Narciarz ze Śląska Napisano 25 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 1 minutę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Nie: kręcili na kolei Feuerkogel w Ebensee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 25 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty https://www.facebook.com/profile.php?id=61586651051053 Od 6 lat działa, a dopiero dzisiaj odkryty. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty Stuhleck nie polecam ze względu na dużą ilość narciarzy- bliskość Wiednia robi swoje. Takie kolejki były w wekend 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 26 Luty Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty Nawet nie wiedziałem, że Tylko dla Orłów kręcono na tym Feuerkogel i szczerze, to nawet nie wiedziałem o takim ON. W sumie więc można zatem zrobić taki "lift-hopping" po okolicy i w szczycie sezonu pojeździć np. ze dwa dni na takim Kasbergu, potem na takim Feuerkogel; można skoczyć do Hinterstoder; można pojechać do ośrodka Loser/Altausee; w okolicy są jeszcze inne ośrodki. Na tle oferty austriackiej, to te ośrodki skromne są w skali Austrii, ale chętnie jakikolwiek z nich przenieślibyśmy mniej więcej 1:1 do Polski, bo u nas stanowiłyby już krajową awangardę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 26 Luty Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 21 godzin temu, yoss napisał: https://www.facebook.com/profile.php?id=61586651051053 Od 6 lat działa, a dopiero dzisiaj odkryty. Może nie do końca ON alpejski blisko Katowic, ale koncept mi się podoba, a raporty o warunkach godne prawdziwej podhalańskiej stacji narciarskiej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 26 Luty Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 58 minut temu, Cosworth240 napisał: Nawet nie wiedziałem, że Tylko dla Orłów kręcono na tym Feuerkogel i szczerze, to nawet nie wiedziałem o takim ON. W sumie więc można zatem zrobić taki "lift-hopping" po okolicy i w szczycie sezonu pojeździć np. ze dwa dni na takim Kasbergu, potem na takim Feuerkogel; można skoczyć do Hinterstoder; można pojechać do ośrodka Loser/Altausee; w okolicy są jeszcze inne ośrodki. Na tle oferty austriackiej, to te ośrodki skromne są w skali Austrii, ale chętnie jakikolwiek z nich przenieślibyśmy mniej więcej 1:1 do Polski, bo u nas stanowiłyby już krajową awangardę. Popadłem w samouwielbienie co do własnego pomysłu i z ciekawości wrzuciłem w google maps, jak by to mogło wyglądać: 1. Altausee (ON Loser/Altausee) - 34 km tras - tu można byłoby spędzić ze 2 dni; pojechać 40 min do Feuerkogel 2. Ebensee (ON Feuerkogel/Ebensee) - 13 km tras - to raczej sprawa na 1 dzień; jedziemy dalej 40 min na Kasberg 3. Grunau im Almtal (ON Kasberg) - 34 km tras - tu można byłoby spędzić znów ze 2 dni; jedziemy dalej ok. 50 min to Hinterstoder 4. Hinterstoder (ON Hinterstoder/Hoss) - 40 km tras - tu spokojnie znów ze 2 dni; jedziemy dalej ok 40 min do Spital am Phyrn 5. Spital am Phyrn (ON Wurzeralm) - 22 km tras - pewnie sprawa na 1 dzień W sumie - 5 ON; sumarycznie 143 km tras; plan na 6-8 dni na nartach wszystkie ON oddalone 40-50 min od siebie jak się to robi w powyższej kolejności. Hinterstoder i Wurzeralm mają wspólny karnet. Minusem oczywiście kwestia organizacji noclegów i przeprowadzek w różne miejsca i osobne karnety. Ale byli tutaj forumowicze, którzy taki "hopping" lubią i już uprawiali. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro_89 Napisano 23 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec Właśnie wróciłem z weekendowego wyjazdu w okolice Bad Mitterndorf. Piatek: Loser Altaussee Moja Opinia: bez szału. Czynna właściwie jedna trasa po stronie gondoli: wjazd gondola+kanapa i zjazd na sam dół w konfiguracji niebieska+czerwona; oraz 2trasy po stronie 6-cio osobowej "łamanej" kanapy(obie czerwone) Sobota: Die Tauplitz Jazda powyżej Tauplitz II. Trasy ciekawe, trzeba troche pokombinować zeby osiągnąć większe długości zjazdów(powyżej 4km) co daje dodatkową frajdę. Niedziele: Rieseneralm Wg mnie NAJLEPSZY z ośrodków! Najkrótszy zjazdów z samej góry: 3,7km! Za każdym razem na dole uda piekły! Trasy kapitalne! Garby, przełamania, wypłaszczenia. Nie można sie nudzić! Wszystko obsługiwane przez 3 wyciągi. Da się?! Ogólnie wyjazd sprawił, ze sezon który spisywałem na straty w związku z problemami kończyn, zakończył sie wyśmienicie! 20260322_114721.mp4 9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 23 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 5 godzin temu, jaro_89 napisał: Właśnie wróciłem z weekendowego wyjazdu w okolice Bad Mitterndorf. Piatek: Loser Altaussee Moja Opinia: bez szału. Czynna właściwie jedna trasa po stronie gondoli: wjazd gondola+kanapa i zjazd na sam dół w konfiguracji niebieska+czerwona; oraz 2trasy po stronie 6-cio osobowej "łamanej" kanapy(obie czerwone) Właśnie o tym wcześniej wspominałem - w tej części "alpejskiej" (wysokogórskiej) mamy tak naprawdę jedną, niebieska trasę o parametrach Nowej Osady (220m przewyższenia), bo czarna ani razu nie ruszyła w tym sezonie. Szkoda, bo ośrodek ma potencjał - ładne, wysokogórskie, bezleśne hale, które można by zagospodarować (w miejscu dawnych orczyków, też zresztą zwykle nieczynnych). Póki co, jedyną sensowną alternatywą w tych bliższych Alpach wydaje mi się Radstadt jako baza noclegowa i jeżdżenie jednego dnia w Zauchensee, a drugiego w Obertauern. To już są przyzwoite ośrodki, a nie tak odległe. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi