jeszcze trwa.

Sezon był dziwny, bo było w nim trochę (ale nie za dużo) niewielkiego mrozu, w miastach praktycznie nie było stałego śniegu (a wiemy jak to działa mentalnie na chęć wyjazdu na narty), a w górach praktycznie nie było opadów, no może do połowy... marca...

Szukam więc bezapelacyjnych zwycięzców, lekkich zwycięzców, lekkich przegranych i bezapelacyjnych przegranych. Kto wygrał? Kto przegrał? Czytajcie dalej!

BEZAPELACYJNI WYGRANI

MASTER

Master okazał się masterem tego sezonu. Pierwszy ruszył, może być tak, że ostatni się zamknie, kto wie? Oferuje niskie  – w porównaniu do polskiej konkurencji – ceny. Za to jest tam zewsząd daleko. Nie miało to jednak wpływu na frekwencję: od początku grudnia do końca lutego na kamerach łapałem zawsze kolejki: większe lub mniejsze. Łapałem kolejki rano, w południe i na wieczór. Może zwłaszcza na wieczór – kłania się tani karnet wieczorny. Nie znajdziecie dziś w Polsce drugiej tak popularnej stacji. Fakt: jest kilka ładnych, szerokich oraz długich tras. Fakt decydujący: nie są to trasy trudne. Ale Master to tylko dwie koleje linowe plus talerzyk. Czego się więc należy spodziewać? Zgadliście: inwestycji – choć z pewnością nie jest to proces inicjowany z palca. Na screenach z kamer Master w środku sezonu i... dzisiaj:

AVvXsEg_62aqwruZJXWuYB_haOReU2Y_EP7MNoIK
AVvXsEj71ORgUT2yrH7YViDTjKpbr8zOey28fP2E

ZIELENIEC

Rok temu przegrany (praktyczny brak warunków w lutym), w tym sezonie wygrany. Rozpoczął sezon na początku grudnia, nadal jeździ i to jeździ w maksymalnym wymiarze, jaki ma sens. Warunki narciarskie: cały sezon bardzo dobre, a pod koniec sezonu znakomite. 

Zieleniec stał się obok Białki stacją pierwszego wyboru na ferie. Ale w przeciwieństwie do Białki nie jest aż tak przeciążony, aby tam nie dało się normalnie jeździć. Niemniej system tras, szerokość tras i ilość tras przyciągnęły w tym sezonie klientów, a w okolicach Dusznik-Zdroju było w tym sezonie trudno o nocleg.

Zieleniec2.jpg

GRAPA LITWINKA

Białka – wiadomo: pewny śnieg, pewne warunki, pewne... kolejki. A naprzeciwko Białki – Litwinka. Zapomniana mała stacja? Na pewno!

W tym sezonie Litwinka ruszyła szybciej od Białki i zamknęła się przy znakomitych warunkach w marcu. Była stacją pierwszego wyboru dla wielu narciarzy, a ci co byli (potwierdzam z rozmów), byli z jazdy tam bardzo zadowoleni. Do tego dochodzi organizacja zawodów, znakomita szerokość trasy, szybki wyciąg i... te widoki... Ach te widoki...

Grapa%20Litwinka1.jpg
Grapa%20Ski.jpg

Informacja dodatkowa: na przyszły sezon ma być wyremontowana droga na parking dla narciarzy jeżdżących na Grapie Litwince.

(...)

Więcej: 

Wygrani i przegrani sezonu 2024/2025 | Twój instruktor

• Like 9

12 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Informacja dodatkowa: na przyszły sezon ma być wyremontowana droga na parking dla narciarzy jeżdżących na Grapie Litwince.

No to jest kosmos - jechałem tam tylko raz - zawsze parkuję na górze.

pozdro

23 minuty temu, sstar napisał:

Ja też. Proszę. 2x na zjazdowych... powrotu już nie ma. PS czemu wygrany jest Zieleniec a nie czG?

Bo Czarna Góra zapomniała o proporcjach: coraz więcej hoteli i więcej hoteli niż otwartych tras. Kiedy tam ostatnio 6 głównych tras (A,B,C,D,E,F) chodziło? Ostatnia modernizacja ośrodka (ośrodka, nie apartamentów) miała miejsce jakieś plus minus 10 lat temu! Tras nie naśnieżono. Łączników nie naśnieżono. Procy nie wymieniono na nowy wyciąg.

Jedna Luxtorpeda i dwie trasy z niej (szacunek dla czarnej) to za mało jak na tę ilość noclegów (własnych) pod stacją.

• Like 1
  • Thanks 1

27 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Bo Czarna Góra zapomniała o proporcjach: coraz więcej hoteli i więcej hoteli niż otwartych tras. Kiedy tam ostatnio 6 głównych tras (A,B,C,D,E,F) chodziło? Ostatnia modernizacja ośrodka (ośrodka, nie apartamentów) miała miejsce jakieś plus minus 10 lat temu! Tras nie naśnieżono. Łączników nie naśnieżono. Procy nie wymieniono na nowy wyciąg.

Jedna Luxtorpeda i dwie trasy z niej (szacunek dla czarnej) to za mało jak na tę ilość noclegów (własnych) pod stacją.

Nadal była jednym z pierwszych ośrodków które się otworzyły. Oferuje długie (nie jak Zieleniec) i odpowiednio nachylone trasy, nawet jeśli dwie, a przecież przez czas c/d też chodziły. Oferta w stylu Biała Perła jest wg mnie bardzo fajna. Garaż, apartamenty, blisko stoku. Lubię obydwa ośrodki, żeby nie było. Tak czy owak wg mnie nie jest jasne kto jest bardziej wygrany Zieleniec czy CzG w tym sezonie, dodam jeszcze, że te pogardzane apartamenty gościły powodzian, jak np Biała Perła, więc się przydały. Osobiście w CzG byłem w tym sezonie, a w Zieleńcu nie. Aha dodam, że CzG nie gania skiturowców, a Zieleniec i owszem, szczególnie poza godzinami otwarcia ośrodka.

Edytowane przez sstar
  • Like 4

1 hour ago, Narciarz ze Śląska said:

Co sądzicie???

P1090055.JPG
Rozpoczęcie sezonu na Masterze 24 listopada

Kto wygrał i kto przegrał sezon 2024/2025? Sezon, który wkrótce w Polsce się skończy, ale – w przeciwieństwie do poprzedniego – w wielu stacjach jeszcze trwa.

Sezon był dziwny, bo było w nim trochę (ale nie za dużo) niewielkiego mrozu, w miastach praktycznie nie było stałego śniegu (a wiemy jak to działa mentalnie na chęć wyjazdu na narty), a w górach praktycznie nie było opadów, no może do połowy... marca...

Szukam więc bezapelacyjnych zwycięzców, lekkich zwycięzców, lekkich przegranych i bezapelacyjnych przegranych. Kto wygrał? Kto przegrał? Czytajcie dalej!

BEZAPELACYJNI WYGRANI

MASTER

Master okazał się masterem tego sezonu. Pierwszy ruszył, może być tak, że ostatni się zamknie, kto wie? Oferuje niskie  – w porównaniu do polskiej konkurencji – ceny. Za to jest tam zewsząd daleko. Nie miało to jednak wpływu na frekwencję: od początku grudnia do końca lutego na kamerach łapałem zawsze kolejki: większe lub mniejsze. Łapałem kolejki rano, w południe i na wieczór. Może zwłaszcza na wieczór – kłania się tani karnet wieczorny. Nie znajdziecie dziś w Polsce drugiej tak popularnej stacji. Fakt: jest kilka ładnych, szerokich oraz długich tras. Fakt decydujący: nie są to trasy trudne. Ale Master to tylko dwie koleje linowe plus talerzyk. Czego się więc należy spodziewać? Zgadliście: inwestycji – choć z pewnością nie jest to proces inicjowany z palca. Na screenach z kamer Master w środku sezonu i... dzisiaj:

AVvXsEg_62aqwruZJXWuYB_haOReU2Y_EP7MNoIK
AVvXsEj71ORgUT2yrH7YViDTjKpbr8zOey28fP2E

ZIELENIEC

Rok temu przegrany (praktyczny brak warunków w lutym), w tym sezonie wygrany. Rozpoczął sezon na początku grudnia, nadal jeździ i to jeździ w maksymalnym wymiarze, jaki ma sens. Warunki narciarskie: cały sezon bardzo dobre, a pod koniec sezonu znakomite. 

Zieleniec stał się obok Białki stacją pierwszego wyboru na ferie. Ale w przeciwieństwie do Białki nie jest aż tak przeciążony, aby tam nie dało się normalnie jeździć. Niemniej system tras, szerokość tras i ilość tras przyciągnęły w tym sezonie klientów, a w okolicach Dusznik-Zdroju było w tym sezonie trudno o nocleg.

Zieleniec2.jpg

GRAPA LITWINKA

Białka – wiadomo: pewny śnieg, pewne warunki, pewne... kolejki. A naprzeciwko Białki – Litwinka. Zapomniana mała stacja? Na pewno!

W tym sezonie Litwinka ruszyła szybciej od Białki i zamknęła się przy znakomitych warunkach w marcu. Była stacją pierwszego wyboru dla wielu narciarzy, a ci co byli (potwierdzam z rozmów), byli z jazdy tam bardzo zadowoleni. Do tego dochodzi organizacja zawodów, znakomita szerokość trasy, szybki wyciąg i... te widoki... Ach te widoki...

Grapa%20Litwinka1.jpg
Grapa%20Ski.jpg

(...)

Więcej: 

Wygrani i przegrani sezonu 2024/2025 | Twój instruktor

Biznesowo to wygrała, jak co roku, Kotelnica. Karnety dość drogie a ludzi ogrom.

• Like 4

39 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

ja bym pisał o warunkach narciarskich, a nie rozdętych apartamentowach. 

obecny sezon na CG zacny, tak jak wystartowali na początku grudnia, tak będą kręcić do końca marca. wszystkie trasy, które mogą być naśnieżone, są otwarte.

trasy E, F ostatnio były otwarte na 2 tygodnie dwa sezony temu.

wyciąg Proca? ja bym zostawił, bo:

- jest najszybszy na całej CG, 15km/godz

- nie jest dla miękiszonów:

Edytowane przez grimson
  • Like 6

To nie Proca jest problemem w CG, tylko brak możliwości naśnieżania tras przy niej. Wystarczająca ilość naturalnego śniegu dla tras E i F to powoli jak zobaczenie Yeti. 

Edytowane przez Cappo
  • Like 3

Godzinę temu, wojtekly napisał:

Biznesowo to wygrała, jak co roku, Kotelnica. Karnety dość drogie a ludzi ogrom.

Białka ZAWSZE wygrywa, to żadna wiadomość... Dlatego narciarsko spada: trudno tam jeździć, ja np. nie lubię jeździć w tłumie, bo z ostrożności trzeba jechać wolno!
Nie rozumiem tej ilości wyciągów na 1 górę >>> niektóre (tzw. dublery) powinny być zamknięte dla bezpieczeństwa!

• Like 1

5 minut temu, Cappo napisał:

To nie Proca jest problemem w CG, tylko brak możliwości naśnieżania tras przy niej. Wystarczająca ilość naturalnego śniegu dla tras E i F to powoli jak zobaczenie Yeti. 

Mowa o dwóch bardzo szerokich trasach, do których wyciąg ma przepustowość żałosną. 
Natomiast podobno problem z naśnieżaniem jest szerszy - jakaś znów ekologia...

Ta ekologia prowadzi do tego, że narciarstwo wyprowadza się z gór na polanki i pola.

W dniu 19.03.2025 o 00:15, czepek napisał:

No i zjeżdżam sobie do kanapy w COS(brak kolejki kompletny) a ludzie jadą  dalej w dół. Jakos refleksji nie było. I jade do góry. A tam w oddali 6tka na chodzi. W pierwszej chwili myślałem ze omamy od tego słońca mam.

Byłem wczoraj.

Z tego co mówił GOPRowiec sami byli we wtorek zaskoczeni frekwencją. Dlatego uruchomili B6 w ciągu dnia. Trzeba przyznać, że robi robotę.

Wczoraj B6 działała już od rana. Największy ruch i hałas robiły dzieciaki z jakiejś szkoły z Wisły (tak mieli na kurtkach) oraz pracownik obsługi na górze z własną radiostacją disco-polo 🤣. Po godzinie 11 zrobiło się już pusto.

Potwierdziła się stara zasada na Skrzycznem - kto jest na 8 ten ma warunek. Po godzinie 10 pojawiły się już płaty lodu i trzeba było uważać. Wychodzą też miejscami kamienie (dużo  jest na Jaworzynie przy stacji). Po 13 ratowałem się już na FIS przed takimi wielkości pięści.

Z plotek z kanapy: na ten moment COS działa do niedzieli. W weekend chcą jeszcze uruchomić orczyk w Dolinach bo jest tam dość śniegu. Potem ma być podjęta decyzja czy kręcą dalej. Szczyrkowski po weekendzie podobno stop.

Ogólnie mam wrażenie po uruchomieniu kanapy, że FIS stał się bardziej dostępny i czasami zbiera żniwo. Wczoraj około 9 ktoś miał twarde lądowanie na Grzebieniu z uderzeniem głową w lód - jego pierwszy dzień na tej trasie. Do tego widziałem zderzenie i jedno "near miss". Dużo jak na jeden dzień.

Podsumowując. Piękna pogoda, dobre i szybkie warunki z rana. Trzeba korzystać!

2.jpg

1.jpg

• Like 11

7 minut temu, lkos napisał:

Ogólnie mam wrażenie po uruchomieniu kanapy, że FIS stał się bardziej dostępny i czasami zbiera żniwo. Wczoraj około 9 ktoś miał twarde lądowanie na Grzebieniu z uderzeniem głową w lód - jego pierwszy dzień na tej trasie. Do tego widziałem zderzenie i jedno "near miss". Dużo jak na jeden dzień.

Bo to inwestycja po polsku:
POPRAWIONO PRZEPUSTOWOŚĆ WYCIĄGÓW...
...NA TYCH SAMYCH TRASACH!

Więc kolejki się zmniejszyły, ale tłok na trasach wzrósł!

Proste?

• Sad 1

9 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Mowa o dwóch bardzo szerokich trasach, do których wyciąg ma przepustowość żałosną. 
Natomiast podobno problem z naśnieżaniem jest szerszy - jakaś znów ekologia...

Ta ekologia prowadzi do tego, że narciarstwo wyprowadza się z gór na polanki i pola.

No Żmija mogłaby trochę szybciej jeździć, ale pewnie też znacznie wzrosła by ilość ludzi na C i D, choć może mimo wszystko dla części trafienie tam pozostałoby zagadką i nie byłoby tak źle. 

• Like 1

Ośrodek ma POTĘŻNĄ własną bazę noclegową i ją rozbudowuje.

Nie można w takim razie bazować na 2 trasach, ew. 3 + polanka na dole. Po prostu zakwaterowani... nie pomieszczą się na stoku! A w święta do sylwestra (wszyscy mają wolne) będzie się tam głownie stało w kolejkach. Co likwiduje sens rezerwacji tam... noclegu. Układ zamknięty >>> stacja potrzebuje rozbudowy tras!

• Like 1

15 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Bo to inwestycja po polsku:
POPRAWIONO PRZEPUSTOWOŚĆ WYCIĄGÓW...
...NA TYCH SAMYCH TRASACH!

Więc kolejki się zmniejszyły, ale tłok na trasach wzrósł!

Proste?

Aż tak proste to nie. Moim zdaniem to kombinacja tego co piszesz umiejętności i czasami brawury.

Biorą pod uwagę co potrafił stary orczyk i jakie były tam czasami kolejki, a co może przyjąć FIS to jednak był zapas. Do tego część ludzi nie jedzie na sam dół tylko odbija na Kaskadę.

Kilka razy widziałem i słyszałem z kanapy lecące na dół rakiety z krzykiem "k........wa ale za........am". Cytuję dosłownie!

Jeszcze taka ciekawostka.

Była propozycja od załogi COS naśnieżenia trasy do samego dołu. Podobno potrzebowali na to 2 dni jak pojawiły się warunki. Przeważyła jednak decyzja biznesowa - skupiamy się na tym co od Dolin w górę. W sumie wydaje się to rozsądne z perspektywy czasu.

• Haha 1

1 godzinę temu, Cappo napisał:

dwa lata temu CG raportowała 25cm białego ubitego na trasie E oraz F.

2 godziny temu, lkos napisał:

Aż tak proste to nie. Moim zdaniem to kombinacja tego co piszesz umiejętności i czasami brawury.

Biorą pod uwagę co potrafił stary orczyk i jakie były tam czasami kolejki, a co może przyjąć FIS to jednak był zapas. Do tego część ludzi nie jedzie na sam dół tylko odbija na Kaskadę.

Kilka razy widziałem i słyszałem z kanapy lecące na dół rakiety z krzykiem "k........wa ale za........am". Cytuję dosłownie!

Jeszcze taka ciekawostka.

Była propozycja od załogi COS naśnieżenia trasy do samego dołu. Podobno potrzebowali na to 2 dni jak pojawiły się warunki. Przeważyła jednak decyzja biznesowa - skupiamy się na tym co od Dolin w górę. W sumie wydaje się to rozsądne z perspektywy czasu.

Jednak FIS do dołu i 4 km poważnego zjazdu to - moim zdaniem -
inny level:

Blog o ekonomii, sporcie, fantastyce i obyczajach: Centralny Ośrodek Sportu. Coś dla wymagających narciarzy