Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Z Topskipasem Kärynten & Osttirol 24/25

marcinn

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś na rozruch miejscowe stoki

Lienz- Zettersfeld

Warunki bardzo dobre jak na zimy które mamy. Twardo ale nie lodowo

Ludzi troszkę było ale bez kolejek

Szkoda że Hochstein nie działa,nie są w stanie naśnieżyć przy 2 cyfrowych mrozach w nocy czy co ?

Trasa pucharowa jest tam super z przewyższeniem ok 1400

No cóż jest jak jest.Na szczęście jest tu parę ośrodków w których można ze szczytu zjechać do samego miasta

Pare foci

IMG_8414.jpeg

IMG_8416.jpeg

IMG_8418.jpeg

IMG_8421.jpeg

IMG_8423.jpeg

IMG_8424.jpeg

IMG_8425.jpeg

IMG_8426.jpeg

IMG_8429.jpeg

IMG_8430.jpeg

IMG_8435.jpeg

• Like 10
  • Thanks 3

26 minut temu, marcinn napisał:

Dziś było niby mało killometrowo ale jakie kilometry 🔥

Sillian- Polecam

Warun petarda,narciarzy raczej mało 

Mróz przez cały dzień  i ☀️🙉

Zjazd z samej góry do miasta z przewyższeniem 1300

Pojeżdżone uczciwie, oj uczciwie

IMG_8393.jpeg

IMG_8364.jpeg

IMG_8365.jpeg

IMG_8366.jpeg

IMG_8371.jpeg

IMG_8370.jpeg

IMG_8374.jpeg

IMG_8379.jpeg

IMG_8383.jpeg

IMG_8386.jpeg

Piknie Panie masz. Nie ma to jak pośmigać po pustych trasach.

• Like 1

St.Jakob im Defereggental

Tylko 3 krzesła,gondola i 35 km tras

Szeroko, mega szeroko

Piękny zjazd do samego dołu kilkoma wariantamu.Ośrodek raczej dla swobodnie jeżdżących narciarzy.

A zapomniał bym na dole dwa orczyki i szkółki na niebieskiej 15 i 16

Przygotowanie tras celujące,ludzi bardzo umiarkowanie- puchy.Lekki mrozik cały dzień i cały dzień na gigance.Wyjeżdżony na max

IMG_8452.jpeg

IMG_8457.jpeg

IMG_8455.jpeg

IMG_8460.jpeg

IMG_8464.jpeg

IMG_8467.jpeg

IMG_8477.jpeg

IMG_8480.jpeg

IMG_8483.jpeg

IMG_8484.jpeg

IMG_8486.jpeg

Edytowane przez marcinn
  • Like 9
  • Thanks 3

Grobglockner Resort Kals - Matrei

Pojezdżone uczciwie

Warunki cały dzień bardzo dobre

Żadnych odsypow i innych cudów na kiju

Narciarzy mało, nie wiem czy tylko tu w Tyrolu wsch. ale ogólnie wszędzie kolejki a tu zdecydowanie mniej osób.

Wszystko dzisiaj nie objeżdziliśmy także w czwartek tu jeszcze w ostatni dzień zajrzymy od strony Matrei.

Jutro mały kameralny ośrodek co by trochę odsapnąć

IMG_8513.jpeg

IMG_8495.jpeg

IMG_8499.jpeg

IMG_8500.jpeg

IMG_8503.jpeg

IMG_8502.jpeg

IMG_8501.jpeg

IMG_8497.jpeg

IMG_8509.jpeg

• Like 13
  • Thanks 2

Dziś pokręciliśmy się w malutkiej stacji

Obertilliach-Golzentipp

Dosyć wysoko położony dolny pónkt ośrodka .

Jedna gondola startująca z samego dołu 1430m i 4 orczyki załatwiają tutaj niecałe 16 km tras.

Cóż mogę powiedzieć do wyjeżdżania się i zajeżdżania w zupełności wystarczy, tym bardziej że kolejek brak, znaczy bardzo mało narciarzy. przygotowanie tras bez zarzutu

Temperatura praktycznie cały dzień na lekkim minusie no i słonecznie.

Jutro ostatni dzień jazdy naszej przygody w Tyrolu wsch.i wracamy do domku.Pewne jest że ja, my 

I will back here na wiosnę bo warto... zdecydowanie  warto a ośrodki zamykają się w większości po 20 kwietnia 😎

IMG_8411.jpeg

IMG_8394.jpeg

IMG_8396.jpeg

IMG_8398.jpeg

IMG_8399.jpeg

IMG_8400.jpeg

IMG_8402.jpeg

IMG_8403.jpeg

IMG_8405.jpeg

IMG_8407.jpeg

IMG_8408.jpeg

Edytowane przez marcinn
  • Like 9
  • Thanks 5

9 godzin temu, MarioJ napisał:

Twoja małżonka tak bez mrugnięcia okiem weszła w te orczyki na cały dzień? No podziwiam 🙂

Dzień dobry⛷

Oczywiście.... jak tata mówi że dziś jeździmy tu to dziewczyny nie protestują , poza tym orczyki są b.dobre na koordynację 😃 i nie rozleniwiają

IMG_8493.jpeg

• Like 5
  • Thanks 1

• 1 month later...

Heiligenblut/Grossglocner

Dziś cały dzień pojeździliśmy w tym dwu składowym ośrodku.Stoki położone stosunkowo wysoko 1300-2900 obejmujące dwa górskie masywy

Schareck 2604 m i Graidtroghoche 2989m.Na start pierwsze poszły stoki Hichfleis do których dociera się dwu etapowo.Gondola z dołu i przesiadka na pośredniej do kilkusetmetrowej kolejki wydrążonym tunelem.Jazda wyśmienita w bardzo dobrych warunkach aczkolwiek naturalnego śniegu co pies napłakał.Po krótkim lanczu wracamy tunelem do pośredniej i wjeżdżamy gondolą na tereny Schareck i tam już jeździmy do zamknięcia ośrodka zjeżdżając na koniec do danego dołu już niestety w dolnych partiach mocno znudzonych warunkach .Trzeba było troszkę uważać, aczkolwiek 90 procent narciarzy zjeżdżało z pośredniej na dół gondolą ci ogólnie nie dziwi bo o kontuzje nie trudno.

Tak na szybko pięknie  położony ośrodek otoczony wysokimi szczytami z widokiem na Dzwonnika.

Parę foci

IMG_8943.jpeg

IMG_8957.jpeg

IMG_8961.jpeg

IMG_8966.jpeg

IMG_8968.jpeg

IMG_8972.jpeg

IMG_8973.jpeg

IMG_8975.jpeg

IMG_8976.jpeg

IMG_8977.jpeg

IMG_8978.jpeg

IMG_8980.jpeg

IMG_8981.jpeg

IMG_8983.jpeg

IMG_8984.jpeg

IMG_8985.jpeg

IMG_8986.jpeg

• Like 9
  • Thanks 1

12 godzin temu, marcinn napisał:

Heiligenblut/Grossglocner

Dziś cały dzień pojeździliśmy w tym dwu składowym ośrodku.Stoki położone stosunkowo wysoko 1300-2900 obejmujące dwa górskie masywy

Schareck 2604 m i Graidtroghoche 2989m.Na start pierwsze poszły stoki Hichfleis do których dociera się dwu etapowo.Gondola z dołu i przesiadka na pośredniej do kilkusetmetrowej kolejki wydrążonym tunelem.Jazda wyśmienita w bardzo dobrych warunkach aczkolwiek naturalnego śniegu co pies napłakał.Po krótkim lanczu wracamy tunelem do pośredniej i wjeżdżamy gondolą na tereny Schareck i tam już jeździmy do zamknięcia ośrodka zjeżdżając na koniec do danego dołu już niestety w dolnych partiach mocno znudzonych warunkach .Trzeba było troszkę uważać, aczkolwiek 90 procent narciarzy zjeżdżało z pośredniej na dół gondolą ci ogólnie nie dziwi bo o kontuzje nie trudno.

Tak na szybko pięknie  położony ośrodek otoczony wysokimi szczytami z widokiem na Dzwonnika.

Parę foci

Fajny ośrodek, byłam jakoś w covidzie (bo jeszcze maseczki trzeba było nosić) w styczniu wtedy też było mało śniegu ale rejon bardzo widokowy - szukałam nawet zdjęć ale mi wcięło  gdzieś 🙃

• Like 1

Turracher Höhe- mały (43 km)kameralny ośrodek, pięknie położony bez wątpienia warty odwiedzenia nie tylko na jeden dzień.Warunki narciarskie- ze względu na położenie i wysokość zawsze bardzo dobre.Osrodek czynny do 21 kwietnia a i zaczyna też wcześniej na początku sezonu.

Obsługa na najwyższym poziomie.Ośrodek mocno doinwestowany .

Bardzo fajny i zróżnicowany snow park, dla każdego coś fajnego

Parę foci

IMG_9016.jpeg

IMG_9017.jpeg

IMG_9020.jpeg

IMG_9023.jpeg

IMG_9027.jpeg

IMG_9030.jpeg

IMG_9028.jpeg

IMG_9032.jpeg

IMG_9045.jpeg

IMG_9042.jpeg

IMG_9048.jpeg

IMG_9047.jpeg

IMG_9046.jpeg

IMG_9041.jpeg

IMG_9040.jpeg

IMG_9038.jpeg

• Like 7
  • Thanks 1

7 godzin temu, przemo_narciarz napisał:

Ile już dni na topskipasie zrobiłeś? Gdzie najlepsze odczucia?

Na razie 14 i rośnie 😄

Tak samo jak testowanie ośrodków 

Faworytów jest kilku od Turacher,Heligenblut,Nasfeld i większość wysokogórskich ośrodków Tyrolu wsch.która na mnie zrobiła mega wrażenie i które  w kwietniu będę chciał jeszcze objechać

• Thanks 1

Dziś największy ośrodek Karynti Nassfeld.

Nie będę się tu rozpisywał bo relacji z tego ośrodka jest od lichu a i ja już tu parę razy byłem i jeszcze będę bo warto

Jedyny punkt newralgiczny ośrodka to z dołu gondola.... jak przyjedziesz później to trochę trzeba odstać w kolejce.Ja osobiście zawsze jadę 10 km dalej w górę ośrodka i tam zostawiam auto

Dziś pogoda bez słońca i w wyższych partiach widoczność była mocno ograniczona.Moje panie poddały się po objedzie a ja od 13 samotnie dałem sobie ostro w palnik do zamknięcia ośrodka 

Parę foci

IMG_9104.jpeg

IMG_9107.jpeg

IMG_9111.jpeg

IMG_9124.jpeg

IMG_9139.jpeg

IMG_9142.jpeg

IMG_9148.jpeg

IMG_9149.jpeg

IMG_9153.jpeg

IMG_9147.jpeg

IMG_9152.jpeg