WojtekM Napisano 3 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zimnik Napisano 4 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień Jakby dać jaki procent ternu jest powyżej 1000m lub 2000m to cześć tych zdecydowanie bardziej górzystych krajów od Polski miała by 0 mkw . Z mapki Belgia i Węgry i Polska mają podobny wynik , jednak u nas potencjał narciarski odrobinę większy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 9 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień W dniu 3.09.2025 o 15:00, WojtekM napisał: Dzięki - przyda się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 9 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień Bardzo ciekawa mapka. W Islandii nie byłam, ale co do Słowenii to się całkowicie zgadzam - dobitnie przekonałam się o jej górzystości tego lata, robiąc pętlę po tym kraju rowerach. W każdym innym kraju jadąc wzdłuż rzeki zwykle na początku są góry, a potem się wypłaszcza, ale nie w Słowenii. Zjechałam spory kawałek tego pięknego kraiku, a jedyny płaski kawałek znalazłam między Ptujem, a Mariborem. A tak to - Panie - góry i góry, we wszystkich odsłonach i po kokardę. na 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień Jakby policzyć sam Dolny Śląsk, też pewnie byśmy mieli 30% jak w Czechach. Mieszkanie blisko południowo-zachodniej granicy, to jak mieszkanie w górach, no małych górach. 🙂 Słowacja ma potężne 60%. Szkoda że teraz taki słaby okres polityczno-ekonomiczny przeżywają. Słowenia też mnie bardzo urzekła, jest dużo porządku i świetna infrastruktura na wysokim europejskim poziomie. A jednocześnie ludzie to słowianie, co jednak różnicuje nas w codziennych relacjach od Niemców. Na ferratach miałem okazję poznać kilka osób ze Słowenii, rozmawiało się z nimi bardzo przyjemnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 3 godziny temu, MarioJ napisał: Słowacja ma potężne 60%. Szkoda że teraz taki słaby okres polityczno-ekonomiczny przeżywają. dla mnie Słowacja zawsze była taką wschodnią Szwajcarią, nie wiem co z tą polityką jest ale w ubiegłym roku całkiem wszystko pod Tatrami normalnie działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień W dniu 4.09.2025 o 12:11, Zimnik napisał: Jakby dać jaki procent ternu jest powyżej 1000m lub 2000m to cześć tych zdecydowanie bardziej górzystych krajów od Polski miała by 0 mkw . Z mapki Belgia i Węgry i Polska mają podobny wynik , jednak u nas potencjał narciarski odrobinę większy . Niby tak, ale oni mają Alpy, a my nie XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 4 godziny temu, Jeeb napisał: dla mnie Słowacja zawsze była taką wschodnią Szwajcarią, nie wiem co z tą polityką jest ale w ubiegłym roku całkiem wszystko pod Tatrami normalnie działało Byłem w ferie i wyciąg na Siodło w Łomnicy nie chodził, a w poprzednich latach działał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 5 godzin temu, Jeeb napisał: dla mnie Słowacja zawsze była taką wschodnią Szwajcarią, nie wiem co z tą polityką jest ale w ubiegłym roku całkiem wszystko pod Tatrami normalnie działało Odważne porównanie, każdy ma prawo do własnej opini (dotyczy pierwszej części wypowiedzi). Druga część to już mnie zatkało, wolę tego nie komentować... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 55 minut temu, Hextor napisał: Byłem w ferie i wyciąg na Siodło w Łomnicy nie chodził, a w poprzednich latach działał. 27 sierpnia mieliśmy wjechać na Łomnicki Szczyt, po południu kolejką. Bilety były kupione. Pół godziny przed naszym wjazdem kolejka uległa awarii. Nie wyglądało to dobrze, wagonik z góry pędził bardzo szybko, udało się jednak obsłudze jakoś go wyhamować i nikomu nic poważnego się nie stało. Wyjeżdżaliśmy z Krynicy bo część ekipy nigdy tam nie była, kasę oddali za bilety. Nikt jakoś na razie nie ma ochoty tam wracać, no może jak kupią jakąś starą gondolę ze Szwajcarii to spróbujemy drugie podejście zrobić. a pogoda była jako taka Pozdrawiam. 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień Godzinę temu, marionen napisał: 27 sierpnia mieliśmy wjechać na Łomnicki Szczyt, po południu kolejką. Bilety były kupione. Pół godziny przed naszym wjazdem kolejka uległa awarii. Nie wyglądało to dobrze, wagonik z góry pędził bardzo szybko, udało się jednak obsłudze jakoś go wyhamować i nikomu nic poważnego się nie stało. Wyjeżdżaliśmy z Krynicy bo część ekipy nigdy tam nie była, kasę oddali za bilety. Nikt jakoś na razie nie ma ochoty tam wracać, no może jak kupią jakąś starą gondolę ze Szwajcarii to spróbujemy drugie podejście zrobić. a pogoda była jako taka Pozdrawiam. Tam się wchodzi, Mariuszu, wchodzi się z boku albo z tyłu 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 59 minut temu, MarioJ napisał: Tam się wchodzi, Mariuszu, wchodzi się z boku albo z tyłu 🙂 Wchodzleś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień Godzinę temu, MarioJ napisał: Tam się wchodzi, Mariuszu, wchodzi się z boku albo z tyłu 🙂 Nie byłem sam, jak się jest po zawałach, udarze, cukrzycy i złamanej kiedyś stopie to ryzykowne jest nawet wjechanie kolejką. Wycieczkę ustawia się pod najsłabsze ogniwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 48 minut temu, marcinn napisał: Wchodzleś Planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 3 godziny temu, MarioJ napisał: Tam się wchodzi, Mariuszu, wchodzi się z boku albo z tyłu 🙂 Przecież ten szlak na Łomnoce to zamknęli z 50 lat albo i więcej temu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 3 godziny temu, marionen napisał: Nie byłem sam, jak się jest po zawałach, udarze, cukrzycy i złamanej kiedyś stopie to ryzykowne jest nawet wjechanie kolejką. Wycieczkę ustawia się pod najsłabsze ogniwo. Ale ciekawe z tą gondolą. Czyżby tam już było niebezpiecznie? Mój kolega pojechał do Lizbony przejechać się funicularem. Był tam dzień po wypadku. Już się nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zimnik Napisano 11 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 9 godzin temu, Hextor napisał: Przecież ten szlak na Łomnoce to zamknęli z 50 lat albo i więcej temu. Ale łańcuchy są w bardzo dobrym stanie a sama ścieżka to tatrzańskie 0+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zimnik Napisano 11 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 13 godzin temu, MarioJ napisał: Tam się wchodzi, Mariuszu, wchodzi się z boku albo z tyłu Wejść można na wiele sposobów , a i zjechać można a sam zjazd to ponad 1600m lub wykorzystując trasy narciarskie prawie 1750m co jak na Tatry jest wynikiem nie do pobicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 11 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 3 godziny temu, Zimnik napisał: Ale łańcuchy są w bardzo dobrym stanie a sama ścieżka to tatrzańskie 0+ Nawet niedawno zostały poprawione czy też zamontowane nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi