Narty - skionline.pl
Jump to content

Ośrodki alpejskie jak najbliżej Katowic

Narciarz ze Śląska

Recommended Posts

Nawet nie wiedziałem, że Tylko dla Orłów kręcono na tym Feuerkogel i szczerze, to nawet nie wiedziałem o takim ON. W sumie więc można zatem zrobić taki "lift-hopping" po okolicy i w szczycie sezonu pojeździć np. ze dwa dni na takim Kasbergu, potem na takim Feuerkogel; można skoczyć do Hinterstoder; można pojechać do ośrodka Loser/Altausee; w okolicy są jeszcze inne ośrodki. Na tle oferty austriackiej, to te ośrodki skromne są w skali Austrii, ale chętnie jakikolwiek z nich przenieślibyśmy mniej więcej 1:1 do Polski, bo u nas stanowiłyby już krajową awangardę. 

• Like 1

58 minut temu, Cosworth240 napisał:

Nawet nie wiedziałem, że Tylko dla Orłów kręcono na tym Feuerkogel i szczerze, to nawet nie wiedziałem o takim ON. W sumie więc można zatem zrobić taki "lift-hopping" po okolicy i w szczycie sezonu pojeździć np. ze dwa dni na takim Kasbergu, potem na takim Feuerkogel; można skoczyć do Hinterstoder; można pojechać do ośrodka Loser/Altausee; w okolicy są jeszcze inne ośrodki. Na tle oferty austriackiej, to te ośrodki skromne są w skali Austrii, ale chętnie jakikolwiek z nich przenieślibyśmy mniej więcej 1:1 do Polski, bo u nas stanowiłyby już krajową awangardę. 

Popadłem w samouwielbienie co do własnego pomysłu i z ciekawości wrzuciłem w google maps, jak by to mogło wyglądać:

1. Altausee (ON Loser/Altausee) - 34 km tras - tu można byłoby spędzić ze 2 dni; pojechać 40 min do Feuerkogel

2. Ebensee (ON Feuerkogel/Ebensee) - 13 km tras - to raczej sprawa na 1 dzień; jedziemy dalej 40 min na Kasberg

3. Grunau im Almtal (ON Kasberg) - 34 km tras - tu można byłoby spędzić znów ze 2 dni; jedziemy dalej ok. 50 min to Hinterstoder

4. Hinterstoder (ON Hinterstoder/Hoss) - 40 km tras - tu spokojnie znów ze 2 dni; jedziemy dalej ok 40 min do Spital am Phyrn

5. Spital am Phyrn (ON Wurzeralm) - 22 km tras - pewnie sprawa na 1 dzień

W sumie - 5 ON; sumarycznie 143 km tras; plan na 6-8 dni na nartach wszystkie ON oddalone 40-50 min od siebie jak się to robi w powyższej kolejności. Hinterstoder i Wurzeralm mają wspólny karnet. Minusem oczywiście kwestia organizacji noclegów i przeprowadzek w różne miejsca i osobne karnety. Ale byli tutaj forumowicze, którzy taki "hopping" lubią i już uprawiali.   

image.thumb.png.5f3063b33ea0d63952b2fc110ca8c8b8.png

• Like 2
  • Thanks 1

• 4 weeks later...

Właśnie wróciłem z weekendowego wyjazdu w okolice Bad Mitterndorf.

Piatek: Loser Altaussee

Moja Opinia: bez szału. Czynna właściwie jedna trasa po stronie gondoli: wjazd gondola+kanapa i zjazd na sam dół w konfiguracji niebieska+czerwona; oraz 2trasy po stronie 6-cio osobowej "łamanej" kanapy(obie czerwone)

Sobota: Die Tauplitz

Jazda powyżej Tauplitz II. Trasy ciekawe, trzeba troche pokombinować zeby osiągnąć większe długości zjazdów(powyżej 4km) co daje dodatkową frajdę.

Niedziele: Rieseneralm

Wg mnie NAJLEPSZY z ośrodków! Najkrótszy zjazdów z samej góry: 3,7km! Za każdym razem na dole uda piekły! Trasy kapitalne! Garby, przełamania, wypłaszczenia. Nie można sie nudzić! Wszystko obsługiwane przez 3 wyciągi. Da się?! 

Ogólnie wyjazd sprawił, ze sezon który spisywałem na straty w związku z problemami kończyn, zakończył sie wyśmienicie!

20260320_101727.jpg

20260320_110648.jpg

20260321_091247.jpg

20260321_103027.jpg

20260321_145944.jpg

20260321_133355.jpg

20260322_102731.jpg

20260322_093019.jpg

• Like 9
  • Thanks 3

5 godzin temu, jaro_89 napisał:

Właśnie wróciłem z weekendowego wyjazdu w okolice Bad Mitterndorf.

Piatek: Loser Altaussee

Moja Opinia: bez szału. Czynna właściwie jedna trasa po stronie gondoli: wjazd gondola+kanapa i zjazd na sam dół w konfiguracji niebieska+czerwona; oraz 2trasy po stronie 6-cio osobowej "łamanej" kanapy(obie czerwone)

Właśnie o tym wcześniej wspominałem - w tej części "alpejskiej" (wysokogórskiej) mamy tak naprawdę jedną, niebieska trasę o parametrach Nowej Osady (220m przewyższenia), bo czarna ani razu nie ruszyła w tym sezonie. Szkoda, bo ośrodek ma potencjał - ładne, wysokogórskie, bezleśne hale, które można by zagospodarować (w miejscu dawnych orczyków, też zresztą zwykle nieczynnych).

Póki co, jedyną sensowną alternatywą w tych bliższych Alpach wydaje mi się Radstadt jako baza noclegowa i jeżdżenie jednego dnia w Zauchensee, a drugiego w Obertauern. To już są przyzwoite ośrodki, a nie tak odległe.

• Like 2
  • Thanks 1