Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

górzystość państw

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby dać jaki procent ternu jest powyżej 1000m lub 2000m to cześć tych zdecydowanie bardziej górzystych krajów od Polski  miała by 0 mkw .

Z mapki Belgia i Węgry i Polska mają podobny wynik , jednak u nas potencjał narciarski odrobinę większy .

• Like 1

Bardzo ciekawa mapka.

W Islandii nie byłam, ale co do Słowenii to się całkowicie zgadzam - dobitnie przekonałam się o jej górzystości tego lata, robiąc pętlę po tym kraju rowerach. W każdym innym kraju jadąc wzdłuż rzeki zwykle na początku są góry, a potem się wypłaszcza, ale nie w Słowenii. Zjechałam spory kawałek tego pięknego kraiku, a jedyny płaski kawałek znalazłam między Ptujem, a Mariborem. A tak to - Panie - góry i góry, we wszystkich odsłonach i po kokardę.

IMG_20250818_110326.thumb.jpg.a1eda2c2c8e3f1b163df3c3436d72cd4.jpg

IMG_20250818_161611.thumb.jpg.0c7842fc8f19c4d2ed4019706228330a.jpgna

IMG_20250815_084748.thumb.jpg.695d553e5af7a9eae583f9fcc600dbb0.jpg

IMG-20250814-WA0038.thumb.jpg.dfbd3b6d95e5a638d4b25100f99f132d.jpg

IMG_20250814_162709.thumb.jpg.551ad9fb1fcfb6f13ed5e5eeae4c8275.jpg

IMG_20250812_155018.thumb.jpg.afefae6584563aab85efcf27c2232bcb.jpg

• Like 6
  • Thanks 2

Jakby policzyć sam Dolny Śląsk, też pewnie byśmy mieli 30% jak w Czechach. Mieszkanie blisko południowo-zachodniej granicy, to jak mieszkanie w górach, no małych górach. 🙂

Słowacja ma potężne 60%. Szkoda że teraz taki słaby okres polityczno-ekonomiczny przeżywają.

Słowenia też mnie bardzo urzekła, jest dużo porządku i świetna infrastruktura na wysokim europejskim poziomie. A jednocześnie ludzie to słowianie, co jednak różnicuje nas w codziennych relacjach od Niemców. Na ferratach miałem okazję poznać kilka osób ze Słowenii, rozmawiało się z nimi bardzo przyjemnie.

• Like 3

3 godziny temu, MarioJ napisał:

Słowacja ma potężne 60%. Szkoda że teraz taki słaby okres polityczno-ekonomiczny przeżywają.

dla mnie Słowacja zawsze była taką wschodnią Szwajcarią,

nie wiem co z  tą polityką jest ale w ubiegłym roku całkiem wszystko pod Tatrami normalnie działało

W dniu 4.09.2025 o 12:11, Zimnik napisał:

Jakby dać jaki procent ternu jest powyżej 1000m lub 2000m to cześć tych zdecydowanie bardziej górzystych krajów od Polski  miała by 0 mkw .

Z mapki Belgia i Węgry i Polska mają podobny wynik , jednak u nas potencjał narciarski odrobinę większy .

Niby tak, ale oni mają Alpy, a my nie XD

4 godziny temu, Jeeb napisał:

nie wiem co z  tą polityką jest ale w ubiegłym roku całkiem wszystko pod Tatrami normalnie działało

Byłem w ferie i wyciąg na Siodło w Łomnicy nie chodził, a w poprzednich latach działał. 

• Like 1

5 godzin temu, Jeeb napisał:

Odważne porównanie, każdy ma prawo do własnej opini (dotyczy pierwszej części wypowiedzi).  Druga część to już mnie zatkało, wolę tego nie komentować...

• Like 1

55 minut temu, Hextor napisał:

Byłem w ferie i wyciąg na Siodło w Łomnicy nie chodził, a w poprzednich latach działał. 

27 sierpnia mieliśmy wjechać na Łomnicki Szczyt, po południu kolejką. Bilety były kupione. Pół godziny przed naszym wjazdem kolejka uległa awarii. Nie wyglądało to dobrze, wagonik z góry pędził bardzo szybko, udało się jednak obsłudze jakoś go wyhamować i nikomu nic poważnego się nie stało. Wyjeżdżaliśmy z Krynicy bo część ekipy nigdy tam nie była, kasę oddali za bilety. Nikt jakoś na razie nie ma ochoty tam wracać, no może jak kupią jakąś starą gondolę ze Szwajcarii to spróbujemy drugie podejście zrobić.

a pogoda była jako taka

PSX_20250910_173103.thumb.jpg.22ba344ac7f6189fb784711dac2a5976.jpg

Pozdrawiam.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1

Godzinę temu, marionen napisał:

27 sierpnia mieliśmy wjechać na Łomnicki Szczyt, po południu kolejką. Bilety były kupione. Pół godziny przed naszym wjazdem kolejka uległa awarii. Nie wyglądało to dobrze, wagonik z góry pędził bardzo szybko, udało się jednak obsłudze jakoś go wyhamować i nikomu nic poważnego się nie stało. Wyjeżdżaliśmy z Krynicy bo część ekipy nigdy tam nie była, kasę oddali za bilety. Nikt jakoś na razie nie ma ochoty tam wracać, no może jak kupią jakąś starą gondolę ze Szwajcarii to spróbujemy drugie podejście zrobić.

a pogoda była jako taka

PSX_20250910_173103.thumb.jpg.22ba344ac7f6189fb784711dac2a5976.jpg

Pozdrawiam.

Tam się wchodzi, Mariuszu, wchodzi się z boku albo z tyłu 🙂

• Haha 2

Godzinę temu, MarioJ napisał:

Tam się wchodzi, Mariuszu, wchodzi się z boku albo z tyłu 🙂

Nie byłem sam, jak się jest po zawałach, udarze, cukrzycy i złamanej kiedyś stopie to ryzykowne jest nawet wjechanie kolejką. Wycieczkę ustawia się pod najsłabsze ogniwo.

• Like 1

3 godziny temu, marionen napisał:

Nie byłem sam, jak się jest po zawałach, udarze, cukrzycy i złamanej kiedyś stopie to ryzykowne jest nawet wjechanie kolejką. Wycieczkę ustawia się pod najsłabsze ogniwo.

Ale ciekawe z tą gondolą. Czyżby tam już było niebezpiecznie?

Mój kolega pojechał do Lizbony przejechać się funicularem. Był tam dzień po wypadku. Już się nie dało.

13 godzin temu, MarioJ napisał:

Tam się wchodzi, Mariuszu, wchodzi się z boku albo z tyłu

Wejść można na wiele sposobów , a i zjechać można a sam zjazd to ponad 1600m lub wykorzystując trasy narciarskie prawie 1750m co jak na Tatry jest wynikiem nie do pobicia